10 способів перевірити натуральність і якість меду

Мед-це корисний, але досить дорогий продукт. Саме тому його часто підробляють. Його можуть розбавляти розчином глюкози, кукурудзяним або іншим сиропом, або зовсім видати за мед розчин цукру з барвниками та ароматизаторами.

Щоб отримати максимальну користь від меду , слід уважно підійти до його вибору на прилавках. Відрізнити натуральний і якісний мед від підробки – досить складна, але здійсненне завдання, навіть в домашніх умовах.

10 порад та способів перевірки

Нижче представлені 10 методів, з допомогу яких можна перевірити натуральність і якості меду.

1. Зовнішній вигляд

Колір і аромат меду можуть бути різними (в залежності від запилюються рослин і середовища проживання бджіл).

Якісний мед повинен бути густим і при переливанні з однієї банки в іншу повинен утворювати складчасту гірку.

При підвищеній вологості навколишнього середовища (де розташовувалися вулики) або неякісному зборі буде утворюватися ямка або зовсім рівна поверхня, так як продукт містить більше 17-21% води.

Наявність сторонніх хімічних присмаків і запахів – ознака підробленого продукту (проте є виняток – справжній липовий мед дере горло і має присмак медикаментів).

Який мед найкорисніший – дивіться в окремій статті →

якісний мед має густу консистенцію і утворює гірку при переливанні.

2. Консистенція

Встановлено , що натуральний мед завжди – густий. Однак деякі види можуть відрізнятися по щільності. У нормі можуть бути рідкими наступні натуральні сорти:

  1. Акацієвий. до 3-5 років залишається рідким (нагадує рослинні масла), потім починає густіти, але не кристалізується.
  2. Липовий. залишається в рідкій консистенції до 2-4 років. Потім поступово загусає, набуваючи білосніжний колір і консистенцію вершкового масла.
  3. Каштановий. у рідкому стані буде до 6 місяців, потім зацукровується, проте колір не змінює. Кристали протягом перших 1-3 років поступово збільшуються в розмірі.
  4. Буркуновий. залишається в початковому стані до декількох років, потім «сідає».
всі види меду в нормі густі, за винятком акацієвого, липового, буркуну і каштанового.

3. Зацукровування

Справжній мед, як стверджують експерти, повинен поступово, з плином часу зацукровуватися, тобто утворювати невеликі кристали, розмір яких поступово збільшується (дрібнозернистий, грубозернистий, салообразний).

Цукровий сироп, який використовується для підробки меду, ніколи не густіє, а в його гущі не утворюються кристали.

будь-який різновид продукту бджільництва зацукровується. Тривалість процесу завжди індивідуальна.

4. Питома вага меду

1 літр якісного меду – це не 1 кг.щільність меду значно перевершує таку у води, отже, обсяг і вага не дорівнюють одному і тому ж значенню.

У нормі мед містить не більше 21% рідини, а літр продукту має питому вагу близько 1,42-1,45 кг.окремі представники (наприклад, вересковий мед) мають вагу, рівну 1,6 кг/літр.

Виходить, що 1 літр меду повинен важити не менше 1 кг 400 грамів. Якщо вага істотно нижче – то продукт бджільництва розбавлений водою або має неприродне Походження.

співвідношення маси і обсягу меду завжди різниться і становить не менше ніж 1,4:1.

5. У хороших бджолярів-убогий асортимент

Кожна Бджола збирає мед в радіусі 4-6 км від пасіки. Додатково в даній області повинна спостерігатися певна рослинність (наприклад, конюшина або Соняшники).

Якщо Пасічник пропонує Вашій увазі велику кількість сортів меду (більше 5-7), то, швидше за все, частина меду не натуральна, так як фізично містити таку кількість вуликів не представляється можливим.

Також варто звернути увагу на географічне походження. Основними областями в Росії, де збирають мед, є: Ростовська, Волгоградська, Воронезька, Краснодарська, а також Алтай і Башкирія. Якщо продукт бджільництва має інше походження-швидше за все він перекуплений або не натуральний.

у справжнього бджоляра вкрай рідко буває велика кількості сортів меду в продажу.

6. Тест з йодом

Для виявлення в меді борошна або крохмалю, які часто додають для додання фальсифікованої продукції натурального вигляду, можна провести простий тест:

  1. Розбавити невелику порцію меду водою (співвідношення 1:1).
  2. Додати краплю йоду і перемішати. Почекати 3-4 хвилини.

Якщо отриманий склад придбав синій колір, то мед є підробленим.

у нормі йод не забарвлює мед в синій колір.

7. &171; генетична пам'ять & 187;

Перевірити натуральний продукт на справжність можна за допомогою простого блюдця. Для цього потрібно змішати невелику кількість меду і води (в рівних пропорціях) і розмазати на тарілці.

Через кілька секунд склад прийме шестигранну форму (по типу сот). Подібна властивість з легкістю можна перевірити в домашніх умовах.

Передбачається, що це і є та сама генетична пам'ять меду. Однак цей метод не має жодних наукових підстав і є малоінформативним.

Мед, при змішуванні з водою і розмазуванні по поверхні, приймає форму сот.

8. Водний тест

Для визначення якості буде потрібно:

  • Чайна ложка;
  • Невелика кількість меду;
  • 1 склянка, наповнена водою.

Необхідно взяти 1 ч.л. меду і занурити в склянку теплої (кімнатної температури) або холодної води. При перевірці чистий мед зануриться на дно у вигляді одного великого або декількох маленьких грудочок. Підробка відразу ж розчиниться в рідині.

Аналогічним чином можна помістити продукт на білу бавовняну тканину або папір – він не вбереться.

натуральний мед не розчиняється моментально у воді.

9. "Випробування вогнем»

Важливий критерій автентичності – підтримка горіння.Gorenje. Для перевірки необхідно злегка занурити сірник в мед і підпалити її (об край коробка або за допомогою запальнички).

Якщо горіння не спостерігається, мед насичений вологою, що вказує на порушення правил збору, зберігання і транспортування, або продукт бджільництва є фальсифікованим.Gorenje.

Існує і модифікація даного тесту – із застосуванням дроту. Для цього рекомендується взяти будь-яку металеву дріт, розжарити її під відкритим вогнем (газовий пальник, запальничка), а потім занурити в мед на 10 хвилин. Якщо поверхня дроту покрилася цукроподібною масою - сорт неякісний.

якісний продукт бджільництва завжди горить.

10. Тепловий тест

Простий спосіб перевірки якості – розігрівання невеликої порції на сковороді. Натуральні сорти швидко карамелізуються і не піняться. Підробка може бризкатися або утворювати бульбашки, що вказує на наявність у складі рафінованого цукру або інших речовин, доданих для зниження вартості.

Мед при нагріванні не повинен пінитися.

Як не зіпсувати після покупки?

Питання зберігання і використання продукту бджільництва – завжди актуальне. Розглянемо прості правила:

  1. Тара. Мед слід зберігати в скляному посуді з герметично закривається кришкою. Будь-яка Металева тара окислюється, що може привести до втрати корисних властивостей.
  2. Умови зберігання. в ідеальному варіанті мед краще зберігати в темному і прохолодному місці (від 5 до 15, максимум – до 20 градусів).
  3. Тривалість зберігання. термін придатності будь-якого сорту, при дотриманні правил зберігання, Не обмежений.
  4. Правила подачі. ні в якому разі не можна додавати мед в гарячий чай, кава та інші напої. При температурі понад 60 градусів він практично не змінює органолептичних властивостей, але втрачає більшу частину вітамінів і мінералів. Саме тому не можна розігрівати зацукрований мед для поліпшення смаку і плинності.

Детальніше про правильне зберігання меду дивіться тут →

Мед-це натуральний природний продукт. Щоб зберегти всю користь, рекомендується уважно підходити до зберігання і подачі.

Висновок

  1. Таким чином, виявити підроблений мед, навіть не в умовах лабораторії, досить просто.
  2. Можна застосувати всього кілька тестів або проб, щоб отримати достовірний результат і прийняти рішення щодо рівня довіри до виробника і якості продукту.
  3. Більшість відмінностей можна виявити навіть неозброєним оком при першому контакті з медом: маса і об'єм, щільність і плинність, смак і аромат.