Користь і шкода чаю пуер-7 фактів про вплив на організм

Чай пуер – це цінний ферментований напій родом з Китаю. Він піддається довгому процесу ферментації, що в кілька разів підсилює антиоксидантний потенціал чаю.

Напій тисячоліттями використовувався в Китайській народній медицині як засіб для оздоровлення організму і профілактики захворювань. Сьогодні його можна придбати в будь-якому магазині.

Сучасні вчені стверджують, що чай пуер має масу корисних властивостей для здоров'я: від зниження ризику розвитку смертельно небезпечних патологій до поліпшення стану шкіри.

7 доведених властивостей

Зупинимося на головних Тезах про користь від вживання чаю пуер для людського організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Має антиоксидантну дію

Пуер багатий антиоксидантами. Дані речовини нейтралізують вільні радикали, які можуть завдати значної шкоди клітинам організму (загибель або злоякісне переродження).

Також вільні радикали підвищують ризик розвитку хронічних захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем.

При систематичному прийомі напою нормалізується антиоксидантний статус організму і статистично рідше реєструються Онкологічні захворювання.

Чай пуер містить антиоксиданти, які дозволяють захистити власний організм від вільних радикалів.

2. Знищує шкідливі бактерії

Дослідження китайських вчених демонструють здатність пуеру пригнічувати ріст і розмноження деяких бактерій.

Доведено ефективність щодо ешерихії колі. Даний мікроорганізм може викликати інфекційно-запальні захворювання з боку кишечника, а також сечовидільної та статевої систем. Регулярний прийом напою дозволяє забезпечити досить надійну профілактику цієї групи захворювань.

На сьогоднішній день практикуючі лікарі та дослідники навіть розглядають можливість виготовлення антибактеріальних препаратів на основі екстракту чаю.

пуер знищує деяких збудників інфекційних захворювань.

3. Має протизапальну дію

За даними вчених, пуер має в складі протизапальні речовини. Вони знижують концентрацію в крові і в тканинах ключових маркерів запальної реакції, що призводить до полегшення перебігу будь-яких запальних захворювань неінфекційної природи.

Вчені радять пити цей лікувальний напій при захворюваннях суглобів (артриті, остеоартрозі) і аутоімунних патологіях.

Чай зменшує запалення, знижує температуру тіла (до нормативних показників) і сприяє зменшенню набряку.

напій має протизапальну дію і рекомендований для полегшення загального стану при запальних захворюваннях суглобового апарату.

4. Захищає шкіру від сонця

Тривалий вплив шкідливих ультрафіолетових сонячних променів прискорює старіння шкіри: стимулює утворення дрібних зморшок, втрату гладкості і еластичності шкіри.

Наукові дослідження виявлено , що пуер пригнічує дію вільних радикалів в товщі шкіри, уповільнює утворення меланіну і запускає процеси синтезу колагенових волокон.

В результаті шкіра стає більш еластичною і гладкою, нормалізується колірний відтінок, забезпечується профілактика пухлин, найбільш небезпечною з яких є меланома.

Пуер часто пропонують приймати всередину в косметологічних салонах як частина сеансу по омолодженню шкіри.

вживання пуеру дозволяє захистити шкіру від ультрафіолету, а також зберегти її молодість і привабливість.

5. Полегшує перетравлення їжі

виявлено , що чай пуер стимулює вироблення травних соків шлунка, підшлункової залози, а також жовчі. Напій полегшує перетравлення і подальше засвоєння їжі.

Особливо корисний продукт при ферментативної недостатності підшлункової залози, а також при запальних захворюваннях жовчного міхура. Напій покращує загальний стан і знижує потребу в прийомі медикаментів.

Також чай рекомендується пити після щільного застілля або алкогольного сп'яніння (з метою боротьби з похміллям).

Чай пуер корисний для шлунково-кишкового тракту. Регулюючи вироблення травних соків, він полегшує засвоєння їжі.

6. Бореться зі стресом

Китайські експерти зафіксували зв'язок між позитивним емоційним фоном і високою частотою вживання цього чаю.

Активні речовини напою нейтралізують глутамат в тканинах центральної нервової системи.

Глутамат не тільки викликає почуття страху і тривоги, але і здатний привести до деструктивних змін, підвищити ймовірність розвитку хвороб Альцгеймера, піку, Паркінсона.

Також в складі чаю присутній гамма-аміномасляна кислота. Вона зменшує вираженість будь-яких тривожних розладів.

Продукт рекомендований чоловікам і жінкам в період пікових стресових навантажень, при депресії і тривожних розладах. Чай швидко покращує настрій і нормалізує загальний стан, дозволяючи повернутися до звичного способу життя.

пуер усуває стрес і тривогу, допомагає при депресії. Прийом напою-простий і ефективний спосіб нормалізувати емоційний фон.

7. Знижує рівень холестерину

На тлі регулярного прийому цього наптка відзначається нормалізація показників ліпідного обміну: зниження рівня загального холестерину і ЛПНЩ («шкідливого» холестерину), підвищення вмісту ЛПВЩ («корисного» холестерину).

В результаті не створюється передумов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, здатних привести до часткового або повного перекриття кровотоку. Саме з даними патологічним процесом пов'язаний розвиток ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії головного мозку, а також судинних катастроф (інфаркт міокарда, інсульт).

прийом даного чаю призводить до зниження ризику розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

Протипоказання

Напій зазвичай добре переноситься організмом без розвитку побічних ефектів. Однак, пуер теж має протипоказання і, в поодиноких випадках, може завдати шкоди людині.

При прийомі можуть мати місце наступні небажані реакції:

  1. Подразнення слизових оболонок травного апарату. пуер стимулює вироблення шлункового соку і жовчі. Дані речовини викликають подразнення слизових оболонок і можуть викликати загострення або погіршити перебіг гастриту, виразкової хвороби та інших захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки.
  2. Зниження «в'язкості» крові. Чай не рекомендується приймати спільно з антикоагулянтами або дезагрегантами. Подібне поєднання може викликати кровотечу будь-якого характеру.
  3. Алергічні реакції. зазвичай протікають в легкій формі (кон'юнктивіт, риніт, кропив'янка). При наявності алергопатології в анамнезі пити чай протипоказано.

Чай пуер допустимо приймати жінкам при грудному вигодовуванні, а також під час вагітності. Досліджень щодо впливу напою на організм дітей (до 14 років) не проводилося.

рекомендується уважно підходити до включення напою в дієту, щоб знизити ризик розвитку побічних ефектів.

Поради щодо прийому

Зупинимося на головних правилах здорового вживання пуеру:

  1. Як заварювати. для приготування необхідно залити 1 ч.л. висушеного листя пуеру 200-250 мл гарячої води (85-90 градусів). Дати настоятися близько 20 хвилин, процідити.
  2. Скільки можна пити. в день не рекомендується приймати більше 3-4 чашок (по 200 мл) напою.
  3. Коли можна пити. чай допустимо вживати вранці і в денні години. Прийом голодний шлунок (натщесерце) протипоказаний, так як може спровокувати пошкодження слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки.
  4. З чим поєднувати. напій рекомендується вживати без цукру та інших «солодощів». Для зміни смако-ароматичних властивостей можна додати в нього зелений чай, м'яту або мелісу, шипшина. Змішувати ферментований чай з молоком не рекомендується.
дотримання простих правил дозволяє розкрити всі лікувальні властивості пуеру.

Висновок

  1. Чай пуер-це цінний ферментований Китайський напій.
  2. Його прийом дозволяє поліпшити стан шкіри; знизити ризик розвитку захворювань з боку травної, серцево-судинної і центральної нервової систем; попередити появу злоякісних пухлин, а також полегшити перебіг артриту та інших запальних уражень суглобів.
  3. Продукт має ряд протипоказань, з якими слід ознайомитися перед початком прийому (особливо у великих обсягах). Деякі ускладнення (кровотечі) можуть бути небезпечними для життя.