5 фактів про користь води з медом і лимоном, правила приготування і прийому
Медово-лимонна вода – це натуральний і здоровий напій, який активує обмінні процеси в організмі і запускає роботу кишечника.
Вода з медом і лимоном має багато доведених корисних властивостей. Вона дозволяє попередити розвиток ряду захворювань, включаючи ожиріння, інфекційно-запальні і серцево-судинні патології.
Зміст
Топ-5 корисних властивостей
Розглянемо 5 основних фактів про користь води з медом і лимоном для нашого здоров'я (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Містить поживні речовини
Лимони насичені вітаміном C і антиоксидантами, які блокують вплив вільних радикалів на всі клітини організму. Саме вільні радикали відповідальні за появу злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань (наприклад, цукрового діабету II типу або ішемічної хвороби серця).
Всього 100 грам лимонного соку забезпечують добову потребу у вітаміні C практично на 100%.
Мед містить масу антиоксидантів і органічних речовин, здатних боротися практично з усіма відомими захворюваннями, включаючи хворобу Альцгеймера.
Таким чином, і мед , і лимон окремо вкрай корисні для людини. У свою чергу, в складі медово-лимонної води обидва інгредієнта підсилюють лікувальні властивості один одного, приводячи до синергічного ефекту.
2. Допомагає схуднути
Фахівці рекомендують замінювати будь-які солодкі газовані напої на воду з лимоном і медом. Вона містить набагато менше калорій і сприяє прискоренню метаболізму. Наприклад, подібний продукт містить в 5-15 разів менше калорій, ніж звична «Coca Cola».
Дослідження показують , що достатнє вживання рідини дозволяє прискорити обмінні процеси в організмі, що призводить до руйнування клітин жирової тканини для задоволення енергетичних потреб організму.
При цьому, як стверджують вчені з Ізраїлю, чим значніше вага тіла, тим сильніше виражено дана властивість води.
Експерти з США стверджують , що адекватний рівень води в організмі лежить в основі нормальної маси тіла.
3. Полегшує перебіг респіраторних інфекцій
Вітамін С у складі лимона відіграє важливу роль у підтримці роботи імунної системи , він активує синтез ендогенного інтерферону, прискорює проліферацію клітин b - і t-ланки.
Американські фахівці виявили , що аскорбінова кислота може прискорити одужання і полегшити перебіг простудних захворювань (грипу та інших ГРВІ).
На думку експертів з Фінляндії, вітамін С також покращує загальне самопочуття при перебігу інфекційно-запальних патологій, підвищує толерантність до фізичних навантажень.
Не менш значущим є і мед. Як показують дослідження, мед ефективно бореться з кашлем, обумовленим запаленням на рівні верхніх або нижніх дихальних шляхів.
Також медово-лимонна вода посилює потовиділення, сприяючи зниженню температури тіла, полегшує біль у горлі та зменшує подразнення очей.
4. Підтримує роботу травної системи
Мед і лимон відіграють важливу роль у підтримці оптимальної перистальтики і профілактики запорів, з якими часто стикаються особи похилого віку і вагітні жінки.
Одиничні наукові дослідження підкреслюють здатність натурального меду відновлювати баланс мікрофлори в дистальних відділах товстого кишечника.
Наприклад, експерти Національного дослідницького центру Доккі (Єгипет) виявлено , що продукт бджільництва підвищує чисельність біфідобактерій і лактобактерій в кишечнику, знижує кількість патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.
Вода з медом і лимоном, завдяки низькій концентрації екстрактивних речовин, може використовуватися для полегшення загострень хронічних захворювань (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки).
5. Покращує здоров'я серця і судин
Лимони багаті вітаміном С і рослинними антиоксидантами, які ефективно борються з безліччю серцево-судинних розладів.
Наприклад, встановлено , що регулярне вживання цитрусових фруктів дозволяє істотно знизити ризик розвитку інфаркту міокарда та інсульту.
Лимонний сік також дозволяє знизити рівень загального і «поганого» (ЛПНЩ, ТАГ) холестерину в організмі.
Не менш цінним продуктом для серцево-судинної системи є мед. Лікувальні речовини в складі продукту бджільництва знижують рівень артеріального тиску і холестерину , покращують коронарний кровотік і попереджають утворення тромбів в просвіті судинного русла.
Систематичне споживання медово-лимонної води корисно особам будь-якого віку з метою профілактики таких захворювань, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, інсульти, інфаркт міокарда та хронічна ішемія головного мозку.
Популярні міфи
Серед людей поширена думка, що позитивний вплив води з лимоном і медом на організм набагато ширше, ніж було наведено вище. Однак доказової бази щодо даних висловлювань немає. А в деяких випадках напій має навіть протилежний ефект.
Зупинимося докладніше на властивостях, якими не володіє лимонно-медова вода :
- Покращує стан шкіри. вважається, що медово-лимонний напій захищає від акне і вугрової висипки. Однак велика кількість цукру в меді навпаки сприяє їх появі. Для поліпшення здоров'я шкіри більше підійде просто лимонна вода .
- «топить» жир. Мед з лимоном, всупереч народній думці, не запускають процеси ліполізу в організмі. Вода лише трохи активує обмінні процеси, дозволяючи ефективно витрачати клітини жирової тканини для задоволення власних енергетичних потреб. При недотриманні дієти і загальної добової калорійності раціону ефекту не буде.
- Підвищує когнітивні здібності. немає досліджень, які б підтверджували, що медово-лимонна вода покращує пам'ять , увага або мислення. Однак деякі дослідження підкреслюють здатність цільного натурального меду покращити когнітивну сферу і боротися з нейродегенеративними захворюваннями.
- Надає дезінтоксикаційну дію. насправді організм самостійно виводить непотрібні або токсичні речовини за допомогою печінки і кишечника, нирок, дихальної та імунної систем.
Покроковий рецепт
Існує маса рецептів приготування лимонно-медової води. Розглянемо класичний варіант.
Буде потрібно:
- 4-5 склянок води (1-1. 5 літра);
- 1 ст. л. меду;
- Сік ½ лимона.
Схема приготування:
- Налити в ємність воду кімнатної температури. Можна використовувати заздалегідь кип'ячену воду або мінеральну.
- Додати мед, дочекатися повного розчинення.
- Вичавити сік лимона і додати у воду.
- Ретельно перемішати до розведення всіх інгредієнтів. Напій готовий.
Якщо отриманий склад занадто кислий або солодкий можна розбавити його водою. Однак бажано дотримуватися пропорцію всіх інгредієнтів.
Для збільшення користі в отриманий склад можна додати м'якоть або сік інших фруктів (апельсинів, ананасів, бананів, яблук), спеції (куркуму) або овочі (часник, імбир), а також сік лікарських рослин (м'яту, алое).
Всупереч поширеній думці, використовувати яблучний або лимонний оцет для приготування напою не варто, це викличе подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки.
Поради щодо прийому
Розглянемо ряд простих рекомендацій, що дозволяють отримати максимум користі від напою:
- Оптимальна температура напою. краще подавати медово-лимонну воду кімнатної температури (теплою) або заздалегідь охолоджену в холодильнику до +5 – +10 градусів (холодної). Вживання напою в гарячому вигляді неприпустимо.
- Денна норма. на добу дозволяється пити не більше 200-250 мл напою.
- Оптимальний час прийому. Медово-лимонна вода має тонізуючу дію, порівнянну з кава . Краще її вживати в першій половині дня або перед сніданком (натщесерце), це підготує шлунок до прийому їжі. Від вживання на ніч (перед сном) краще відмовитися, так як це може порушитися сон.
- Як зберігати. готова медово-лимонна вода зберігається при кімнатній температурі до 10 годин, в холодильнику – до 2 діб без втрати корисних властивостей.
- Поєднання з іншими продуктами. напій рекомендується пити в чистому вигляді. Багато хто любить запивати ним вівсяну кашу вранці, що теж допустимо. Народна медицина вважає, що це призводить до посилення біологічної дії води.
Можлива шкода
І лимон, і мед є високоалергенними продуктами, здатними привести до важких алергічних реакцій, що протікає за типом анафілаксій.
Також поширені такі небажані ефекти:
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Лимон має в складі екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Підвищення рівня цукру в крові. при надмірному вживанні меду може підвищитися концентрація цукру в крові. Напій не рекомендовано вживати особам, що страждають на цукровий діабет I і II типів.
- Пригнічення нервової системи. Мед є цінним живильним середовищем для клостридій, які накопичують ботулотоксини. Вони практично не небезпечні для дорослих, але здатні викликати параліч дихальної мускулатури у дитини до 1 року.
Висновок
- Таким чином, лимонно-медова вода є не тільки смачним напоєм, здатним підвищити життєвий тонус і втамувати спрагу, але і неймовірно корисним засобом для здоров'я.
- Напій здатний поліпшити роботу кишечника, зміцнити здоров'я серця і судин, полегшити перебіг інфекційно-запальних захворювань і нормалізувати роботу імунної системи, а також надати допомогу в зниженні ваги і профілактиці злоякісних пухлин і деяких хронічних патологій.
- Регулярне вживання такого напою – простий спосіб наситити організм антиоксидантами, цінними рослинними речовинами і вітаміном C.