7 корисних властивостей білого чаю для людини

Білий чай-це тип чаю, найближчий до зелений чай . При його виробництві листя чайного куща піддаються найменшій ферментації в порівнянні іншими видами чаю.

Завдяки незначній обробці він зберігає максимум цінних речовин (поліфеноли, флавоноїди, вітаміни) і вважається одним з найбільш корисних.

Сучасна наука змогла довести масу корисних біологічних властивостей білого чаю, які дозволяють використовувати його не тільки в народній, але і в доказовій медицині.

7 корисних властивостей

Розглянемо головні факти про користь білого чаю (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Має антиоксидантні властивості

Білий чай є цінним джерелом поліфенолів (переважно катехінів). Поліфеноли є антиоксидантами і нейтралізують вільні радикали в організмі, які здатні привести до пошкодження, загибелі або злоякісного переродження клітин.

Вільно-радикальні механізми підвищують ризик розвитку хронічних захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи, аутоімунних збоїв.

Результати досліджень показують , що білий чай є одним з найбільш сильних рослинних антиоксидантів. За своїми властивостями він навіть перевершує зелений чай.

Вчені з Іспанії, в ході проведення лабораторних дослідів, встановили, що лікувальний напій здатний захистити клітини від перекису водню, яка відноситься до групи вільних радикалів.

На думку британських фахівців, білий чай також пригнічує хронічне запалення, що не менш важливо з метою профілактики розвитку хронічних патологій.

Більшість даних були отримані в ході лабораторних дослідів або експериментів на тваринах. Дія напою в організмі людини вивчено мало.

Білий чай, імовірно, є потужним антиоксидантом, здатним захистити від раку, хронічних і аутоімунних захворювань.

2. Знижує ризик розвитку патологій серця і судин

Захворювання серцево-судинної системи займають лідируючі позиції за рівнем смертності та інвалідизації у всіх розвинених країнах. Причин негативної статистики кілька: нераціональне харчування, малорухливий спосіб життя, куріння і зловживання алкоголем.

Певну роль також відіграють хронічне запалення і окислювальний стрес, з якими і бореться білий чай.

Вчені зі Словаччини виявили , що напій підвищує вироблення оксиду азоту в стінках артерій. Дана речовина викликає розслаблення артеріальних судин і зниження рівня артеріального тиску.

Активні речовини в чаї нормалізують показники ліпідного профілю. Зокрема доведено здатність білого чаю знижувати в крові рівень найнебезпечнішої фракції ліпідів – ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). При високій концентрації ЛПНЩ на стінках судин утворюються атеросклеротичні бляшки і розвиваються такі грізні захворювання, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульт.

Білий чай рекомендований всім особам, які страждають серцево-судинними захворюваннями або мають підвищену схильність до їх розвитку.

Доведено, що прийом всього 3 чашок напою щодня дозволяє знизити ризик маніфестації патологій серця і судин на 21%.

Білий чай бореться з провідними захворюваннями з боку серцево-судинної системи.

3. Допомагає скинути вагу

Білий чай ефективний для схуднення та підтримки нормальної ваги.

Напій насичений кофеїном і катехінами (епігаллокатехінгаллат). Дані речовини прискорюють метаболізм в жировій тканині, викликаючи посилене руйнування адипоцитів.

За даними фахівців з Німеччини, епігаллокатехінгаллат навіть здатний повністю зупинити формування нових жирових депо в організмі (при щоденному прийомі).

Всього 1 порція чаю прискорює обмін речовин на 4-5%. Ефект зберігається протягом усього дня.

Напій рекомендовано приймати особам, що страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла, а також спортсменам з метою підтримки ідеальної ваги.

Білий чай не втручається в гендерні механізми регуляції обміну жирів і однаково корисний для жінок і чоловіків.

Білий чай-ефективний засіб для підтримки і зниження ваги тіла.

4. Корисний для зубної емалі

Білий чай – джерело фтору, катехінів і дубильних речовин. Дані компоненти необхідні для підтримки міцності і цілісності емалі зубів, а також для знищення хвороботворних мікроорганізмів в ротовій порожнині.

Фтор відповідає за відновлення зруйнованих ділянок зубів. Достатній рівень мінералу в раціоні лежить в основі профілактики каріозного ураження зубів.

Катехіни білого чаю дають додатковий захист від хвороботворних мікроорганізмів і зубного нальоту.

Комбінація катехінів, поліфенолів та дубильних речовин створює міцну захист від патогенних бактерій, що відповідають за розвиток карієсу зубів і інфекційно-запальних процесів в м'яких тканинах ротової порожнини.

Регулярний прийом білого чаю захищає зуби від карієсу і дозволяє підтримати здоров'я ротової порожнини в цілому.

5. Знижує ризик розвитку раку

Велика кількість антиоксидантів дозволяє використовувати напій з метою профілактики злоякісних пухлин.

Крім того, активні речовини білого чаю, імовірно, уповільнюють або зовсім зупиняють поділ ракових клітин, попереджають метастазування.

На поточний момент доведена ефективність щодо раку наступних органів ( 1 , 2 ):

  • Легкі;
  • Товста і пряма кишка.

Важливо відзначити, що властивості напою вивчалися виключно в лабораторних умовах. Для експериментів використовувався екстракт білого чаю.

Білий чай, імовірно, здатний захистити організм людини від злоякісних пухлин.

6. Знижує рівень цукру в крові

Інсулінорезистентність або зниження чутливості периферичних рецепторів до інсуліну – головний патогенетичний фактор розвитку цукрового діабету II типу.

Поліфеноли, що містяться в білому чаї, здатні підвищити чутливість периферичних рецепторних комплексів. В результаті клітини швидко і ефективно поглинають глюкозу, концентрація якої в крові починає знижуватися. До подібних висновків прийшли працівники Університету Квазулу-Натал (Південна Африка).

Також напій підсилює дія інсуліну, додатково зменшуючи концентрацію глюкози в плазмі крові.

Білий чай, при тривалому прийомі, також призводить до зниження рівня глікованого гемоглобіну – показника рівня цукру в крові за останні 2-3 місяці. Отже, ефекти носять тривалий і стійкий характер.

Напій рекомендується приймати хворим на цукровий діабет I і II типів (з метою зниження доз прийнятих медикаментів), а також особам з обтяженим анамнезом (наявність захворювання у найближчих родичів, надмірна вага і т.п.).

Білий чай підсилює дію інсуліну і знижує вираженість інсулінорезистентності, забезпечуючи не тільки зниження рівня цукру в крові, але і захист від цукрового діабету.

7. Підвищує міцність кісток

Остеопороз – це зниження мінеральної щільності кісткових тканин. Захворювання вражає більшість людей старше 60 років і призводить до розвитку переломів.

Істотну роль в становленні патології грають окислювальний стрес і хронічне запалення. Дані процеси стимулюють активність клітин, що викликають резорбцію кісток.

Антиоксиданти в складі чаю пригнічують хронічне запалення і побічно дозволяють зміцнити кістки .

вживання білого чаю підвищує міцність кісток і забезпечує надійний захист від переломів.

Можлива шкода

Зрідка білий чай може викликати побічні ефекти і завдати шкоди людині. Найбільш частими є:

  1. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. у великих обсягах напій викликає подразнення слизових оболонок шлунка і кишечника, що може привести до загострення гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби.
  2. Отруєння. може виникнути при одночасному прийомі 7-10 чашок білого чаю. Виявляється у вигляді нудоти і блювоти, болю в животі, загальної слабкості.

Білий чай не протипоказаний жінкам в період вагітності, а також дітям.

Продукт має ряд протипоказань, які необхідно враховувати, щоб звести до мінімуму ризики для здоров'я.

Поради щодо прийому

Зупинимося на основних аспектах здорового вживання білого чаю:

  1. Як правильно заварювати? для приготування необхідно залити 2 ст.л. висушеного листя 200 мл гарячої води (температура – близько 85 градусів). Дати настоятися 15-20 хвилин, процідити.
  2. Скільки можна пити? не слід приймати понад 3-4 чашок (по 200 мл) білого чаю щодня.
  3. Час прийому. краще пити чай в денні або вечірні години, або вранці, але після сніданку. Вживання натщесерце може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату.
  4. Як зберігати чай. чайне листя необхідно зберігати в будь – яких ємностях (переважно-скляних) з щільно закривається кришкою в темному і сухому місці.
дотримання простих правил дозволить не тільки насолодитися вишуканим смаком і ароматом білого чаю, але і отримати виключно користь.

Висновок

  1. Білий чай – корисний напій, при виробництві якого чайне листя піддаються невеликій ферментації.
  2. Він насичений антиоксидантними та протизапальними речовинами, деякими вітамінами.
  3. Регулярний прийом білого чаю дозволяє знизити ризик розвитку хронічних захворювань серцево-судинної та ендокринної систем, злоякісних пухлин, карієсу, цукрового діабету та остеопорозу. У косметології напій застосовується для підтримки і зниження маси тіла.
  4. До прийому напою рекомендується підходити грамотно з урахуванням всіх рекомендацій. Це дозволить істотно знизити ризик розвитку побічних ефектів.