Користь і шкода відвару шипшини-6 доведених властивостей

Відвар шипшини – це сильний природний протизапальний і антиоксидантний препарат, який використовується в народній медицині століттями. Наші предки цінували даний напій, так як вважали, що він дозволяє зберегти молодість і зміцнити здоров'я людини.

Сучасні вчені також підтверджують користь від прийому відвару шипшини. Напій підвищує стійкість організму до зовнішніх патогенів, знижує ризик розвитку раку і будь-яких хронічних захворювань.

6 лікувальних властивостей

Розглянемо головні корисні властивості відвару шипшини для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Насичений поживними речовинами

Плоди шипшини мають у складі масу поживних речовин, що володіють антиоксидантною і протизапальною активністю. Вони ефективні в цілях профілактики хронічних захворювань всіх органів, а також проліферативних процесів.

Також рослина насичена вітамінами (A, E, C, B1, B2, PP) і мінеральними речовинами (кальцій, магній, фосфор, залізо і калій). Однак частина вітамінів втрачає свої біологічні властивості при впливі високих температур.

9 корисних властивостей шипшини знайдете тут →

відвар шипшини містить цінні поживні речовини, які необхідні для міцного здоров'я і довголіття.

2. Має протизапальну дію

Іспанські вчені встановлено , що шипшина містить поліфеноли і галактоліпіди. Дані речовини пригнічують гостре і хронічне запалення і можуть використовуватися для виготовлення медикаментів в майбутньому.

На практиці вивчався лише екстракт шипшини. Його використання дозволило майже повністю усунути болі, викликані артрозом тазостегнових суглобів, що підвищило амплітуду активних і пасивних рухів. Також було відзначено зниження набряку навколосуглобових тканин.

Протизапальні компоненти шипшини дозволяють знизити ризик розвитку хронічних і аутоімунних захворювань, переважно з боку шлунково-кишкового тракту (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт та ін.).

лікувальний напій дозволяє усунути біль і запалення, а також попередити появу хронічних і аутоімунних патологій.

3. Бореться з вільними радикалами

Вільні радикали – це «агресивні» молекули, які можуть пошкодити клітини організму та ініціювати ріст злоякісних пухлин.

У складі плодів шипшини є маса поліфенольних сполук, каротиноїдів і невелика кількість вітамінів з І Е. подібний склад дозволяє вважати шипшина потужним антиоксидантом.

При прийомі відвару знижується вплив вільних радикалів, а також деяких токсичних речовин на клітини нирок і печінки, а також зменшується ймовірність злоякісного переродження будь-яких тканин в організмі.

відвар шипшини, завдяки наявності антиоксидантів, може використовуватися в цілях профілактики раку.

4. Зміцнює імунітет

Шипшина насичений вітамін С, який покращує роботу імунітету . Значна частина вітаміну зберігається навіть при термічній обробці.

Згідно з іноземними дослідженнями, вітамін С стимулює вироблення і підтримує функціональну активність клітин імунної системи, підвищує стійкість бар'єрних тканин (слизові оболонки, шкіра) до впровадження чужорідних агентів (бактерії, віруси, грибки, токсичні речовини).

Додаткова перевага напою – нормалізація обмінних процесів. Без злагодженого метаболізму робота імунної системи неможлива.

відвар шипшини може зміцнити імунітет і захистити від інфекційних захворювань.

5. Знижує рівень цукру в крові

Експерименти на гризунах демонструють , що прийом шипшини і будь-яких продуктів на його основі призводить до зниження концентрації глюкози в плазмі крові.

В основі дії рослини лежить здатність підвищувати чутливість периферичних тканин (м'язи, жирові депо) до інсуліну, що призводить до ефективної утилізації цукру з кровоносного русла.

Позитивна дія була позначено навіть у мишей, які страждають на цукровий діабет II типу, в основі якого і лежить інсулінорезистентність (знижена чутливість рецепторів периферичних тканин до інсуліну).

Важливо відзначити, що дія шипшини не пов'язане з гендерними гормональними механізмами і в однаковій мірі виражено у чоловіків і жінок.

прийом відвару дозволяє забезпечити додатковий контроль рівня цукру в крові і полегшити перебіг цукрового діабету II типу.

Можлива шкода

Відвар шипшини – цінний, але не нешкідливий продукт. Він теж має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю.

При його прийомі можуть спостерігатися наступні побічні ефекти:

  1. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. шипшина підвищує вироблення соляної кислоти клітинами слизової оболонки шлунка, що, за допомогою прямих і непрямих механізмів, може привести до загострення хронічного гастриту, панкреатиту, виразкової хвороби, а також підвищити ризик розвитку захворювань печінки.
  2. Порушення роботи печінки і нирок. при прийомі в надлишкових обсягах можливий розвиток недостатності даних органів.
  3. Зниження ефективності деяких лікарських засобів. не рекомендується використовувати протизаплідні медикаменти (естрогени) і флуфеназин при прийомі відвару шипшини.
  4. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до окремих компонентів шипшини. Найчастіше протікають в легкій формі, анафілаксії реєструються вкрай рідко.

Відвар шипшини не слід приймати жінкам під час вагітності. Він може підвищити ймовірність появи набряків, гестозу і токсикозу.

будь-які засоби на основі шипшини здатні привести до розвитку побічних ефектів. При вагітності від їх прийому краще відмовитися.

Покрокові рецепти

Розглянемо два найбільш поширених рецепта напою – відвар і настій шипшини. Їх досить просто приготувати в домашніх умовах з підручних інгредієнтів.

1. Відвар

Буде потрібно:

  • 100 грамів плодів шипшини;
  • 20-50 грам цукру;
  • 1 000 мл води;
  • Кілька часточок лимона.

Рецепт:

  1. Ретельно промити плоди шипшини.
  2. Доведіть воду до кипіння і додайте ягоди.
  3. Закрити посуд кришкою і варити на середньому вогні близько 10 хвилин.
  4. Злити відвар, додати цукор, вичавити сік лимона.
  5. Дайте настоятися близько 10-12 годин у будь-якому темному місці. Бажано напій щільно закрити кришкою. Відвар готовий.

Відвар шипшини слід приймати в невеликих кількостях – по 50-100 мл 2-3 рази на добу.

Тривалість зберігання напою в холодильнику після приготування – до 5 діб. Слід уникати впливу світла (особливо сонячних променів), це призводить до руйнування аскорбінової кислоти.

2. Настій

Необхідно:

  • 7-10 висушених плодів шипшини;
  • 600 мл води.

Також буде потрібно термос або будь-який його замінює посудину.

Схема приготування:

  1. Ретельно промити плоди шипшини.
  2. Обполоснути стінки термоса окропом, викласти на дно ягоди.
  3. Закип'ятити воду і перелити в термос. Щільно закрити кришкою.
  4. Дайте настоятися майбутньому напою близько 8-12 годин.
  5. Процідити настій від плодів. Напій готовий.

Рекомендується приймати настій 1-2 рази на добу (в першій половині дня) – по 100 мл.при відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту можливе використання напою натщесерце.

Термін придатності настою – до 24 годин, потім біологічні властивості починають згасати.

відвар і настій можна приготувати в домашніх умовах. Для цього не потрібно використовувати консерванти і барвники, властиві магазинним аналогам.

Висновок

  1. Відвар або настій шипшини – корисні напої, багаті вітамінами, антиоксидантними та протизапальними речовинами.
  2. Регулярний прийом знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу та інших хронічних захворювань, злоякісних пухлин, а також сприяє зміцненню імунітету.
  3. Відвар має ряд протипоказань, які обов'язково слід враховувати перед початком прийому. Вагітним жінкам лікарський напій протипоказаний.