7 лікувальних властивостей м'яти для здоров'я і способи застосування

М'ята – це цінне з біологічної точки зору рослина, що знайшло застосування в кулінарії і медицині.

Найбільше цінуються листя м'яти. Вони багаті антиоксидантами та протизапальними речовинами.

Вчені вказують на корисні властивості, якими володіє м'ята. Вона допомагає при розладах шлунково-кишкового тракту, полегшує перебіг респіраторних інфекцій, застосовується для усунення неприємного запаху з рота.

Топ-7 корисних властивостей

Зупинимося на 7 головних Тезах про користь м'яти для людського організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіє багатим складом

М'ята містить цінні поживні речовини.

найменування компонента приблизний відсоток або питома вага від добової потреби в 1 ст. л. м'яти приблизний відсоток або питома вага від добової потреби в 100 грамах рослини
калорії 3 44
Вітамін А 4,5 % 81 %
фолієва кислота 1,5 % 26 %
залізо 3,5 % 66 %
Марганець 3 % 56 %

М'ята-досить багате джерело вітаміну A, який необхідний для підтримки здоров'я органів зору.

Також в складі рослини присутні антиоксидантні, які борються з вільними радикалами, що утворюються в ході окисного стресу.

М'ята – джерело цінних біологічно активних речовин, що підтримують функціонування організму людини.

2. Покращує перебіг синдрому роздратованого кишечника

Синдром роздратованого кишечника (СРК) – поширене функціональне патологічний стан, що виявляється болями в животі, підвищеним газоутворенням, діареєю.

Численні дослідження показують, що використання перцевої м'яти дозволяє поліпшити перебіг захворювання за рахунок усунення основних симптомів.

Рослина має в складі ментол, який викликає розслаблення гладкої мускулатури стінки кишечника з подальшим полегшенням просування калових мас. Подібні результати були підтверджені у великих дослідження на базі Університету Західного Онтаріо (США). Однак у випробовуваних часто зустрічалися побічні ефекти у вигляді печії.

Експерти з Італії стверджують , що м'ята ефективна в 75% випадків при СРК. Вчені рекомендують використовувати фармацевтичні капсули з олією м'яти, а не свіжі або висушені листя.

М'ята полегшує перебіг СРК, так як усуває головні симптоми даного захворювання.

3. Прискорює спорожнення шлунка

Однією з основних причин диспепсичних розладів (нудота і блювота, болі і дискомфорт в животі, печія) є повільна евакуація вмісту шлунка.

Згідно з дослідженнями, проведеним під контролем японських наукових співробітників, прийом олії м'яти призводить до більш ефективної роботи шлунка і пов'язаних з ним сфінктерів, що попереджає застій з'їденої їжі в даному органі.

Як підкреслюють німецькі фахівці, для посилення лікувального ефекту рекомендується поєднувати масло м'яти і кмину .

рослина полегшує евакуацію шлункового вмісту, тим самим усуваючи диспепсичні розлади і поліпшення травлення .

4. Підтримує роботу головного мозку

Дослідження, проведені працівниками університету Нортумбрії (Великобританія) демонструють , що ароматерапія перцевої м'ятою значно покращує пам'ять і увага.

Також доведено , що подібний метод підвищує настрій , концентрацію уваги, дозволяє побороти сонливість і забезпечити профілактику депресії.

Цілюща рослина рекомендовано в період виражених психоемоційних або розумових навантажень для підвищення працездатності і бадьорості.

М'ята позитивно відбивається на функціональному стані центральної нервової системи, підвищуючи настрій і пам'ять, покращуючи увагу.

5. Полегшує грудне вигодовування

Тріщини і ерозії в області сосків, запальні процеси – часті проблеми, з якими доводиться стикатися годуючим жінкам.

За даними численних досліджень, місцеве застосування ефірних масел або відварів м'яти дозволяє полегшити біль і усунути запалення.

Наприклад, іранські вчені виявили , що застосування м'ятної води після кожного грудного вигодовування дозволяє знизити частоту народження тріщин сосків і ареол, а також ризик розвитку інфекційно-запальних ускладнень.

Подібні результати показує пероральне використання ефірного масла рослини.

М'ята в різних формах може застосовуватися для профілактики і терапії тріщин, ерозій та інфекційних ускладнень з боку молочних залоз при грудному вигодовуванні.

6. Усуває симптоми респіраторних інфекцій

Ментол, яким багата трава м'яти, входить до складу багатьох безрецептурних препаратів для лікування вірусних і бактеріальних інфекцій верхніх дихальних шляхів.

У народній медицині вважається, що ментол знижує набряк слизових оболонок, полегшує носове дихання і усуває больовий синдром в горлі. Однак наука довела не всі ефекти.

За інформацією британських вчених, застосування ментолу при ГРЗ дозволяє істотного полегшити носове дихання. Подібна практика дозволяє позбутися від необхідності застосування судинозвужувальних засобів для усунення явищ нежиті. Вони характеризуються високою частотою розвитку побічних ефектів і можуть викликати звикання.

М'ята полегшує носове дихання при респіраторних інфекціях і дозволяє не використовувати шкідливі лікарські препарати.

7. Усуває неприємний запах з рота

Жувальні гумки зі смаком м'яти – найпоширеніший спосіб усунення неприємного запаху з ротової порожнини.

Згідно з даними великого літературного огляду, м'ята Лугова дійсно освіжає дихання. Корисний ефект зберігається протягом декількох годин.

Окремо слід зазначити, що масло рослини має в складі антибактеріальні компоненти широкого спектру дії. Вони дозволяють позбутися від головної причини неприємного запаху – персистенції бактеріальних агентів.

використання будь – яких засобів з натуральної польовий м'ятою-ефективний спосіб підтримки здоров'я ротової порожнини і усунення неприємного запаху.

Можлива шкода

М'ята, незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, має протипоказання і може викликати побічні ефекти. Можливі наступні ускладнення:

  1. Отруєння. деякі компоненти рослини можуть спричинити токсичне пошкодження тканин печінки та нирок. Щоб уникнути даного небажаного дії, рекомендується не приймати більше 50 мл ефірного масла або 80 грамів свіжого листя одноразово.
  2. Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів м'яти. Виявляються у формі плямисто-папульозних висипань, свербежу, рідше – ангіоневротичного набряку.
  3. Гіпотонія. М'ята може знижувати рівень артеріального тиску, дія прямо пропорційна прийнятій дозі рослини. Особам з початково зниженим артеріальним тиском вона протипоказана.

Рослина можна давати дитині і включати в раціон вагітних жінка. Головне-нормувати споживання - не більше 1 ст.л. свіжих або висушеного листя.

М'ята може викликати побічні ефекти, які обов'язково потрібно враховувати перед вживанням.

Варіанти застосування

Розглянемо найбільш перспективні народні рецепти на основі м'яти:

  1. М'ятний чай. взяти 1 ч.л. сушеної м'яти м'яти, залити її 200 мл окропу, укутати і заварювати 30 хвилин. Можна додати 1 ч.л. меду. Пити чай з м'ятою слід по 200 мл 1-3 рази на добу. Також можна додатково використовувати квітки ромашки, чорної бузини, липи.
  2. Трав'яний збір. змішати по 1 ст.л. квітки аптечної ромашки, кореня валеріани лікарської, насіння фенхелю звичайного і трави м'яти. Залити 1 000 мл окропу, дати настоятися протягом 1-2 годин, процідити. Приймати по 100 мл 3 рази на добу.
  3. Настоянка. взяти по 50 грамів трави перцевої м'яти, плодів анісу звичайного, цедри лимона або мандаринів. Всі інгредієнти подрібнити і помістити в скляну ємність. Додати 450 мл горілки або спирту. Щільно закрити кришкою і залишити в темному прохолодному місці на 2 тижні. Приймати по 50 мл 1-2 рази на добу.
  4. «Масло» при застуді. взяти 100 грамів висушеної подрібненої м'яти і залити в неї 500 мл оливкової олії. Настояти протягом 3 тижнів в щільно закритій скляній посудині. Кожен день рекомендується збовтувати склад. Даною сумішшю можна проводити ополіскування горла (3 краплі на 200 мл теплої води) або змащувати носову перегородку 3-5 разів на добу (2-3 краплями).

Свіжу м'яту можна сміливо додавати в будь-які овочеві салати (особливо з зеленню), готувати на її основі різні прохолодні напої та чаї. М'ята гармонує зі стравами з м'яса і риби.

У напоях м'ята відмінно поєднується з мелісою, ромашкою, чебрецем, материнкою, звіробоєм, іван-чаєм.

лікарська рослина знайшло застосування в кулінарній справі і народній медицині. Щоб розкрити біологічний потенціал в повній мірі рекомендується дотримуватися технологію і нормувати споживання.

Висновок

  1. М'ята-цінна лікарська рослина, насичена антиоксидантами та протизапальними речовинами, а також деякими вітамінами та мінералами.
  2. Вона здатна полегшити перебіг синдрому роздратованого кишечника і диспепсичних розладів з боку шлунка, усунути закладеність носа і поліпшити роботу головного мозку, попередити пошкодження сосків при грудному вигодовуванні.
  3. М'яту часто використовують для знищення патогенних бактерій в ротовій порожнині і освіження дихання.
  4. Рослина допускається вживати дітям і жінкам в період вагітності.