8 доведених лікувальних властивостей шавлії і способи застосування

Шавлія – це багаторічна ароматна трава, яка отримала визнання не тільки в кулінарній справі, але і в народній і доказової медицині.

Сучасна наука підтвердила багато лікувальні властивості шавлії, відомі ще з давніх-давен.

На його основі готують відвари, чаї, настоянки і примочки, які комплексно покращують здоров'я і знижують ризик розвитку найбільш небезпечних захворювань, включаючи рак, інсульт та інфаркт міокарда.

Чим він корисний-8 фактів

Нижче описані 8 фактів про користь прийому шавлії для нашого організму (з опорою на доказову базу)

1. Володіє багатим складом

Шавлія насичений біологічно активними речовинами:

назва компонента приблизний відсоток добової потреби в 100 грамах трави приблизний відсоток від добової потреби в 1 ч. л. рослини
калорії 286 2
білки 14,3 грама 0,1 грама
вітамін K 1430 % 10 %
вітамін В6 157 % 1,1 %
залізо 157 % 1,1 %
кальцій 143 % 1 %
Марганець 142 % 1 %

Шавлія, в порівнянні з іншими лікарськими рослинами, – лідер за вмістом вітаміну K. у ньому також присутня невелика кількість вітамінів C, A і E.

Особливої уваги заслуговує високий рівень антиоксидантних і протизапальних речовин у складі трави.

Антиоксидантні нейтралізують вільні радикали, що утворюються в ході окисного стресу. Дані агресивні молекули здатні викликати такі хронічні захворювання, такі як цукровий діабет II типу, депресія, ожиріння, атеросклероз судин і ін. встановлено прямий зв'язок між великою кількістю вільних радикалів і частотою виникнення злоякісних пухлин.

Головними антиоксидантними речовинами в складі шавлії рослини є хлорогенова, розмаринова, елагова кислоти, рутин.

Виявлені і протизапальні властивості. Вчені з Британії та Тунісу підтвердили зниження ключових маркерів хронічного запалення в крові після прийому шавлії всередину.

Фахівці університету Ісфараєн (Іран) стверджують , що антиоксидантні та протизапальні речовини лежать в основі всіх корисних властивостей шавлії.

шавлія містить цінні протизапальні та антиоксидантні речовини, а також деякі вітаміни та мінерали.

2. Знижує рівень холестерину

Праці португальських експертів показують , що прийом 300 мл чаю з шавлією 2 рази на добу протягом 4 тижнів призводить до зниження концентрації в крові загального холестерину – на 16%, «поганого» &8212; на 20%; а також підвищення рівня корисних ліпідів на 38%.

Подібні дані виявлено та іранські фахівці. Вони порівнюють ефективність продукту з деякими лікарськими препаратами, наприклад, зі статинами.

На тлі адекватних показників ліпідного профілю рідше зустрічається відкладення атеросклеротичних бляшок в стінках судинного русла і розвиток таких патологій, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку.

включення рослини в раціон знижує холестерин і є способом профілактики серцево-судинних розладів.

3. Покращує здоров'я шкіри

Шавлія – поширене в косметології засіб по догляду за шкірою обличчя і тіла.

Обумовлено це тим, що рослина містить в складі камфору. Вона необхідна для злагодженого росту і ділення клітин шкіри, попередження утворення зморшок.

За даними німецьких фахівців, шавлія (у формі 2% мазі) може захистити шкірні покриви від шкідливого сонячного ультрафіолетового випромінювання і надати допомогу при інфекційно-запальних захворюваннях.

Також виявлена здатність шавлії полегшити перебіг герпетичної інфекції, прискорити загоєння будь-яких поранень і опіків.

Описані вище цілющі властивості реалізуються і за рахунок вираженого протибактеріального, фунгіцидного і антивірусного ефектів.

шавлія – це ефективний засіб для омолодження шкіри, а також для загоєння опіків і ран.

4. Покращує здоров'я ротової порожнини

згідно сучасним науковим уявленням, шавлія – одне з популярних рослин в стоматології. Він показаний для полегшення больового синдрому, терапії запальних захворювань і усунення неприємного запаху з рота.

Його також часто використовують для прискорення загоєння дефектів слизової оболонки (після оперативних втручань) і усунення симптомів застуди та ангіни.

Виражені антибактеріальні властивості обумовлюють доцільність додавання шавлії в рідини для полоскання ротової порожнини після чищення зубів (для щоденного користування).

рослина знищує патогенні бактерії, усуває біль і запалення в ротовій порожнині, ефективно при неприємному запаху з рота.

5. Бореться зі злоякісними пухлинами

Лікарська трава містить ряд протиракових сполук (карнозол, камфора, розмаринова кислота).

Дані речовини продемонстрували здатність (в лабораторних умовах і в експериментах на тваринах) знищувати ракові клітини, не зачіпаючи здорові.

Грецькі вчені виявлено зниження частоти раку щитовидної залози на тлі регулярного вживання чаю з ромашкою і шавлією.

Також виявлено здатність рослини попереджати злоякісне переродження клітин товстого кишечника. Саме дана форма раку в останні роки б'є рекорди за поширеністю.

шавлія, імовірно, є протираковим засобом. Однак для підтвердження дії потрібні широкі випробування на людях.

6. Знижує рівень цукру в крові

Шавлія корисно приймати особам, що страждають на цукровий діабет II типу, і людям, схильним до даного захворювання.

Фахівці однієї з іранських клінік встановлено , що прийом 500 мг екстракту шавлії 3 рази на день протягом декількох місяців призводить до вираженого зниження концентрації глюкози в плазмі крові і глікованого гемоглобіну – маркера глікемічного фону в організмі за останні 2-3 місяці.

Вчені з Португалії виявили , що продукт може підвищити чутливість рецепторів периферичних тканин до інсуліну. Саме інсулінорезистентність лежить в основі розвитку цукрового діабету II типу.

Шавлія може самостійно вплив на інсулінові рецептори (подібно гормону інсуліну), тим самим ще більше зменшуючи рівень глюкози в крові.

При цьому дія трави не пов'язане зі зміною рівня статевих гормонів і однаково ефективно як у жінок, так і у чоловіків

шавлія, впливаючи на головні фактори регуляції глікемічного фону, ефективно знижує рівень глюкози в крові і забезпечує профілактику розвитку цукрового діабету II типу.

7. Нормалізує роботу головного мозку

В альтернативній медицині рослина використовується для нормалізації емоційного фону, покращення пам'яті і профілактики нейродегенеративних захворювань (хвороби Альцгеймера, Паркінсона).

В основі розвитку хвороби Альцгеймера лежить утворення амілоїдних бляшок в тканинах центральної нервової системи. Розмаринова кислота, що входить до складу шавлії, не тільки знижує ризик утворення даних білків, але і може зменшити їх кількість.

Дослідження, виконані під контролем вчених з Великобританії, показують , що прийом трави позитивно відбивається на когнітивної сфері (пам'ять, увага, мислення) і покращує настрій .

Шавлія допустимо використовувати для профілактики будь-яких депресивних розладів.

рослина покращує емоційний фон і когнітивні функції, знижує ризик розвитку депресії і нейродегенеративних патологій.

8. Підтримує Репродуктивне здоров'я

У країнах Сходу шавлія застосовується для полегшення симптомів токсикозу (наприклад, нудоти) при вагітності. У народній медицині він також вживається, щоб завагітніти.

Також рослина дозволяє знизити вироблення грудного молока в тих ситуаціях, коли воно виділяється в надмірних обсягах.

Підкреслюється ефективність рослини при клімаксі. При пероральному використанні зменшується ймовірність появи припливів на 64%, згладжується симптоматика.

шавлія можна використовувати для усунення симптомів токсикозу у вагітних жінок, зменшення вироблення грудного молока та полегшення перебігу періоду постменопаузи.

Безпека та шкода

Шавлія вважається безпечним і корисним рослиною, хоча і має протипоказання. На тлі вживання рідко зустрічаються побічні ефекти.

Але в рідкісних випадках можливий розвиток небажаних реакцій:

  1. Токсична трансформація клітин мозку. при надмірному вживанні шавлії (більше 6-12 ч.л. на добу), речовини, що входять до складу рослини, може викликати отруєння.
  2. Зниження лактації. годуючим жінкам, які виробляють грудне молоко в нормальних або низьких обсягах, краще утриматися від вживання рослини.
  3. Алергічні реакції. реєструються переважно у представників азіатської зовнішності. Виявляються в легкій формі (свербіж шкіри, висипання). При наявності алергії на шавлія в минулому прийом протипоказаний.

Шавлія в будь-якому вигляді (крім настоянок) можна давати дітям. Проведені дослідження не виявили шкоди для підростаючого організму.

шавлія безпечна, але іноді може викликати побічні ефекти. Щоб їх уникнути, потрібно грамотно підходити до включення рослини в раціон і нормувати споживання.

Як використовувати?

Допустимо застосування шавлії в свіжому вигляді, у формі чаю, відвару, ефірного масла або настоянки.

Фармацевтична промисловість випускає ряд препаратів, що містять екстракт шавлії.

У кулінарії трава шавлії застосовується для ароматизації і прикраси супів і смажених страв (свинина, яловичина, баранина, рідше – курка), додається в овочеві салати.

Рослина отримала широке визнання в народній медицині. Зупинимося на найбільш значущих рецептах:

  1. Відвар. залити 4 ч.л. шавлії 500 мл окропу, поставити на повільний вогонь. Довести до кипіння і варити близько 20 хвилин, остудити. Приймати по 50 мл 3 рази на добу.
  2. Настій. залити 1 ч.л. трави 200 мл окропу, щільно закрити кришкою ємність, настоювати не менше 1 години. Приймати внутрішньо по 2 ст.л. 3 рази на добу (за 20 хвилин до їди).
  3. Чай. засипати ½ ч.л. листя шавлії в стакан, залити 200 мл окропу, заварювати 10-15 хвилин. Пити по 1 склянці 2-3 рази на добу.
  4. Рідина для полоскання порожнини рота. залити 1 ст.л. продукту 200 мл окропу, витримати 15 хвилин, процідити. Розвести холодною водою до 300 мл.Полоскати даними складом порожнину рота 1 раз на добу після чищення зубів.
  5. Примочки. приготувати відвар, змочити в ньому ватний тампон. Змащувати уражені ділянки шкіри (екзема, дерматит, акне) 3 рази на добу.
шавлія додасть будь-якій страві приємний смак і аромат. При використанні рецептів народної медицини рекомендується уважно стежити за технологією приготування, щоб розкрити біологічний потенціал в повній мірі.

висновок

  1. Шавлія-цінна лікарська рослина, багата антиоксидантними та протизапальними сполуками, вітаміном К.
  2. Трава покращує здоров'я шкіри і ротової порожнини, знижує рівень холестерину, бореться з раком, цукровим діабетом II типу і патологіями серця і судин.
  3. У гінекологічній практиці шавлія показаний для полегшення симптомів менопаузи і усунення явищ токсикозу при вагітності.
  4. Є безпечним продуктом, його можна давати дітям.