які горіхи можна їсти при схудненні і як вони впливають на вагу?
Давно доведено, що горіхи мають ряд корисних властивостей для здоров'я, включаючи захист організму від багатьох поширених хвороб.
Останні наукові дослідження також демонструють, що горіхи можна включати в дієту для більш ефективного схуднення. Незважаючи на високу калорійність і наявність жирів в складі, вони не тільки не призводять до ожиріння, але і допомагають знизити надлишкову масу тіла завдяки відразу декільком механізмам.
Чи допомагають вони схуднути?
Горіхи-хороше джерело харчових волокон, цінних жирів, білків і антиоксидантів. Дані речовини не тільки вкрай корисні для людини, але і можуть надати істотну допомогу в зниженні маси тіла.
Слід зазначити, що горіхи – це калорійний продукт з високою масовою часткою жиру. Низькокалорійних горіхів не буває. У таблиці представлена енергетична цінність і рівень жирів в перерахунку на 100 грамів горіхів:
Назва | калорійність (в кал.) | жири( у грамах) |
Бразильський | 656 | 67 |
Грецький | 653 | 64 |
мигдаль | 575 | 50 |
фісташки | 558 | 43 |
кешью | 554 | 43 |
При цьому численні дослідження показують , що вживання горіхів не пов'язане зі збільшенням маси тіла, а навпаки асоціюється зі зниженням ваги.
Наприклад, іспанські вчені виявлено , що чоловіки та жінки, які їли 2 або більше порцій горіхів на тиждень, мають менший приріст ваги (за рахунок жирової тканини) порівняно з особами, які їх не вживали.
Американські вчені доведено , що тривале вживання горіхів (наприклад, мигдалю) призводить до зниження маси тіла, зменшення об'єму талії (за рахунок зникнення підшкірно-жирових відкладень на животі і боках) і поліпшення самопочуття в цілому.
3 механізму зниження ваги
Горіхи сприяють схудненню за допомогою декількох складних механізмів. Розглянемо їх детальніше.
1. Придушення апетиту
Американські фахівці виявили , що додавання волоських горіхів в раціон дозволяє збільшити тривалість насичення організму.
Використання невеликих порцій (в межах 20-25 грамів) в якості перекусу також дозволяє придушити голод на кілька годин.
В основі корисної властивості лежить здатність клітковини і білків горіхів збільшуватися в розмірі після потрапляння в шлунок. Це призводить до механічного розтягування шлунка і придушення активності центрів голоду в головному мозку.
Також горіхи збільшують вироблення пептиду YY та холецистокініну, які також пригнічують почуття голоду.
В результаті людина втрачає тягу до їжі на кілька годин (в середньому – від 6 до 8 годин при прийомі стандартних доз горіхів – від 25 до 50 грамів).
2. Неповне засвоєння
Горіхи насичені харчовими волокнами. Клітковина не дозволяє значній частині жирів всмоктуватися і виводить їх з організму в незміненому вигляді.
За інформацією вчених з США, додавання горіхів в систему харчування призводить до збільшення виведення жиру з каловими масами на 5-20 %.
Передбачається, що ефект найбільш виражений у цілих ядрах. Наприклад, було виявлено , що цілісний арахіс збільшив виведення жиру на 17,8%, арахісову пасту на 7%, а арахісове масло на 4,5%.
3. Активація розпаду жирів
Регулярне вживання будь-яких горіхів призводить до збільшення розпаду клітин жирової тканини для задоволення власних енергетичних потреб організму.
Наприклад, заміна молочних жирів волоськими горіхами призводить до збільшення активності ліполітичних процесів на 28%.
Подібні дані демонструють дослідження здатності арахісу і мигдалю впливати на обмін жирів в організмі.
Додавання горіхів в раціон, особливо в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями, дозволить зменшити «жир» на боках і животі і знизити вагу в цілому.
Поради щодо вживання
Нижче розглянуто кілька простих правил, які дозволять максимально збільшити ефективність горіхів в зменшенні ваги:
- Бажані види горіхів. з метою зниження ваги можна їсти будь-які різновиди (навіть самі калорійні) горіхів. Прекрасно себе зарекомендували наступні: волоський, мускатний, кедровий і бразильський горіхи, а також арахіс, кешью, мигдаль і макадамія .
- Спосіб прийому. найбільша кількість антиоксидантів і вітамінів (які також важливі для зниження ваги) спостерігається в свіжих (сирих) тільки що очищених від шкаралупи і перегородок горіхах. Будь-яка термічна обробка (висушування, обсмажування) знижують біологічний потенціал. Також не рекомендується приймати горіхове масло або молоко з метою схуднення.
- Тривале пережовування. довга робота жувальної мускулатури збільшує витрати енергії і призводить до більш ефективного руйнування клітковини, в результаті вона швидше викличе насичення організму і придушить апетит.
- Поєднання з іншою їжею. горіхи ідеально гармонують з сиром, сухофруктами, медом, вівсяними пластівцями та іншими злаковими культурами. Подібні поєднання дозволяють посилити ліполітичний ефект і поліпшити спортивні результати. Також важливо пам'ятати, що харчові волокна пригнічують всмоктування жирів і зменшують калорійність інших страв, насичених жирами.
- Час прийому. горіхи рекомендується їсти вранці на сніданок або вдень. Прийом ввечері на вечерю (особливо на ніч, перед сном) неприпустимий.
- Дозування. добова доза горіхів для дорослих і дітей старше 14 років коливається в межах 30-50 грамів. Їх обов'язково потрібно додавати в меню за рахунок зниження частки інших продуктів і строго нормувати загальну енергетичну цінність дієти.
- Спортивні вправи. ніяка дієта не дозволить повністю прибрати жирові скупчення в організмі без шкоди здоров'ю, якщо вона не підкріплена активними посильними фізичними тренуваннями.
Висновок
- Таким чином, горіхи, незважаючи на найвищу енергетичну цінність і велика кількість жирів в складі, можуть використовуватися для зниження ваги.
- Вони пригнічують центри голоду в головному мозку і активують процеси руйнування власних жирових відкладень.
- Додатково вони блокують всмоктування частини жирів (в тому числі власних), що грає мало не вирішальну роль в контролі харчової поведінки.