7 найкорисніших продуктів для нервової системи + загальні правила харчування

Харчування прямо впливає на роботу нервової системи як дорослої людини, так і дитини. Поживні мікроелементи використовуються і у формуванні нових нейронів, і в стимуляції чутливості до імпульсів.

Сучасні дослідження вказують на помітну зв'язок між щоденним раціоном харчування і здоров'ям нервової системи, мозковою активністю і настроєм людини.

З цієї статті ви дізнаєтеся, які вітаміни і мікроелементи найбільше необхідні для нормального функціонування нервової системи. Ми обговоримо, які продукти допоможуть поліпшити її роботу, а яких слід уникати.

Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 20 найкорисніших продуктів для мозку .

6 важливих мікроелементів для мозку

Стимулювання всіх процесів життєдіяльності в організмі людини лежить саме на нервовій системі. А міжклітинні обмінні процеси між нейронами найчастіше є їх медіаторами, тобто, саме завдяки їм мозок в принципі «працює». Які мікроелементи є найбільш затребуваними для головного мозку дорослої людини? Можна виділити наступні:

  1. Вітаміни в-групи. здебільшого вони регулюють роботу гормональної системи (і вивільнення гормонів, що впливають на нервову систему), а також відповідають за накопичення енергетичного балансу . Саме вітаміни в-групи лікарі призначають тим, у кого хронічне безсоння або порушені внутрішні біологічний годинник.
  2. Глюкоза. саме її мозок використовує для того, щоб отримувати енергію. Глюкоза стимулює розумову діяльність , збільшуючи чутливість певних зон головного мозку до нейронних імпульсів.
  3. Вітамін С. запобігає руйнуванню нервових клітин. Його достатнє споживання необхідно для запобігання депресії при психологічних навантаженнях.
  4. Вітамін А. прискорює регенерацію нервових клітин (хоч і стверджують, що вони не піддаються відновленню – це не так, але процес дуже повільний), а також сприяє зміцненню стінки нейронів.
  5. Ненасичені жирні кислоти. стимулюють міжклітинні обмінні процеси в мембранах нейронів, допомагають головному мозку засвоювати глюкозу. Лікарі стверджують, що регулярне вживання продуктів, багатих на омега-3, благотворно впливає на рівень IQ , а також стимулює роботу тих відділів мозку, які відповідають за логіку.
  6. Йод. з його допомогою в головному мозку виробляється тироксин. А це – покращує пам'ять , дозволяє запам'ятовувати великі обсяги знань. Також йод побічно нормалізує роботу ендокринної системи (зокрема, щитовидної залози).

Також важливо забезпечити мозок належною кількістю кисню. А для цього слід періодично дотримуватися дієти, спрямовані на зниження рівня цукру, жирів і холестерину в крові. Саме через цих компонентів найчастіше і формуються бляшки, тромби, що заважають нормальному кровотоку , в тому числі і транспортуванні кисню до головного мозку.

Загальні правила харчування

При наявності будь-яких проблем в роботі нервової системи, а також для їх профілактики, дієтологи рекомендують дотримуватися наступних правил дієти:

  1. Повна відмова від спиртного. навіть лікарські препарати на основі етанолу надають хоч і незначне, але все ж негативний вплив на роботу нервової системи . Тому перше, що необхідно зробити – це повністю відмовитися від алкоголю.
  2. Щодня вживати продукти, що містять флавоніди. а це, як правило, свіжі фрукти і овочі. І саме свіжі, так як після термічної обробки ні ефірних масел, ні флавонідів практично не залишається.
  3. Дотримуватися правильний водно-сольовий баланс. для мозку важливий правильний баланс калію та натрію в крові. Якщо натрій буде перевищений, то чутливість до імпульсів падає, а разом з цим зростає тиск в судинах головного мозку (що в певних ситуаціях може і зовсім спровокувати їх розрив).
  4. Ні в якому разі не дотримуватися дієти, в яких повністю виключений цукор. сьогодні такі – вкрай популярні, так як дозволяють прискорити засвоєння білка і швидко позбавитися від зайвої ваги. Але для головного мозку-це потужний стрес, так як він може функціонувати саме завдяки амінокислотам і вуглеводів.
  5. Обов'язково вживати кам'яну сіль. причому, рекомендована добова норма становить майже 6 грам. Ще краще-використовувати для приготування їжі йодовану сіль. Коштує вона, приблизно, як звичайна, але користі від неї саме для головного мозку – в рази більше.

І найголовніше – необхідно дотримуватися різноманітність в раціоні. Не слід вживати тільки фрукти і овочі або ж навпаки – тільки морепродукти. У надлишку і вітаміни, і амінокислоти можуть навіть нашкодити організму, але ще гірше позначається на роботі нервової системи дисбаланс поживних мікроелементів, який може провокувати серйозні захворювання.

7 найкорисніших продуктів

Наступні корисні продукти, які зміцнюють і відновлюють нервову систему, обов'язково потрібно включити в свій раціон:

1. Какао

У какао містяться флавоніди, що стимулюють вироблення ендорфінів – особливих груп гормонів, що стимулюють мозкові процеси. Це саме завдяки їм людина здатна відчувати радість , веселощі, почуття внутрішнього задоволення.

Тільки варто врахувати, що вивільнення цих гормонів відбувається тільки в той момент, коли людина прямо відчуває «теплі» емоції. Саме тому лікарі і рекомендують якомога частіше посміхатися.

Природно, можна вживати і здоровий для мозку шоколад . Тільки слід віддавати перевагу саме натуральному – в ньому міститься мінімум шкідливих речовин, холестерину, а ось глюкози і какао-багато.

2. Морепродукт

Вони є найкращим природним джерелом ненасичених жирних кислот, в тому числі омега-3, омега-6, омега-9. При цьому добова потреба в них досить низька – всього 15 – 20 грам. Це дозволить підтримувати метаболічні процеси в головному мозку в нормі. Також омега-3 допоможуть полегшити депресію .

Якщо з якихось причин людина не може вживати морепродукти-йому слід приймати харчові добавки з риб'ячим жиром (він практично на 65% складається саме з ненасичених жирних кислот).

3. Йодована сіль

Допомагає організму дотримуватися здоровий водно-сольовий баланс, а також забезпечує його йодом (який регулює роботу ендокринної системи). Рекомендується щодня вживати до 6 грам солі. Але це актуально лише в тому випадку, якщо людина щодня випиває близько 1,5 – 2,5 літрів води.

Також кількість споживаної солі слід знизити, якщо у пацієнта є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

4. Зелений чай

Головна його користь – наявність у складі L‑теаніну, що представляє собою незамінну амінокислоту. Побічно вона бере участь у виробленні ендорфінів, а разом з цим – збільшує до них чутливість нервових клітин.

Також в зеленому чаї міститься невелика, так звана «безпечна» доза кофеїну, що збуджує нервову систему, що допомагає швидко активувати роботу нервових клітин. Рекомендується щодня випивати по 2 склянки не міцного зеленого чаю.

5. Горіх

Сюди можна включити волоський горіх, фундук, лісовий горіх, фісташки і так далі. Всі їх об'єднує високий вміст омега - 3 кислот, а також флавонідів, ефірних масел. Відомо, що горіхи покращують пам'ять .

Також на основі горіхів можна приготувати знамениту пасту Амосова .

Зловживати не рекомендується хіба що арахісом – в ньому високий вміст білків і жирів, а також є холестерин низької щільності.

і ще важливий нюанс – горіхи рекомендується вживати в свіжому вигляді, а не в сушеному.

 

6. Цитрусові

Головна їх користь – це величезна кількість аскорбінової кислоти в складі. Причому, міститься вона не тільки в м'якоті, але і в шкірці (а ще в ній є цілий спектр ефірних масел, при вдиханні які діють заспокійливо ).

Для підтримки нормальної роботи головного мозку досить вживати всього 100 – 200 грам цитрусових на добу.

7. Гранат

Його вживання допомагає стабілізувати роботу кровоносної системи і головного мозку, що прискорює постачання кисню і стимулює його засвоєння. Особливо корисно в раціон включати гранат тим, хто страждає гіпотонією, тобто, зниженим артеріальним тиском (на тлі якого часто розвивається мігрень).

Більше в гранаті міститься залізо , що допомагає нормалізувати баланс еритроцитів в крові, які якраз і відповідають за транспортування кисню. Також залізо допомагає зміцнити кровоносні судини.

Також ознайомтеся з інфографікою:

 

Що слід обмежити?

Найбільш шкідливими продуктами для нервової системи є:

  1. Спиртні напої. в буквальному сенсі знищують нервові клітини і перешкоджають їх регенерації. Від них відмовлятися варто в першу чергу.
  2. Кава. хоч і містить кофеїн – при зловживанні дестабілізує нормальну роботу головного мозку. Можна повністю не відмовлятися від цього напою, але мінімізувати його вживання все ж варто. Докладно про вплив кави тут .
  3. Барвники. зокрема, тартаразин, який найчастіше додають в десерти (має червоний відтінок). Істотно пригнічує вивільнення ендорфінів, тому може спровокувати депресію або хронічні нервози .
  4. Глутамат натрію. по суті – це найпоширеніша смакова добавка, зустрічається найчастіше в чіпсах, солоних сухариках, деяких солодощах, а також в ковбасних виробах. Також пригнічує вивільнення ендорфінів.

В яких випадках потрібно коригувати раціон?

Лікарі виділяють кілька симптомів, при яких слід переглянути свій раціон. В першу чергу слід звернути увагу на наступні ознаки:

  1. Хронічне безсоння;
  2. Часті напади мігрені;
  3. Людині важко зосередитися ;
  4. Помітно погіршення пам'яті;
  5. Помітна погіршена чутливість рецепторів (найчастіше звертають увагу на слухові і зорові).
увага! При будь-якому з цих симптомів, в першу чергу необхідно звернутися до лікаря, щоб виключити серйозні захворювання. А потім вже можна займатися коригуваннями свого раціону і способу життя.

 

Особливості дієти для жінок і дітей

Лікарі стверджують, що жіночий організм більше потребує вітамінів в-групи, А також в глюкозі . Причому, потреба в них зростає при вагітності.

Ще один нюанс – у жінок вище ризик розвитку водно-сольового дисбалансу, тому їм слід пити води щодня більше.

Що стосується дітей, то вони мають найбільшу потребу в йоді, а також у вітаміні С. відповідно, рекомендується всі страви для них готувати саме з йодованою сіллю, а також додавати в раціон цитрусові, свіжі фрукти. Ще дитині потрібно обов'язково вживати морепродукти, особливо в дошкільному віці. Саме в цей період мозок найактивніше розвивається і в ньому слід стимулювати метаболічні процеси.

Відео по темі

Радимо ознайомитися з таким відео:

 

Висновок

Разом, раціон дійсно важливий для нормальної роботи нервової системи. Головне-забезпечувати організм належною кількістю вітамінів, глюкози і ненасичених жирних кислот, які стимулюють обмінні процеси між нейронами, а також захищають їх від окислення. І не менш важливо & 8212; забезпечити належне надходження кисню. Тому щоденні прогулянки на свіжому повітрі & 8212; обов'язкові.