Користь і шкода лаврового листа-7 доведених властивостей і застосування

Лавровий лист – одна з найдавніших прянощів, відомих людині.

Завдяки багатому складу, лавровий лист володіє відчутною користю для здоров'я. Він багатий антиоксидантними та протизапальними речовинами, які борються з хронічними патологіями (включаючи рак).

Рослина також широко використовується в косметичних цілях, оскільки загоює пошкодження шкіри.

7 фактів про користь

Нижче розглянуто 7 основних лікувальних властивостей лаврового листа для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Знижує рівень цукру в крові

Американські дослідники виявили , що лавровий лист, також як і яблука, кориця, гвоздика, підвищує активність інсуліну в крові. Ефект пов'язаний з високим вмістом хрому в цих рослинах.

В результаті інсулін більш ефективно впливає на периферичні рецептори (м'язової і жирової тканинах), що призводить до зниження рівня цукру в крові.

Спеція може використовуватися для профілактики раннього розвитку, а також з метою додаткового контролю цукрового діабету I і II типів.

лавровий лист посилює дію інсуліну і знижує концентрацію глюкози в плазмі крові.

2. Знижує рівень холестерину

Дослідження показують , що прийом 1-3 грамів подрібненого лаврового листя на добу протягом 30 днів призводить до зниження рівня загального холестерину в крові на 24%, «шкідливого» (ЛПНЩ) &8212; на 40%.

При цьому відзначається зростання концентрації «корисного» холестерину (ЛПВЩ) – на 20-29%.

Адекватні показники ліпідного профілю попереджають відкладення кристалів холестерину в ендотелії судин і розвиток таких захворювань серця і судин, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульт.

Лавровий лист обов'язково повинен бути присутнім в раціоні чоловіків і жінок старших вікових груп для полегшення перебігу серцево-судинних розладів.

рослина корисна для здоров'я серця та судин, оскільки знижує рівень холестерину в крові.

3. Бореться з хронічним запаленням

Хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес. Вважається, що саме воно лежить в основі розвитку більшості відомих хронічних захворювань (від цукрового діабету II типу до хвороби Альцгеймера).

При вживанні лаврового листа спостерігається зниження рівня деяких маркерів запалення в крові, а механізм дії (блокада циклооксигенази) по ефективності можна порівняти з деякими нестероїдними анальгетиками (наприклад, диклофенаком), використовуваними в медичній практиці.

Окремо слід зазначити, що лавровий лист містить цинеол. Ця речовина інгібує запальний процес на етапі активації, коли спостерігається вироблення запальних цитокінів і доставка їх до вогнища.

лавровий лист пригнічує хронічне запалення, знижуючи ймовірність розвитку хронічних захворювань.

4. Бореться з раком

Дослідження на ракових клітинах людини в лабораторних умовах показують , що екстракт лаврового листа здатний пригнічувати ріст, поділ і поширення злоякісних клітин.

Доведено високу ефективність щодо раку ( 1 , 2 , 3 ):

  • Шийки матки;
  • Крові (лейкозів);
  • Молочної залози;
  • Товстого кишечника.

Однак рослина надає позитивний вплив не на всі форми злоякісних пухлин. Наприклад, виявлено , що проти клітин раку шлунка воно не ефективно.

За здатність лаврового листа пригнічувати ріст чужорідних клітин відповідають антиоксиданти (поліфеноли). Вони нейтралізують вільні радикали, попереджаючи їх негативний вплив на клітини.

вживання спеції знижує ризик розвитку злоякісних пухлин.

5. Знищує збудників грибкових захворювань

Лавровий лист має в складі біологічно активні речовини, здатні пригнічувати ріст і розмноження патогенних грибів.

Як стверджують бразильські вчені, відзначається висока ефективність щодо грибів роду Кандида, які часто викликають ураження шкіри обличчя і тіла, стравоходу.

Дія пов'язана зі здатністю спеції пригнічувати синтез компонентів клітинної стінки і підвищувати проникність мембрани.

лавровий лист пригнічує життєдіяльність грибів, які є збудниками інфекційно-запальних захворювань в організмі людини.

6. Знищує патогенні мікроорганізми

Болгарські вчені виявлено , що ефірні масла лаврового листа знищують деяких мікробів.

Пряність ефективна відносно золотистого стафілокока, синьогнійної палички, ешерихії колі та інших грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів.

Представлені збудники найчастіше викликають ураження будь-яких органів і тканин у людини.

лавровий лист-ефективний засіб для боротьби з патогенними мікроорганізмами.

7. Прискорює загоєння поранень і опіків

Лавровий лист покращує загоєння поранень шкірних покривів. Ця властивість була доведено в процесі проведення досліджень на мишах (місцеве і пероральне застосування).

У складі спеції є маса поживних речовин, а також протигрибкових і деяких антибактеріальних агентів.

При цьому лавровий лист зменшує обсяг рубцевої тканини, яка утворюється після відновлення цілісності тканин, тим самим забезпечуючи косметичний ефект.

рослина може застосовуватися для прискорення відновлення дефектів шкірного покриву.

Безпека та шкода

Хоча лавровий лист вважається безпечним продуктом, він теж має протипоказання. При прийомі у великих кількостях він може завдати шкоди здоров'ю.

Основними побічними ефектами є:

  1. Запори. активні речовини лаврового листа уповільнюють моторну активність травної трубки, викликаючи розвиток атонічних запорів.
  2. Зміна роботи серця. лавровий лист-це кардіостимулюючий агент. Він може прискорити роботу серцевого м'яза, що проявиться прискореним серцебиттям і підйомом артеріального тиску. Ефект носить нетривалий характер.
  3. Механічне пошкодження внутрішніх органів. лавровий лист забороняється їсти цілком, жувати. Він не перетравлюється ферментами травних соків людини і може призвести до механічної непрохідності або пошкодження слизових оболонок.
  4. Алергічні реакції. можуть проявлятися в будь-якій формі (шкірних висипань і свербіння до системних анафілаксій). При наявності алергопатологій в анамнезі продукт протипоказаний.

Не рекомендується давати лавровий лист вагітним жінкам, новонародженим та дітям до 14 років. Жодне з відомих досліджень не перевіряло безпеку рослини по відношенню до даних категорій осіб.

Продукт може викликати розвиток побічних ефектів. Рекомендується з обережністю включати його в дієту.

Способи застосування

Лавровий лист отримав широке визнання і застосування не тільки в кулінарній справі, але і в народній медицині і косметології.

Нижче представлені найбільш поширені рецепти на його основі:

  1. Настій. залити 5 грамів листя 300 мл води. Довести до кипіння. Зняти з вогню і щільно укутати рушником, дати настоятися близько 3 годин. Приймати напій по 50 мл 6 разів на день протягом 2 тижнів.
  2. Чай. потрібно ¼ ч.л. меленого лаврового листа, 1 ч. л. чорного чаю. Залити інгредієнти 200 мл води, підігрітої до 90 градусів. Заварювати протягом 10 хвилин, процідити. Можна пити до 2-3 склянок на добу.
  3. Відвар від гаймориту. лаврове листя залити 1 л води, довести до кипіння і протримати на вогні близько 5 хвилин. Вимкнути газ, накрити рушником і подихати над сумішшю 3-5 хвилин.
  4. Ванна. залити 20-30 аркушів 500 мл води, довести до кипіння, варити 30 хвилин. Потім набрати ванну і вилити суміш.
представлені рецепти дозволяють розкрити біологічну цінність лаврового листа в повній мірі. Головне-слідувати технології приготування.

Висновок

  1. Лавровий лист-це корисна пряність, що поєднується з багатьма стравами і народними рецептами.
  2. Спеція насичена антиоксидантами і протизапальними речовинами, що дозволяють їй боротися з цукровим діабетом та іншими хронічними захворюваннями, знижувати рівень холестерину в крові, а також знищувати патогенні гриби і бактерії.
  3. Лист лавра не рекомендується давати дітям до 14 років і вагітним жінкам, через відсутність даних про безпеку впливу рослини на ці групи людей.