який мед найкорисніший - 7 найкращих сортів
Мед-це натуральний продукт, який використовується в їжу людиною вже кілька тисячоліть.
Високий вміст поживних речовин (переважно антиоксидантів та рослинних сполук) визначає користь меду для здоров'я .
Однак різні види меду мають індивідуальні особливості і по-різному можуть впливати на організм.
7 найкорисніших видів
Нижче ми розглянемо 7 найкорисніших сортів меду (з доведеною ефективністю).
1. Гречаний
Як стверджують вчені, чим темніше сорт меду, тим більше в ньому антиоксидантів. Саме гречаний вид має найбільш темне забарвлення і виділяється великою кількістю антиоксидантних речовин в складі.
Він високоефективний з метою профілактики злоякісних пухлин будь-якої локалізації і хронічних захворювань, розвиток яких пов'язано з впливом вільних радикалів.
Гречаний мед можна використовувати для профілактики таких патологій, як: гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу, хвороба Альцгеймера, вікова дегенерація жовтої плями і ін.
Підкреслюється ефективність саме цього сорту з метою полегшення запальних захворювань ротової порожнини і верхніх відділів травної системи (гастрити, дуоденіти, виразкова хвороба).
2. Змішаний квітковий мед
Квітковий мед неймовірно корисний для серця і судин.
Він нормалізує показники ліпідного профілю і підвищує стійкість ендотелію артерій, що дозволяє ефективно боротися з формуванням атеросклеротичних бляшок і розвитком таких відхилень, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульти.
Дослідження іранських фахівців демонструють високу ефективність продукту щодо стрептококів і деяких інших патогенних штамів бактерій. Його використовують для профілактики карієсу, гінгівіту і утворення зубного нальоту.
Також квітковий мед здатний прискорювати загоєння ран і опіків, попереджати розвиток пухлин шиї і голови.
3. Акацієвий
Мед акації, за інформацією вчених, володіє потужною антиоксидантною активністю і зміцнює імунітет .
Окремі дослідження підкреслюють результативність продукту в цілях лікування хвороби Альцгеймера.
За даними іранських експертів, мед акації прискорює загоєння будь – яких поранень і опіків, особливо-трофічних виразок при перебігу цукрового діабету.
Продукт бджільництва має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію; допомагає захистити організм від застуди та інших інфекцій дихальних шляхів в осінньо-весняний період, швидко позбутися від кашлю і болю в горлі.
4. Липовий
Фахівці з Данії стверджують , що липовий мед містить масу антиоксидантів, які не тільки знижують ймовірність появи злоякісних пухлин, але і мають виражену антибактеріальну дію.
Цінні властивості продукту особливо важливі при перебігу інфекційно-запальних захворювань. Він не тільки полегшує загальний стан, але і підсилює ефективність протимікробних препаратів.
У народній медицині використовується при бронхіальній астмі, ангіні, бронхіті, ларингіті, а також захворюваннях сечовидільної системи.
5. Буркуновий
Єгипетські вчені рекомендують приймати буркуновий мед в якості здорової альтернативи цукру і різним солодким продуктам і здобним хлібобулочних виробів. Він багатий органічними кислотами, нормалізують обмін речовин і поліпшують трофіку всіх тканин організму.
Буркун має протизапальну і знеболюючу дію, може застосовуватися для полегшення аутоімунних і запальних захворювань опорно-рухового апарату (ревматоїдний артрит, подагра).
6. Тасман
Тасман є одним з найдорожчих і рідкісних сортів меду і виділяється значущим біологічним потенціалом.
Мед тасман, як стверджують вчені, пригнічує ріст патогенних мікроорганізмів на рівні всього організму, і можна порівняти за дією з антибактеріальним препаратом – хлорамфеніколом.
У народній медицині застосовується для посилення потенції у чоловіків і підтримки репродуктивного здоров'я у жінок, з метою нормалізації роботи залоз внутрішньої і зовнішньої секреції (печінки, підшлункової залози, яєчок і щитовидки).
7. Каштановий
За інформацією корейських фахівців, даний різновид меду містить ряд рослинних речовин, знижують» в'язкість " крові і блокуючих механізми формування атеросклеротичних бляшок.
Вчені з Португалії виявили здатність каштанового меду посилювати роботу фагоцитів імунної системи людини щодо ряду вкрай небезпечних бактерій (наприклад, синьогнійної палички).
Також каштановий мед підвищує захисні можливості, посилюючи резистентність до будь-яких патогенних факторів зовнішнього середовища, покращує фізичну витривалість і розумову працездатність .
Інші види меду
Розглянемо ще кілька корисних різновидів меду:
- Малиновий. застосовується для лікування ГРВІ будь-якої етіології, профілактики запальних захворювань нирок і загального зміцнення організму.
- Мелісовий. ефективний в цілях терапії неврозів , депресивних розладів і гіпертонічної хвороби.
- Кульбаба. застосовується для терапії анемії і посилення імунітету (при важких соматичних або інфекційних патологіях).
- Польовий. поєднує в собі властивості багатьох трав (лаванда, будяка, жебрей, фацелія та ін.). Усуває будь-які порушення сну, усуває головні болі і нормалізує ритм серця, попереджаючи появу аритмій.
- Пустирниковий. ефективний при серцево-судинних захворюваннях (ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія).
Поради щодо прийому
Раціональний підхід до прийому будь-якого виду МЕДУ дозволить розкрити весь біологічний потенціал в повному обсязі. Нижче представлений ряд рекомендацій, які дозволять отримати від продукту тільки користь:
- Денна норма. на добу допустимо вживати до 50-100 мл меду. Надмірний прийом може призвести до ожиріння або підвищення рівня цукру в крові (що особливо небезпечно при цукровому діабеті).
- Час прийому. Мед бажано їсти вранці або вдень. Вживання натщесерце рекомендовано тільки спільно з іншими продуктами (з кашею, водою). Від прийому на ніч краще відмовитися через велику кількість цукрів, здатних викликати сильне навантаження на шлунок і порушити сон.
- Температура подачі. Мед не слід нагрівати вище 60 градусів, оскільки при такій температурі він втрачає свої властивості.
- Як зберігати. продукт бджільництва рекомендується зберігати тільки в герметичних ємностях в темному прохолодному місці (від 10 до 20 градусів).
Висновок
- У світі налічується кілька сотень різновидів меду.
- Кожен сорт накопичує в собі властивості рослин, які були запилені бджолами, і корисний по-своєму.
- Рекомендується підбирати мед виходячи з переслідуваних цілей і наявності тих чи інших інфекційних або соматичних захворювань, а також уважно підходити до особливостей вживання і зберігання продукту.