5 корисних властивостей молочного чаю улун для здоров'я людини
Улун-це особливий ферментований напій родом з Китаю, що займає проміжне положення між зеленим і чорним чаєм.
В останні роки молочний чай улун набув широкого поширення не тільки завдяки витонченому аромату і приємному післясмаку, але і за велику кількість корисних властивостей. Китайський напій покращує когнітивні процеси, захищає від цукрового діабету, бореться з раком і поширеними захворюваннями серця і судин.
Топ-5 доведених властивостей
Улун має в складі антиоксидантні та протизапальні речовини, деякі мінерали (фтор, марганець) і вітаміни, кофеїн. Описані компоненти нормалізують роботу багатьох органів і покращують здоров'я в цілому.
Розглянемо основну користь від вживання молочного чаю улун для нашого здоров'я (з опорою на доказову базу).
1. Запобігає розвитку цукрового діабету
Поліфеноли чаю улун впливають відразу на кілька механізмів регуляції рівня цукру в крові.
Встановлено, що напій підвищує чутливість рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, підвищує вироблення інсуліну бета-клітинами підшлункової залози і уповільнює всмоктування простих вуглеводів в травній трубці.
Численні дослідження підтвердили зв'язок між регулярним вживанням будь-якого чаю (включаючи улун) і низькою частотою виникнення цукрового діабету II типу.
Для досягнення потрібного ефекту, як стверджують експерти з Китаю, потрібно приймати 4 і більше чашок напою в день. При подібній дозуванні ризик становлення захворювання зменшується майже на 16%.
Цей чай рекомендується вживати не тільки з метою профілактики, але і при наявності цукрового діабету I і II типів з метою зменшення доз прийнятих медикаментів.
2. Покращує здоров'я серця і судин
Антиоксидантні компоненти молочного чаю неймовірно корисні для серцево-судинної системи.
Фахівці Національного університету ЧенгКунг (Тайвань ) виявили , що прийом напою дозволяє не тільки знизити рівень артеріального тиску, але і попередити становлення гіпертонічної хвороби – грізної патології, що зачіпає значну частину населення планети.
За інформацією вчених з Японії, молочний улун знижує рівень холестерину в крові (в тому числі «шкідливого» &8212; ЛПНЩ і ТАГ). В результаті не створюється передумов для розвитку захворювань, пов'язаних з атеросклеротичним ураженням внутрішньої стінки артеріальних судин (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт та ін.).
Експерти підкреслюють , що напій навіть захищає клітини печінки від загибелі, обумовленої прийомом статинів – найпоширенішою групою медикаментів для зниження холестерину в крові.
Чай улун слід пити як чоловікам, так і жінкам, схильним до кардіоваскулярних захворювань. Прийом всього 240 мл чаю на добу дозволяє знизити серцево-судинний ризик становить 61%.
3. Допомагає схуднути
Поліфеноли та кофеїн, що входять до складу чаю, прискорюють обмін речовин і, як наслідок, запускають процеси руйнування клітин жирової тканини для задоволення енергетичних потреб організму.
За інформацією швейцарських вчених, після прийому всього однієї чашки напою швидкість обміну речовин зростає на 4,6% в наступні 24 години.
Подібні дані приводять експерти з США (швидкість обміну речовин зростала на 2,9% &8212; 3,4%).
Чай також нормалізує обмінні процеси, що важливо в період значних фізичних навантажень або при різкій зміні раціону.
Тривалий і регулярний прийом молочного чаю улун сприяє схудненню і дозволяє тримати тіло в хорошій формі. Напій рекомендується приймати всім, хто страждає ожирінням або має надлишкову масу тіла.
4. Покращує роботу головного мозку
доведено , що білий улун дозволяє знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера – важкого дегенеративного ураження головного мозку з подальшою трудової і соціальної дезадаптацією.
Напій містить кілька біологічно активних речовин, які підтримують працездатність тканин головного мозку. Головними з них є кофеїн і теанін.
Кофеїн відповідає за вироблення норадреналіну та дофаміну. Дані гормони активують центри щастя в корі мозку, а також покращують пам'ять , увага і настрій, попереджають появу вогнищ атрофії в речовині мозку.
Теанін допомагає усунути занепокоєння, згладити перебіг депресії і тривожних розладів.
Дослідники прийшли до висновку, що регулярний прийом цього чаю знижує ризик появи відхилень з боку головного мозку на 64%.
5. Захищає від раку
Фахівці Національного інституту раку (США) рахувати , що антиоксидантні речовини чорного і зеленого чаю, а також чаю улун, здатні попередити появу мутацій в клітинах організму людини і розвиток злоякісних пухлин.
Активні компоненти гальмують поділ злоякісних клітин B поява вогнищ віддаленого метастатичного росту.
На сьогоднішній день доведена ефективність напою з метою профілактики раку наступних органів ( 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ):
- Легкі;
- Стравохід;
- Печінка;
- Підшлункова залоза;
- Товстий кишечник.
Чай улун наближений за біохімічними і біологічними властивостями до зеленого і практично в рівній мірі ефективний відносно раку.
Можлива шкода
Протягом століть Китайський напій зарекомендував себе в якості безпечного, але ефективного засобу для зміцнення здоров'я.
Однак чай улун має протипоказання, і в рідкісних випадках може завдати шкоди організму.
На тлі прийому можливий розвиток таких побічних ефектів:
- Отруєння кофеїном. Улун, як і інші сорти чаю, містить кофеїн. При надмірному надходженні кофеїну в організм може спостерігатися підвищення артеріального тиску і частоти серцевих скорочень, занепокоєння, головні болі.
- Анемія. флавоноїди чаю уповільнюють всмоктування заліза з просвіту кишечника. При надмірному споживанні чаю може розвинутися залізодефіцитна анемія, яка проявляється у вигляді загальної слабкості, тахікардії, блідості шкіри і зниженні рівня артеріального тиску.
- Алергічні реакції. розвиваються не тільки при прийомі чаю всередину, але і при вдиханні аромату напою. У більшості випадків протікають без небезпечних ускладнень і проявляються у вигляді риніту, кон'юнктивіту, висипань на шкірі.
Під час вагітності, щоб уникнути згубного впливу на організм плода, необхідно ретельно нормувати споживання чаю – не більше 3-5 чашок напою на добу.
Поради щодо прийому
Нижче представлені основні правила вживання напою:
- Як заварювати. для приготування необхідно залити 1-2 ч.л. листя чаю гарячою водою (близько 90 градусів), почекати 30-40 секунд і злити воду. Потім повторно влити воду і дати настоятися протягом 5-8 хвилин. Процідивши. Напій готовий.
- Скільки можна пити. вчені рекомендують приймати на добу не більше 6 чашок напою (для вагітних – від 3 до 5). Надмірний прийом може викликати отруєння кофеїном.
- Коли краще пити. Улун можна приймати в будь-який час доби. Слід лише утриматися від вживання натщесерце.
Висновок
- Молочний улун – це здоровий напій, який можна вживати в будь-якому віці.
- При регулярному прийомі він нормалізує роботу головного мозку, допомагає тримати тіло у формі, знижує ризик розвитку цукрового діабету, провідних серцево-судинних патологій і раку.