Чим корисний кисіль для здоров'я-7 доведених властивостей

Кисіль – цінний з біологічної точки зору напій. Він багатий крохмалем , який впливає на всі види обміну речовин і підтримує роботу внутрішніх органів.

При додаванні ягід і фруктів користь киселю зростає, що дозволяє використовувати його для поліпшення здоров'я організму і навіть профілактики багатьох захворювань.

Що таке кисіль і його види

Кисіль – це традиційне блюдо слов'янської кухні. Являє собою драглисту масу і виготовляється на основі крохмалю (рідше – ЗЕРНОВИХ культур). Ще кілька десятиліть тому напій подавався в якості першого або другого блюда.

Крім класичного киселю на крохмалі, виділяють також такі види:

  1. Вівсяний. проводиться на основі вівсяної муки і хлібної закваски.
  2. Молочний. для приготування використовуються пшеничні або житні висівки, які заливаються водою, сулоем і настоюються.
  3. Борошняний. спершу роблять тісто з пшеничного або житнього борошна, потім розводять водою і проціджують.
  4. Гороховий. виготовляється з горохової муки, розведеної у воді.
  5. Ячмінний. використовується ячмінне борошно і полова. Суміш заливається водою і довго нудиться в печі.
  6. Лляний . Цей вид киселю готують з подрібненого насіння льону.

У напій можна додати шматочки фруктів і ягід (а також соки на їх основі), що значно збільшує обсяг лікувальних властивостей.

Кисіль буває як домашній, так і магазинний, причому останній зустрічається як в готовому вигляді, так і у вигляді швидкорозчинного порошку.

кисіль – це корисне блюдо російської кухні, головним інгредієнтом якого служить крохмаль або зернові культури.

7 корисних властивостей

Кисіль є поживним і висококалорійним блюдом (за рахунок вмісту крохмалю), проте надає ряд позитивних ефектів на стан здоров'я.

Зупинимося на головних корисних властивостях від вживання киселю (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Захищає слизову шлунка

Кисіль багатий крохмалем. Потрапляючи в стравохід і шлунок, він надає обволікаючу дію і захищає органи від негативного впливу шлункового соку (містить соляую кислоту), а також жовчі (при наявності рефлюксу з дванадцятипалої кишки).

Подібні властивості дозволяють використовувати кисіль з метою профілактики і лікування гастриту, ГЕРХ, дуоденіту, а також виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Напій покращує загальний стан і сприяє швидкому одужанню.

По ефективності він порівнянний з такими антацидними лікарськими препаратами, як Гастал або Фосфалюгель.

кисіль обволікає слизові оболонки верхніх відділів травного тракту, захищаючи їх від згубного впливу шлункового соку.

2. Покращує мікрофлору кишечника

Мікробіом кишечника лежить в основі здоров'я всіх органів.

Регулярне вживання крохмалю (в складі будь-яких продуктів харчування) дозволяє збільшити кількість доброзичливих бактерій в травному апараті і зменшити число патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів. Подібні відомості приводять корейські фахівці.

При адекватному складі мікрофлори покращується травлення , харчові волокна краще перетравлюються, запори або діарея зустрічаються рідше.

Також спостерігається зниження частоти гострих кишкових інфекцій та аутоімунних захворювань (наприклад, хвороба Крона).

кисіль грає важливу роль в регуляції складу мікрофлори травного тракту і підтримки здоров'я кишечника в цілому.

3. Допомагає знизити вагу

Желе корисно для схуднення і відіграє важливу роль у контролі маси тіла.

Він регулює обмін ліпідів і вуглеводів в організмі, активує процеси руйнування клітин жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб.

Також позначено уповільнення всмоктування жирів з їжі при спільному прийомі з киселем.

Напій обов'язково повинен бути присутнім в раціоні чоловіків і жінок з надмірною вагою або ожирінням, а також страждають хронічними захворюваннями ендокринної системи.

регулярне додавання киселю в раціон допомагає підтримувати масу тіла в нормі і снижет ризик розвитку ожиріння.

4. Має антиоксидантну дію

Незважаючи на суперечливі дані, великі дослідження відзначають , що в складі крохмалю присутній ряд фенольних антиоксидантних компонентів.

Антиоксидантні нейтралізують вільні радикали (в ході окисного стресу), здатні викликати пошкодження клітин, а також сприяти появі злоякісних пухлин і аутоімунних патологій.

При адекватному антиоксидантному статусі організму рідше реєструються хронічні захворювання з боку будь-якої системи органів, поліпшується обмін речовин.

крохмаль в складі киселю містить антиоксиданти і нейтралізує вільні радикали, створюючи захист для всіх клітин організму.

5. Знижує холестерин

встановлено , що крохмаль знижує загальний рівень холестерину, а також його атерогенних фракцій (Тригліцериди, ліпопротеїни низької щільності в крові).

Подібне цілюща властивість дозволяє істотно знизити ризик освіти атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і, як наслідок, забезпечити профілактику розвитку ішемічної хвороби серце, хронічної ішемії головного мозку і смертельно небезпечних тромбозів (інфаркт міокарда, ішемічний інсульт).

Напій уповільнює всмоктування жирів, спожитих з їжею або виділених з жовчю, і не допускає їх потрапляння в кровотік в надмірній кількості.

кисіль знижує активність всмоктування жирів в кишечнику, знижуючи холестерин в крові і попереджаючи утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

6. Знижує рівень цукру в крові

Кисіль також рекомендований особам, які страждають на цукровий діабет II типу або мають інші порушення обміну глюкози в організмі.

Згідно з дослідженнями індійських вчених, напій підвищує чутливість інсулінових рецепторів в периферичних тканинах (м'язової і жирової), що дозволяє ефективно утилізувати цукор з кров'яного русла.

Також продукт уповільнює всмоктування з кишечника складних вуглеводів, що дозволяє попередити різкі скачки рівня глюкози в крові.

Систематичне включення киселю в дієту знижує ймовірність формування віддалених ускладнень цукрового діабету, що призводять до ураження головного мозку і органів зору, нирок і периферичних відділів нервової системи.

кисіль знижує рівень цукру в крові і попереджає розвиток ускладнень цукрового діабету.

7. Бореться з раком

Німецькі вчені виявили , що крохмаль є потенційним засобом, що запобігає розвитку злоякісних захворювань.

Американські дослідження виявлено , що при постійному використанні будь – яких продуктів, що містять крохмаль, рідше діагностуються патології онкологічного профілю, зокрема один з найпоширеніших видів раку-колоректальний.

Крохмаль є пребіотиком - їжею для дружніх мікроорганізмів. В ході взаємодії виділяються особливі коротколанцюгові жирні кислоти-бутирати, які нормалізують обмін речовин на рівні слизової оболонки товстого кишечника і попереджають їх злоякісну трансформацію.

Також напій знижує кислотність соку шлунка, що побічно попереджає формування виразок, схильних до малігнізації.

прийом киселю – простий і ефективний спосіб знизити ризик розвитку злоякісних пухлин.

Ймовірна шкода

При прийомі в помірних обсягах, кисіль – це корисний для здоров'я напій. Однак він має протипоказання і, в одиничних ситуаціях, може завдати істотної шкоди здоров'ю.

Основними небажаними ефектами є:

  1. Збільшення ваги. страждаючим ожирінням не слід приймати більше 200-400 мл напою на день. Зважаючи на велику кількість крохмалю і цукру він порушує обмін жирів і сприяє появі нових жирових відкладень. При виключенні цукру з напою і нормуванні споживання спостерігається зворотна тенденція.
  2. Алергічні реакції. безпосередньо алергія на крохмаль зустрічається рідко, найчастіше вона розвивається при додаванні фруктово-ягідних компонентів. Клінічні прояви можуть бути будь-якими.

Напій можна давати дитині і приймати жінкам під час вагітності. Негативного впливу, згідно з проведеними дослідження, зафіксовано не було.

Поради щодо прийому

Розглянемо головні секрети здорового прийому продукту:

  1. Як приготувати (рецепт). для приготування рідкого киселю потрібно-1 000 мл рідини (вода, молоко, сиропи) і 2-2,5 ст. л. крохмалю (кукурудзяного або картопляного); густого - на 1 000 мл рідини 3,5 – 4 ст.л. крохмалю. Крохмаль попередньо розчиняється в 50 мл води, отриманий склад додається в решту киплячої рідини і вариться до закипання.
  2. Що можна додати в кисіль. користь продукту визначається допоміжними інгредієнтами. Ідеально підходять: чорниця, брусниця, журавлина, обліпиха, полуниця, малина. Можна використовувати як цільні шматочки ягід, так і соки на їх основі.
  3. Скільки можна пити. за добу не слід приймати більше 2-3 склянок (по 200 мл) напою. Також не варто пити кисіль кожен день. Бажано вживати його після прийому їжі або в якості полудня.
  4. Коли краще приймати. кисіль – «важкий» напій. Не слід пити його на ніч, щоб не викликати перевантаження травної системи і розвитку проблем зі сном.
дотримання простих правил дозволить насолодитися напоєм в повній мірі і розкрити весь біологічний потенціал.

Висновок

  1. Кисіль – це корисне блюдо слов'янської кухні. Вже протягом декількох століть люди приймають даний напій для поліпшення здоров'я власного організму.
  2. Продукт здатний нормалізувати роботу кишечника, знизити ризик формування атеросклеротичних бляшок, попередити розвиток цукрового діабету і злоякісних пухлин. Також кисіль має антиоксидантні властивості і підтримує вагу тіла в межах нормативних значень.
  3. Напій не протипоказаний дітям і вагітним жінкам.