7 фактів про користь і шкоду вівсяного киселю для здоров'я людини

Вівсяний кисіль – лікувальний напій на основі вівсяної крупи або пластівців, який був запатентований вітчизняним лікарем-вірусологом Володимиром Кириловичем Ізотовим в 1992 році.

Корисні властивості вівсяного киселю засновані на здатності вівса (головного інгредієнта) регулювати роботу внутрішніх органів і попереджати розвиток багатьох захворювань, включаючи гострі судинні катастрофи і онкопатології.

7 доведених властивостей

Розглянемо докладніше основні тези про користь вівсяного киселю для нашого організму (з опорою на наукові джерела).

1. Має антиоксидантні властивості

За інформацією американських вчених, овес містить ряд унікальних антиоксидантних компонентів – авенантрамідов.

Авенантраміди нейтралізують вільні радикали, що призводять до пошкодження або злоякісного переродження клітин організму, а також пригнічують хронічне запалення.

Систематичне додавання в раціон вівсяного киселю чи інших продуктів на основі вівса дозволяє захистити організм від онкології, а також деяких аутоімунних патологій.

вівсяний кисіль містить антиоксиданти, які пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільні радикали.

2. Знижує рівень холестерину в крові

Овес багатий бета-глюканами. Дослідження демонструють , що дана група речовин знижує рівень загального холестерину і ліпопротеїнів низької щільності.

Канадські дослідники навіть рахувати , що овес може використовуватися в медичних цілях і в найближчому майбутньому буде включений в складі медичних препаратів. Детальніше про користь вівса тут →

Кисіль з вівса посилює виділення власного холестерину через печінку і жовчний міхур, а потім блокує його зворотне всмоктування в кишечнику.

В результаті значно зменшується концентрація холестерину в крові , не створюється умов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і розвитку таких небезпечних захворювань, як інфаркт міокарда або ішемічний інсульт.

вівсяний кисіль зменшує рівень холестерину в крові і знижує ризик атеросклеротичного ураження артерій.

3. Контролює рівень цукру

Кисіль позитивно позначається на обміні глюкози в організмі, приводячи до зниження її концентрації в крові. Дія реалізується за двома основними напрямками:

  1. Зниження інсулінорезистентності. Овес підвищує чутливість периферичних рецепторів до інсуліну в периферичних тканинах (м'язова і жирова), що дозволяє ефективно поглинати цукор з крові.
  2. Уповільнення всмоктування складних вуглеводів. активні речовини вівса знижують швидкість поглинання цукрів з кишечника, попереджаючи різкі скачки глюкози в плазмі крові.

Завдяки комплексному впливу, вівсяний кисіль може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії (спільно з цукрознижувальними медикаментами) цукрового діабету II типу. Ефекти не пов'язані з гормональними механізмами і підходять як чоловікам, так і жінкам.

напій знижує рівень цукру в крові і може застосовуватися для профілактики або поліпшення перебігу цукрового діабету II типу.

4. Знижує масу тіла

Бета-глюкани, що містяться в киселі з вівса, допомагають при схудненні. Біологічні ефекти реалізуються за рахунок наступних механізмів:

  1. Уповільнення перистальтики. Бета-глюкани після потрапляння в шлунок, значно збільшуються в розмірі. Додатково допомагають обволікаючі властивості киселю. В результаті, за рахунок механічного перерастяжения шлунка, пригнічується відчуття голоду на рівні головного мозку.
  2. Зміна гормонального фону. Бета-глюкани прискорюють вироблення пептиду YY, що викликає відчуття насичення і задоволеності. Високий рівень пептиду YY в організмі пов'язаний з низькою частотою ожиріння.

Вівсяний кисіль рекомендується приймати не тільки для схуднення, але і підтримки ваги. Напій також містить велику кількість цінних білків, необхідних для нарощування м'язової маси.

кисіль з вівса пригнічує почуття року, приводячи до зниження споживання їжі, надаючи допомогу в схудненні.

5. Зміцнює імунітет

Активні компоненти напою активують клітини імунної системи (макрофаги, нейтрофіли, натуральні кілери), які реагують на впровадження чужорідних речовин в організм.

Прийом киселю дозволяє створити захист від бактерій і вірусів, грибків і найпростіших мікроорганізмів. Подібні відомості приводять наукові співробітники з Італії.

Вівсяний кисіль також допомагає впоратися організму з підвищеними радіаційним навантаженнями (тривалий переліт в літаку, прогулянки в горах, медичне обстеження), після яких незначно знижується здатність імунної системи чинити опір збудників інфекційних захворювань.

кисіль підтримує роботу імунної системи , забезпечуючи стійкість до впровадження чужорідних мікроорганізмів.

6. Бореться з запорами

Запори – поширена проблема, при якій не тільки змінюється загальне самопочуття, але і спостерігається інтоксикація організму. Хронічні запори-частий супутник злоякісних новоутворень і аутоімунних патологій.

За інформацією вчених з Австралії, вівсяний кисіль допустимо використовувати для лікування і профілактики хронічних запорів.

Напій покращує моторно-евакуаційну функцію кишечника і відновлює баланс мікрофлори. Здоров'я травної трубки в поєднанні зі злагодженою перистальтикою дозволяють швидко і своєчасно виводити калові маси з організму.

регулярний прийом вівсяного киселю – простий і ефективний спосіб побороти запори.

7. Знижує ризик розвитку раку

Вівсяний кисіль містить клітковину . Харчові волокна, згідно з великими дослідженнями, позитивно позначаються на частоті злоякісних пухлин.

Додаткову роль надають антиоксидантні компоненти напою. Вони пригнічують хронічне запалення і окислювальний стрес, запобігаючи розвитку злоякісних процесів в будь-яких тканинах організму.

кисіль з вівса, за рахунок великої кількості харчових волокон і антиоксидантів в складі, бореться зі злоякісними новоутвореннями.

Можлива шкода

Будучи корисним і поживним продуктом, вівсяний кисіль має також протипоказання і, в одиничних ситуаціях, може завдати шкоди здоров'ю.

Прийом може призвести до розвитку таких побічних ефектів:

  1. Загострення хронічних захворювань жовчного міхура. прийом напою у великих обсягах викликає посилення моторної діяльності гладкої мускулатури даного органу і може привести до загострення жовчнокам'яної хвороби або хронічного холециститу.
  2. Алергічні реакції. викликані чутливістю організму до веніну та інших білків. Алергопатології проявляються переважно у формі диспепсичних розладів (діарея, нудота, здуття живота), рідше протікають за типом кропив'янки або анафілаксій.

Для приготування напою не слід використовувати вівсяні пластівці швидкого приготування. У них присутня велика кількість гліфосфату – одного з найсильніших канцерогенів.

Вівсяний кисіль можна використовувати під час вагітності, а також давати дітям.

грамотний підхід до включення напою в дієту дозволить уникнути розвитку небажаних реакцій.

Рецепт приготування

Розглянемо класичний рецепт вівсяного киселю по Ізотову.

Буде потрібно:

  • 300 грамів вівсяних пластівців (не швидкого приготування);
  • 10 ст. л. великого вівса;
  • 100 мл кислого молока або кефіру
  • 1 800 – 2000 мл води.

Схемою приготування:

  1. Підігріти воду до 38-40 ° С.
  2. Подрібнити овес в кавомолці, змішати з вівсяними пластівцями, пересипати в банку (від 3 літрів).
  3. Залити суміш водою і кефіром, ретельно перемішати.
  4. Накрити щільною кришкою. Поставити в темне тепле місце на 48 годин.
  5. Процідіть отриманий склад через сито або марлю. Суміш повторно перелити в банку, накрити кришкою. Дати настоятися в темному прохолодному місці ще 18 годин.
  6. У банку утворюється 2 шари. Верхній-вівсяний квас, його слід акуратно злити і приймати за бажанням. Нижній-власне закваска.
  7. Змішати 4-5 ст.л. закваски з 200 мл води (можна використовувати квас). Доведіть суміш на слабкий вогонь і варіть до загустіння (близько 10 хвилин). Напій готовий.

При бажанні можна додати 1-2 ч.л. рослинного масла (оливкового), мед, горіхи і сухофрукти. Додавати масло рекомендується для кращого засвоєння напою.

Можна використовувати вівсяну крупу будь-якої марки, в тому числі &171;Геркулес&187;. Деякі користувачі стверджують, що геркулесовий кисіль більш приємний на смак.

Також можна купувати вже мелену вівсяну муку, або замість цільних пластівців використовувати висівки. Можна змішувати вівсяну і лляну муку в різних пропорціях.

приготувати вівсяний кисіль в домашніх умовах – просте завдання. Головне ретельно слідувати інструкції.

Поради щодо прийому

Зупинимося на ключових тонкощах здорового прийому напою:

  1. Скільки можна в день. за добу не рекомендується пити більше 2-3 склянок.
  2. Коли можна приймати. вівсяний кисіль-багатий джерело клітковини . Його не рекомендується приймати на ніч, а також вранці натщесерце. Це може призвести до диспепсичних розладів або порушити сон.
  3. Що можна додати. кисіль прекрасно поєднується з медом, сухофруктами, горіхами. Його можна пити разом з ягодами і фруктами, щоб уникнути додавання цукру.
дотримання банальних правил дозволяє розкрити всі лікувальні властивості напою без шкоди для здоров'я.

Висновок

  1. Вівсяний квас – неймовірно корисний напій, багатий клітковиною, антиоксидантними та протизапальними речовинами.
  2. Регулярний прийом напою позитивно відбивається на роботі кишечника, дозволяє знизити ризик розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань, зміцнює імунітет і допомагає підтримувати вагу в нормі.
  3. Желе можна приймати під час вагітності, а також давати дітям. Головне-нормувати споживання і не приймати напій на ніч або натщесерце.