5 корисних властивостей суміші з часнику, меду і яблучного оцту

Мед, часник і яблучний оцет використовуються в лікувальних цілях вже кілька тисячоліть, а їх корисні властивості підтверджені в сучасних дослідженнях.

Поєднання інгредієнтів дозволяє поліпшити здоров'я серця і судин, позбавити організм від інфекційно-запальних процесів і зайвої ваги, а також налагодити роботу головного мозку.

Топ-5 корисних властивостей

Розглянемо 5 фактів про користь для здоров'я часнику, меду і яблучного оцту (з опорою на доказову базу).

1. Допомагають схуднути

Оцтова кислота, що входить до складу яблучного оцту – популярне в народній медицині засіб для схуднення. Японські фахівці з'ясували , що споживання всього 30 мл яблучного оцту (розведеного) протягом 3 місяців дозволяє знизити вагу тіла на 1%.

Яблучний оцет не тільки активізує руйнування клітин жирової тканини, але і, як стверджують британські вчені, уповільнює швидкість всмоктування поживних речовин з просвіту кишечника і пригнічує відчуття голоду. В результаті тяга до їжі спадає на кілька годин.

Часник і мед, незважаючи на високу калорійність, також допомагають зменшити масу тіла. Вони, за рахунок великої кількості антиоксидантів, нормалізують обмінні процеси, що попереджає появу нових жирових запасів.

При змішуванні інгредієнтів рекомендується додавати якомога менше меду, так як його надлишок призведе до порушення вуглеводного і жирового обміну.

включення часнику, меду і яблучного оцту в раціон може стати грамотною стратегією для якнайшвидшого схуднення.

2. Ефективні при застуді і запальних процесах

Дослідження, проведені на базі колумбійської педіатричної лікарні, демонструють ефективність меду з метою полегшення кашлю, болю і першіння в горлі, нормалізації сну (бореться з безсонням).

Мед також допомагає організму пригнічувати життєдіяльність вірусу грипу, що обумовлює появу симптомів застуди в осінньо-весняний період.

У свою чергу, пробіотики у складі яблучного оцту нормалізують і покращують функціонування імунної системи , що підвищує стійкість організму до впровадження будь-яких інфекційних агентів із зовнішнього середовища.

Поєднання трьох продуктів дозволяє придушити зростання деяких патогенних бактерій (стрептококів, стафілококів, сальмонели). При цьому, ефективність порівнянна з деякими антибактеріальними препаратами (наприклад, з хлорамфеніколом).

суміш зазначених продуктів – ефективний засіб для профілактики і терапії інфекційно-запальних захворювань, викликаних переважно бактеріями і вірусами.

3. Підтримують роботу головного мозку

Мед і часник рясніють антиоксидантами.

Антиоксидантні речовини захищають всі клітини організму від вільних радикалів, попереджаючи утворення пухлин і маніфестації хронічних захворювань (від цукрового діабету II типу до імпотенції), переважно – з боку центральної нервової системи.

Накопичені дані показують, що часник містить ксіоловую кислоту, яка знижує концентрацію маркерів запалення (інтерлейкіну-1, фактора некрозу пухлини-альфа) в тканинах головного мозку, запобігаючи розвитку нейродегенеративних патологій (хвороб Альцгеймера, Паркінсона, Піка) і поліпшення когнітивної сфери (увага, мислення, пам'ять).

Мед, за даними фахівців з США, надає схожі ефекти.

включення суміші з трьох інгредієнтів в раціон дозволяє захистити нервові тканини від пошкоджень вільними радикалами і запобігти ряд вікових захворювань мозку.

4. Прискорюють відновлення після поранень і опіків

Мед і часник, як уже було сказано, мають антибактеріальну та противірусну активність, що дозволяє захистити будь-які дефекти шкірного покриву від впровадження патогенних мікроорганізмів із зовнішнього середовища.

Додатково мед реалізує наступні цілющі ефекти:

  • Підвищує місцевий імунітет;
  • Запускає процеси відновлення тканин;
  • Підтримує обмінні процеси;
  • Пригнічує запальні реакції.

Суміш даних інгредієнтів можна вживати всередину або використовувати місцево. Особливо вона ефективна для прискорення одужання після важких операцій або травм, опіків.

Медово-часниково-оцтова суміш корисна при будь-яких пораненнях шкірних покривів. Вона знищує віруси і бактерії, покращує місцевий імунітет і стимулює відновлювальні процеси в тканинах.

5. Підтримують роботу серця і судин

Органічні кислоти яблучного оцту, згідно дослідженням турецьких вчених, знижують концентрацію «поганого» холестерину (ЛПНЩ) у плазмі крові. Схожим дією володіє і мед.

Часник, за інформацією експертів з Ірану, також зменшує рівень ЛПНЩ, загального холестерину і ТАГ.

Низький рівень холестерину (А також ЛПНЩ і ТАГ) – ефективний спосіб профілактики утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт.

Суміш вельми ефективна і з метою зниження артеріального тиску і, як наслідок, попередження розвитку і полегшення (спільно з ліками) гіпертонічної хвороби і деяких симптоматичних артеріальних гіпертензій. Гіпотензивний ефект виявлений у меду і яблучного оцту .

Описані продукти рекомендовано вживати літнім людям, у яких захворювання серцево-судинної системи реєструються з високою частотою.

всі три продукти неймовірно корисні для осіб похилого віку, так як попереджають розвиток найбільш поширених і небезпечних патологій серця і судинного русла.

Можлива шкода

У деяких випадках дані продукти можуть завдати шкоди здоров'ю. Найбільш частими побічними ефектами є:

  1. Підвищення рівня цукру. надмірне споживання меду може порушити вуглеводний обмін і погіршити перебіг цукрового діабету.
  2. Погіршення стану зубів. яблучний оцет руйнує зубну емаль, що призводить до активації каріозних процесів.
  3. Загострення хронічних захворювань травної системи. екстрактивні речовини часнику і оцту викликають подразнення слизових оболонок, що може погіршити перебіг або викликати загострення ГЕРХ, гастриту, дуоденіту або виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  4. Алергічні реакції. на жаль, мед і часник – найсильніші алергени. Алергопатології можуть проявлятися по-різному: від шкірних реакцій (рідше) до системних анафілаксій (частіше). При наявності алергії на продукти в анамнезі, від вживання слід відмовитися.
  5. Інтоксикація. у меді можуть паразитувати клостридії, що виділяють ботулотоксини. Вони не є небезпечними для дорослих людей, але можуть пригнічувати нервову систему (аж до зупинки дихання) у грудних дітей.
оцтово-часниково-медовий склад має протипоказання і може викликати побічні ефекти. Рекомендується уважно підходити до включення суміші рацон.

Рецепти приготування

Народна медицина розробила багато домашніх рецептів на основі меду, часнику і оцту. Розглянемо перевірені способи вживання.

1. Тонізуючий напій

Буде потрібно:

  • 15 мл яблучного оцту;
  • 2 ч. л. меду;
  • 240 мл гарячої води;
  • 1 подрібнений зубчик часнику.

Схема приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти.
  2. Дайте настоятися близько 10-15 хвилин. Бажано накрити суміш кришкою.
  3. Напій готовий.

Приймати отриманий склад 1 раз в день (за 3-4 години до сну). Для збільшення результативності можна додати часточку лимона, імбир, м'яту, корицю або куркуму.

2. Цілющий еліксир

Інгредієнти:

  • 200 мл яблучного оцту;
  • 200 мл натурального (незацукрованого) меду;
  • 10 зубчиків свіжого часнику.

Рецепт:

  1. Очистіть часник. Залишити зубчики цілими.
  2. Змішати всі інгредієнти в скляній ємності.
  3. Щільно закрийте банку і поставте в холодильник.
  4. Еліксир готовий.

Приймати отримане блюдо слід по 2-3 ст.л. 1-2 рази на день (на сніданок або обід, за 15 хвилин до їди).

Від приготування настоянок або відварів на основі даних інгредієнтів рекомендується утриматися. Антиоксиданти меду і часнику руйнуються під впливом високих температур, а оцет несумісний з алкоголем.

вище наведені перевірені рецепти на основі трьох інгредієнтів. Головне-дотримуватися всіх рекомендацій.

Поради щодо прийому

Розглянемо кілька правил здорового вживання приготованих засобів:

  1. Денна норма . У добу дозволяється приймати не більше 30 мл яблучного оцту (в розведеному вигляді), 1-3 зубчиків часнику і до 100 мл меду. Будь-яке поєднання не повинно виходити за зазначені рамки. Також на початку лікування важливо підібрати індивідуальну дозу, при якій не виникає побічних ефектів.
  2. Оптимальний час прийому. будь-яку суміш краще приймати в першій половині дня (вранці на сніданок або в обід з обов'язковим наступним або попереднім прийомом іншої їжі). Деякі рецепти мають на увазі прийом натщесерце. Від застосування на ніч краще утриматися.
  3. Як зберігати суміш? Мед, часник і яблучний оцет, при змішуванні без додавання води, можна зберігати до 1-2 місяців в скляній герметичній ємності в холодильнику. При кімнатній температурі-не більше 12-16 годин.
правильне дотримання простих інструкцій дозволяє максимально розкрити біологічний потенціал трьох продуктів.

Висновок

Таким чином, суміш оцту, меду і часнику ефективно бореться із зайвою вагою, хворобами центральної нервової і серцево-судинної систем, а також перешкоджає розвитку інфекційно-запальних захворювань.

Ретельне дотримання народними рецептами, що спирається на доказову медицину (з урахуванням побічних ефектів і протипоказань), дозволить принести організму виключно користь.