де і як краще зберігати мед в домашніх умовах-5 рекомендацій

Мед містить багато поживних речовин і є чудовою заміною рафінованого цукру.

Щоб зберегти все корисні властивості меду , необхідно уважно дотримуватися простих правил зберігання, які виключать псування продукту і втрату біологічної цінності.

Згідно ГОСТу, мед можна зберігати до 1-2 років. Однак навіть протягом даного терміну продукт може зіпсуватися при недотриманні банальних умов зберігання.

5 порад щодо зберігання

Розглянемо 5 найбільш значущих факторів, що відповідають за збереження меду в домашніх умовах.

1. Тара

Посуд для зберігання меду повинна бути ідеально чистою і сухою. Краще використовувати скляні ємності з герметичною кришкою. Мед у виробах зі скла може зберігати свої властивості до декількох десятиліть.

Від застосування будь-яких металевих виробів (зі сталі або алюмінію) краще відмовитися, так як вони будуть окислюватися, що призведе до зниження обсягу біологічно активних речовин.

Також допускається зберігання в пластикових контейнерах і флягах, проте тривалість не повинна перевищувати 12 місяців.

Мед переважно тримати в скляних банках, тільки вони можуть зберегти його органолептичні властивості і корисні якості на довгі роки.

2. Вологість в приміщенні

В тару, в якій знаходиться мед, ні в якому разі не повинна надходити волога (конденсат, підвищена вологість в приміщенні, пряма струмінь води і т.п.). Подібний захист забезпечується за рахунок використання герметичної упаковки.

Також категорично заборонено діставати мед з ємності сирими столовими приборами. Велика кількість вологи знизить обсяг корисних речовин (цукру, білки, ферменти, вітаміни і мінерали, органічні кислоти), негативно позначиться на смаку і ароматі, а також може сприяти розвитку бактеріальної або грибкової флори.

Вологість у міських квартирах, як правило, ідеально підходить для збереження натурального десерту на довгі роки.

Мед любить сухе середовище, тому його потрібно захищати від будь-якого впливу вологи.

3. Температура повітря

Ідеальна температура для тривалого збереження – від 10 до 20 градусів. Перевищення даного показника призведе до часткової втрати біологічного потенціалу продукту.

Заморожування або охолодження меду в холодильнику також згубно позначиться на якості.

Ні в якому разі не слід нагрівати мед вище 60 градусів. При таких температурах продукт руйнується, що змінює його смак і аромат і помітно зменшує терміни зберігання. Учений стверджують , що будь-яка значна термічна обробка знижує користь від подальшого вживання меду.

На морозі або в холодильній камері (при мінусовій температурі) мед також тримати не слід. У подібних умовах він починає швидко кристалізуватися після розморожування, а рівень вітамінів – знижуватися. Особливо це правило стосується меду в сотах . Віск не любить різких перепадів температур.

продукт бджільництва слід зберігати при температурі від 10 до 20 градусів. Це дозволить забезпечити захист від зовнішніх агентів.

4. Освітленість

Вплив будь – якого світла (особливо сонячного) може привести до змін зовнішнього вигляду продукту (потемніння, поява кольорових плям на поверхні), а також до зменшення концентрації біологічно активних речовин (переважно-вітамінів і ферментів).

Однак, короткочасний вплив сонячного світла, за даними експертів, може знищити пестициди і шкідливі хімічні речовини в меді.

В ідеальному варіанті мед повинен зберігатися в темному і сухому місці (наприклад, в кухонній шафі).

Мед рекомендується тримати в темному місці, захищеному від сонячних променів.

5. Запах

Мед-це ідеальне середовище, здатна увібрати будь-які запахи із зовнішнього середовища, навіть незважаючи на щільно закриту кришку.

Найбільш небезпечними в даному плані вважаються солона і в'ялена риба, лакофарбові і паливно-мастильні матеріали.

Позбутися від стороннього аромату згодом практично неможливо.

слід ретельно підбирати місце в будинку для зберігання меду і своєчасно захищати його від пахучих речовин.

Який термін придатності?

Якісний мед, за стандартом, повинен зберігатися не більше 1-2 років. Однак, при дотриманні всіх умов зберігання, продукт бджільництва може зберігати свої властивості протягом десятиліть.

У процесі витримки мед може кристалізуватися або темніти, втрачати частину свого аромату з плином часу. Подібні явища вважаються нормою, якщо протікають не різко, а довго (протягом багатьох років).

Щоб максимально продовжити термін придатності, рекомендується дотримуватися ряду простих правил:

  • Уникати різких перепадів температур в приміщенні;
  • Не піддавати продукт значного теплового впливу (понад 60 градусів) або заморожування;
  • Використовувати для зберігання виключно скляний посуд з герметичною кришкою;
  • Захищати продукт бджільництва від яскравих джерел світла (особливо сонячних променів);
  • Не зберігати мед у вологих приміщеннях (особливо – з відкритою кришкою).
при правильному зберіганні продукт бджільництва не втрачає свої біологічні та органолептичні властивості довгі роки.

Відповіді на запитання

Розглянемо найбільш часті ситуації, які можуть застати зненацька при зберіганні меду.

1. Розшарування меду

Основними причинами, що призводять до розшарування меду, є:

  1. Висока вологість. надлишок вологи в меді (більше 21 %) або неправильне зберігання (вологе зовнішнє середовище, не щільно прилягає кришка) призведе до розшарування.
  2. Змішування з іншими сортами. не можна змішувати в одній тарі мед різних сортів або відмінних за часом збору.
  3. Підробка. розшарування може спостерігатися вже через кілька днів або тижнів з моменту покупки підробки.

У перших двох випадках мед розшаровується тривалий час (мінімум 3-5 місяців), що дозволяє підтвердити його справжність. Подібний продукт можна їсти, а усувати проблему не потрібно.

Єдине, що може допомогти – ретельне розмішування. Нагрівання Категорично забороняється.

2. Потемніння

Основна причина, по якій мед темніє – вплив високих температур (понад 60 градусів) або прямих сонячних променів. Наприклад, досить ультрафіолетового впливу протягом 24 годин, щоб мед повністю змінив свій колір.

Потемнілий мед можна вживати, проте він практично повністю позбавлений біологічних властивостей, так як головні ферменти і вітаміни знищені.

Темніти продукт може і при правильному зберіганні. Колірні відтінки поступово змінюють один одного протягом багатьох років. Подібний продукт можна сміливо вживати їжу, не побоюючись, що біологічно активні речовини Загублені.

Швидке потемніння продукту – один з головних ознак непридатності до вживання.

3. Зацукровування

Кристалізація або утворення дрібних кристалів у меді – це природний процес, який спостерігається в процесі зберігання меду. У міру зростання кристалів продукт бджільництва густіє і може змінювати свій колір. Можна виділити ряд факторів, які прискорюють зацукровування меду:

  • Низька або мінусова температура зберігання;
  • Велика кількість пилку в продукті;
  • Низька вологість у приміщенні.

Зацукрований мед можна сміливо вживати в їжу. Щоб повернути продукту початкову плинність і розчинити кристали слід:

  1. Налити потрібну кількість меду в скляну ємність.
  2. Помістити тару в посуд, заповнену теплою водою (до 30-40 градусів).
  3. Зачекайте 30-40 хвилин. Кристали розчинилися.

Однак після подібної обробки будь-медовий сорт рекомендується вжити в їжу протягом наступних 48 годин.

у процесі зберігання мед може зацукровуватися, змінювати свій колір і консистенцію, утворювати шари. Подібні явища далеко не завжди служать ознакою зіпсованості продукту.

Висновок

  1. Підводячи підсумок, можна зробити висновок, що правильне зберігання продукту бджільництва – це досить складний процес.
  2. Його не можна піддавати впливу вологи і прямого сонячного випромінювання, нагрівати, а також використовувати посуд, виготовлений не зі скла.
  3. При адекватному зберіганні продукт може змінювати органолептичні властивості, але не обсяг біологічно активних речовин, що визначають його цінність для здоров'я.