10 наукових фактів про користь і шкоду кокосового масла для здоров'я

Кокосове масло – це натуральний рослинний продукт, що отримується з м'якоті висушених кокосів. Воно широко використовується в кулінарії, в тому числі для смаження їжі, а також в косметології, народній і доказовій медицині.

Завдяки багатому складу, кокосове масло володіє відчутною користю для здоров'я. Воно сприяє профілактиці серцево-судинних і ендокринних захворювань, знижує масу тіла і підтримує роботу нервової системи.

При застосуванні в косметичних цілях масло зволожує шкіру, розгладжує дрібні зморшки і видаляє ороговілі клітини.

Чим воно корисне - 10 фактів

Нижче розглянуті основні корисні властивості кокосового масла (з опорою на наукові джерела інформації)

1. Володіє багатим складом

Кокосове масло – багате джерело корисних жирів, вживання яких пов'язане з масою переваг: від нормалізації ваги до зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Близько 90% жирів масла кокоса – ненасичені, 40% з яких – це лауринова кислота, 7% &8212; каприлова і 5% &8212; капринова. Головне достоїнство цих кислот-підвищення рівня "корисного" холестерину (ЛПВЩ) і профілактика патологій серця і судин. Подібні відомості приводять фахівці з Нідерландів.

Також кокосове масло насичений тригліцеридами із середньою довжиною ланцюга. Саме подібні компоненти ефективні в цілях профілактики епілепсії і хвороби Альцгеймера.

У складі продукту є і вітаміни (K, E, C), невелика кількість мінеральних речовин (магній, кальцій, калій, фосфор, цинк і залізо).

кокосове масло має збалансований склад і може використовуватися для поліпшення здоров'я організму в цілому.

2. Знижує ризик розвитку інсульту та інфаркту міокарда

Окремі народи (зважаючи географічного розташування) використовують в їжу майже виключно кокоси.

Виявлено, що у токелауанців, які проживають на південних берегах Тихого океану, 60% енергетичної цінності раціону припадає на кокоси.

Встановлено, що у даної групи людей прекрасне здоров'я і низька частота народження патологій серця і судин, особливо фатальних судинних катастроф – інсульту та інфаркту міокарда.

Вчені припускають, що достатній обсяг кокосів або кокосового масла в дієті – запорука відсутності грізних серцево-судинних ускладнень.

наявність кокосового масла в раціоні знижує ймовірність розвитку інсульту та інфаркту міокарда.

3. Прискорює метаболізм

доведено , що кокосове масло, за рахунок наявності в складі тригліцеридів із середньою довжиною ланцюга, прискорює руйнування клітин жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму.

За інформацією експертів зі Швейцарії, прийом всього 15-30 грамів тригліцеридів підвищує активність обмінних процесів в організмі на 5%.

Кокосове масло, незважаючи на високу калорійність, можна використовувати в період активних тренувань, щоб підвищити користь від фізичних навантажень.

Масло прискорює обмін речовин і швидкість руйнування адипоцитів. Подібний ефект зберігається протягом 24 годин.

4. Знищує шкідливі мікроорганізми

Половина жирних кислот кокосової олії-це лауринова кислота. В процесі її метаболізму, як стверджують американські фахівці, виділяється монолаурин, що знищує ряд патогенних бактерій, вірусів і грибів.

На сьогоднішній день виявлено ефективність монолаурину щодо золотистого стафілокока, що викликає інфекційно-запальні ураження будь-якого органу.

Доведено дію і щодо грибків роду Кандида, найчастіше вражають шкіру, статеві органи і ротову порожнину.

Народна медицина пропонує використовувати кокосове масло для полоскання порожнини рота, змазування губ і втирання в проблемні ділянки шкіри обличчя і тіла.

кокосове масло знищує деякі бактерії, грибки і віруси, здатні викликати у людини інфекційно-запальні захворювання. Лікувальна властивість пов'язана з наявністю в складі лауринової кислоти.

5. Пригнічує голод

Тригліцериди середнього ланцюга, якими рясніє кокосова олія, здатні зменшити голод.

В ході їх метаболізму виробляється ряд кетонів, що пригнічують центри апетиту в тканинах головного мозку. Подібні висновки приводять фахівці Оксфордського університету (Великобританія).

Дослідження показують , що чоловіки, в раціоні яких є Тригліцериди із середньою довжиною ланцюга, споживають менше їжі протягом всього дня.

Кокосове масло може придушити почуття голоду і надати істотну допомогу в схудненні. Воно рекомендовано спортсменам, а також особам, що страждають ожирінням або мають надлишкову вагу.

кокосова олія пригнічує центри голоду в мозку, забезпечуючи контроль апетиту.

6. Знижує ймовірність епілептичних припадків

Метаболізм кокосової олії відбувається в печінці. Один з побічних продуктів переробки-це кетонові тіла.

Велика кількість кетонів у крові, за твердженням канадських вчених – запорука профілактики епілептичних припадків будь-якого генезу.

Також масло можна застосовувати з метою терапії лікарсько-стійкої епілепсії у дітей.

кокосове масло підвищує рівень кетонів в організмі і забезпечує профілактику епілептичних нападів.

7. Нормалізує показники ліпідного профілю

Кокосове масло – це джерело цінних жирів. Їх велика кількість в раціоні сприяє збільшенню рівня "хорошого «(ЛПВЩ) і зменшення» шкідливого" (ЛПНЩ) холестерину в плазмі крові.

Фахівці з Бразилії доведено , що регулярне вживання масла кокоса призводить до вираженого зниження концентрації загального холестерину і ЛПНЩ, зростання ЛПВЩ.

Також встановлено , що біологічні ефекти продукту зберігаються і при наявності виражених порушень в організмі. Наприклад, кокосова олія підвищує рівень ЛПВЩ у тих, хто страждає на ішемічну хворобу серця.

Адекватні показники ліпідного профілю – запорука відсутності атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і, як наслідок, профілактика розвитку ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії головного мозку, інфаркту міокарда та інсульту.

Масло знижує рівень холестерину і захищає організм від захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

8. Покращує стан шкіри, волосся і зубів

Кокосове масло широко використовується не тільки в медицині та кулінарії, але і в косметологічних цілях.

Філліпінські вчені виявили , що масло, при місцевому нанесенні, зволожує шкіру, сприяє видаленню ороговілих лусочок і може використовуватися при лікуванні екземи.

Кокосове масло також захищає волосся і вії від впливу сонячних променів, знижує їх сухість і ламкість. Подібні відомості приводять експерти з Індії.

Також продукт можна застосовувати для поліпшення стану зубів (при полосканні знищують патогенні мікроорганізми в ротовій порожнині). При наявності неприємного запаху з рота після полоскання досить випити чашечку кави або з'їсти будь-який фрукт.

Більш детально застосування даного масла в косметології розглянули наші колеги з проекту Beautio у цій статті .

кокосове масло можна використовувати в косметичних цілях: для поліпшення стану шкіри, волосся і зубів.

9. Полегшує перебіг хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера-одне з найпоширеніших захворювань центральної нервової системи у людей похилого віку. Саме дана патологія призводить до деменції – важких когнітивних розладів у чоловіків і жінок.

При перебігу хвороби Альцгеймера порушується природний хід обмінних процесів в тканинах головного мозку – клітини не здатні використовувати глюкозу для отримання енергії.

Вчені припустили , що кетони, що утворюються в процесі метаболізму кокосового масла, можуть служити альтернативним джерелом енергії для клітин мозку.

У 2006 році американські експерти підтвердили , що кокосове масло здатне поліпшити роботу мозку при легкому перебігу хвороби Альцгеймера, частково відновити когнітивні функції .

Масло, імовірно, здатне поліпшити роботу головного мозку на тлі хвороби Альцгеймера.

10. Знижує обсяг вісцерального жиру

Вісцеральний жир розташовується в черевній порожнині (на животі). Саме він вважається найнебезпечнішим, так як істотно підвищує ризик розвитку ендокринних і серцево-судинних захворювань.

У дослідженнях, проведених під контролем бразильських вчених, було встановлено , що у жінок з ожирінням за абдомінальним типом, які щодня приймали 30 мл кокосової олії, реєструвалося зниження обсягу талії та індексу маси тіла.

Подібна тенденція спостерігається і в чоловічому організмі. При вживанні 30 мл продукту протягом 1 місяця обсяг талії зменшується майже на 3 см.

Масло можна використовувати з метою зменшення обсягу абдомінальної клітковини і, як наслідок, для схуднення.

Протипоказання та шкода

Кокосова олія вважається безпечною їжею. Воно дозволено до вживання вагітним жінкам, а також дітям, починаючи з 3-річного віку.

Однак, в поодиноких випадках, прийом кокосового масла може заподіяти шкоду здоров'ю. До найбільш поширених побічних ефектів слід віднести:

  1. Ожиріння. Масло, при прийомі в розумних обсягах, допомагає контролювати апетит і знизити вагу. Однак, надмірне вживання, зважаючи на високу енергетичну цінність продукту (862 калорії на 100 грам), призведе до формування надлишкових скупчень жиру.
  2. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і обумовлені підвищеною чутливістю організму до готельним білків кокосів. Зазвичай протікають в легкій формі: за типом шкірних реакцій. При наявності алергії на кокоси і продукти його обробки в анамнезі, масло протипоказано.
Масло кокоса-безпечний продукт. Однак слід уважно підходити до його включення в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Як приймати?

Нижче розглянуті основні тонкощі вживання і використання кокосового масла, які допоможуть максимально підвищити біологічний потенціал продукту.

1. Денна дозування

Більшість досліджень сходяться на думці, що 30 мл або 2 столові ложки всередину – це ефективна доза кокосового масла.

Саме такий обсяг масла сприяє зниження маси тіла і обсягу підшкірно-жирової клітковини. Також 2 ст.л. досить для збільшення швидкості обмінних процесів в організмі і реалізації всіх біологічних ефектів продукту.

Однак не слід відразу ж починати прийом олії з рекомендованих доз, щоб уникнути розвитку розладів з боку шлунково-кишкового тракту. Початковий обсяг - 1 чайна ложка або 5 мл.потім обсяг поступово збільшується (по 1-2 ч. л. в тиждень), поки не досягне 30 мл на добу.

Рекомендується пити олію в першій половині дня – вранці натщесерце або на обід (за 30-40 хвилин до прийому їжі).

30 мл – це рекомендована добова доза, яка розкриє весь корисний потенціал олії.

2. Способи прийому всередину

Окрім прийому олії безпосередньо, існує кілька інших варіантів споживання:

  1. Обсмажування їжі. кокосове масло багате жирами, стійкими при високих температурах-до 175 градусів. Для будь-яких страв досить 1-2 ст.л. масла. Для смаження слід вибирати рафінована олія. При виникненні неприємного запаху (гару) в процесі готування їжі на сковороді рекомендується зменшити температуру.
  2. Випікання. Масло прекрасно гармонує з будь-якими м'ясними стравами (особливо з куркою та індичкою) і може застосовуватися для запікання в духовій шафі.
  3. Додавання до страв. кокосове масло, особливо нерафіноване, можна використовувати для будь-яких цілей в якості заміни звичному вершковому. Воно ідеально підходить для гарячих овочевих страв або протеїнових коктейлів.
  4. Використання в напоях. Допустимо додавання 1-2 ч.л. масла в 200 мл кави або чаю для значного збільшення біологічної цінності напою.
кокосове масло-універсальний інгредієнт, чудово поєднується з будь-якими стравами і напоями.

3. Методи зовнішнього застосування

Кокосове масло – це не тільки харчовий продукт для вживання всередину. Є кілька методів його зовнішнього застосування:

  1. Засіб для зняття макіяжу. Масло попередньо розбавляється водою в пропорції 1 до 1 і використовується для зняття макіяжу. Воно заспокоює і зволожує шкіру, що важливо після використання косметичних засобів.
  2. Зволожуюче молочко. Масло можна наносити на будь-які ділянки шкіри для її зволоження і видалення ороговілих клітин. Для посилення ефекту можна змащувати шкірні покриви масажними рухами.
  3. Засіб для полоскання порожнини рота. Маслом кокоса можна обробляти ротову порожнину 1-2 рази на день з метою профілактики інфекційно-запальних процесів.
  4. Засіб від зморшок. Масло можна наносити на шкіру обличчя в ранкові години і залишати на 30-60 хвилин. Воно надає ліфтинг-ефект, розгладжуючи невеликі зморшки.

Слід вибирати лише рафіновану олію, оскільки вона не закупорює пори на поверхні шкіри.

олія широко використовується в косметичних цілях. Воно зволожує шкіру, розгладжує зморшки і забезпечує профілактику запальних процесів.

Як вибрати?

Зупинимося на основних правилах вибору дійсно якісного масла.

  1. Спосіб отримання. для харчових цілей підходить тільки кокосове масло «Cold pressed» &8212; холодного віджиму. Воно зберігає вихідний рівень вітамінів, жирних кислот і антиоксидантів.
  2. Склад. на етикетці має бути зазначено «100% кокосове масло». Наявність будь-яких другорядних компонентів, навіть води, неприпустимо.
  3. Запах. якісний продукт не має аромату, наявність будь – яких домішок в запаху-результат використання хімічних речовин.
  4. Колір. відтінок може бути будь-яким: від прозорого до білого або солом'яно-жовтого. Колір визначається особливостями зберігання і частотою перепаду температур повітря при транспортуванні.
  5. Термін придатності. у герметично упакованій тарі продукт може зберігатися до 4 років, після відкриття упаковки – до 6-18 місяців.
  6. Зберігання після покупки. Масло бажано зберігати при кімнатній температурі, уникаючи потоків гарячого або холодного повітря.
дотримання всіх нюансів перед покупкою дозволить придбати дійсно якісний продукт.

Висновки

  1. Масло кокоса – це натуральний висококалорійний продукт, що містить корисні жири, вітаміни і антиоксидантні речовини.
  2. Додавання продукту в раціон позитивно відбивається на здоров'ї серцево-судинної, центральної нервової та ендокринної систем.
  3. Масло можна використовувати для зниження маси тіла і профілактики інфекційно-запальних захворювань.
  4. Рекомендована доза для прийому всередину – 30 мл або 2 ст. л.
  5. У народній медицині і косметології масло використовується місцево для зволоження шкіри, видалення ороговілих клітин і розгладження зморшок.