7 корисних властивостей морквяного соку для людини і протипоказання

Морквяний сік містить менше біологічно активних компонентів, ніж ціла морква , але все ще має значну цінність для здоров'я. Він багатий вітамінами і мінералами, містить невелику кількість клітковини.

Вчені стверджують, що свіжовичавлений морквяний сік має відчутну користь для людини. Він може знизити ризик розвитку раку і серцево-судинних патологій, поліпшити роботу головного мозку і органів зору, допомогти схуднути.

Чим він корисний-7 фактів

Нижче описані 7 головних корисних властивостей від прийому морквяного соку (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Прискорює обмін речовин

За інформацією французької наукової спільноти, морквяний сік збільшує приплив крові і швидкість поглинання кисню в клітинах мускулатури і печінки. Це призводить до прискорення обміну речовин в цілому і збільшення секреції жовчі.

Підвищене вироблення жовчі, в свою чергу, також збільшує активність протікання енергетичних процесів в організмі і дозволяє утилізувати жирові клітини для задоволення потреб.

Систематичний прийом напою дозволяє поліпшити продуктивність тренувань, а також знизити масу тіла. Ефекти не пов'язані з гормональними механізмами і проявляються однаково в організмі чоловіків і жінок.

морквяний сік прискорює обмін речовин і сприяє зменшенню кількості жирових клітин в організмі.

2. Покращує зір

Напій має в складі велику кількість вітаміну А.дана речовина необхідно для підтримки зору.

При регулярному надходженні вітаміну А в організм відзначається збільшення гостроти нічного зору.

Експерти з США зафіксували прямий зв'язок між високим рівнем вживання продуктів на основі моркви і низькою частотою народження дегенерації жовтої плями, здатної привести до часткової або повної втрати зору.

Також морквяний сік рекомендується пити при підвищених навантаженнях на органи зору (тривале читання або водіння автомобіля).

сік моркви містить вітамін A, прийом якого пов'язаний з підвищенням гостроти зору і низькою частотою народження дегенерації жовтої плями.

3. Бореться з раком

У великих дослідженнях (»у пробірці") екстракт морквяного соку викликав загибель злоякісних клітин або припинення їх поділ протягом 72 годин.

Напій має антиоксидантні властивості і захищає клітини від дії вільних радикалів. Саме дані агресивні молекули можуть викликати пошкодження або порушення поділу, що приводить до появи пухлин.

Ефективність продукту відзначена і в спостережних дослідженнях. Наприклад, при великій кількості бета-каротину в дієті рідше зустрічаються пухлини простати у чоловіків.

прийом морквяного соку, імовірно, дозволяє захистити організм від появи злоякісних пухлин.

4. Покращує здоров'я головного мозку

Бета-каротин, що входить до складу морквяного соку, покращує когнітивні функції (пам'ять, концентрація уваги, мислення), а також дозволяє попередити розвиток нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороба Альцгеймера).

В основі лікувального властивості лежить здатність морквяного соку боротися з окислювальним стресом, який уповільнює передачу нервових імпульсів між клітинами мозку.

Фахівці медичного університету Сілезії (Польща) виявлено , що всього 12 мг бета-каротину (в 200 мл морквяного соку більше 20 мг), що вживається протягом 12 тижнів значно зменшує окислювальний стрес, викликаний прийомом свинцю.

сік моркви покращує обмінні процеси в тканинах мозку, підтримує когнітивні функції і бореться з нейродегенеративними патологіями.

5. Знижує рівень холестерину в крові

Кілька досліджень демонструють, що активні компоненти моркви здатні нормалізувати рівень холестерину в крові і запобігти розвитку смертельно небезпечних патологій.

Наприклад, французькі фахівці виявлено , що напій зменшує кількість тригліцеридів («шкідливого холестерину») в крові, знижує швидкість зворотного всмоктування холестерину з кишечника.

Всього 200 грам моркви або 150 мл соку, що вживається 1 раз на добу протягом 3 тижнів, призводить до зниження загального холестерину в крові на 11%, підвищення виділення жовчних кислот з організму на 50%.

В результаті попереджається формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток судинних катастроф (інфаркт міокарда, ішемічний інсульт).

морквяний сік нормалізує рівень холестерину в крові і знижує ризик розвитку захворювань, пов'язаних з атеросклеротичним ураженням судинної стінки.

6. Знижує ризик розвитку анемії

Сік моркви, як уже було сказано, насичений вітаміном з та іншими антиоксидантами.

Вітамін С, на думку вчених, підвищує біологічну доступність заліза, що надходить з їжею, і служить ефективним засобом профілактики анемії, пов'язаної з хронічними крововтратами (рясні менструації, маткові і шлунково-кишкові кровотечі), а також з первинним ураженням кісткового мозку (апластичні анемії).

При анемії всі органи відчувають кисневе голодування, можуть мати місце незворотні зміни, пов'язані з фіброзною трансформацією. Саме тому важливо своєчасно попередити або вилікувати цю патологію. Морквяний сік може надати істотну допомогу в терапії (спільно з медикаментами).

Важливо відзначити, що вітамін C швидко руйнується, тому рекомендується приймати свіжовичавлений сік.

вживання напою дозволяє убезпечити організм від анемії, а також допомогти в її лікуванні.

7. Покращує роботу кишечника

Морквяний сік містить невелику кількість клітковини (близько 1 грама на 100 мл).

Харчові волокна підвищують чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічують ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.

Повноцінний мікробіоценоз пов'язаний з безліччю переваг для організму: від зниження ризику розвитку раку до поліпшення діяльності мозку.

Згідно з дослідженнями, проведеними в Італії, сік підвищує вироблення бутирату в просвіті кишечника, який захищає клітини товстого кишечника від злоякісної трансформації, а також від токсичних та інфекційних агентів.

Виявлено також зв'язок між низькою частотою запорів (регулярний і здоровий стілець) і регулярним споживанням продуктів, що містять сік або м'якоть моркви.

сік моркви важливий для підтримки здоров'я кишечника. Він попереджає розвиток злоякісних та інфекційних патологій, а також ефективний з метою терапії та профілактики запорів.

Шкода і протипоказання

Морквяний сік має протипоказання і в рідкісних випадках може завдати шкоди здоров'ю. Поширеними побічними ефектами є:

  1. Отруєння. морква здатна вбирати будь-які небезпечні речовини з навколишнього повітря або грунту. При неправильному вирощуванні овоча токсичні речовини (важкі метали) можуть потрапити в організм і викликати інтоксикацію.
  2. Зміна кольору шкіри. при підвищеному прийомі морквяного соку шкірні покриви можуть тимчасово змінити колір на помаранчевий або коричневий, а сеча – потемніти. Для дорослих подібне явище не представляє небезпеки, але порушує естетику образу.
  3. Алергічні реакції. Алергопатології при сенсибілізації організму на моркву зустрічаються часто і характеризуються переважно легким перебігом (кропив'янка, ураження слизових оболонок). Описані випадки перехресної алергії на пилок берези або полин.

Напій можна вживати під час вагітності – метою поліпшення обмінних процесів і заповнення дефіциту вітамінів.

Морквяний сік не слід приймати під час годування груддю, так як він може нашкодити немовлятам. Бета-каротин передається через грудне молоко і може підвищити чутливість до сонячного випромінювання або змінити колір шкіри. Тому під час грудного вигодовування морква і всі продукти на її основі протипоказані.

Дітям дозволяється давати не більше 30-50 мл соку на добу.

грамотний підхід до включення морквяного соку в раціон – простий спосіб попередити розвиток побічних ефектів.

Поради щодо прийому

Зупинимося на головних правилах здорового вживання напою.

  1. Який сік вибрати. найкраще приймати свіжовичавлений сік (протягом 30 хвилин від моменту приготування), так як він швидко втрачає поживні речовини. Магазинні або законсервовані соки малокорисні.
  2. Коли можна пити. сік моркви переважно приймати протягом дня і після прийому їжі. Прийом натщесерце може згубно позначитися на роботі травного апарату.
  3. Скільки можна в день. дорослій людині рекомендується пити не більше 200-300 мл напою на добу, максимальна денна доза – 600 мл.
  4. З чим поєднувати. сік моркви прекрасно гармонує з фруктовими соками (яблучним, грушевим, апельсиновим), а також соками інших овочів (гарбузовим, буряковим, селеровим). Для поліпшення всмоктування цінних речовин в морквяний сік потрібно додати трохи жиру: кілька крапель вершків, сметани, рослинного масла або жирного молока.
дотримання простих правил дозволить отримати біологічно цінні речовини і розкрити смак напою в повній мірі.

Висновок

  1. Морквяний сік – натуральний і корисний продукт.
  2. Він може поліпшити роботу центральної нервової системи і кишечника, попередити розвиток серцево-судинних і онкологічних захворювань, надати допомогу в схудненні і в профілактиці анемії.
  3. Щоб розкрити всю користь і попередити появу побічних ефектів рекомендується уважно підходити до вибору і вживання напою. Він протипоказаний особам, які мають алергію на продукт раніше, а також жінкам під час грудного вигодовування.