користь і шкода базиліка для здоров'я-5 наукових фактів

Базилік – це популярна пряність, яка активно застосовується в італійській та європейській кухнях. В останні роки він отримав визнання в народній та доказовій медицині.

За даними досліджень, базилік може принести відчутну користь людині. Він здатний знищити шкідливі мікроорганізми, нормалізувати роботу головного мозку, захистити організм від злоякісних пухлин і серцево-судинних захворювань.

Базилік багатий вітамінами (k, a, c) і мінералами (міддю, марганцем), насичений фенольними ефірними маслами, які і визначають його біологічні властивості.

5 доведених властивостей

Розглянемо 5 основних корисних властивостей базиліка (з опорою на доказові джерела інформації).

1. Нормалізує роботу головного мозку

Фахівці з Єгипту виявили здатність базиліка покращувати пам'ять і попереджати дегенеративні зміни в тканинах центральної нервової системи.

Подібні властивості дозволяють використовувати рослину для профілактики і уповільнення прогресування хвороби Альцгеймера.

Іранські експерти стверджують , що регулярне вживання екстракту базиліка дозволяє знизити швидкість вікового погіршення пам'яті, а також поліпшити концентрацію уваги і мислення. Дія зв'язується з наявністю в складі флавоноїдів.

Окремо слід зазначити, що трава допомагає подолати депресію. При регулярному прийомі вона усуває явища страху і тривоги, нормалізує емоційний фон .

На жаль, всі дослідження були проведені на гризунах. Потрібні додаткові роботи, щоб підтвердити ефекти в організмі людини.

прийом базиліка позитивно позначається на функціонуванні головного мозку: покращує когнітивну сферу, підтримує позитивний емоційний фон і знижує ризик розвитку нейродегенеративних розладів.

2. Знижує рівень цукру в крові

За інформацією вчених, базилік позитивно позначається на обміні вуглеводів в організмі.

Лікарська рослина підсилює вироблення інсуліну бета-клітинами підшлункової залози, який необхідний для успішного засвоєння глюкози.

Також відзначено уповільнення виділення (глікогеноліз) і прискорення утворення (глікогеногенез) запасів цукру в депо.

Базилік інгібує деякі ферменти, які беруть участь у розщепленні і всмоктуванні вуглеводів з просвіту шлунково-кишкового тракту. Отже, прийом спеції попереджає різкі скачки рівня глюкози в крові.

Базилік можна вживати як чоловікам, так і жінкам з метою профілактики і лікування цукрового діабету I і II типу. Він не втручається в гормональні механізми обміну.

базилік знижує рівень глюкози в крові шляхом активації різних механізмів обміну речовин.

3. Покращує здоров'я серця і судин

Експерти Синьцзянського медичного університету (Китай) шляхом проведення експериментів на мишах виявили , що базилік знижує артеріальний тиск.

Дія впливає на кілька механізмів: збільшення діурезу та інгібування ангеотензинперетворюючого ферменту.

Рослина допустимо приймати для додаткового контролю рівня артеріального тиску при гіпертонії і профілактики грізних ускладнень (гіпертонічного кризу, геморагічного інсульту).

На базі Університету Мухаммеда (Марокко) виявлено здатність базиліка знижувати» в'язкість " крові , попереджаючи такі фатальні судинні катастрофи, як інфаркт міокарда або інсульт за ішемічним типом. Схожі результати висувають і китайські вчені.

рослина нормалізує роботу серцево-судинної системи, знижуючи ймовірність появи смертельно небезпечних захворювань.

4. Бореться з раком

Грецькими працівниками науки встановлено , що базилік має протипухлинну дію.

Рослина пригнічує проліферацію ракових клітин, тим самим уповільнює або зупиняє ріст пухлини, знижує ризик появи віддалених вогнищ метастатичного росту.

Єгипетські та канадські експерти виявлено , що Спеція викликає в деяких випадках апоптоз (загибель) ракових клітин.

В даний час проводяться дослідження щодо ефективності базиліка при різних пухлинах. Достовірно підтверджено, що рослина результативно при злоякісних процесах в тканинах товстого кишечника.

базилік, імовірно, є ефективним засобом профілактики і допоміжної терапії ракових пухлин.

5. Знищує патогенні мікроорганізми

Базилік знищує деякі патогенні штампи бактерій. Відзначається ефективність навіть щодо тих мікроорганізмів, які володіють множинною стійкістю до антибіотиків.

Цілюща рослина, як підкреслюють експерти, може знищувати переважно мікроорганізми, стійкі до бета-лактамних антибактеріальних препаратів.

Застосування базиліка виправдано при перебігу бактеріальних інфекційно-запальних захворювань, переважно з боку шлунково-кишкового тракту.

Також можна використовувати продукт для відлякування комах, зокрема – комарів і кліщів .

базилік викликає загибель патогенних мікроорганізмів і відлякує комарів і кліщів.

Шкода від вживання

При вживанні в розумних обсягах (до 5-10 грамів на добу) базилік абсолютно безпечний для здоров'я. Однак він має протипоказання і в рідкісних випадках може завдати шкоди здоров'ю.

При прийомі можливий розвиток таких побічних ефектів:

  1. Зниження «в'язкості» крові. у складі свіжого листя базиліка присутній вітамін K у великих кількостях. Спільне використання рослини з антиагрегантами або антикоагулянтами може призвести до кровотеч.
  2. Артеріальна гіпотензія. активні речовини лікувальної Рослини можуть викликати критичне зниження рівня артеріального тиску (при одночасному прийомі антигіпертензивних препаратів). Потрібен Уважний контроль на початку прийому продукту.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і характеризуються легким перебігом (шкірні висипання, свербіж, набряк слизової носової порожнини). При наявності алергії в минулому продукт категорично протипоказаний.
  4. Зміна якості сперми. тривале вживання базиліка може зменшити об'єм сперми, погіршити морфологію та зменшити рухливість сперми.
  5. Підвищення тонусу матки. базилік активує скоротливу активність міометрія, що загрожує фатальними ускладненнями на тлі перебігу вагітності (викидень).

Також базилік не рекомендований дітям. Досліджень на рівні дитячого організму не проводилися.

базилік безпечний для здоров'я, але може викликати побічні ефекти.

Вибір та зберігання

Щоб отримати дійсно якісний продукт, слід уважно ставитися до правил вибору і зберігання.

У продуктових магазинах можна зустріти кілька варіантів базиліка, Листя можуть бути пофарбовані в зелений, червоний або фіолетовий колір (залежить від сорту).

Головне – це відсутність слідів пожовтіння і в'янення, вкраплень цвілі. Від придбання замороженого продукту краще відмовитися.

Свіжий базилік зберігається до 2-3 днів у банці з водою при кімнатній температурі. При висушуванні він зберігає свої лікувальні властивості до півроку (в будь-який герметичній ємності, недоступною сонячним променям).

рекомендується дотримуватися правил вибору і зберігання рослини для максимальної користі.

Застосування

Базилік поєднується з будь-якими овочевими салатами і стравами (особливо з кабачками і цукіні), ідеально гармонує з м'ясом і куркою, входить до складу безлічі соусів (наприклад, песто).

Розглянемо найбільш цінні народні рецепти на основі базиліка:

  1. При запальних захворюваннях шкіри. подрібнити 1-2 ст.л. свіжого листя базиліка, залити 200 мл кип'яченої води. Довести до кипіння і дати настоятися 30-35 хвилин, остудити, процідити. Змоченим ватним тампоном наносити на пошкоджені ділянки шкіри до 2-3 разів на день.
  2. Чай від стресу та безсоння. 1 ч.л. висушеного подрібненого листя залити 200 мл окропу, витримати 5-8 хвилин, процідити. Приймати чай з базиліка слід за 1-1, 5 години до відходу до сну. Вживати дрібними ковтками.
  3. При запорах. 20 грамів сушеного базиліка помістити в емальовану каструлю і залити 500 мл води. Довести до кипіння і варити на повільному вогні протягом 30-45 хвилин. Укутати теплим рушником і залишити на 1 годину. Застосовувати 2 рази на добу по 250 мл (за 30 хвилин до вживання їжі).
  4. Для зниження холестерину. змішати в рівних пропорціях подрібнені насіння і сушені листя базиліка, протерту шкірку лимона і мед. Приймати по 1-2 ст.л. 4-5 разів на день.
базилік знайшов багатогранне застосування в народній медицині і кулінарній справі. Грамотно приготовані рецепти дозволяють розкрити не тільки смако-ароматичні, а й біологічні властивості рослини.

Висновок

  1. Базилік – цінна рослина з кулінарної та біологічної точки зору.
  2. Продукт комплексно впливає на здоров'я, знижуючи рівень цукру в крові, попереджаючи розвиток серцево-судинних і онкологічних захворювань, знищуючи патогенні мікроорганізми і полегшуючи перебіг шкірних захворювань.
  3. Вживання базиліка має ряд побічних ефектів, які важливо враховувати. Жінкам в період вагітності і дітям він категорично протипоказаний.