Користь і шкода кардамону-8 доведених властивостей і правила застосування
Кардамон-це спеція, яка широко поширена в європейській та азіатській кухнях. Він прекрасно поєднується з хлібом і будь випічкою, кавою і чаєм, служить основою для безлічі лікувальних рецептів.
За даними досліджень, кардамон володіє важливими корисними властивостями для людини. Він здатний поліпшити здоров'я всього організму, захистити від патогенних бактерій і грибів, істотно знизити ризик розвитку злоякісних пухлин.
Чим він корисний-8 фактів
Нижче розглянуті 8 головних фактів про користь кардамону з опорою на наукові джерела інформації.
1. Знижує артеріальний тиск
Кардамон-одна з найефективніших спецій для терапії та профілактики розвитку гіпертонії.
Дослідження індійських вчених показують , що прийом 3 грамів порошку кардамону на добу протягом 3 місяців призводить до повної корекції артеріального тиску при артеріальній гіпертензії I ступеня.
Гіпотензивний ефект рослини пов'язаний з великою кількістю антиоксидантів у складі, які блокують ангіотензин II.
За даними експериментів на щурах, рослина також володіє сечогінний ефект , що сприяє додатковому зниженню рівня артеріального тиску.
Також приправа блокує утворення тромбів (кров'яних згустків) в просвіті судин і побічно знижує ризик інсульту та інфаркту міокарда.
Кардамон рекомендується приймати всім особам, що страждають на гіпертонічну хворобу з метою поліпшення загального стану і профілактики ускладнень.
2. Знижує ризик розвитку онкологічних захворювань
Дослідження на тваринах демонструють здатність порошку кардамону активувати вироблення ферментів, що знищують злоякісні клітини в організмі.
Не менш важлива роль відводиться цілющій рослині за здатність блокувати вільні радикали, здатні викликати пошкодження і ракове переродження клітин.
Окремі наукові праці підкреслюють підвищення активності Т-кілерів, відповідальних за розпізнавання і знищення чужорідних клітин.
Фахівці з Індії давали мишам 0,5 грама порошку кардамону протягом 12 тижнів і одночасно впливали на їх організми канцерогенними хімічними речовинами. У II групі (контрольній) гризуни не отримували кардамон. В результаті в I групі злоякісні процеси спостерігалися в 29% випадків, в той час як в II – в 90% випадків.
Подібні результати показують дослідження на клітинах людини в лабораторних умовах. У процесі досвіду зростання ракових клітин зупинявся.
3. Захищає від хронічних захворювань
Кардамон має потужну протизапальну дію, пригнічуючи хронічне запалення. Саме воно є провокуючим фактором ризику розвитку більшості хронічних захворювань.
При прийомі спеції в крові знижується рівень деяких ключових маркерів запальної реакції (циклооксигенази-2, інтерлейкіну-2 і 6, фактор некрозу пухлини-альфа). До подібних висновків прийшли фахівці з Індії.
Співробітники Університету Північ-Південь (Бангладеш) виявили , що при прийомі порошку кардамону знижується активність запалення в печінці, обумовленого великою кількістю жирів і вуглеводів в дієті.
На тлі придушення хронічного запалення не створюється передумов для розвитку таких відхилень, як цукровий діабет II типу, атеросклероз і ін.
4. Покращує здоров'я травної системи
Кардамон протягом тисячоліть використовується для корекції проблем з боку шлунково-кишкового тракту.
За інформацією Індонезійських вчених, застосування кардамону, куркуми і листя сембунга в поєднанні або окремо дозволяє попередити розвиток ерозивних або виразкових дефектів на тлі прийому аспірину (використовується для профілактики тромбоемболічних ускладнень).
Індійські експерти припускають , що екстракт кардамону є ефективним противиразковим засобом. У дозуванні 12,5 мг на 1 кг ваги він зменшує розмір виразок мінімум на 50%.
Окремо слід відзначити здатність приправи знищити бактерію Хелікобактер пілорі. Вона відповідає за розвиток гастриту (запалення шлунка) в 99% випадків.
Кардамон здатний захистити слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки від пошкоджень.
5. Покращує стан порожнини рота
В даний час доведено ефективність приправи з метою усунення неприємного запаху з рота.
Кардамон знищує патогенну флору, що викликає освіження дихання і істотно знижує ризик розвитку інфекційно-запальних процесів в ротовій порожнині.
Вчені встановили, що продукт пригнічує зростання і розмноження синьогнійної палички, грибів роду Кандида, золотистого стафілокока.
Неоціненна користь рослини і для здорової посмішки. Кардамон перешкоджає появі каріозних процесів.
6. Бореться з інфекційно-запальними захворюваннями
Екстракт і ефірне масло кардамону, згідно з численними дослідженнями, викликають загибель патогенних мікроорганізмів не тільки в ротовій порожнині, але і у всіх тканинах організму.
Наприклад, Індійські фахівці доведено здатність спеції викликати загибель спороутворюючих бактерій, синьогнійної палички і золотистого стафілокока.
Австралійські експерти встановлено ефективність рослини щодо сальмонели – найбільш частого збудника гострих кишкових інфекцій.
7. Підвищує насичення клітин киснем
Застосування кардамону як засобу для ароматерапії збільшує приплив повітря в альвеоли (за рахунок поліпшення роботи дихальної мускулатури), що підвищує концентрацію кисню в крові.
На даному тлі підвищується насичення киснем тканин, що позитивно відбивається на загальному тонусі організму і підвищує переносимість будь-яких фізичних вправ.
Кардамон володіє заспокійливу дію по відношенню до слизової оболонки бронхів – зменшує набряк і спазм, уповільнює секрецію слизу. Подібні властивості дозволяють використовувати рослину для полегшення бронхіальної астми і профілактики нападів даного захворювання.
8. Знижує рівень цукру в крові
Порошок кардамону може поліпшити перебіг або забезпечити профілактику розвитку цукрового діабету II типу.
Рослина уповільнює всмоктування вуглеводів з просвіту травної трубки, що попереджає появу різких стрибків цукру в крові після вживання їжі.
Індійські фахівці виявили здатність кардамону (а також чорного чаю і імбиру) зменшувати резистентність периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті глюкоза починає більш ефективно утилізуватися клітинами, а її рівень в крові знижується.
Спеція не втручається в гормональні механізми регуляції вуглеводного обміну і однаково ефективна в організмах чоловіків і жінок.
Кардамон рекомендується вживати всім особам, що страждають на цукровий діабет II типу, а також схильним до даної патології людям.
Кардамон полегшує перебіг цукрового діабету II типу за рахунок зниження рівня глюкози в крові.
Можлива шкода
Кардамон вважається безпечним продуктом, однак, в деяких ситуаціях, він може заподіяти шкоду організму людини:
- Подразнення слизових оболонок тонкого і товстого кишечника. подразнюючу дію кардамону може призвести до розвитку або загострення ентериту або коліту. На рівні слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки шкідливий ефект рослини не реалізується.
- Алергічні реакції. є найбільш частим ускладненням при вживанні всередину, а також вдиханні частинок порошку або ефірного масла. Характеризуються важким перебігом (ангіоневротичний набряк) і часто залучаються верхні відділи дихальних шляхів.
Рекомендується відмовитися від використання кардамону жінкам в період вагітності, а також дітям до 14 років. Вплив спеції на організм вагітних жінок і дітей не вивчалося ні в одному з досліджень.
Способи застосування
Кардамон широко використовується в кулінарній справі, а також в лікувальних цілях в народній і доказовій медицині.
Щоб убезпечити себе від ризиків, не рекомендується вживати одноразово більше ¼ ч.л. подрібненого рослини.
Розглянемо основні рецепти на основі спеції:
- Чай. для приготування потрібно 1 ч.л. чорного чаю, ½ ч. л. меленого або цільного кардамону і 400 мл води. Закип'ятити воду, додати чай і спецію, дати настоятися близько 30 хвилин. Приймати по 200 мл 2 рази на день.
- Настоянка. потрібно: 1 ч.л. насіння кардамону, 2 ч. л. цукру і 500 мл горілки або медичного спирту. Насіння рекомендується подрібнити в кавомолці перед приготуванням настоянки. Потім змішати їх разом з цукром і горілкою в скляній ємності, щільно закрити кришкою. Поставити в темне прохолодне місце на 14 діб. Приймати по 50 мл в першій половині дня (натщесерце не рекомедуется).
- Кардамонове молоко. підігріти до 60-70 градусів 200 мл молока, додати ¼ ч.л. порошку спеції, залишити на 3-5 хвилин. Приймати по 200 мл 1 раз на день (переважно – за 2-3 години до сну).
- Настій для схуднення. буде потрібно 1 ч.л. цільних зерен кардамону, 250 мл води. Закип'ятити воду, додати спецію, дати настоятися 20-30 хвилин. Процідивши. Для схуднення слід вживати по 75-100 мл до 3-4 разів на добу (протягом 2 тижнів).
- Кава. подрібнити 1-2 ч.л. кавових зерен і 1 ч. л. плодів кардамону. Залити окропом (200 мл), дати настоятися 5-10 хвилин, процідити. Приймати по 150-200 мл 1 раз на день у першій половині дня. Даний напій не тільки поліпшать здоров'я, але і дарує «заряд» бадьорості на весь день.
Висновок
- Кардамон-це корисна лікарська спеція, яка здавна використовується людиною.
- Рослина здатна боротися з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом II типу і злоякісними пухлинами. Підкреслюється ефективність з метою знищення патогенних мікроорганізмів і поліпшення запаху з рота.
- Рослина має потужний протизапальний ефект і може використовуватися для збільшення припливу кисню до всіх тканин в період екстремальних навантажень.
- Спеція може викликати побічні ефекти. Не рекомендується давати її вагітним жінкам і дітям через відсутність даних про вплив на ці групи людей.