Чим корисний мед в сотах-5 доведених властивостей і як його вживати

Вживання медових сот може принести додаткову користь для здоров'я в порівнянні з чистим медом. Їх дія багатогранно: від полегшення кашлю до профілактики утворення пухлин.

Однак такий метод прийому меду несе і певні ризики для людини. Розберемося детальніше.

Що це таке?

Медові стільники (також називається забрус) – це воскові побудови бджіл, які містять мед і пергу (склеєну секретом бджіл пилок рослин). Як правило, стільники складаються з рівносторонніх шестикутних призматичних осередків, розташованих по обидва боки від загального середостіння.

Віск для побудови сот комахи виробляють самостійно за допомогою залоз зовнішньої секреції. Потім на дно поміщаються особливі гранули-перга, а решта осередку заповнюється медом. Після заготівлі запасів бджоли герметично закривають кожну клітинку воскової пластиною.

Стільниковий мед – це первозданний продукт бджільництва, що не зазнала теплової або хімічної обробки. Він практично ніколи не псується і не зацукровується. Саме подібний мед вважається найціннішим з біологічної точки зору і корисним для здоров'я.

При відсутності протипоказань можна вживати бджолині стільники з медом в цілісному вигляді. Всі компоненти підлягають вживанню.

стільниковий мед – це натуральний продукт бджільництва, що містить цілий мед, віск і пергу.

6 лікувальних властивостей

Сучасні наукові дослідження підтверджують корисні властивості меду в сотах. Зупинимося на них детальніше.

1. Володіє багатим складом

Медові стільники багаті цінними вуглеводами та антиоксидантами. Головний компонент (мед) практично на 95-99 % складається з цукрів і води, містить невелику кількість вітамінів і мінералів, але колосальні обсяги антиоксидантних речовин.

Сирий мед насичений ферментами, що виробляються бджолами (наприклад, глюкозооксидазою), які надають виражений антибактеріальний ефект і можуть бути ефективні в цілях профілактики і полегшення інфекційно-запальних захворювань.

«комерційні» форми, а також розтоплений мед, не мають в складі ферментів, так як будь-яка теплова обробка призводить до їх руйнування. Подібні відомості приводять вчені з Ірану.

Головне достоїнство стільникового меду – велика кількість антиоксидантів. Вони підвищують адаптивні можливості організму, перешкоджають розвитку пухлин і великого спектру захворювань з боку серцево-судинної і травної систем.

Наприклад, експерти з Малайзії стверджують , що антиоксиданти здатні захистити від гіпертонії і атеросклерозу.

Китайські фахівці виявили здатність антиоксидантних речовин меду (фенольних кислот, стильбенів, лігнанів і флавоноїдів) забезпечувати профілактику раку.

Стільниковий мед багатий антиоксидантами і може бути ефективний з метою профілактики захворювань кишечника, серця і судин, а також інфекційно-запальних і злоякісних патологій.

2. Покращує здоров'я серця і судин

Стільники з медом несуть в собі велику користь для здоров'я серця і судин.

За даними досліджень, виконаних американськими фахівцями, в складі бджолиного воску присутні жирні кислоти і спирти з довгим ланцюгом, які здатні знизити рівень загального і атерогенного (ЛПНЩ, ТАГ) холестерину, підвищити концентрацію в крові «корисного» холестеролу (ЛПВЩ).

Вживання продукту попереджає поява холестеринових бляшок на стінках артерій і розвитку великого числа захворювань (ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсультів).

Малайзійські вчені виявили здатність антиоксидантів викликати розслаблення гладком'язових клітин в стінках артерій (в тому числі коронарних). В результаті знижується рівень артеріального тиску і зменшується частота і тяжкість нападів при ішемічній хворобі серця.

Регулярне вживання стільникового меду пов'язане з низьким ризиком утворення тромбів у просвіті судин і, як наслідок, рідкісною зустрічаністю інсультів та інфаркту міокарда.

включення меду в сотах в раціон дозволяє знизити ймовірність розвитку найбільш поширених патологій з боку серця і судин, а також полегшити перебіг деяких захворювань (гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця).

3. Має антибактеріальну дію

Співробітники Університету Акінтола (Нігерія) виявили , що такий мед підвищує стійкість організму людини до багатьох інфекційних агентів (бактерій і грибів).

Продукт пригнічує ріст і розмноження понад 60 видів бактерій (грампозитивних і грамнегативних, аеробів і анаеробів), а також деяких дріжджів і грибів (аспергели, пеніциліну).

Італійські вчені підкреслюють особливу ефективність бджолиного воску щодо золотистого стафілокока, грибка роду Кандида, сальмонели і кишкової палички. Саме дані мікроорганізми часто викликають інфекції верхніх дихальних шляхів, кишечника і ротової порожнини.

Мед також активує роботу імунної системи , що в деяких випадках дозволяє зовсім виключити потрапляння і подальше розмноження патогенних представників зовнішнього середовища.

стільниковий мед може захистити організм від великої кількості інфекційно-запальних захворювань, викликаних бактеріями і грибами.

4. Бореться з кашлем у дітей

Дослідження, проведені на базі дитячої лікарні в Колумбії, показують здатність свіжого меду пригнічувати кашель (в тому числі нав'язливий) у дітей.

Продукт також знижує вираженість болю і дискомфорту в горлі, покращує якість сну при перебігу гострих респіраторних інфекцій. Прийом всього ½ чайної ложки меду ефективніше найбільш поширених лікарських препаратів, що випускаються у формі сиропів.

Стільники також містять антиоксиданти, які знижують вираженість подразнення верхніх дихальних шляхів і полегшують перебіг патологій, що викликають кашель.

Однак мед може містити спори клостридій, які виділяють ботулотоксини. Він вкрай небезпечний і протипоказаний дітям у віці до 12 місяців.

Мед можна використовувати для придушення кашлю у дітей віком від 1 року. Він полегшує вираженість симптомів, знижує біль і роздратування в горлі.

5. Покращує перебіг цукрового діабету

Стільниковий мед – це прекрасна альтернатива звичному цукру для осіб, які страждають на цукровий діабет II типу.

Згідно з даними вчених з Ірану, мед повільніше підвищує концентрацію глюкози в крові після вживання, ніж рафінований цукор.

Спирти, що входять до складу воску, можуть підвищити чутливість інсулінових рецепторів на клітинах м'язової і жирової тканини до інсуліну, що прискорює захоплення і утилізацію цукру з крові.

Включення меду в сотах в раціон осіб, які страждають на діабет, дозволяє попередити розвиток ускладнень з боку серцево-судинної і центральної нервової систем, знизити масу тіла (незважаючи на високу калорійність) і поліпшити когнітивну сферу (пам'ять, увага, мислення).

Мед не впливає на гормональні механізми регуляції глюкози в плазмі крові і може бути рекомендований як чоловікам, так і жінкам на початкових стадіях цукрового діабету II типу.

6. Підтримує роботу печінки

Співробітники Національного центру наукових досліджень (Куба) стверджують , що бджолиний віск здатний забезпечити профілактику жирового гепатозу печінки (зустрічається при цукровому діабеті II типу і ожирінні).

Віск також може зменшити вираженість деяких симптомів ураження печінки (болі в правому підребер'ї, нудота і блювота, здуття живота).

Мед також стимулює виведення жовчі, попереджає її застій в біліарному тракті. Він може використовуватися як засіб профілактики холециститу.

вживання цільних медових сот позитивно відбивається на здоров'ї печінки, навіть при перебігу деяких захворювань.

Можлива шкода

На жаль, стільниковий мед може принести шкоду здоров'ю. До числа побічних ефектів Продукту відносяться:

  1. Інтоксикація. у меді можуть накопичуватися ботулотоксини, що виділяються клостридіями. Дані речовини здатні викликати ураження центральної нервової системи (аж до зупинки дихання) у дітей у віці до 1 року. Для представників старших вікових груп мед не небезпечний.
  2. Алергічні реакції. стільниковий мед – найсильніший алерген. Підвищена чутливість до такого меду зустрічається досить часто і характеризується важким перебігом (анафілактичний шок, набряк Квінке і ін.). При наявності алергопатологій в анамнезі продукт протипоказаний.
  3. Підвищення рівня цукру в крові. Мед є більш цінною альтернативою рафінованому цукру. Однак, при вживанні в надмірних обсягах він може викликати різкий стрибок концентрації глюкози в крові, що посилить перебіг цукрового діабету.

Мед в сотах можна вживати під час вагітності (до 25-30 грамів на добу). Негативного впливу на плід не спостерігалося ні в одному з досліджень.

Мед в сотах має протипоказання і може негативно вплинути на здоров'я. Щоб уникнути розвитку побічних ефектів, рекомендується ретельно нормувати споживання, вибирати довірених постачальників і враховувати індивідуальні протипоказання.

Як їдять мед в сотах?

Стільниковий мед можна вживати як в цілісному вигляді, так і по-окремо. Однак, зважаючи на біологічну цінність сот, вичавлювати або витягувати з них мед не рекомендується.

Стільники можна використовувати в якості підсолоджувача для будь-яких десертів (млинці, вівсяна каша, йогурти і сир).

Також стільники служать прекрасним акомпанементом до фруктових салатів і м'ясних закусок, деяких рибних страв.

Натуральний продукт можна приймати в якості альтернативи солодким стравам (цукерки, тістечка). Бажано-відкушувати частину або відрізати невеликими шматочками.

У народній медицині медові стільники використовують як жувальну гумку для відмови від куріння.

Важливо дотримуватися головних правил здорового вживання:

  1. Денна норма. на добу можна їсти до 80-100 грамів продукту, дітям – не більше 30-50 грамів.
  2. Час прийому. такий мед можна їсти в будь-який час дня, крім вечора. Прийом продукту натщесерце може викликати перевантаження травної системи і порушити сон.

Ні в якому разі не рекомендується підігрівати або витоплювати мед з сот. Це призведе до втрати значної частини антиоксидантів, вітамінів та інших цінних поживних речовин.

стільниковий мед – досить універсальний продукт, який, при грамотному підході, може стати неймовірно корисним для здоров'я.

Поради щодо вибору та зберігання

Розглянемо кілька цінних порад, що стосуються медових сот:

  1. Де купити? стільниковий мед рекомендується купувати безпосередньо у бджолярів або їх представників, яких легко зустріти на ярмарках і в фірмових магазинах. Промислові варіанти продукту, як правила, мають в складі додаткові хімічні речовини, що знижують обсяг цілющих властивостей.
  2. Як вибрати? Мед повинен розташовуватися в сотах, які добре запечатані. Колір всього продукту повинен бути однорідним оранжевого, жовтуватого або коричневого відтінку. Наявність будь-яких плям (білих, жовтих, чорних) вказує на ураження продукту грибком. Також слід звертати увагу на упаковку, де повинен бути вказаний термін придатності і правила зберігання (їх слід обов'язково перевірити).
  3. Як і скільки зберігати? запечатаний в осередках мед може зберігатися досить довго без втрати лікувальних властивостей (до 5-10 років і більше). Однак з роками навіть в осередках він може зацукруватися (закристалізуватися) і втратити органолептичні властивості (смак, запах, аромат), але не біологічно активні речовини. Найбільш цінним вважається мед, зібраний не більше ніж 2-3 роки тому. Мед рекомендується зберігати в будь-якому герметичному контейнері (але не в поліетиленовій плівці) при температурі близько 5-13 градусів.
дотримання простих рекомендацій дозволяє вибрати дійсно якісний мед і зберегти його на довгі роки.

Висновок

  1. Таким чином, вживання медових стільників має багато переваг для здоров'я. Він зміцнює імунітет, знищує патогенні бактерії і гриби, полегшує симптоматику кашлю.
  2. Продукт може використовуватися для профілактики і лікування серцево-судинних і ендокринних розладів, а також раку.
  3. Щоб виключити розвиток побічних ефектів, рекомендується ретельно вибирати мед на прилавках магазинів і грамотно підходити до включення в систему харчування.