8 корисних властивостей кунжутного масла і протипоказання

Кунжутна олія виготовляється шляхом віджиму сирого насіння кунжуту і використовується в кулінарії, медицині та косметології.

Воно містить жирні кислоти (омега-3 і омега-6), антиоксидантні речовини і вітаміни (E і K).

Сучасна наука змогла довести деякі корисні властивості, якими володіє кунжутне масло для нашого організму.

Чим воно корисне-8 тез

Нижче розглянуто 8 фактів про користь застосування кунжутного масла для здоров'я (з опорою на дослідження).

1. Має антиоксидантну активність

Будь-які антиоксиданти зменшують ураження клітин організму людини вільними радикалами, тим самим знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань і злоякісних пухлин.

Кунжутне Масло містить сезамол і сезамінол є потужними антиоксидантами, які мають кардіопротекторну дію.

Ефективність продукту щодо окисного стресу доведено вченими з Тайвані.

Індійські фахівці виявили , що додавання олії кунжуту в раціон щурів призводить до поліпшення обмінних процесів в серцевому м'язі і перешкоджає появі дегенеративних змін. На тлі застосування продукту знижується рівень маркерів пошкодження кардіоміоцитів.

кунжутне масло, за рахунок наявності в складі антиоксидантів, нейтралізує вільні радикали і захищає клітини серця від пошкоджень.

2. Пригнічує хронічне запалення

Хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес в організмі.

Підвищена активність хронічного запалення пов'язаний з раннім розвитком таких захворювань, як цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба, алергічні реакції, запальні ураження суглобів і хронічна обструктивна хвороба легень.

Народна медицина Тайваню здавна застосовує кунжутне масло для зниження активності запальних процесів, терапії захворювань суглобів і зубів.

Ефективність продукту щодо хронічного запалення була наочно доведено американськими вченими. Фахівці виявили зниження концентрації ключових маркерів запалення (фактор некрозу пухлини-альфа, інтерлейкіни 1 і 6) на тлі вживання олії кунжуту.

використання масла дозволяє уповільнити активність хронічного запалення і попередити розвиток ряду захворювань.

3. Покращує здоров'я серця

Кунжутна олія складається з 82% ненасичених жирів. Саме ці речовини знижують ризик розвитку найбільш поширених серцево-судинних патологій, а також ймовірність смерті від них.

Встановлено навіть ефективність масла в цілях терапії атеросклеротичних бляшок . Воно не тільки нормалізує показники ліпідного профілю, але і уповільнює відкладення кристалів холестерину в стінках артерій.

Масло рекомендується вживати особам старших вікових груп, як чоловікам, так і жінкам, з метою зниження ризику маніфестації судинних катастроф.

масло кунжуту попереджає появу найбільш поширених серцево-судинних відхилень.

4. Знижує рівень цукру в крові

Масло підтримує концентрацію глюкози в плазмі крові, що забезпечує контроль перебігу цукрового діабету.

Експерименти показують , що годування гризунів 6% кунжутним маслом призводить до значного зниження рівня цукру в крові в порівнянні з тваринами, дієта яких не піддавалася змінам.

Продукт позитивно відбивається і на довгострокових результатах. При прийомі масла протягом 3 місяців спостерігається тенденція до зниження рівня глікованого гемоглобіну – показника, що відображає стан глікемічного фону організму за останні 60-90 днів.

При цьому, продукт не втручається в гормональні механізми і може бути рекомендовано особам чоловічої і жіночої статі, що страждають на цукровий діабет.

Масло полегшує перебіг цукрового діабету, так як сприяє зменшенню рівня цукру в крові.

5. Полегшує перебіг артриту і артрозу

Артрити (запалення суглобів) і артрози (деструктивні процеси в суглобової капсулі) є основною причиною болю в суглобах. Дані захворювання зустрічаються більш ніж у 15% населення планети.

Експерименти доведено здатність кунжуту зменшувати вираженість штучно створеного больового синдрому у мишей.

Як стверджую т тайванські вчені, у гризунів, яким давали кунжутне масло, знижувалася концентрація маркерів окисного стресу і хронічного запалення. Саме з даними механізмами і пов'язано аналгетичну дію масла.

масло кунжуту, імовірно, може використовуватися в цілях купірування болю в суглобах. Потрібні додаткові дослідження на людях.

6. Прискорює загоєння ран і опіків

на думку вчених, озоноване кунжутне масло можна застосовувати для лікування будь-яких пошкоджень шкіри. Озон пригнічує ріст бактеріальної флори і стимулює регенерацію тканин.

Дослідження на щурах виявлено , що озон також запускає синтез колагенових волокон – структурних білків, що відповідають за гладкість і еластичність шкірного покриву.

Додаткову роль виражені антиоксидантні та протизапальні властивості кунжуту. На тлі нормалізації мікроциркуляції і посилення відтоку лімфатичної рідини будь-які пошкодження заживають швидше.

Кунжутну олію можна використовувати і в косметологічних цілях. Місцеве застосування на шкірі обличчя або всього тіла призводить до підвищення гладкості і еластичності, розгладженню дрібних зморшок, поліпшення стану шкіри і волосся.

Масло можна використовувати для підвищення естетики шкіри та прискореного загоєння ран та опіків.

7. Захищає від шкідливого сонячного випромінювання

Працівники Белградського університету виявили , що нанесення кунжутного масла на шкіру знижує шкідливий вплив сонячного випромінювання на 30%.

При цьому інші рослинні масла (кокосове, арахісове, оливкова) володіють більш низькою ефективністю.

Дослідники припускають, що лікувальна властивість пов'язана з великою кількістю антиоксидантних речовин у складі продукту.

кунжутну олію можна застосовувати для захисту шкірних покривів від ультрафіолетового випромінювання.

8. Покращує якість сну і настрій

за інформацією японських фахівців, місцеве застосування кунжутного масла (розтирання на лобі) сприяє підвищенню глибини і збільшенню тривалості сну, а також поліпшенню якості життя в порівнянні з плацебо.

Олія також має незначний седативний ефект, сприяючи загальному розслабленню організму та заспокоєння нервової системи .

Продукт може демонструвати позитивний результат при тривалому перебігу депресивних розладів .

Масло можна використовувати для боротьби з безсонням і поганим настроєм.

Можлива шкода

Кунжутна олія вважається безпечним продуктом. Але і воно має протипоказання, і, в деяких випадках, може завдати шкоди здоров'ю.

При його вживанні можливий розвиток алергічних реакцій на тлі підвищеної чутливості організму до окремих компонентів складу. Однак вони характеризуються легким перебігом (кропив'янка).

Олія протипоказана вагітним жінкам. Воно містить фітоестрогени, які можуть порушити перебіг вагітності і привести до передчасних пологів, гіпоксії плода і іншим більш небезпечним патологічних змін.

Продукт можна давати дитині починаючи з 7 років. У ранньому віці від масла краще утриматися через наявність в складі гормонально активних речовин.

Продукт не рекомендується приймати вагітним жінкам і дітям до 7 років. При вживанні можливий розвиток алергічних реакцій.

Поради щодо прийому

Нижче представлено кілька рекомендацій по правильному поводженню з кунжутним маслом, які допоможуть розкрити всі цілющі властивості:

  1. Способи прийому і дозування. Масло можна приймати всередину або використовувати місцево (розтирання масажними рухами на шкірі). Рекомендована добова норма всередину – до 2-3 ст. л., максимально допустима-8 ст. л.. Народна медицина рекомендує полоскати їм рот при інфекційно-запальних захворюваннях ротової порожнини.
  2. Оптимальний час. Масло можна пити вранці (навіть натщесерце) і вдень. Від застосування у вечірні години краще утриматися через можливу перевантаження травної системи і, як наслідок, розвитку проблем зі сном.
  3. Як вибрати. рекомендується купувати нерафіновану кунжутну олію холодного віджиму в магазинах або аптеках. Воно повинно бути в темній скляній тарі із зазначенням термінів придатності і складу. Рафінована олія втрачає більшість своїх властивостей.
  4. Як зберігати. Масло рекомендується зберігати в темному прохолодному місці. Після відкриття упаковки термін придатності зменшується до 20-30 днів, зберігати подібний продукт допускається тільки в холодильнику.
  5. З чим можна поєднувати. кунжутна олія чудово поєднується з цільним кунжутом, медом, кокосовою олією.
  6. Використання в кулінарії. Масло широко використовується в азіатській кухні. Його можна додавати в будь-які салати (фруктові та овочеві), а також використовувати в якості соусу для м'ясних страв.

Висновок

  1. Кунжутна олія багата омега-3 та омега-6 жирними кислотами, вітамінами, необхідними для підтримки здоров'я.
  2. Часте вживання олії дозволить знизити ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, полегшити перебіг артритів і артрозів, поліпшити стан шкірних покривів і нормалізувати сон.
  3. Продукт не рекомендований вагітним жінкам і дітям через вміст фітоестрогенів.