Чим корисні сухофрукти для здоров'я-5 доведених властивостей

Сухофрукти – це висушені плоди фруктових дерев. Вони втрачають практично всю воду, але зберігають збалансований склад (вітаміни, мінерали, клітковину, антиоксиданти).

З давніх часів сухофрукти славляться своєю користю для здоров'я і застосовуються для поліпшення імунітету і зміцнення серця і судин, профілактики цукрового діабету II типу та інших хронічних захворювань.

Чим вони корисні-5 фактів

Сучасна наука змогла знайти масу корисних властивостей сухофруктів. Розглянемо їх детальніше.

1. Багаті поживними речовинами

Якісний вітамінно-мінеральний склад невеликого сухофрукту можна порівняти з аналогічним у свіжого цільного плоду.

Однак висушені фрукти містять набагато більше клітковини (приблизно в 3,5 рази), що робить їх неймовірно корисними для шлунково-кишкового тракту.

Більшість сухофруктів багаті кальцієм, магнієм, залізом, марганцем, цинком і міддю. Вони містять від 10-20% добової норми фолієвої кислоти, яка необхідна для правильного перебігу вагітності.

Сухофрукти також є цінним джерелом антиоксидантів (особливо поліфенолів), здатних захистити організм від раку.

Завдяки багатому складу, висушені фрукти обов'язково повинні бути включені в раціон дітей і літніх людей з метою підтримки обмінних процесів, зміцнення імунітету і профілактики гіповітамінозів.

сухофрукти насичені вітамінами, мінералами, харчовими волокнами та антиоксидантами, які відіграють важливу роль у підтримці здоров'я людини.

2. Допомагають схуднути

Численні дослідження встановили, що систематичне вживання сухофруктів, незважаючи на їх високу калорійність, позитивно відбивається на масі тіла.

Наприклад, дослідницька група з США призводить відомості, що постійне споживання висушених фруктів дозволяє зменшити не тільки вагу тіла, але і окружність талії.

В основі позитивної властивості лежить дія клітковини . Її волокна швидко розбухають і збільшуються в обсязі після потрапляння в шлунок, що, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, викликає пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті тяга до їжі падає на кілька годин.

Сухофрукти не втручаються в гормональний обмін і можуть з високою ефективністю використовуватися для схуднення як чоловіками, так і жінками.

включення сухофруктів в систему харчування – грамотний спосіб знизити вагу тіла.

3. Надають антиоксидантну дію

Практично всі сухофрукти рясніють антиоксидантними речовинами.

Антиоксиданти блокують вплив вільних радикалів на клітини (в ході окисного стресу).

Саме вільні радикали відповідальні за розвиток злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань (від хвороби Крона до хвороби Альцгеймера).

Як приклад можна привести праці італійських фахівців. Вони встановлено , що антиоксиданти, що містяться в плодах чорносливу , захищають клітини від вільних радикалів і попереджають появу новоутворень в тканинах.

Курага, за даними вчених з Туреччини, також володіє вираженим антиоксидантним потенціалом і додатково захищає клітини печінки від пошкоджень.

всі сухофрукти мають виражену антиоксидантну дію, захищаючи організм людини від злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань.

4. Покращують перебіг цукрового діабету

Багато сухофруктів багаті клітковиною, калієм, магнієм. Ці речовини беруть безпосередню участь в обміні глюкози в організмі.

Експерти з США стверджують , що сухофрукти (наприклад, Ізюм ) мають низький глікемічний індекс, що попереджає різкі скачки цукру після їх вживання.

Також висушені фрукти знижують вираженість інсулінорезистентності. В результаті клітини більш ефективно витрачають цукор, знижуючи його рівень в крові.

Сухофрукти можуть бути цінним продуктом харчування, що забезпечує профілактику і додатковий контроль перебігу цукрового діабету II типу. Їх рекомендується додавати в раціон всім особам, які мають спадкову схильність до даного захворювання або надмірна вага.

сухофрукти здатні попередити розвиток цукрового діабету II типу і полегшити його перебіг.

5. Корисні при вагітності

Більшість сухофруктів містить масу цінних мінералів, які важливі для підтримки здоров'я жінки під час вагітності та майбутньої дитини.

Залізо запобігає розвитку анемії, фолієва кислота забезпечує правильний розвиток нервової трубки у плода. Магній, марганець і селен нормалізують обмінні процеси.

За даними наукової літератури, деякі сухофрукти (наприклад, фініки ) полегшують перебіг пологів, сприяючи швидкому розширенню шийки матки, тим самим знижуючи ймовірність використання родопомічних посібників.

сухофрукти полегшують перебіг вагітності і пологів, сприяють правильному розвитку органів у плода.

Можлива шкода

На жаль, сухофрукти теж мають протипоказання і в деяких випадках можуть завдати істотної шкоди здоров'ю. До найбільш частих побічних ефектів відносяться:

  1. Диспепсичні розлади. обумовлені великою кількістю харчових волокон в складі, які, в надлишкових обсягах, порушують скоротливу активність гладкої мускулатури кишечника. Виявляється побічний ефект у формі болю і дискомфорту в животі, здуття і підвищеного газоутворення, нудоти, діареї.
  2. Ожиріння. незважаючи на те, що сухофрукти дійсно допомагають скинути вагу, потрібно ретельно нормувати їх споживання (без перевищення калорійності добового раціону). В іншому випадку вони можуть привести до формування нових жирових відкладень в організмі.
  3. Алергічні реакції. вони можуть бути обумовлені підвищеною чутливістю до окремих компонентів фруктів, але найчастіше – до сульфітів (консервантів), які виробники додають в сухофрукти для поліпшення товарного вигляду. Алергопатології можуть проявлятися по-різному: шкірний висип і свербіж, ангіоневротичний набряк, болі в животі і т.п. при наявності алергічних реакцій в анамнезі продукт протипоказаний.
сухофрукти можуть викликати побічні реакції, ймовірність розвитку яких слід враховувати перед вживанням.

Поради щодо прийому

Розглянемо кілька правил здорового включення сухофруктів в дієту:

  1. Денна норма. рекомендується їсти близько 50-100 грам сушених фруктів принаймні 2-3 рази на тиждень.
  2. Оптимальний час прийому. краще вживати їх в денні години. Прийом на ніч може порушити сон, в ранкові години (на сніданок) – привести до загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового апарату.
  3. Як вибрати в магазині. якісні сухофрукти мають герметичну упаковку. Особливу увагу потрібно звертати на склад – в ньому не повинні бути присутніми цукор і хімічні речовини.
  4. З чим можна поєднувати. сухофрукти чудово поєднуються між собою, а також з горіхами і медом. Поширена практика їх вживання разом з йогуртами або м'ясом (чорнослив, курага).
  5. Як зберігати. сухофрукти бажано зберігати у скляних, щільно закритих ємностях у темному прохолодному місці (від 6 до 12 місяців).
  6. Використання в кулінарії. висушені фрукти часто використовуються при приготуванні каш (з вівсяними пластівцями), страв з м'яса, випічки, цукерок і цукатів, а також компотів ( узваров ) і киселів. У народній медицині їх застосовують для приготування відварів, настоянок і настоїв, а також різних сумішей з горіхами, лимоном і медом.
дотримання простих норм вживання сухофруктів дозволить розкрити біологічний потенціалу в повній мірі і мінімізувати ризик шкоди.

Висновок

  1. Таким чином, сухофрукти є цінним продуктом харчування. Вони багаті антиоксидантами, клітковиною, вітамінами.
  2. При регулярному вживанні вони здатні захистити організм від цукрового діабету і злоякісних пухлин, допомогти скинути вагу і попередити розвиток безлічі хронічних захворювань.
  3. Сушені фрукти також полегшують перебіг вагітності і родового періоду, надають матері і плоду масу необхідних поживних речовин.