Чи допомагає комбуча (Комбуча) при схудненні і як його приймати?

Чайний гриб – узагальнена назва симбіозу дріжджового гриба і бактеріальних агентів. На його основі виготовляється особливий напій &8212; Комбуча, яка володіє безліччю корисних ефектів: від зниження ризику розвитку онкологічних і кардіологічних патологій до поліпшення роботи травного тракту. Однак дієтологи цінують чайний гриб ще й за те, що він сприяє схудненню.

Існує безліч тонкощів щодо приготування і прийому чайного гриба, які слід обов'язково дотримуватися, щоб позбутися від надлишкових жирових відкладень і уникнути появи побічних дій.

Чи допомагає комбуча схуднути?

Чайний гриб є ферментованим продуктом , який містить пробіотики & 8212; культури корисних бактерій. На думку деяких дієтологів, пробіотики сприяє схудненню при регулярному вживанні.

Отже, можна лише спиратися на механізми взаємодії комбучі з організмом людини і побічно судити щодо впливу на жирові клітини.

Чайний гриб сприяє відновленню адекватної мікрофлори кишечника, пригнічує ріст і розмноження різних патогенних агентів. Також комбуча багата ферментами , які покращують розщеплення і подальше всмоктування поживних речовин, нормалізують секрецію і реабсорбцію жовчі. Подібні властивості, за даними ірландських вчених , призводять до пригнічення хронічного запалення в стінках товстого кишечника, яке є однією з провідних причин ожиріння.

Важливо також зазначити, що напій на основі комбучі містить багато органічних кислот (включаючи оцтову). Подібний склад, за результатами японських досліджень , викликає зниження маси тіла (при прийомі протягом 12 тижнів), зменшує загальний обсяг абдомінального (найнебезпечнішого) жиру і окружність талії.

Дієтологи рекомендують в якості основи для напою використовувати саме зелений, а не чорний чай. за даними вчених університету Гвадалахари (Мексика) , зелений чай містить масу антиоксидантів та інших біологічних сполук, що сприяють зниженню ваги і поліпшенню ряду метаболічних показників (рівень глюкози, холестерину і його фракцій в плазмі крові).

Ще 8 доведених корисних властивостей чайного гриба дивіться тут →

таким чином, напій, виготовлений на основі чайного гриба, ймовірно допомагає схуднути при регулярному вживанні. Механізми дії до кінця не вивчені.

Як готувати напій?

Рецепт приготування комбучі не представляє великих труднощів і цілком реалізуємо в домашніх умовах. Для цього необхідно:

  1. Вибрати відповідну ємність. Ідеально підійде скляна банка або емальований металевий посуд. Використовувати інші ємності заборонено, так як можлива поява хімічних реакцій, що пригнічують активність чайного гриба.
  2. Приготувати солодкий міцний чай. Для цього буде потрібно 1000 мл окропу, 2 ст.л. зеленого (бажано) або чорного чаю і 5 ст. л. цукру. Після заварки чай повинен настоятися протягом 15-20 хвилин. Необхідно стежити, щоб цукор повністю розчинився.
  3. Процідити, видаливши всі чаїнки, і дати охолонути до кімнатної температури (від 18 до 25 градусів).
  4. Помістити раніше приготований або куплений в магазині чайний гриб в ємність з чаєм. Обсяг гриба повинен становити близько 10% від усього об'єму рідини.
  5. Закрити горлечко ємності марлею або паперовою серветкою, що пропускає повітря. Її слід щільно зафіксувати гумкою, щоб уникнути випадкового проникнення комах (мушок, комарів і т.п.).
  6. Поставити склад в темне місце і дати настоятися близько 5-10 днів. В процесі ферментації посудину не повинен піддаватися впливу сонячних променів або нагрівальних елементів (наприклад, підвіконня з батареєю не підійде).
  7. Через зазначений проміжок часу витягти чайний гриб і перекласти в новий заварений чай для приготування наступної порції напою.
  8. Перелити склад в скляну посудину. Зберігати в холодильнику. З метою підвищення "газованості" напою можна протримати його в холодильнику протягом 4-6 діб.
приготування напою на основі чайного гриба – вкрай просте завдання, що не представляє великих складнощів.

Як приймати?

Вкрай важливо правильно приймати напій з чайного гриба.

Класична схема прийому виглядає наступним чином: пити по 200-300 мл напою 2-3 рази на день. Вкрай важливо дотримуватися часовий інтервал між прийомами їжі.

Напій вживається за 1-3 години до їжі або 1-1,5 години після. При надмірному прийомі можливий розвиток небажаних побічних ефектів. Тривалість лікування повинна становити від 7 до 14 днів.

Деякі дієтологи рекомендують інші схеми прийому напою з метою підвищення результативності – більш швидкого схуднення. Наприклад:

  1. Заміна будь-якого прийому їжі протягом дня (найкраще вибрати сніданок) напоєм на основі комбучі. При цьому обсяг повинен становити 350-450 мл.
  2. Зниження добової енергетичної цінності раціону харчування на 25 %.
  3. Повна відмова від солодких і борошняних продуктів.

Тривалість подібного методу &8212; не більше 3 діб.

вкрай важливо дотримуватися денну норму і тривалість прийому чайного гриба. Перевищення норми призведе до розвитку ускладнень.

Як зберігати?

Слід дотримуватися ряду простих рекомендацій, щоб захистити чайний гриб від передчасної загибелі від різних захворювань:

  1. Використовувати тільки скляний або емальований металевий посуд.
  2. Зберігати готується напій при температурі від 18 до 25 градусів. Зниження показника нижче 17 градусів провокує зростання синьо-зелений водоростей, підвищення – загрожує активізацією процесів бродіння в напої, підвищення міцності і зниження корисних властивостей для організму.
  3. Не закривати напій (під час приготування) щільною кришкою. Чайний гриб завжди повинен мати доступ до кімнатного повітря.
  4. Не занурюйте комбучу в киплячу воду. Потрібно обов'язково попередньо остудити її, в іншому випадку відбудеться загибель чайного гриба.
  5. Не допускати впливу чаїнок і кристалів цукру (в нерозчиненому вигляді) на чайний гриб. Це викликає розвиток "опіків" і пригнічує зростання.
  6. Будь – які зміни кольору, консистенції, появи неприємного запаху-ознака непридатності напою для вживання.

Якщо чайний гриб не використовується тривалий час, то його слід попередньо висушити, що дозволить зберегти продукт до 2 років. Для видалення рідини потрібно:

  1. Вийміть комбучу з рідини і покладіть на суху тарілку.
  2. Накрити марлею або тканинною серветкою, яка захистить продукт від впливу комах.
  3. Залишити чайний гриб на 10-15 діб для висихання. Слід уникати впливу сонячних променів. Кожні 1-1, 5 дня потрібно перевертати продукт, щоб домогтися рівномірного висихання.
  4. Через описаний часовий інтервал загорнути чайний гриб в папір і прибрати в сухе місце для зберігання.

Дотримання простих правил зберігання і догляду за чайним грибом дозволить уникнути передчасного псування і отримати максимально корисний напій.

Запобіжні заходи

Крім зниження маси тіла, чайний гриб зменшує рівень загального холестерину (і його фракцій) і глюкози в плазмі крові, запобігає розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, уповільнює старіння і покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Однак всі властивості випробовувалися на тваринах, переконливі наукові дані щодо впливу на організм людини повністю відсутні.

Також важливо відзначити, що зареєстровані рідкісні випадки смертей людей, причиною яких міг стати саме чайний гриб. Наприклад, один кейс-репорт із США відзначає смерть людини від лактоацидозу.

До основних побічних ефектів слід віднести:

  1. Алергічні реакції. виявляються в 5% випадків вживання.
  2. Ураження печінки з порушенням обміну білірубіну. зовні проявляється жовтяничним забарвленням склер, слизових оболонок і шкірних покривів.
  3. Диспепсичні розлади. найчастіше відзначаються: підвищене газоутворення в кишечнику, блювота і нудота.
  4. Головні та м'язові болі.
  5. Погіршення здоров'я зубів. напій містить масу органічних кислот, які руйнують зубну емаль. На тлі подібного патологічного процесу маніфестує карієс. З метою профілактики рекомендується полоскати порожнину рота після кожного прийому чайного гриба.
  6. Лактоацидоз. спостерігається при надмірному і тривалому додаванні напою в раціон.
  7. Маніфестація важких бактеріальних інфекцій. стан характерний для осіб з імунодефіцитом (ВІЛ-інфекція, тривале лікування глюкокортикостероїдами та цитостатиками).
  8. Пригнічення фармакологічних ефектів лікарських препаратів. Описано небажану взаємодію з наркотичними анальгетиками, нестероїдними протизапальними засобами, антибіотиками.
слід грамотно підходити до вживання напою, ретельно нормувати обсяг, щоб уникнути розвитку вкрай небезпечних ускладнень. Рекомендується попередньо проконсультуватися з врачомі обговорити протипоказання. Тільки фахівець в змозі грамотно оцінити стан здоров'я і прийняти вірне рішення.

Висновок

Таким чином, чайний гриб сприяє зниженню маси тіла імовірно за рахунок впливу на різні механізми утворення жирової тканини. Його вплив на організм людини мало вивчено.

Необхідно уважно стежити за станом напою і процесом його приготування, щоб запобігти псуванню продукту і уникнути втрати корисних властивостей. Перед початком лікування бажано проконсультуватися з фахівцем, щоб максимально знизити ймовірність появи ускладнень.