користь обліпихової олії для організму-8 фактів і як його приймати
Обліпихова олія, як і багато інших масел, відома з давніх-давен. У народній медицині воно застосовувалося для лікування ран, захворювань серця і зміцнення імунітету.
На сьогоднішній день наука довела ряд лікувальних властивостей обліпихової олії для здоров'я.
Топ-8 корисних властивостей
Нижче розглянуто 8 головних тез про користь від прийому обліпихової олії (з опорою на науку).
1. Насичує організм поживними речовинами
За інформацією польських вчених, обліпихова олія – багате джерело вітамінів, мінералів і рослинних сполук, що володіють антиоксидантною і протизапальною активністю.
Серед антиоксидантів окремо виділяють флавоноїди і кверцетин. Дані речовини знижують ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань в будь-якому віці.
Масло обліпихи виділяється великою кількістю в складі кальцію, калію, магнію, заліза, фосфору і вітамінів (B1, B2, B6, C, E).
Індійські фахівці встановлено , що продукт містить всі види поліненасичених жирних кислот: омега-3, омега-6, омега-7 і омега-9. Вони ефективні при терапії ожиріння, подагри, остеопорозу, сечокам'яної хвороби і навіть випадіння волосся на шкірі голови.
2. Зміцнює серце і судини
Антиоксиданти в складі масла знижують ризик розвитку фатальних серцево-судинних катастроф, обумовлених підвищеним артеріальним тиском, а також утворенням атеросклеротичних бляшок і тромбів всередині судин.
Експерти з Фінляндії доведено здатність обліпихової олії (при вживанні 5 грамів на добу) знижувати в'язкість крові , що попереджає появу тромботичних мас всередині судин. Активні речовини обліпихи гальмують швидкість агрегації тромбоцитів.
Також встановлено , що засіб знижує рівень загального і «поганого» (ЛПНЩ, ТАГ) холестерину в крові. В результаті не створюється передумов для утворення холестеринових бляшок і розвитку таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.
Такі властивості обліпихової олії дозволяють істотно знизити підвищений рівень артеріального тиску, що робить його корисним для осіб старших вікових груп. Саме в даному віці гіпертонічна хвороба зустрічається з рекордно високою частотою.
3. Знижує ризик розвитку цукрового діабету
Експерименти на тваринах, виконані фахівцями Тяньцзінського університету науки і техніки (Китай) демонструють здатність обліпихової олії знижувати рівень цукру в крові.
В основі цілющого ефекту лежить здатність активних компонентів продукту підвищувати секрецію ендогенного інсуліну і чутливість периферичних рецепторів (на м'язовій і жировій тканинах) до інсуліну.
Як підкреслюють фінляндські вчені, масло попереджає різкі скачки концентрації глюкози в плазмі крові після прийому їжі, багатої вуглеводами.
Масло обліпихи втручається в обмін вуглеводів і жирів в організмі, але не статевих гормонів. Воно може використовуватися як чоловіками, так і жінками з метою профілактики і контролю ожиріння і цукрового діабету II типу.
4. Покращує здоров'я шкіри
Активні рослинні сполуки олії прекрасно зарекомендували себе в косметологічних цілях.
Експерименти на тваринах демонструють здатність продукту прискорювати регенерацію шкіри після будь-яких пошкоджень, тим самим прискорюючи загоєння ран і опіків, трофічних виразок.
Корейські вчені виявили , що масло обліпихи захищає шкіру від впливу шкідливого ультрафіолетового сонячного випромінювання.
Також встановлено здатність продукту підвищувати гладкість і еластичність шкіри, усувати невеликі зморшки на обличчі.
Більшість позитивних ефектів рослинного засобу пов'язані з наявністю в складі великих обсягів омега-3 і омега-7 жирних кислот.
5. Зміцнює імунітет
Ця олія багата антиоксидантними речовинами (флавоноїдами), які стимулюють роботу імунної системи .
Обліпиха пригнічує зростання і розмноження патогенних мікроорганізмів, перешкоджаючи розвитку інфекційно-запальних захворювань.
Доведено ефективність щодо пригнічення росту стафілококів та кишкової палички.
Окремі дослідження підкреслюють дієвість рослинного продукту з метою пригнічення життєдіяльності вірусів грипу, герпесу і навіть імунодефіциту людини.
Масло обліпихи може застосовуватися для профілактики гострих респіраторних інфекцій і полегшення їх перебігу – усунення болю в горлі і закладеності в носі, нормалізації загального стану.
Засіб допустимо використовувати і в стоматології – для поліпшення здоров'я ясен, усунення тріщин в куточках губ.
6. Покращує здоров'я печінки
Масло обліпихи – багате джерело поліненасичених жирів, вітаміну E і бета-каротину. Ці речовини захищають клітини печінки від пошкоджень.
Згідно з даними працівників медичного університету Цунг Шан (Тайвань) активні речовини обліпихи знижують концентрацію в крові АЛТ і АСТ. Підвищення числа даних молекул свідчить про ураження клітин печінки лікарськими та іншими токсичними речовинами.
Масло обліпихи рекомендується додавати в дієту при масивної терапії хронічних і гострих захворювань, коли необхідно приймати антибіотики, нестероїдні анальгетики та інші гепатотоксичні речовини.
7. Бореться з раком
Кверцетин, флавоноїди та інші речовини в складі масла обліпихи, як показують роботи італійських експертів, знищують злоякісні клітини.
Не менше ефективні з метою профілактики і уповільнення прогресування раку вітамін E і каротиноїди.
Зрозуміло, ефективність масла нижче в порівнянні з рекомендованими лікарями хіміопрепаратами. Однак вони здатні пригнічувати вплив вільних радикалів на всі клітини організму людини, перешкоджаючи появі злоякісних процесів і деяких хронічних захворювань (хвороба Крона, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та ін.).
8. Покращує здоров'я кишечника
Експерименти на тваринах підкреслюють здатність масла обліпихи перешкоджати розвитку і надавати допомогу в терапії таких захворювань, як виразки і ерозії шлунка, гастриту і дуоденіту.
Медична галузь виготовляє свічки з додаванням даного рослинного засобу для терапії геморою.
Встановлено , що обліпиха здатна нормалізувати роботу залоз зовнішньої секреції (печінки і підшлункової залози). В результаті кишечник отримує достатню кількість ферментів для перетравлення спожитої їжі, а диспепсичні розлади (діарея, підвищене газоутворення) зустрічаються рідше.
Можлива шкода
Масло обліпихи має протипоказання і іноді здатне завдати значної шкоди. Найбільш частими побічними реакціями є:
- Утворення каменів у жовчному міхурі та сечовидільній системі. у складі масла є речовини, що підсилюють формування конкрементів і призводять до розвитку жовчнокам'яної та сечокам'яної хвороби.
- Загострення хронічних захворювань кишечника. у невеликих обсягах масло прискорює відновлення слизових оболонок травної трубки після будь – яких пошкоджень, а ось в надмірних-підвищується ризик виникнення виразкових або ерозивних дефектів.
- Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів складу обліпихи. Алергопатології протікають переважно в легкій формі (кропив'янки, свербіж шкіри, ринорея).
Масло обліпихи можна приймати вагітним жінкам. Воно нормалізує обмінні процеси і знижує ризик розвитку запальних захворювань репродуктивної системи, а також запорів і геморою, які зустрічаються вкрай часто.
Масло можна давати і дітям починаючи з 7-річного віку. Рекомендована доза для дитини - 1 ст.л. на добу. Продукт містить всі необхідні для росту і розвитку організму речовини.
Поради щодо прийому
Розглянемо кілька простих рекомендацій, які дозволять розкрити весь біологічний потенціал масла:
- Способи прийому і дозування. рекомендована добова норма масла – 20-25 мл, максимально допустима – 75-100 мл.його можна приймати як в чистому вигляді, так і розбавляти водою, або використовувати в різних стравах. При захворюваннях шкірних покривів допустимо місцеве використання (розтирання). Також масло обліпихи можна придбати в аптеці у вигляді капсул.
- Оптимальний час. Масло переважно пити в ранкові та денні години. При відсутності гострих патологій травної системи (або загострення хронічних) слід вживати продукт натщесерце. Від прийому у вечірні години (на ніч) слід відмовитися. Масло обліпихи може спричинити перевантаження травної системи та порушити сон.
- Як вибрати в магазині. найбільш цінним вважається масло холодного віджиму. Подібний технологічний процес зберігає максимальний обсяг поживних речовин. Якісне масло завжди упаковано в скляну тару, має терміни придатності і всі дані про виробника.
- Як зберігати. засіб допустимо зберігати в будь – якому темному прохолодному місці, після розтину-в холодильнику не більше 30 днів.
- З чим можна поєднувати. Продукт ідеально поєднується з цитрусовими фруктами, ананасами. Також допустимо вживати разом з будь-якими овочевими салатами, зеленню (листя салату, петрушка).
- Використання в кулінарії. основні області застосування обліпихової олії – це косметологія і народна медицина. У кулінарній сфері воно використовується рідко. Продукт допустимо додавати в будь-які фруктові та овочеві салати (в якості заправки), приправляти свіжоприготовані м'ясні та рибні страви. Смажити їжу на маслі заборонено!
Висновок
- Масло обліпихи – це натуральний рослинний продукт, насичений мінералами, вітамінами і антиоксидантними речовинами.
- При правильному використанні воно покращує здоров'я шлунково-кишкового тракту, серця і судин, імунної системи і шкіри. Масло ефективно бореться з раком і хронічними захворюваннями, а також цукровим діабетом II типу.
- Продукт можна вживати при вагітності і давати дітям (з 7 років, по 1-2 ст.л. в день).
- Рекомендується ретельно вибирати засіб в магазинах або аптеках, враховувати наявність ризику розвитку побічних ефектів.