Чим корисний кленовий сік-5 властивостей і протипоказання

Кленовий сік за біологічною цінністю прирівнюється до березового соку . Він насичений вітамінами, антиоксидантами і мінеральними речовинами. Має приємний смак і аромат.

Вчені вказують на корисні свойсва, якими володіє кленовий сік. Він здатний захистити людину від цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань, зміцнити кістки.

Топ-5 лікувальних властивостей

Зупинимося докладніше на головних фактах про користь кленового соку (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіє багатим складом

Сік клена містить велика кількість вітамінів, мінеральних та антиоксидантних речовин:

  • Фосфор;
  • Кальцій;
  • Калій;
  • Магній;
  • Залізо;
  • Цинк;
  • Органічні та жирні кислоти;
  • Каротиноїди.
  • Вітамін С;
  • Вітамін PP.

Дані речовини мають багатогранний вплив на людину:

  1. Фосфор і кальцій регулюють мінеральний баланс в організмі і підтримують міцність кісткових тканин.
  2. Кальцій і магній нормалізують роботу серцевого м'яза і знижують рівень артеріального тиску.
  3. Каротиноїди покращують зір і стан шкірних покривів.
  4. Вітамін С підтримує імунітет і захищає організм від введення чужорідних агентів.

Сік клена має невелику калорійність – близько 15 калорій на 100 грам – і може бути включений в дієту без шкоди для маси тіла.

кленовий сік – поживний напій, що містить цінні для людини речовини.

2. Зміцнює кістки

1 склянка кленового соку забезпечує до 1/6 добової потреби організму в кальції і фосфорі. Дані мінерали покращують обмінні процеси і підвищують мінеральну міцність кісток .

Кленовий сік рекомендований людям похилого віку, а також жінкам після менопаузи. Саме у даних категорій людей найчастіше зустрічається остеопороз (зниження міцності кісток), що приводить до розвитку патологічних переломів.

включення соку клена в дієту дозволяє зміцнити кістки і знизити ризик переломів.

3. Має антиоксидантну дію

встановлено , що кленовий сік збагачений фенольними антиоксидантами. Антиоксидантні речовини нейтралізують вільні радикали, що утворюються в ході окисного стресу.

Вільні радикали можуть спричинити пошкодження будь-яких клітин організму та сприяти появі проліферативних процесів.

Також відзначено підвищення частоти виникнення аутоімунних і різних хронічних захворювань при низькому рівні антиоксидантів в дієті.

Сік кленового дерева рекомендується приймати особам, які мають пухлини в анамнезі або обтяжену спадковість.

Завдяки наявності антиоксидантів, напій нейтралізує вільні радикали, перешкоджаючи появі онкологічних захворювань.

4. Знижує рівень цукру в крові

Як стверджують фахівці Гарвардської школи охорони здоров'я, велика кількість вуглеводів в раціоні (переважно простих) значно підвищує ризик розвитку цукрового діабету II типу.

Жінки більш схильні до розвитку даного захворювання, ніж чоловіки (при обліку поведінкових і психологічних факторів).

Кленовий сік уповільнює всмоктування поглинених з їжею вуглеводів в кишечнику. В результаті попереджаються різкі скачки рівня глюкози в плазмі крові, здатні привести до дисбалансу вуглеводного обміну.

Також сік підвищує чутливість периферичних рецепторів до інсуліну, що призводить до ефективної і швидкої утилізації глюкози з крові. Продукт впливає на ключовий патогенетичний фактор формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

Напій прийнятно вживати з метою профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу.

сік клена впливає на кілька механізмів, що регулюють рівень цукру в крові, знижуючи ймовірність формування цукрового діабету II типу і полегшуючи його перебіг.

5. Підтримує роботу серця і судин

Великі обсяги калію в складі напою незначно знижують рівень артеріального тиску.

Подібні леченое властивість дозволяє використовувати продукт з метою профілактики раннього розвитку гіпертонії і попередження гіпертонічних кризів (різких стрибків тиску).

Магній покращує перебіг енергетичних і обмінних процесів в міокарді, дозволяючи серцю скорочуватися злагоджено, знижує ризик появи аритмій.

Антиоксидантні компоненти соку побічно впливають на обмін холестерину, захищаючи стінки артеріальних судин від відкладення кристалів холестерину і формування атеросклеротичних бляшок.

систематичний прийом кленового соку знижує ймовірність розвитку гіпертонічної хвороби, а також захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

Ймовірна шкода

Кленовий сік має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю.

Поширеними побічними ефектами є:

  1. Отруєння. Клен здатний накопичувати токсичні речовини з грунту і навколишнього повітря (переважно важкі метали і пестициди). Для збору соку потрібно обов'язково вибирати місця, віддалені від великих ферм, автомобільних доріг і підприємств.
  2. Алергічні реакції. щодо напою описані перехресні випадки алергії (при сенсибілізації до пилку інших дерев). Протікають по-різному (дерматит або анафілактичний шок).

Кленовий сік можна давати вагітним жінкам (до 200-300 мл на добу), а також дітям починаючи з 3-річного віку (до 50 мл в день).

сік кленового дерева може завдати шкоди здоров'ю. Необхідно уважно підходити до включення напою в раціон.

Поради щодо вживання

Нижче описані прості рекомендації, що дозволяють зробити вживання продукту дійсно корисним:

  1. Який сік пити? краще добувати сік самостійно. Промисловий сік натуральним бути не може, так як консерванти знищують більшу частину вітамінів і антиоксидантних речовин.
  2. Скільки пити? добова норма для дорослої людини – до 500 мл в день, для вагітних жінок – не більше 300 мл.
  3. Коли збирати? кленовий сік збирають навесні в кінці березня (приблизно за 2-3 тижні до початку цвітіння клена). Відповідне дерево, як правило, вже має набряклі бруньки, але квіток бути не повинно.
  4. Як добувати? насамперед необхідно акуратно просвердлити отвір (1 см) в стовбурі на відстані 30-40 см від землі. В отвір вставляється трубочка, по якій і буде стікати сік. У теплу і сонячну погоду сік тече швидше, в похмуру і холодну – повільніше. Отвір обов'язково потрібно закрити деревної пробкою або садовим варом, інакше дерево може постраждати.
  5. Як визначити якість соку? Темний, зібраний вчасно сік завжди має смачний і приємний аромат.
  6. Як зберігати? після збору сік можна зберігати в термічно обробленій герметичній скляній ємності до 7 діб. Оптимальна температура для збереження всіх цілющих властивостей - 3-5 ° С.
при прийомі, зборі та зберіганні соку потрібно орієнтуватися на певні правила.

Висновок

  1. Кленовий сік – це натуральний природний напій, який корисний для здоров'я.
  2. Він зміцнює кісткові тканини, захищає від онкологічних захворювань, а також від хронічних патологій з боку ендокринної та серцево-судинної систем.
  3. Сік може викликати побічні ефекти, що вимагає ретельно підходу до включення в дієту.
  4. Важливо правильно збирати сік. Свердлити отвір краще в кінці березня, вибирати теплу і сонячну погоду, а по закінченню процедури – закладати отвір пробкою або садовим варом.