який мед найкорисніший - 7 найкращих сортів

Мед-це натуральний продукт, який використовується в їжу людиною вже кілька тисячоліть.

Високий вміст поживних речовин (переважно антиоксидантів та рослинних сполук) визначає користь меду для здоров'я .

Однак різні види меду мають індивідуальні особливості і по-різному можуть впливати на організм.

7 найкорисніших видів 

Нижче ми розглянемо 7 найкорисніших сортів меду (з доведеною ефективністю).

1. Гречаний

Як стверджують вчені, чим темніше сорт меду, тим більше в ньому антиоксидантів. Саме гречаний вид має найбільш темне забарвлення і виділяється великою кількістю антиоксидантних речовин в складі.

Він високоефективний з метою профілактики злоякісних пухлин будь-якої локалізації і хронічних захворювань, розвиток яких пов'язано з впливом вільних радикалів.

Гречаний мед можна використовувати для профілактики таких патологій, як: гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу, хвороба Альцгеймера, вікова дегенерація жовтої плями і ін.

Підкреслюється ефективність саме цього сорту з метою полегшення запальних захворювань ротової порожнини і верхніх відділів травної системи (гастрити, дуоденіти, виразкова хвороба).

гречаний мед рясніє антиоксидантами і ефективний в цілях профілактики багатьох хронічних захворювань.

2. Змішаний квітковий мед

Квітковий мед неймовірно корисний для серця і судин.

Він нормалізує показники ліпідного профілю і підвищує стійкість ендотелію артерій, що дозволяє ефективно боротися з формуванням атеросклеротичних бляшок і розвитком таких відхилень, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульти.

Дослідження іранських фахівців демонструють високу ефективність продукту щодо стрептококів і деяких інших патогенних штамів бактерій. Його використовують для профілактики карієсу, гінгівіту і утворення зубного нальоту.

Також квітковий мед здатний прискорювати загоєння ран і опіків, попереджати розвиток пухлин шиї і голови.

квітковий мед покращує здоров'я серцево-судинної системи і ротової порожнини, захищає від появи пухлин в області голови і шиї.

3. Акацієвий

Мед акації, за інформацією вчених, володіє потужною антиоксидантною активністю і зміцнює імунітет .

Окремі дослідження підкреслюють результативність продукту в цілях лікування хвороби Альцгеймера.

За даними іранських експертів, мед акації прискорює загоєння будь – яких поранень і опіків, особливо-трофічних виразок при перебігу цукрового діабету.

Продукт бджільництва має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію; допомагає захистити організм від застуди та інших інфекцій дихальних шляхів в осінньо-весняний період, швидко позбутися від кашлю і болю в горлі.

Мед акації стимулює імунітет і забезпечує профілактику респіраторних інфекцій, сприяє швидкому загоєнню ран.

4. Липовий

Фахівці з Данії стверджують , що липовий мед містить масу антиоксидантів, які не тільки знижують ймовірність появи злоякісних пухлин, але і мають виражену антибактеріальну дію.

Цінні властивості продукту особливо важливі при перебігу інфекційно-запальних захворювань. Він не тільки полегшує загальний стан, але і підсилює ефективність протимікробних препаратів.

У народній медицині використовується при бронхіальній астмі, ангіні, бронхіті, ларингіті, а також захворюваннях сечовидільної системи.

липовий мед здатний пригнічувати ріст патогенних мікроорганізмів і зазвичай використовується при запальних патологіях.

5. Буркуновий

Єгипетські вчені рекомендують приймати буркуновий мед в якості здорової альтернативи цукру і різним солодким продуктам і здобним хлібобулочних виробів. Він багатий органічними кислотами, нормалізують обмін речовин і поліпшують трофіку всіх тканин організму.

Буркун має протизапальну і знеболюючу дію, може застосовуватися для полегшення аутоімунних і запальних захворювань опорно-рухового апарату (ревматоїдний артрит, подагра).

включення меду буркуну в раціон дозволяє налагодити метаболізм і полегшити перебіг захворювань опорно-рухової системи.

6. Тасман

Тасман є одним з найдорожчих і рідкісних сортів меду і виділяється значущим біологічним потенціалом.

Мед тасман, як стверджують вчені, пригнічує ріст патогенних мікроорганізмів на рівні всього організму, і можна порівняти за дією з антибактеріальним препаратом – хлорамфеніколом.

У народній медицині застосовується для посилення потенції у чоловіків і підтримки репродуктивного здоров'я у жінок, з метою нормалізації роботи залоз внутрішньої і зовнішньої секреції (печінки, підшлункової залози, яєчок і щитовидки).

Мед Тасман ефективний з метою придушення росту патогенних мікроорганізмів, підвищення потенції і профілактики захворювань репродуктивної системи у жінок.

7. Каштановий

За інформацією корейських фахівців, даний різновид меду містить ряд рослинних речовин, знижують» в'язкість " крові і блокуючих механізми формування атеросклеротичних бляшок.

Вчені з Португалії виявили здатність каштанового меду посилювати роботу фагоцитів імунної системи людини щодо ряду вкрай небезпечних бактерій (наприклад, синьогнійної палички).

Також каштановий мед підвищує захисні можливості, посилюючи резистентність до будь-яких патогенних факторів зовнішнього середовища, покращує фізичну витривалість і розумову працездатність .

каштановий мед може використовуватися для нормалізації серцево-судинного здоров'я і боротьби з інфекційними захворюваннями, викликаними бактеріями.

Інші види меду

Розглянемо ще кілька корисних різновидів меду:

  1. Малиновий. застосовується для лікування ГРВІ будь-якої етіології, профілактики запальних захворювань нирок і загального зміцнення організму.
  2. Мелісовий. ефективний в цілях терапії неврозів , депресивних розладів і гіпертонічної хвороби.
  3. Кульбаба. застосовується для терапії анемії і посилення імунітету (при важких соматичних або інфекційних патологіях).
  4. Польовий. поєднує в собі властивості багатьох трав (лаванда, будяка, жебрей, фацелія та ін.). Усуває будь-які порушення сну, усуває головні болі і нормалізує ритм серця, попереджаючи появу аритмій.
  5. Пустирниковий. ефективний при серцево-судинних захворюваннях (ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія).
у світі налічується безліч сортів меду. Кожен-унікальний по-своєму.

Поради щодо прийому

Раціональний підхід до прийому будь-якого виду МЕДУ дозволить розкрити весь біологічний потенціал в повному обсязі. Нижче представлений ряд рекомендацій, які дозволять отримати від продукту тільки користь:

  1. Денна норма. на добу допустимо вживати до 50-100 мл меду. Надмірний прийом може призвести до ожиріння або підвищення рівня цукру в крові (що особливо небезпечно при цукровому діабеті).
  2. Час прийому. Мед бажано їсти вранці або вдень. Вживання натщесерце рекомендовано тільки спільно з іншими продуктами (з кашею, водою). Від прийому на ніч краще відмовитися через велику кількість цукрів, здатних викликати сильне навантаження на шлунок і порушити сон.
  3. Температура подачі. Мед не слід нагрівати вище 60 градусів, оскільки при такій температурі він втрачає свої властивості.
  4. Як зберігати. продукт бджільництва рекомендується зберігати тільки в герметичних ємностях в темному прохолодному місці (від 10 до 20 градусів).
слід уважно підходити до вживання меду, щоб розкрити всі цінні властивості продукту.

Висновок

  1. У світі налічується кілька сотень різновидів меду.
  2. Кожен сорт накопичує в собі властивості рослин, які були запилені бджолами, і корисний по-своєму.
  3. Рекомендується підбирати мед виходячи з переслідуваних цілей і наявності тих чи інших інфекційних або соматичних захворювань, а також уважно підходити до особливостей вживання і зберігання продукту.