Користь і шкода кардамону-8 доведених властивостей і правила застосування

Кардамон-це спеція, яка широко поширена в європейській та азіатській кухнях. Він прекрасно поєднується з хлібом і будь випічкою, кавою і чаєм, служить основою для безлічі лікувальних рецептів.

За даними досліджень, кардамон володіє важливими корисними властивостями для людини. Він здатний поліпшити здоров'я всього організму, захистити від патогенних бактерій і грибів, істотно знизити ризик розвитку злоякісних пухлин.

Чим він корисний-8 фактів

Нижче розглянуті 8 головних фактів про користь кардамону з опорою на наукові джерела інформації.

1. Знижує артеріальний тиск

Кардамон-одна з найефективніших спецій для терапії та профілактики розвитку гіпертонії.

Дослідження індійських вчених показують , що прийом 3 грамів порошку кардамону на добу протягом 3 місяців призводить до повної корекції артеріального тиску при артеріальній гіпертензії I ступеня.

Гіпотензивний ефект рослини пов'язаний з великою кількістю антиоксидантів у складі, які блокують ангіотензин II.

За даними експериментів на щурах, рослина також володіє сечогінний ефект , що сприяє додатковому зниженню рівня артеріального тиску.

Також приправа блокує утворення тромбів (кров'яних згустків) в просвіті судин і побічно знижує ризик інсульту та інфаркту міокарда.

Кардамон рекомендується приймати всім особам, що страждають на гіпертонічну хворобу з метою поліпшення загального стану і профілактики ускладнень.

Кардамон знижує рівень артеріального тиску за рахунок впливу на фільтраційну здатність і РААС.

2. Знижує ризик розвитку онкологічних захворювань

Дослідження на тваринах демонструють здатність порошку кардамону активувати вироблення ферментів, що знищують злоякісні клітини в організмі.

Не менш важлива роль відводиться цілющій рослині за здатність блокувати вільні радикали, здатні викликати пошкодження і ракове переродження клітин.

Окремі наукові праці підкреслюють підвищення активності Т-кілерів, відповідальних за розпізнавання і знищення чужорідних клітин.

Фахівці з Індії давали мишам 0,5 грама порошку кардамону протягом 12 тижнів і одночасно впливали на їх організми канцерогенними хімічними речовинами. У II групі (контрольній) гризуни не отримували кардамон. В результаті в I групі злоякісні процеси спостерігалися в 29% випадків, в той час як в II – в 90% випадків.

Подібні результати показують дослідження на клітинах людини в лабораторних умовах. У процесі досвіду зростання ракових клітин зупинявся.

Кардамон містить рослинні сполуки, здатні попередити розвиток раку, а також зупинити зростання злоякісних клітин.

3. Захищає від хронічних захворювань

Кардамон має потужну протизапальну дію, пригнічуючи хронічне запалення. Саме воно є провокуючим фактором ризику розвитку більшості хронічних захворювань.

При прийомі спеції в крові знижується рівень деяких ключових маркерів запальної реакції (циклооксигенази-2, інтерлейкіну-2 і 6, фактор некрозу пухлини-альфа). До подібних висновків прийшли фахівці з Індії.

Співробітники Університету Північ-Південь (Бангладеш) виявили , що при прийомі порошку кардамону знижується активність запалення в печінці, обумовленого великою кількістю жирів і вуглеводів в дієті.

На тлі придушення хронічного запалення не створюється передумов для розвитку таких відхилень, як цукровий діабет II типу, атеросклероз і ін.

Кардамон створює потужний захист від хронічного запалення, дозволяючи знизити ризик розвитку хронічних захворювань.

4. Покращує здоров'я травної системи

Кардамон протягом тисячоліть використовується для корекції проблем з боку шлунково-кишкового тракту.

За інформацією Індонезійських вчених, застосування кардамону, куркуми і листя сембунга в поєднанні або окремо дозволяє попередити розвиток ерозивних або виразкових дефектів на тлі прийому аспірину (використовується для профілактики тромбоемболічних ускладнень).

Індійські експерти припускають , що екстракт кардамону є ефективним противиразковим засобом. У дозуванні 12,5 мг на 1 кг ваги він зменшує розмір виразок мінімум на 50%.

Окремо слід відзначити здатність приправи знищити бактерію Хелікобактер пілорі. Вона відповідає за розвиток гастриту (запалення шлунка) в 99% випадків.

Кардамон здатний захистити слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки від пошкоджень.

5. Покращує стан порожнини рота

В даний час доведено ефективність приправи з метою усунення неприємного запаху з рота.

Кардамон знищує патогенну флору, що викликає освіження дихання і істотно знижує ризик розвитку інфекційно-запальних процесів в ротовій порожнині.

Вчені встановили, що продукт пригнічує зростання і розмноження синьогнійної палички, грибів роду Кандида, золотистого стафілокока.

Неоціненна користь рослини і для здорової посмішки. Кардамон перешкоджає появі каріозних процесів.

Кардамон-незамінний засіб для підтримки здоров'я порожнини рота і усунення неприємного запаху.

6. Бореться з інфекційно-запальними захворюваннями

Екстракт і ефірне масло кардамону, згідно з численними дослідженнями, викликають загибель патогенних мікроорганізмів не тільки в ротовій порожнині, але і у всіх тканинах організму.

Наприклад, Індійські фахівці доведено здатність спеції викликати загибель спороутворюючих бактерій, синьогнійної палички і золотистого стафілокока.

Австралійські експерти встановлено ефективність рослини щодо сальмонели – найбільш частого збудника гострих кишкових інфекцій.

Кардамон можна використовувати для профілактики і терапії (спільно з медичними препаратами) будь-яких інфекційно-запальних процесів в організмі людини.

7. Підвищує насичення клітин киснем

Застосування кардамону як засобу для ароматерапії збільшує приплив повітря в альвеоли (за рахунок поліпшення роботи дихальної мускулатури), що підвищує концентрацію кисню в крові.

На даному тлі підвищується насичення киснем тканин, що позитивно відбивається на загальному тонусі організму і підвищує переносимість будь-яких фізичних вправ.

Кардамон володіє заспокійливу дію по відношенню до слизової оболонки бронхів – зменшує набряк і спазм, уповільнює секрецію слизу. Подібні властивості дозволяють використовувати рослину для полегшення бронхіальної астми і профілактики нападів даного захворювання.

Кардамон насичує клітини киснем, що особливо важливо в період активних фізичних тренувань або при наявності бронхіальної астми.

8. Знижує рівень цукру в крові

Порошок кардамону може поліпшити перебіг або забезпечити профілактику розвитку цукрового діабету II типу.

Рослина уповільнює всмоктування вуглеводів з просвіту травної трубки, що попереджає появу різких стрибків цукру в крові після вживання їжі.

Індійські фахівці виявили здатність кардамону (а також чорного чаю і імбиру) зменшувати резистентність периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті глюкоза починає більш ефективно утилізуватися клітинами, а її рівень в крові знижується.

Спеція не втручається в гормональні механізми регуляції вуглеводного обміну і однаково ефективна в організмах чоловіків і жінок.

Кардамон рекомендується вживати всім особам, що страждають на цукровий діабет II типу, а також схильним до даної патології людям.

Кардамон полегшує перебіг цукрового діабету II типу за рахунок зниження рівня глюкози в крові.

Можлива шкода

Кардамон вважається безпечним продуктом, однак, в деяких ситуаціях, він може заподіяти шкоду організму людини:

  1. Подразнення слизових оболонок тонкого і товстого кишечника. подразнюючу дію кардамону може призвести до розвитку або загострення ентериту або коліту. На рівні слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки шкідливий ефект рослини не реалізується.
  2. Алергічні реакції. є найбільш частим ускладненням при вживанні всередину, а також вдиханні частинок порошку або ефірного масла. Характеризуються важким перебігом (ангіоневротичний набряк) і часто залучаються верхні відділи дихальних шляхів.

Рекомендується відмовитися від використання кардамону жінкам в період вагітності, а також дітям до 14 років. Вплив спеції на організм вагітних жінок і дітей не вивчалося ні в одному з досліджень.

Кардамон має протипоказання і може завдати істотної шкоди здоров'ю. Рекомендується грамотно підходити до включення спеції в раціон.

Способи застосування

Кардамон широко використовується в кулінарній справі, а також в лікувальних цілях в народній і доказовій медицині.

Щоб убезпечити себе від ризиків, не рекомендується вживати одноразово більше ¼ ч.л. подрібненого рослини.

Розглянемо основні рецепти на основі спеції:

  1. Чай. для приготування потрібно 1 ч.л. чорного чаю, ½ ч. л. меленого або цільного кардамону і 400 мл води. Закип'ятити воду, додати чай і спецію, дати настоятися близько 30 хвилин. Приймати по 200 мл 2 рази на день.
  2. Настоянка. потрібно: 1 ч.л. насіння кардамону, 2 ч. л. цукру і 500 мл горілки або медичного спирту. Насіння рекомендується подрібнити в кавомолці перед приготуванням настоянки. Потім змішати їх разом з цукром і горілкою в скляній ємності, щільно закрити кришкою. Поставити в темне прохолодне місце на 14 діб. Приймати по 50 мл в першій половині дня (натщесерце не рекомедуется).
  3. Кардамонове молоко. підігріти до 60-70 градусів 200 мл молока, додати ¼ ч.л. порошку спеції, залишити на 3-5 хвилин. Приймати по 200 мл 1 раз на день (переважно – за 2-3 години до сну).
  4. Настій для схуднення. буде потрібно 1 ч.л. цільних зерен кардамону, 250 мл води. Закип'ятити воду, додати спецію, дати настоятися 20-30 хвилин. Процідивши. Для схуднення слід вживати по 75-100 мл до 3-4 разів на добу (протягом 2 тижнів).
  5. Кава. подрібнити 1-2 ч.л. кавових зерен і 1 ч. л. плодів кардамону. Залити окропом (200 мл), дати настоятися 5-10 хвилин, процідити. Приймати по 150-200 мл 1 раз на день у першій половині дня. Даний напій не тільки поліпшать здоров'я, але і дарує «заряд» бадьорості на весь день.
на основі кардамону можна приготувати масу цілющих рецептів. Головне-ретельно дотримуватися технологію.

Висновок

  1. Кардамон-це корисна лікарська спеція, яка здавна використовується людиною.
  2. Рослина здатна боротися з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом II типу і злоякісними пухлинами. Підкреслюється ефективність з метою знищення патогенних мікроорганізмів і поліпшення запаху з рота.
  3. Рослина має потужний протизапальний ефект і може використовуватися для збільшення припливу кисню до всіх тканин в період екстремальних навантажень.
  4. Спеція може викликати побічні ефекти. Не рекомендується давати її вагітним жінкам і дітям через відсутність даних про вплив на ці групи людей.