Користь і шкода відвару шипшини-6 доведених властивостей
Відвар шипшини – це сильний природний протизапальний і антиоксидантний препарат, який використовується в народній медицині століттями. Наші предки цінували даний напій, так як вважали, що він дозволяє зберегти молодість і зміцнити здоров'я людини.
Сучасні вчені також підтверджують користь від прийому відвару шипшини. Напій підвищує стійкість організму до зовнішніх патогенів, знижує ризик розвитку раку і будь-яких хронічних захворювань.
6 лікувальних властивостей
Розглянемо головні корисні властивості відвару шипшини для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Насичений поживними речовинами
Плоди шипшини мають у складі масу поживних речовин, що володіють антиоксидантною і протизапальною активністю. Вони ефективні в цілях профілактики хронічних захворювань всіх органів, а також проліферативних процесів.
Також рослина насичена вітамінами (A, E, C, B1, B2, PP) і мінеральними речовинами (кальцій, магній, фосфор, залізо і калій). Однак частина вітамінів втрачає свої біологічні властивості при впливі високих температур.
9 корисних властивостей шипшини знайдете тут →
2. Має протизапальну дію
Іспанські вчені встановлено , що шипшина містить поліфеноли і галактоліпіди. Дані речовини пригнічують гостре і хронічне запалення і можуть використовуватися для виготовлення медикаментів в майбутньому.
На практиці вивчався лише екстракт шипшини. Його використання дозволило майже повністю усунути болі, викликані артрозом тазостегнових суглобів, що підвищило амплітуду активних і пасивних рухів. Також було відзначено зниження набряку навколосуглобових тканин.
Протизапальні компоненти шипшини дозволяють знизити ризик розвитку хронічних і аутоімунних захворювань, переважно з боку шлунково-кишкового тракту (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт та ін.).
3. Бореться з вільними радикалами
Вільні радикали – це «агресивні» молекули, які можуть пошкодити клітини організму та ініціювати ріст злоякісних пухлин.
У складі плодів шипшини є маса поліфенольних сполук, каротиноїдів і невелика кількість вітамінів з І Е. подібний склад дозволяє вважати шипшина потужним антиоксидантом.
При прийомі відвару знижується вплив вільних радикалів, а також деяких токсичних речовин на клітини нирок і печінки, а також зменшується ймовірність злоякісного переродження будь-яких тканин в організмі.
4. Зміцнює імунітет
Шипшина насичений вітамін С, який покращує роботу імунітету . Значна частина вітаміну зберігається навіть при термічній обробці.
Згідно з іноземними дослідженнями, вітамін С стимулює вироблення і підтримує функціональну активність клітин імунної системи, підвищує стійкість бар'єрних тканин (слизові оболонки, шкіра) до впровадження чужорідних агентів (бактерії, віруси, грибки, токсичні речовини).
Додаткова перевага напою – нормалізація обмінних процесів. Без злагодженого метаболізму робота імунної системи неможлива.
5. Знижує рівень цукру в крові
Експерименти на гризунах демонструють , що прийом шипшини і будь-яких продуктів на його основі призводить до зниження концентрації глюкози в плазмі крові.
В основі дії рослини лежить здатність підвищувати чутливість периферичних тканин (м'язи, жирові депо) до інсуліну, що призводить до ефективної утилізації цукру з кровоносного русла.
Позитивна дія була позначено навіть у мишей, які страждають на цукровий діабет II типу, в основі якого і лежить інсулінорезистентність (знижена чутливість рецепторів периферичних тканин до інсуліну).
Важливо відзначити, що дія шипшини не пов'язане з гендерними гормональними механізмами і в однаковій мірі виражено у чоловіків і жінок.
Можлива шкода
Відвар шипшини – цінний, але не нешкідливий продукт. Він теж має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю.
При його прийомі можуть спостерігатися наступні побічні ефекти:
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. шипшина підвищує вироблення соляної кислоти клітинами слизової оболонки шлунка, що, за допомогою прямих і непрямих механізмів, може привести до загострення хронічного гастриту, панкреатиту, виразкової хвороби, а також підвищити ризик розвитку захворювань печінки.
- Порушення роботи печінки і нирок. при прийомі в надлишкових обсягах можливий розвиток недостатності даних органів.
- Зниження ефективності деяких лікарських засобів. не рекомендується використовувати протизаплідні медикаменти (естрогени) і флуфеназин при прийомі відвару шипшини.
- Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до окремих компонентів шипшини. Найчастіше протікають в легкій формі, анафілаксії реєструються вкрай рідко.
Відвар шипшини не слід приймати жінкам під час вагітності. Він може підвищити ймовірність появи набряків, гестозу і токсикозу.
Покрокові рецепти
Розглянемо два найбільш поширених рецепта напою – відвар і настій шипшини. Їх досить просто приготувати в домашніх умовах з підручних інгредієнтів.
1. Відвар
Буде потрібно:
- 100 грамів плодів шипшини;
- 20-50 грам цукру;
- 1 000 мл води;
- Кілька часточок лимона.
Рецепт:
- Ретельно промити плоди шипшини.
- Доведіть воду до кипіння і додайте ягоди.
- Закрити посуд кришкою і варити на середньому вогні близько 10 хвилин.
- Злити відвар, додати цукор, вичавити сік лимона.
- Дайте настоятися близько 10-12 годин у будь-якому темному місці. Бажано напій щільно закрити кришкою. Відвар готовий.
Відвар шипшини слід приймати в невеликих кількостях – по 50-100 мл 2-3 рази на добу.
Тривалість зберігання напою в холодильнику після приготування – до 5 діб. Слід уникати впливу світла (особливо сонячних променів), це призводить до руйнування аскорбінової кислоти.
2. Настій
Необхідно:
- 7-10 висушених плодів шипшини;
- 600 мл води.
Також буде потрібно термос або будь-який його замінює посудину.
Схема приготування:
- Ретельно промити плоди шипшини.
- Обполоснути стінки термоса окропом, викласти на дно ягоди.
- Закип'ятити воду і перелити в термос. Щільно закрити кришкою.
- Дайте настоятися майбутньому напою близько 8-12 годин.
- Процідити настій від плодів. Напій готовий.
Рекомендується приймати настій 1-2 рази на добу (в першій половині дня) – по 100 мл.при відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту можливе використання напою натщесерце.
Термін придатності настою – до 24 годин, потім біологічні властивості починають згасати.
Висновок
- Відвар або настій шипшини – корисні напої, багаті вітамінами, антиоксидантними та протизапальними речовинами.
- Регулярний прийом знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу та інших хронічних захворювань, злоякісних пухлин, а також сприяє зміцненню імунітету.
- Відвар має ряд протипоказань, які обов'язково слід враховувати перед початком прийому. Вагітним жінкам лікарський напій протипоказаний.