7 корисних властивостей гранатового соку для здоров'я людини

Гранатовий сік – це багатий антиоксидантами і вітамінами напій, одержуваний шляхом пресування м'якоті плодів граната.

Сучасні вчені змогли довести масу корисних властивостей натурального гранатового соку. Він захищає від захворювань серцево-судинної системи, знищує шкідливі мікроорганізми і підтримує здоров'я зубів і ясен. Напій навіть може збільшити тривалість життя.

7 доведених властивостей

Зупинимося на головних фактах про користь від вживання гранатового соку (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Містить антиоксиданти і протизапальні речовини

Насіння граната забарвлене в червоний колір завдяки поліфенолам – цінним антиоксидантним речовинам.

Гранатовий сік прямого віджиму перевершує за обсягом антиоксидантів всі інші фруктові та ягідні соки, а також червоне вино і зелений чай .

Встановлено, що антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, що утворюються в ході окисного стресу і відповідальні за розвиток злоякісних пухлин.

Підтверджено і протизапальні властивості гранатового соку. Він знижує ризик розвитку хронічних захворювань з боку ендокринної (цукровий діабет II типу) і серцево-судинної (гіпертонія) систем.

На думку фахівців з Ізраїлю, напій зменшує кількість маркерів запалення в крові і може позитивно відбитися на перебігу хронічних захворювань нирок і серця.

Гранатовий сік рекомендується приймати всім чоловікам і жінкам починаючи з 40-45-річного віку, щоб захистити організм від раку і хронічних розладів, особливо при їх наявності у найближчих родичів.

сік граната має в складі протизапальні та антиоксидантні речовини, що захищають організм від раку і хронічних патологій.

2. Бореться зі шкідливими бактеріями

Вчені Саудівської Аравії виявили , що гранатовий сік пригнічує ріст і розмноження деяких патогенних мікроорганізмів.

Зокрема, вивчено вплив на золотистий стафілокок, ешерихію колі, лістерії та ерцинії. Дані мікроорганізми часто є збудниками інфекційно-запальних захворювань, переважно з боку дихальної та сечовидільної систем, органів травлення.

Експерти з Індії виявлено здатність продукту пригнічувати активність бактерій, постійно персистирующих в ротовій порожнині.

При прийомі гранатового соку утворюється менше нальоту на зубах, отже, забезпечується профілактика карієсу і запальних захворювань ясен.

гранатовий сік знищує шкідливі бактерії, підтримуючи здоров'я порожнини рота і всього організму.

3. Знижує ризик розвитку раку

Довгий час в народній медицині вважалося, що гранатовий сік ефективний з метою профілактики і навіть терапії ракових пухлин. Сучасна наука змогла підтвердити цю гіпотезу.

Американські фахівці, в ході проведення експериментів на тваринах і дослідів в лабораторних умовах, виявили здатність продукту пригнічувати поділ злоякісних клітин і їх поширення в межах здорових тканин.

За інформацією Національного онкологічного центру (США), гранатовий сік, а також екстракт рослини, в недалекому майбутньому. ймовірно, будуть застосовуватися для профілактики і терапії раку.

гранатовий сік пригнічує поділ ракових клітин і може використовуватися як засіб для попередження розвитку злоякісних пухлин.

4. Полегшує перебіг артриту

Флавоноїди лікувального напою пригнічують хронічне запалення, яке є супутником багатьох хронічних запальних і аутоімунних захворювань суглобового апарату (ревматоїдний артрит, поліостеоартроз і ін.).

При регулярному прийомі соку знижується вираженість больового синдрому, стихає запалення і набряк навколишніх тканин.

Особи, особливого похилого віку, можуть відчути значне полегшення загального стану і швидко повернутися до звичного темпу життя.

гранатовий сік, за рахунок протизапальних властивостей, полегшує перебіг хронічних захворювань суглобів.

5. Корисний для репродуктивної системи

Вище було описано, що гранатовий сік пригнічує хронічне запалення і нейтралізує вільно-радикальні механізми, які негативно позначаються на рухливості сперматозоїдів у чоловіків і здоров'я органів статевої системи у жінок.

Також напій покращує здоров'я плаценти – особливого органу, який відповідає за доставку кисню і поживних речовин до організму плода під час вагітності.

Сік особливо рекомендований чоловікам, так як не тільки підтримує здоров'я сперматозоїдів, але і підвищує приплив крові до статевого члена за рахунок підвищення чутливості даного органу і ініціації вивільнення чоловічого статевого гормону – тестостерону.

регулярний прийом гранатового соку необхідний для підтримки здоров'я репродуктивних систем чоловіків і жінок, зачаття і виношування здорового потомства.

6. Знижує рівень артеріального тиску

Керолайн Белл Стоу, співробітник Університету Джона Хопкінса, виявила , що активні речовини граната схожі за дією з медичними препаратами – інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту (еналаприл, каптоприл і т.п.).

Завдяки даній властивості гранатовий сік здатний знижувати рівень артеріального тиску, при цьому ефект носить довгостроковий характер (близько 12-16 годин від моменту вживання).

Сік може використовуватися для профілактики і терапії (спільно з антигіпертензивними препаратами і після консультації з лікарем) гіпертонічної хвороби у осіб будь-якого віку.

сік граната знижує артеріальний тиск. Механізм дії схожий з найбільш призначаються медикаментами.

7. Знижує рівень холестерину в крові

Іранські вчені виявили , що пенициновая кислота, що входить переважно до складу насіння гранту, нормалізує показники ліпідного обміну в крові.

Дослідження «в пробірці» і на живому організмі зафіксували зниження рівня загального холестерину і тригліцеридів (ТАГ), які вважаються «небезпечними» для здоров'я.

Прийом гранатового соку може уповільнити або зовсім попередити утворення атеросклеротичних бляшок на внутрішніх стінках артерій, які здатні частково або повністю перекрити доставку крові до життєво важливих органів. Саме так розвиваються судинні катастрофи (інфаркт міокарда, інсульт), а також такі значущі захворювання, як ішемічна хвороба серця або хронічна ішемія головного мозку.

гранатовий сік, за рахунок наявності пенициновой кислоти, знижує концентрацію холестерину в крові і попереджає розвиток захворювань, пов'язаних з атеросклерозом.

Можлива шкода

Незважаючи на численні лікувальні властивості, якими володіє ганатовий сік, він також має протипоказання. При нераціональному прийомі, а також при підвищеній чутливості, він може завдати шкоди здоров'ю.

При прийомі можуть спостерігати такі побічні ефекти:

  1. Загострення хронічних захворювань кишечника. гранатовий сік викликає подразнення слизових оболонок шлунка, дванадцятипалої і тонкої кишки (особливо при прийомі в чистому вигляді). Це може привести до загострення гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ентериту.
  2. Запор. прийом соку в чистому вигляді уповільнює перистальтичну активність стінок кишечника і може привести до затримки виведення калових мас.
  3. Алергічні реакції. у 99% випадків спостерігається кропив'янка, набагато рідше реєструються анафілактичний шок і ангіоневротичний набряк. При наявності алергії в минулому, прийом соку протипоказаний.

Таким чином, особам, які страждають захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, включаючи хронічні запори, краще утриматися від соку.

Під час вагітності та грудного вигодовування протипоказань немає.

гранатовий сік може викликати побічні ефекти, з якими необхідно ознайомитися перед початком регулярного прийому.

Поради щодо прийому

Зупинимося на ключових моменту приготування гранатового соку в домашніх умовах, а також його вживання:

  1. Як приготувати. потрібно: 900 грамів плодів, 450-500 мл води, цукор (за смаком, можна взагалі не додавати). Для приготування потрібно акуратно дістати зерна, промити під водою і витерти рушником, дати висохнути хвилин 5-10. Перемолоти зерна в блендері до кашкоподібної консистенції. Перекласти отриману масу в марлю або бинт, складений в 5-6 шарів, віджати сік і дати настоятися протягом 2 годин, акуратно прибрати осад. Додати цукор (не більше 180 грамів), перемішати. Підігріти напій до 60 градусів (підігрівання до більш високої температури може «знищити» корисні речовини), остудити. Натуральний свіжовичавлений сік готовий.
  2. Коли пити. гранатовий сік краще приймати в середині дня. Вживання вранці натщесерце або на ніч неприпустимо. Нехтування правилами може привести до загострення захворювань органів травлення.
  3. Скільки можна пити. на добу рекомендується приймати не більше 450-500 мл напою, розділеного на 2-3 прийоми. При вираженому дискомфорті краще розбавити продукт водою.
  4. Як зберігати. самостійно приготований гранатовий сік допустимо зберігати в скляній тарі (банку, пляшка) з щільно закривається кришкою не більше 7 діб в холодильній камері. Рекомендується вжити корисний напій в перші 2-3 дні від моменту приготування, саме в даний проміжок концентрація біологічно активних речовин максимальна.
  5. Застосування в кулінарії. сік часто використовується для приготування прохолодних (в тому числі газованих) напоїв, желе. Також його додають в різні соуси до м'ясних страв.
дотримання простих правил дозволить розкрити всю біологічну цінність напою, а також насолодитися його витонченим неповторним смаком.

Висновок

  1. Гранатовий сік – корисний напій, який людство використовує століттями для поліпшення здоров'я.
  2. Він може знизити рівень холестерину і артеріального тиску, знищити шкідливі мікроорганізми і підтримати здоров'я ротової порожнини, попередити появу онкологічних захворювань.
  3. Продукт має ряд побічних ефектів, переважно з боку шлунково-кишкового тракту. При наявності хронічних захворювань шлунка, тонкої і дванадцятипалої кишки до прийому рекомендується поставитися з особливою обережністю.