користь кориці для здоров'я - 10 доведених фактів і способи застосування

Кориця — одна з найпопулярніших і корисних спецій на планеті, яка виготовляється з кори рослини роду Коричник. Ще з часів Стародавнього Єгипту вона використовувалася в лікувальних цілях.

Сучасна наука також підтвердила багато корисних властивостей кориці. Вона здатна регулювати всі види обміну речовин, знижувати ризик поширених захворювань, а також боротися зі збудниками грибкових, бактеріальних і вірусних інфекцій.

10 фактів про користь

Нижче розглянуто 10 доведених тез про користь кориці для нашого здоров'я (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Містить цінні речовини

Кориця має в складі антиоксиданти і протизапальні речовини, що захищають організм людини від небезпечних захворювань.

Спеція багата циннамальдегідом (міститься в маслянистої частини), який регулює обмін речовин і знижує ризик розвитку хронічних патологій.

Також кориця містить дубильні речовини, підвищення імунітету і знищують патогенні мікроорганізми.

У складі присутня невелика кількість мінералів (залізо і кальцій) і вітаміну K.

кориця містить унікальні поживні речовини і може стати корисним доповненням до будь-якої страви.

2.  Має антиоксидантну дію

Антиоксиданти – це речовини, які захищають тканини організму від вільних радикалів, що утворюються в процесі окисного стресу.

Вільні радикали можуть спричинити пошкодження клітин, збільшити ймовірність розвитку раку та ряду хронічних захворювань.

Дослідження показують, що в складі кориці є потужні антиоксиданти – поліфеноли. Вони не тільки перешкоджають появі злоякісних процесів, але і знижують ризик розвитку захворювань серця і судин, цукрового діабету II типу.

Китайські фахівці підкреслюють , що серед усіх спецій, кориця є найпотужнішою антиоксидантною речовиною, перевершуючи по ефективності навіть часник і орегано.

кориця має антиоксидантну активність, знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань і раку.

3. Має протизапальний ефект

Тканини організму знаходяться в стані постійного хронічного запалення. Воно підтримує функцію імунної системи, сприяє відновленню пошкоджених тканин.

Однак, в деяких ситуаціях, а також з віком, хронічне запалення посилюється, що призводить до порушення роботи опорно-рухової, серцево-судинної, центральної нервової та інших систем.

Фахівці Університету Західного Сіднея (Австралія) виявили , що додавання кориці до дієти призводить до зменшення кількох ключових маркерів запалення – фактора некрозу пухлини-альфа та інтерлейкіну-1.

Тайванські вчені радять обов'язково вживати цю приправу, щоб підтримувати власне здоров'я.

На думку експертів, протизапальною властивістю володіє речовина коричневий альдегід.

кориця гальмує хронічне запалення в організмі і забезпечує захист від багатьох хронічних патологій.

4. Бореться з серцево-судинними захворюваннями

З давніх часів вважається, що вживання кориці знижує ризик розвитку серцево-судинних розладів, які є основною причиною смерті практично у всіх розвинених країнах.

Встановлена здатність кориці нормалізувати показники ліпідного обміну. На тлі вживання спостерігається зниження концентрації в крові загального холестерину , а також його атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ТАГ.

Американські вчені прийшли до висновку, що всього 120 мг кориці достатньо для зниження рівня холестерину.

При адекватному рівні холестерину не створюється передумов для розвитку патологій, обумовлених атеросклеротичним ураженням артерій: ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, інсультів, хронічної ішемії головного мозку.

Крім того, експерименти на тваринах демонструють , що прийом кориці викликає зниження артеріального тиску на 3-7%. Подібна властивість дозволяє використовувати спецію з метою профілактики і полегшення гіпертонії і деяких дисциркуляторних розладів.

Продукт обов'язково слід вживати особам старших вікових груп (чоловікам – з 50 років, жінкам – з 55 років), щоб убезпечити здоров'я власних судин і серця.

кориця є ефективним засобом для боротьби з гіпертонією і атеросклерозом.

5. Покращує перебіг цукрового діабету II типу

В основі розвитку цукрового діабету II типу лежить інсулінорезистентність – зниження чутливості клітин периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну.

В результаті навіть при високій виробленні інсуліну, клітини не сприймають його і не поглинають цукор з крові.

Праці експертів з США показують , що кориця здатна підвищувати чутливість периферичних рецепторів до інсуліну. Подібна властивість може використовуватися не тільки для поліпшення перебігу і нівелювання симптоматики цукрового діабету II типу, але і з метою його профілактики.

При регулярному вживанні спеції знижується рівень глюкози в плазмі крові як безпосередньо після прийому їжі, так і натщесерце, тобто ефект носить тривалий характер.

Також рослина позитивно впливає на швидкість всмоктування вуглеводів з кишечника, попереджаючи різкі скачки цукру в крові. Кориця, за інформацією наукового співтовариства, інгібує ферменти, відповідальні за розщеплення вуглеводів – альфа-глікозидазу і альфа-амілазу.

Окремі дослідження демонструють здатність приправи імітувати дію інсуліну, що також позитивно позначається на обміні цукру в організмі.

Працівники Університету Темзи-Веллі (Великобританія) стверджують , що всього ½ - 2 чайних ложки кориці знижують концентрацію цукру в крові натще на 10-29%.

кориця має потужну антидіабетичну дію, втручаючись у кілька механізмів регулювання рівня цукру в крові.

6. Знижує ризик розвитку захворювань головного мозку

З віком всі тканини організму зазнають інволютивних змін. Головний мозок також піддається атрофії з подальшою втратою деяких структур і функцій.

Подібні механізми лежать в основі розвитку таких поширених патологій, як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.

Міжнародні дослідження виявлено , що кориця надає нейропротекторну дію, знижуючи ймовірність появи описаних захворювань.

Експерименти на гризунах, виконані під контролем американських вчених, виявили здатність кориці не тільки попереджати розвиток хвороби Паркінсона, але і покращувати її перебіг. На тлі прийому лікарської спеції знижувалася вираженість тремору кінцівок.

кориця – ефективний засіб для профілактики і уповільнення перебігу хвороб Паркінсона і Альцгеймера.

7. Знижує ризик розвитку раку

Рак – небезпечне захворювання, викликане неконтрольованим зростанням злоякісних клітин в будь-якій ділянці тіла.

Ефективність кориці щодо онкологічних захворювань була перевірена в декількох дослідженнях.

Співробітники науково-дослідного інституту Бекмана (США) доведено , що кориця має в складі особливі речовини (інгібітори VEGF), які перешкоджають появі і росту будь-яких злоякісних клітин в організмі людини.

Є численні дослідження встановили ефективність спеції з метою попередження і лікування лімфопроліферативних захворювань ( мієлоїдний і лімфоїдний лейкози).

Доступні дані про пригнічуючий вплив кориці на рак тканин товстого кишечника.

Незважаючи на масу доведених ефектів, точні механізми протипухлинної дії залишаються не вивченими. Висуваються гіпотези, що кориця гальмує процеси ангіогенезу в тканинах пухлин, що викликає деструкцію злоякісних клітин.

вживання кориці може стати ефективним способом профілактики і поліпшення перебігу онкологічних захворювань.

8. Знищує патогенні мікроорганізми

Коричневий альдегід, яким рясніє кориця, є ефективним засобом профілактики багатьох інфекційних захворювань.

Однак найбільш результативно з метою знищення патогенних мікроорганізмів – масло кориці.

Фахівці з Індії виявили , що Спеція знищує практично всіх збудників грибкових захворювань верхніх дихальних шляхів і стравоходу. Продукт може використовуватися не тільки для профілактики, але і з метою терапії мікозів.

Китайські експерти підкреслюють ефективність спеції відносно грампозитивних і грамнегативних бактерій (золотистий стафілокок, синьогнійна паличка, ешерихія колі, протей, холерний вібріон і ін.). Дані мікроорганізми часто призводять до розвитку інфекційно-запальних захворювань кишечника, печінки і жовчного міхура; дихальної та сечовидільної систем.

Протимікробну дію рослини може використовуватися для поліпшення здоров'я порожнини рота, профілактики і полегшення перебігу карієсу.

кориця – потужний протибактеріальний і антигрибковий агент, що знижує ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань і поліпшує здоров'я ротової порожнини.

9. Допомагає боротися з ВІЛ

ВІЛ-це вірус імунодефіциту людини, що призводить до розвитку СНІДу – синдрому набутого імунодефіциту.

У наукових колах вважається , що кориця (сорт Касія) має здатність пригнічувати розмноження ВІЛ-1.

Японські фахівці виявили , що кориця (з метою пригнічення реплікації ВІЛ) є найефективнішим з усіх відомих лікарських рослин.

Користь спеції, за даними експертів, полягає в тому, що вона пригнічує розподіл всіх типів ВІЛ (1, 2, 3, 4).

Незважаючи на позитивні результати, досліджень на людях не проводились. Всі експерименти проводили або на тваринах, або в лабораторних умовах.

кориця, імовірно, може застосовуватися для профілактики і терапії ВІЛ-інфекції.

10. Зміцнює імунітет

Китайські фахівці стверджують , що велика кількість антиоксидантів у складі кориці призводить до нормалізації роботи імунної системи, поліпшення вироблення і проліферації клітин т - і в-ланки.

В результаті підвищується стійкість до впровадження інфекційних агентів із зовнішнього середовища.

Спецію рекомендується приймати в період підйому захворюваності на ГРЗ і грипу.

включення спеції в раціон – це простий спосіб зміцнити імунітет і захистити себе від респіраторних інфекцій.

Можлива шкода

Кориця – це відносно безпечний продукт (при прийомі до 6 грамів на добу), рідко викликає розвиток ускладнень.

Однак побічні ефекти все-таки можуть бути. До них відносяться:

  1. Токсичне ураження печінки. кориця – багате джерело кумарину, надмірне надходження якого в організм викликає пошкодження гепатоцитів. Мінімальна токсична доза кумарину - 5 мг. в 1 ч. л. кориці його може міститися від 2 до 18 мг.
  2. Розвиток пухлин. надмірне споживання кумарину сприяє становленню злоякісних процесів в організмі. Однак усі існуючі дослідження, які вивчали зв'язок між корицею та раком, показали протилежний результат.
  3. Гіпоглікемічний стан. дана спеція – ефективне цукрознижувальний засіб. Прийом великих доз може призвести до різкого зниження рівня глюкози в крові, судом і втрати свідомості. Включати продукт в дієту слід поступово, щоб уникнути даного відхилення.
  4. Порушення дихання. вдихання меленої кориці може викликати роздратування верхніх дихальних шляхів з подальшим набряком і збільшенням секрету слизу. Це проявляється у формі задишки, кашлю без полегшення, рідше – блювоти.
  5. Алергічні реакції. Пов'язані з підвищеною чутливістю організму до речовин кориці. Алергопатології можуть протікати як в легкій, так і у важкій формі.

Дітям до 14 років, а також вагітним жінкам рекомендується нормувати прийом кориці. До ½ ч.л. на добу (до 4 грамів на тиждень), щоб убезпечити організм від будь-яких побічних ефектів.

кориця, незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, може завдати істотної шкоди здоров'ю (особливо при надмірному споживанні).

Способи застосування

Існує два типи кориці, які можна знайти в продуктових магазинах: мелена (порошок) і у вигляді «паличок». Перша підходить для десертів, хлібобулочних виробів, каш, тушкованого м'яса, друга – для приготування чаю та інших напоїв.

Розглянемо основні рецепти і методи застосування кориці, які зарекомендували себе в народній медицині:

  1. Чай для схуднення. чай з корицею вважається ефективним засобом для схуднення. У чайник для заварювання помістити 2-3 палички спеції, залити 300-400 мл води, довести до кипіння і залишити на 15 хвилин. Вживати по 100 мл 2-3 рази на добу. Додавати корицю в каву не рекомендується, але можна змішувати з цикорієм.
  2. При нудоті. додати 1 ч.л. порошку кориці в 200 мл води, прокип'ятити 10 хвилин. Вжити за 1 раз. У добу можна пити до 2 доз.
  3. Для зміцнення волосся. змішати 1 ч.л. меленої кориці і меду. Підігріти до 30-40 градусів 100 мл оливкової олії. Змішати всі інгредієнти. Нанести суміш на волосяну частину шкіри голови, витримати 10-15 хвилин. Змити великою кількістю води.
  4. При грибковому ураженні нігтів. необхідно довести до кипіння 2 літри води, додати 3-4 палички кориці і залишити настоюватися на 5 хвилин. Розвести холодною водою до комфортної температури і занурити ноги на 10 хвилин.
  5. Кефір з корицею. у 200 мл кефіру додати 1 ст.л. насіння льону і ½ ч. л. кориці, ½ ч. л. меленої гвоздики. Також можна додати дрібку куркуми і кореня імбиру. Змішати і залишити настоюватися на 10 хвилин. Приймати 1-2 рази на день.
  6. Фруктовий салат. буде потрібно: 1-2 стиглих яблука, 1 груша і 1 банан середнього розміру. Порізати фрукти і додати 1 ч.л. кориці, перемішати.
  7. Тонізуюча ванна. потрібно: ½ ч.л. кориці, 100 мл мигдального або кунжутного масла, ½ ч. л. ванілі. Змішати всі інгредієнти і використовувати при прийомі ванни. Подібне місцеве застосування кориці, одночасно з ароматерапією, покращує мікроциркуляцію, когнітивну сферу і підвищує життєвий тонус.
  8. Для боротьби з комахами. у місцях проживання тарганів або мурах необхідно розсипати невелику кількість порошку. Вони не люблять настільки терпкі запахи і залишають житло.
корицю можна не тільки додавати в будь-які страви, але і готувати з неї лікувальні засоби.

Висновок

  1. Кориця – це лікарська спеція, яка впливає на стан здоров'я всіх органів.
  2. Рослина здатна поліпшити роботу серця і судин, попередити розвиток захворювань з боку центральної нервової, імунної та ендокринної систем.
  3. Спеція має потужну антиоксидантну і протизапальну дію, попереджає розвиток злоякісних пухлин і знищує шкідливі мікроорганізми (включаючи ВІЛ).
  4. При прийомі кориці (особливо у великих обсягах) можливий розвиток небезпечних побічних ефектів.
  5. Дітям і жінкам в період вагітності необхідно ретельно нормувати споживання, щоб виключити будь-які ризики для здоров'я.