10 фактів про користь і шкоду оливкової олії для здоров'я людини
Оливкова олія – це натуральний продукт, отриманий шляхом віджиму цілих оливок. Його зазвичай використовують в кулінарії для смаження продуктів або заправки салатів.
Сучасна наука вказує на відчутну користь оливкової олії для здоров'я. Воно насичене жирними кислотами, вітамінами, антиоксидантами і протизапальними речовинами.
10 фактів про користь
Вчені змогли довести ряд корисних властивостей оливкової олії. Зупинимося на них детальніше.
1. Насичене поживними речовинами
Оливкова олія багатий моно - і поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами E і K.
Олія холодного віджиму також насичена антиоксидантними речовинами, які борються з раком та хронічними захворюваннями з боку будь-якого органу.
У складі є і протизапальні речовини. Наприклад, італійські вчені стверджують , що такі компоненти масла, як олекантал і олеуропеин, пригнічують хронічне запалення і знижують рівень холестерину в крові.
Окремо слід зазначити, що цінні мононенасичені жири стійкі до впливу високих температур, отже, оливкова олія – це ідеальний вибір для приготування їжі на сковороді.
2. Має антиоксидантну дію
Нерафінована оливкова олія має в складі потужні антиоксиданти.
Антиоксиданти захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів, які призводять до злоякісної трансформації або загибелі тканин. Саме антиоксидантні знижують ризик становлення більшості хронічних патологій.
За даними вчених з Італії, регулярне вживання оливкової олії пов'язано з низькою частотою виникнення атеросклерозу, гіпертонічної хвороби і пухлин.
Не так давно іспанські фахівці скоїли відкриття. Вони виявили, що жирні кислоти оливкової олії здатні взаємодіяти з геномом людини, регулюючи кількість транскрипційних факторів, відповідальних за розвиток злоякісного процесу.
На сьогоднішній день доведено пряма ефективність продукту з метою профілактики пухлин товстого кишечника і передміхурової залози у чоловіків.
3. Пригнічує хронічне запалення
Хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес в організмі. Саме він лежить в основі розвитку захворювань серця і судин, шлунка і кишечника, цукрового діабету II типу, хвороби Альцгеймера і запальних патологій суглобів.
Одне з цілющих властивостей оливкової олії – це пригнічення хронічного запалення. Дослідження австралійських вчених демонструють , що фармакологічна дія масла можна порівняти з медикаментозним препаратом – ібупрофеном.
Продукт також зменшує активність запальних реакцій і набряки, усуває вираженість больового синдрому.
Головною діючою речовиною масла є олеокантал. Саме він гальмує запальні процеси і зменшує концентрацію ключових маркерів запалення в крові, наприклад, з-реактивного білка.
4. Покращує здоров'я серця і судин
Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті населення у всіх розвинених країнах.
Однак окремі дослідження показують , що смертність від патологій серця і судин значно нижче в країнах Середземномор'я.
Оливкова олія-це невід'ємний компонент середземноморської дієти, яка здатна знизити ризик розвитку інфаркту міокарда, інсульту, а також смертності від них на 30%.
Натуральна оливкова олія (холодного віджиму) відновлює здоров'я серцево-судинної системи за допомогою декількох механізмів:
- Пригнічує хронічне запалення. саме воно є пусковим фактором розвитку гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця.
- Знижує рівень холестерину. на тлі вживання олії зменшується вміст загального і «шкідливого» (ЛПНЩ) холестерину. В результаті не формуються атеросклеротичні бляшки на стінках артерій і не розвиваються такі відхилення, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульти.
- Покращує здоров'я судин. в основі лікувальної властивості лежить нормалізація функції ендотелію і підвищення стійкості м'язових шарів до гемодинамічних перевантажень. В результаті артерії стають менш чутливими до впровадження кристалів холестерину, а фіброзна трансформація на тлі артеріальної гіпертензії не спостерігається.
- Знижує артеріальний тиск. Продукт не тільки зменшує рівень систолічного і діастолічного тиску, але і знижує залежність від гіпотензивних препаратів, токсично впливають на нирки і печінку.
Грецькі фахівці відзначають , що люди, які вживають достатні обсяги оливкової олії, значно рідше помирають від інсульту та інфаркту міокарда.
Масло можна використовувати для полегшення і профілактики безлічі серцево-судинних патологій. Воно особливо показано при гіпертонічній хворобі – для зниження дози прийнятих лікарських препаратів.
5. Запобігає розвитку хвороби Альцгеймера
Хвороба Альцгеймера – одне з найпоширеніших нейродегенеративних захворювань у світі. Воно призводить до розвитку деменції і порушення не тільки соціальної адаптації, а й самообслуговування.
Одна з причин розвитку хвороби – накопичення бета-амілоїдних білків в нервових клітинах головного мозку.
Закордонні дослідження демонструють , що активні речовини, що входять до складу оливкової олії, здатні не тільки запобігти відкладенню, але і знизити обсяг накопичених бета-амілоїдних білків.
Доведено, що дієта, багата оливковою олією, сприяє поліпшення когнітивних функцій (пам'ять, увага, мислення), а також попереджає розвиток когнітивного дефіциту при перебігу нейродегенеративних патологій.
6. Покращує роботу кишечника
Вчені стверджують , що 34% населення старше 60 років регулярно страждають від запорів.
Дослідження Бразильських експертів показують , що вживання всього 1 ч.л. оливкового масла на добу досить, щоб розм'якшити калові маси і підвищити кратність стільця.
Окремо слід відзначити праці іспанських вчених. Вони виявили , що у 98% населення старше 50 років з регулярними випорожненнями (3 і більше разів на тиждень) в раціоні присутні достатні обсяги оливкової олії.
Масло покращує моторно-евакуаційну функцію кишечника, розріджує калові маси і побічно дозволяє регулювати склад мікрофлори.
7. Знижує рівень цукру в крові
Фахівці з Італії встановлено , що оливкова олія (кілька столових ложок) знижує рівень глюкози в плазмі крові на 22% через 2 години після прийому їжі. Таким чином, продукт запобігає різкі скачки цукру.
Також масло дещо підвищує чутливість периферичних інсулінових рецепторів на клітинах м'язової і жирової тканин до інсуліну. В результаті глюкоза швидко і ефективно поглинається з крові і використовується для задоволення власних енергетичних потреб.
Дія продукту не пов'язана з гормональними механізмами. Отже, лікувальний ефект однаково виражений як у жінок, так і у чоловіків.
8. Підвищує міцність кісток
Працівники Університету Естремадура (Іспанія) виявлено , що вживання 20 мл і більше оливкової олії на добу призводить до підвищення мінеральної щільності кісток .
Продукт попереджає розвиток остеопорозу – зниження міцності кісток у осіб похилого віку, а також у жінок після менопаузи.
При адекватному рівні вживання масла рідше зустрічаються патологічні переломи.
9. Полегшує перебіг ревматоїдного артриту
Ревматоїдний артрит – важке аутоімунне захворювання, що вражає переважно суглобовий апарат.
Точна причина патології до кінця не вивчена, але передбачається, що в основі лежить неадекватна робота імунної системи , в процесі якої під атакою знаходяться власні здорові тканини.
Фахівці з Іспанії доведено , що вживання оливкової олії сприяє пригніченню запальних реакцій і поліпшенню перебігу ревматоїдного артриту. Схожі дані, при проведенні досліджень, отримали американські фахівці.
З метою поліпшення перебігу ревматоїдного артриту, ефективність оливкової олії порівнянна з риб'ячим жиром. Обидві речовини знижують вираженість больового синдрому, усувають скутість в суглобах вранці і підвищують ефективність виконання силових вправ.
10. Знищує шкідливі бактерії
Олія оливок багата рослинними речовинами, які пригнічують ріст і розмноження бактерій. До них, за інформацією експертів з Італії, відносяться: лігнани, секойридоїди, фенольні спирти і кислоти.
Продукт ефективний з метою профілактики інфекційно-запальних захворювань будь-якої локалізації.
Особлива роль підкреслюється щодо збудника гастриту, виразкової хвороби і раку шлунка – Helicobacter pylori. Прийом всього 30 грамів оливкової олії на добу знищує мікроорганізм за 2 тижні в 40% випадків.
Можлива шкода
Оливкова олія має протипоказання і в поодиноких випадках здатне завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносять:
- Ожиріння. калорійність оливкової олії-майже 900 калорій на 100 грамів. При надмірному прийомі воно може привести до надмірної ваги або ожиріння.
- Посилення перебігу захворювань жовчного міхура. Продукт прискорює виведення жовчі з жовчного міхура. Подібна властивість може бути небезпечно при загостренні сечокам'яної хвороби або холециститу.
- Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів масла. Проявляються по-різному: від висипань на шкірі або свербіння до анафілактичного шоку. При наявності алергії в анамнезі, масло протипоказано.
Оливкова олія можна і потрібно приймати жінкам під час вагітності, негативного впливу на стан плода і здоров'я дитини після народження воно не робить.
Який вид найкорисніший?
Промисловість випускає кілька різновидів оливкової олії, проте найбільш цінним вважається нерафінована оливкова олія вищої якості або Extra virgin olive oil.
Воно виготовляється шляхом холодного віджиму, отже, всі вітаміни, антиоксиданти і протизапальні речовини зберігаються практично в незмінному вигляді.
Масло першого сорту характеризується яскравим насиченим смаком і ароматом, золотистим або золотисто-коричнево-зеленуватим відтінком.
Також слід відмовитися від рафінованих масел. Подібна обробка може значно зменшити концентрацію біологічно активних речовин у складі.
Як правильно приймати?
Розглянемо кілька простих рекомендацій, які дозволяє підвищити користь від вживання масла:
- Чи можна пити оливкову олію? так! Оливкова олія можна і потрібно приймати, як в чистому вигляді, так і в складі різних страв. Рекомендована добова норма – 1-2 ст.л., максимально допустима – 7-10 ст. л. зважаючи на високу енергетичну цінність масло переважно пити в першій половині дня-вранці, натщесерце або через 40-50 хвилин після сніданку. Від вживання на ніч краще відмовитися.
- Чи можна смажити на ньому? жири цього масла стійкі до впливу високих температур, вони витримують нагрівання до 180-200 градусів. Рекомендується застосовувати оливкову олію замість звичного соняшникової. Поява легкого диму або запаху гару – ознака того, що потрібно зменшити вогонь. Також слід зазначити, що для смаження підійде тільки масло Extra Virgin.
- Застосування в кулінарії. оливкова олія використовується для багатьох цілей. Воно ідеально підходить для заправки салатів і поєднується з бальзамічним оцтом або орегано. Їм можна приправити будь-які страви з м'яса або риби, сир, омлети і навіть простий чорний хліб.
- Як зберігати. якісне масло можна зберігати при кімнатній температурі до 1 року. Після відкриття пляшки термін зберігання зменшується до 1-2 місяців, при цьому рекомендується вибирати темне і прохолодне (не більше 12-15 градусів) місце, позбавлене впливу сонячних променів.
- Застосування в косметології. народна медицина і зарубіжна косметологія рекомендують використовувати оливкову олію не тільки всередину, але і місцево – втирати у волосся і проблемні ділянки шкіри обличчя і тіла, нігті, мазати поранення і опіки. Воно прискорює регенерацію і знищує шкідливі мікроорганізми, підвищуючи швидкість відновлення тканин. Також маслом можна полоскати рот – з метою профілактики інфекційно-запальних патологій ясен і слизових оболонок ротової порожнини.
Висновки
- Оливкова олія – це корисний висококалорійний продукт, що містить ненасичені жирні кислоти і деякі вітаміни.
- Вживання продукту пов'язане з багатьма перевагами для здоров'я. Воно покращує стан серцево-судинної, опорно-рухової, травної та центральної нервової систем; знижує рівень цукру в крові, попереджає появу злоякісних пухлин і впровадження хвороботворних мікроорганізмів.
- Масло характеризується високим профілем безпеки і дозволено до застосування вагітним жінкам.
- Найціннішим сортом є Extra Virgin. Воно виготовляється шляхом холодного віджиму, що дозволяє зберегти максимум біологічно активних речовин. На подібному маслі можна сміливо смажити їжу.