Чим корисний мед в сотах-5 доведених властивостей і як його вживати
Вживання медових сот може принести додаткову користь для здоров'я в порівнянні з чистим медом. Їх дія багатогранно: від полегшення кашлю до профілактики утворення пухлин.
Однак такий метод прийому меду несе і певні ризики для людини. Розберемося детальніше.
Зміст
Що це таке?
Медові стільники (також називається забрус) – це воскові побудови бджіл, які містять мед і пергу (склеєну секретом бджіл пилок рослин). Як правило, стільники складаються з рівносторонніх шестикутних призматичних осередків, розташованих по обидва боки від загального середостіння.
Віск для побудови сот комахи виробляють самостійно за допомогою залоз зовнішньої секреції. Потім на дно поміщаються особливі гранули-перга, а решта осередку заповнюється медом. Після заготівлі запасів бджоли герметично закривають кожну клітинку воскової пластиною.
Стільниковий мед – це первозданний продукт бджільництва, що не зазнала теплової або хімічної обробки. Він практично ніколи не псується і не зацукровується. Саме подібний мед вважається найціннішим з біологічної точки зору і корисним для здоров'я.
При відсутності протипоказань можна вживати бджолині стільники з медом в цілісному вигляді. Всі компоненти підлягають вживанню.
6 лікувальних властивостей
Сучасні наукові дослідження підтверджують корисні властивості меду в сотах. Зупинимося на них детальніше.
1. Володіє багатим складом
Медові стільники багаті цінними вуглеводами та антиоксидантами. Головний компонент (мед) практично на 95-99 % складається з цукрів і води, містить невелику кількість вітамінів і мінералів, але колосальні обсяги антиоксидантних речовин.
Сирий мед насичений ферментами, що виробляються бджолами (наприклад, глюкозооксидазою), які надають виражений антибактеріальний ефект і можуть бути ефективні в цілях профілактики і полегшення інфекційно-запальних захворювань.
«комерційні» форми, а також розтоплений мед, не мають в складі ферментів, так як будь-яка теплова обробка призводить до їх руйнування. Подібні відомості приводять вчені з Ірану.
Головне достоїнство стільникового меду – велика кількість антиоксидантів. Вони підвищують адаптивні можливості організму, перешкоджають розвитку пухлин і великого спектру захворювань з боку серцево-судинної і травної систем.
Наприклад, експерти з Малайзії стверджують , що антиоксиданти здатні захистити від гіпертонії і атеросклерозу.
Китайські фахівці виявили здатність антиоксидантних речовин меду (фенольних кислот, стильбенів, лігнанів і флавоноїдів) забезпечувати профілактику раку.
Стільниковий мед багатий антиоксидантами і може бути ефективний з метою профілактики захворювань кишечника, серця і судин, а також інфекційно-запальних і злоякісних патологій.
2. Покращує здоров'я серця і судин
Стільники з медом несуть в собі велику користь для здоров'я серця і судин.
За даними досліджень, виконаних американськими фахівцями, в складі бджолиного воску присутні жирні кислоти і спирти з довгим ланцюгом, які здатні знизити рівень загального і атерогенного (ЛПНЩ, ТАГ) холестерину, підвищити концентрацію в крові «корисного» холестеролу (ЛПВЩ).
Вживання продукту попереджає поява холестеринових бляшок на стінках артерій і розвитку великого числа захворювань (ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсультів).
Малайзійські вчені виявили здатність антиоксидантів викликати розслаблення гладком'язових клітин в стінках артерій (в тому числі коронарних). В результаті знижується рівень артеріального тиску і зменшується частота і тяжкість нападів при ішемічній хворобі серця.
Регулярне вживання стільникового меду пов'язане з низьким ризиком утворення тромбів у просвіті судин і, як наслідок, рідкісною зустрічаністю інсультів та інфаркту міокарда.
3. Має антибактеріальну дію
Співробітники Університету Акінтола (Нігерія) виявили , що такий мед підвищує стійкість організму людини до багатьох інфекційних агентів (бактерій і грибів).
Продукт пригнічує ріст і розмноження понад 60 видів бактерій (грампозитивних і грамнегативних, аеробів і анаеробів), а також деяких дріжджів і грибів (аспергели, пеніциліну).
Італійські вчені підкреслюють особливу ефективність бджолиного воску щодо золотистого стафілокока, грибка роду Кандида, сальмонели і кишкової палички. Саме дані мікроорганізми часто викликають інфекції верхніх дихальних шляхів, кишечника і ротової порожнини.
Мед також активує роботу імунної системи , що в деяких випадках дозволяє зовсім виключити потрапляння і подальше розмноження патогенних представників зовнішнього середовища.
4. Бореться з кашлем у дітей
Дослідження, проведені на базі дитячої лікарні в Колумбії, показують здатність свіжого меду пригнічувати кашель (в тому числі нав'язливий) у дітей.
Продукт також знижує вираженість болю і дискомфорту в горлі, покращує якість сну при перебігу гострих респіраторних інфекцій. Прийом всього ½ чайної ложки меду ефективніше найбільш поширених лікарських препаратів, що випускаються у формі сиропів.
Стільники також містять антиоксиданти, які знижують вираженість подразнення верхніх дихальних шляхів і полегшують перебіг патологій, що викликають кашель.
Однак мед може містити спори клостридій, які виділяють ботулотоксини. Він вкрай небезпечний і протипоказаний дітям у віці до 12 місяців.
5. Покращує перебіг цукрового діабету
Стільниковий мед – це прекрасна альтернатива звичному цукру для осіб, які страждають на цукровий діабет II типу.
Згідно з даними вчених з Ірану, мед повільніше підвищує концентрацію глюкози в крові після вживання, ніж рафінований цукор.
Спирти, що входять до складу воску, можуть підвищити чутливість інсулінових рецепторів на клітинах м'язової і жирової тканини до інсуліну, що прискорює захоплення і утилізацію цукру з крові.
Включення меду в сотах в раціон осіб, які страждають на діабет, дозволяє попередити розвиток ускладнень з боку серцево-судинної і центральної нервової систем, знизити масу тіла (незважаючи на високу калорійність) і поліпшити когнітивну сферу (пам'ять, увага, мислення).
6. Підтримує роботу печінки
Співробітники Національного центру наукових досліджень (Куба) стверджують , що бджолиний віск здатний забезпечити профілактику жирового гепатозу печінки (зустрічається при цукровому діабеті II типу і ожирінні).
Віск також може зменшити вираженість деяких симптомів ураження печінки (болі в правому підребер'ї, нудота і блювота, здуття живота).
Мед також стимулює виведення жовчі, попереджає її застій в біліарному тракті. Він може використовуватися як засіб профілактики холециститу.
Можлива шкода
На жаль, стільниковий мед може принести шкоду здоров'ю. До числа побічних ефектів Продукту відносяться:
- Інтоксикація. у меді можуть накопичуватися ботулотоксини, що виділяються клостридіями. Дані речовини здатні викликати ураження центральної нервової системи (аж до зупинки дихання) у дітей у віці до 1 року. Для представників старших вікових груп мед не небезпечний.
- Алергічні реакції. стільниковий мед – найсильніший алерген. Підвищена чутливість до такого меду зустрічається досить часто і характеризується важким перебігом (анафілактичний шок, набряк Квінке і ін.). При наявності алергопатологій в анамнезі продукт протипоказаний.
- Підвищення рівня цукру в крові. Мед є більш цінною альтернативою рафінованому цукру. Однак, при вживанні в надмірних обсягах він може викликати різкий стрибок концентрації глюкози в крові, що посилить перебіг цукрового діабету.
Мед в сотах можна вживати під час вагітності (до 25-30 грамів на добу). Негативного впливу на плід не спостерігалося ні в одному з досліджень.
Як їдять мед в сотах?
Стільниковий мед можна вживати як в цілісному вигляді, так і по-окремо. Однак, зважаючи на біологічну цінність сот, вичавлювати або витягувати з них мед не рекомендується.
Стільники можна використовувати в якості підсолоджувача для будь-яких десертів (млинці, вівсяна каша, йогурти і сир).
Також стільники служать прекрасним акомпанементом до фруктових салатів і м'ясних закусок, деяких рибних страв.
Натуральний продукт можна приймати в якості альтернативи солодким стравам (цукерки, тістечка). Бажано-відкушувати частину або відрізати невеликими шматочками.
У народній медицині медові стільники використовують як жувальну гумку для відмови від куріння.
Важливо дотримуватися головних правил здорового вживання:
- Денна норма. на добу можна їсти до 80-100 грамів продукту, дітям – не більше 30-50 грамів.
- Час прийому. такий мед можна їсти в будь-який час дня, крім вечора. Прийом продукту натщесерце може викликати перевантаження травної системи і порушити сон.
Ні в якому разі не рекомендується підігрівати або витоплювати мед з сот. Це призведе до втрати значної частини антиоксидантів, вітамінів та інших цінних поживних речовин.
Поради щодо вибору та зберігання
Розглянемо кілька цінних порад, що стосуються медових сот:
- Де купити? стільниковий мед рекомендується купувати безпосередньо у бджолярів або їх представників, яких легко зустріти на ярмарках і в фірмових магазинах. Промислові варіанти продукту, як правила, мають в складі додаткові хімічні речовини, що знижують обсяг цілющих властивостей.
- Як вибрати? Мед повинен розташовуватися в сотах, які добре запечатані. Колір всього продукту повинен бути однорідним оранжевого, жовтуватого або коричневого відтінку. Наявність будь-яких плям (білих, жовтих, чорних) вказує на ураження продукту грибком. Також слід звертати увагу на упаковку, де повинен бути вказаний термін придатності і правила зберігання (їх слід обов'язково перевірити).
- Як і скільки зберігати? запечатаний в осередках мед може зберігатися досить довго без втрати лікувальних властивостей (до 5-10 років і більше). Однак з роками навіть в осередках він може зацукруватися (закристалізуватися) і втратити органолептичні властивості (смак, запах, аромат), але не біологічно активні речовини. Найбільш цінним вважається мед, зібраний не більше ніж 2-3 роки тому. Мед рекомендується зберігати в будь-якому герметичному контейнері (але не в поліетиленовій плівці) при температурі близько 5-13 градусів.
Висновок
- Таким чином, вживання медових стільників має багато переваг для здоров'я. Він зміцнює імунітет, знищує патогенні бактерії і гриби, полегшує симптоматику кашлю.
- Продукт може використовуватися для профілактики і лікування серцево-судинних і ендокринних розладів, а також раку.
- Щоб виключити розвиток побічних ефектів, рекомендується ретельно вибирати мед на прилавках магазинів і грамотно підходити до включення в систему харчування.