Чим корисний березовий сік-6 доведених властивостей і як його правильно збирати і пити

Березовий сік – це насичений вітамінами, мінералами і антиоксидантами натуральний напій, що видобувається зі стовбурів і гілок берези.

Завдяки своїм корисним властивостям, березовий сік став активно використовуватися в США і країнах Європи в якості засобу для омолодження шкіри і профілактики багатьох захворювань. Особливо він корисний для осіб похилого віку, так як знижує ризик розвитку остеопорозу і більшості хронічних патологій.

Що таке березовий сік

Березовий сік або Березова вода являє собою рідину, що витікає з пошкоджених стовбурів або гілок берези під дією кореневого тиску.

Сік має прозору консистенцію і злегка солодкуватий смак. Містить необхідні організму людини вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Після збору сік необхідно вжити протягом 2-3 діб (незалежно від умов зберігання), інакше ініціюються процеси бродіння.

Березова вода приймається в чистому вигляді, а також служить основним інгредієнтом для приготування вина, сиропів, пива і навіть меду.

У промислових цілях законсервований сік з'явився порівняно недавно і відразу ж отримав визнання. Як правило, він продається в пакетах по 1-3 л.

березовий сік – це здоровий напій, отриманий із стовбура або гілок берези. Він має приємний солодкий смак і багатий поживними речовинами.

6 лікувальних властивостей

Розглянемо ключові тези про користь березового соку для людського організму (з опорою на наукові дослідження і літературні огляди).

1. Багатий поживними речовинами

Березова вода-цінне джерело вітамінів і мінералів, що підтримують здоров'я людини.

Склад напою сильно змінюється залежно від географічного розташування та типу ґрунту, однак у ньому завжди мало вуглеводів, низька калорійність (всього 3 калорії на 100 мл) та багато магнію та марганцю.

У 100 мл типового березового соку міститься :

найменування компонента відсоток від добової потреби
кальцій близько 1 %
магній 32 %
Марганець 44 %
цинк 1 %

Також продукт містить невелику кількість аскорбінової і фолієвої кислот, міді, фосфору і калію.

Відмітна особливість соку – велика кількість поліфенольних антиоксидантів, які відіграють важливу роль у профілактиці раку і деяких хронічних захворювань (цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, ревматоїдний артрит, подагра та ін.).

березовий сік містить деякі цінні мінерали, поліфеноли та інші речовини.

2. Підтримує кістки міцними

Всього 100 мл соку містять майже половину добової норми марганцю.

Даний мінерал необхідний для підтримки міцності кісток і профілактики переломів.

За інформацією італійських вчених, вживання достатньої кількості марганцю попереджає розвиток остеопорозу – втрати кісткової маси, що призводить до підвищеної ламкості кісток. Проблема зачіпає переважно літніх людей, а також деяких жінок після менопаузи.

Другий, не менш цінний мінерал, – кальцій. Згідно з дослідженнями, кальцій попереджає вікове зниження міцності хребетного стовпа, а також забезпечує профілактику грубої деформації хребта при остеохондрозі.

Березовий сік, як і будь-які інші продукти, що містять марганець і кальцій, рекомендується вживати на постійній основі з метою нормалізації здоров'я опорно-рухової системи і зниження ризику «старечих» переломів (наприклад, шийки стегна).

у складі напою присутні марганець і кальцій, які необхідні для підтримки щільності кісткових тканин.

3. Має антиоксидантну дію

Березовий сік є джерелом поліфенольних антиоксидантів.

Вони захищають кожну клітину організму від впливу вільних радикалів (в ході окисного стресу).

Вільні радикали можуть викликати пошкодження клітин, ініціювати зростання злоякісних пухлин або розвиток деяких хронічних захворювань, прискорити старіння організму в цілому.

Наукові праці індійських експертів підтверджують , що антиоксиданти знижують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, хвороб Альцгеймера, Паркінсона та інших нейродегенеративних розладів.

Окремо слід зазначити, що в напої присутні бетулін і вітамін C, що володіють не менш потужною антиоксидантною активністю. Бетулін трансформується в бетулінову кислоту, надає антиоксидантна, протизапальна та протипухлинна дія.

регулярний прийом березової води – це простий та ефективний спосіб отримати антиоксиданти та забезпечити захист від раку та хронічних захворювань.

4. Підтримує здоров'я шкіри

Сік березового дерева здавна застосовується не тільки в народній медицині, але і в косметології. Він входить до складу ряду лосьйонів і гелів по догляду за шкірою обличчя і тіла.

Дослідження показують , що банальна заміна води в косметичних засобах на березовий сік призводить до збільшення вироблення кератиноцитів. Дані клітини підтримують роботу імунної системи на рівні шкірного покриву, попереджають проникнення токсичних речовин і інфекційних агентів, частково поглинають сонячні промені і беруть участь в синтезі вітаміну D.

Додатковий вітамін С стимулює вироблення колагену – білка, відповідального за підтримку гладкості та еластичності. Отже, напій може попередити утворення зморшок, ділянок в'ялості і обвисання шкіри.

Також аскорбінова кислота захищає зовнішні шари епідермісу від впливу шкідливого ультрафіолетового сонячного випромінювання, яке може не тільки прискорити появу вікових змін, але і підвищити ризик розвитку раку.

Лікувальні властивості проявляються при використанні натурального березового соку як місцево, так і всередину.

сік берези – ефективний засіб для підтримки молодості і здоров'я шкіри.

5. Зміцнює волосся

Вітамін C, наявний в якісному березовому соку, збільшує вироблення колагену і покращує всмоктування заліза в травному тракті.

Ці компоненти, за даними досліджень американських і японських вчених, зберегти структуру волосся і підтримують їх зростання, попереджають раннє облисіння.

Напій можна використовувати не тільки в цілях профілактики, але і навіть терапії облисіння. Достатній рівень вітамінів і мінералів в дієті лежить в основі терапевтичної стратегії.

Як стверджують швейцарські фахівці, не менш значущою причиною облисіння є окислювальний стрес. Березовий сік насичений антиоксидантами, отже, впливає і на дану ланку патогенезу захворювання.

У народній медицині сік березового дерева активно застосовується для лікування випадіння волосся, а також зниження їх ламкості.

березовий сік корисний для волосся. Він бореться з облисінням, а також покращує зовнішній вигляд волосся.

6. Насичує організм рідиною

Березова вода практично не має в складі цукру і володіє неймовірно низькою енергетичною цінністю.

Додатково вона насичена електролітами, які беруть участь в окисно-відновних реакціях і підтримують роботу всіх внутрішніх органів.

Березовим соком можна замінити звичайну воду. Він особливо необхідний після активних фізичних або розумових навантажень, а також під час тренувань.

Продукт може стати головним компонентом дієти, спрямованої на підтримку маси тіла або схуднення. У добу можна пити до 300-400 мл соку при відсутності захворювань з боку печінки або нирок.

березовий сік – прекрасна альтернативна звичайній воді. Він не тільки насичує рідиною, але і дає організму необхідні мінерали.

Можлива шкода

Напій безпечний для більшості чоловіків і жінок при правильному споживанні і в помірних обсягах.

Однак, березовий сік має протипоказання, і в деяких ситуаціях може завдати шкоди здоров'ю.

Можливими побічними ефектами є:

  1. Порушення функції нирок. березовий сік містить марганець. Велика кількість даного мінералу в дієті може привести до порушення функції або навіть токсичного пошкодження епітелію канальців нирок. З особливою обережністю до прийому продукту необхідно ставитися людям, що страждають хронічними захворюваннями органів сечовиділення (хронічна хвороба нирок, хронічний гломерулонефрит). Безпечна добова доза для здорової людини - 300-400 мл, для дітей – 100 мл.
  2. Алергічні реакції. вивчені досить добре і характеризуються поліморфністю клінічних проявів (від висипань на шкірі до смертельно небезпечного анафілактичного шоку). Описані випадки розвитку алергопатологій при підвищеній чутливості на пилок або бруньки берези. При наявності алергічних реакцій в минулому напій категорично протипоказаний до прийому.

Березовий сік в цілому безпечний для організму вагітної жінки або дитини. Наявні дослідження не зафіксували шкоди здоров'ю при нормованому споживанні.

Березова вода може викликати алергічні реакції або токсичне пошкодження нирок. Рекомендується уважно підходити до включення продукту в раціон.

Корисні поради

  1. Як збирати? збирати березовий сік рекомендується ранньою весною, але допустимо і влітку. Дуже добре підходять ділянки берези, звернені до сонця. Важливо відзначити, що діаметр стовбура дерева повинен перевищувати 20 см, інакше процедура збору соку може завдати істотної шкоди дереву. Перед початком збору потрібно зробити маленький надріз в стовбурі, звідти почне сочитися безбарвна рідина. Потім необхідно злягла поглибити надріз або просвердлити отвір, діаметром 5-7 мм.для прискорення збору соку можна зробити кілька отворів (при діаметрі стовбура 20-25 см – одне, 30 см – два, 35 – три, понад 40 – чотири). Далі потрібно просто закріпити ємність і чекати, поки вона заповниться. З одного дерева не рекомендується збирати більше 1-3 літрів соку (20-60 хвилин). По закінченню збору слід заткнути отвір воском, мохом або садовим варом.
  2. Як правильно пити? для підтримки здоров'я організму сік краще приймати на голодний шлунок або витримувати інтервал – 1-2 години від прийому їжі. Соком не слід запивати лікарські препарати.
  3. Скільки можна пити в день? безпечна добова доза березового соку для дітей – до 100 мл, для дорослих – близько 300-400 мл.при відсутності захворювань нирок і печінки допустимо вживати до 1-1,5 л напою в день (не частіше 2 разів на тиждень).
  4. Коли краще вживати? напій можна пити в будь-який час доби. У народній медицині він використовується вранці (натщесерце), а також в після обіду (через 1-2 години після прийому їжі).
  5. Чи можна кип'ятити? піддавати термічній обробці сік не слід, це призведе до втрати значної частини вітамінів і антиоксидантів, але практично не відіб'ється на смакових характеристиках.
  6. Як зберігати? після збору свіжий сік переважно зберігати в будь-якому скляній посудині (банку, пляшка) з щільною кришкою в холодильнику до 2-3 діб. При подібному підході зберігаються всі цінні поживні речовини. Заморожувати березовий сік не слід, але можна його консервувати.
  7. Як законсервувати? для збільшення терміну зберігання шляхом консервації необхідно перелити сік в емальовану каструлю, додати цукор (1 ч.л. на 500 мл) і лимонну кислоту (щіпка на 500 мл). Підігріти до 80-85 градусів, потім перелити в стерилізовані скляні банки і закатати. Консервований березовий сік придатний до вживання протягом 6 місяців, проте обсяг поживних речовин (переважно вітамінів) знижений.
дотримання простих правил лежить в основі грамотного і здорового вживання напою, розкриття його смакових якостей і біологічних властивостей в повній мірі.

Висновок

  1. Березовий сік – цінний напій, що отримується зі стовбура або гілок берези.
  2. Він багатий деякими вітамінами та мінералами. Особливу цінність приносять антиоксиданти і протизапальні компоненти.
  3. Напій має антиоксидантну та протизапальну дію, знижує ризик розвитку хронічних захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, а також злоякісних пухлин.
  4. Продукт часто використовують з метою профілактики остеопорозу, а також підтримки здоров'я шкіри і волосся.
  5. Сік може викликати побічні ефекти.