Топ 8 продуктів, корисних для селезінки + особливості дієти при деяких захворюваннях

Селезінка &8212; це непарний подовжений орган, який розташований поруч зі шлунком. Вона не є життєво важливим органом, проте її присутність в організмі все одно важливо для людини.

Селезінка виконує кілька функцій: фільтраційну, кровотворну та імунну. Тому про її здоров'я слід піклуватися також ретельно, як і про здоров'я інших органів.

Правильне харчування допоможе скоротити навантаження на селезінку і при цьому заповнить в організмі недолік необхідних їй вітамінів і мінералів, що буде профілактикою подальших проблем. А особлива дієта при вже існуючих захворюваннях селезінки допоможе значно полегшити стан хворого.

Як харчування впливає на її роботу?

Правильне харчування може вирішити велику кількість проблем, які, як здається на перший погляд, взагалі не повинні залежати від раціону. Особливо славиться своїми дослідженнями в області зв'язку харчування і здоров'я організму китайська медицина.

Переїдання, холодна або занадто гаряча, погано приготована їжа, надлишок солодкого і цукру призводять до того, що в селезінці  починає накопичуватися волога, що переростає в слиз .

Деякі навіть стверджують, що всі імунні захворювання, в тому числі і такі як червоний вовчак або ревматизм, безпосередньо залежать від здоров'я селезінки і кількості цієї самої «слизу» в організмі.

8 найбільш корисних продуктів

Підібрати конкретні продукти, які підходили б всім дуже важко, оскільки дієта повинна вибудовуватися на основі індивідуальної клінічної картини пацієнта. Захворювання селезінки можуть супроводжуватися захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози і печінки, а значить добра половина продуктів, яку можна було б вживати тільки при хворій селезінці, виключається.

Представлений нижче топ продуктових категорій відноситься тільки до тих випадків, коли ви просто хочете підтримати орган в тонусі і при цьому не маєте сторонніх хронічних захворювань травлення або імунної системи. Наступні продукти &171; любить & 187; наша селезінка:

  1. Риба . Намагайтеся робити упор на пісні сорти риби. Багато пишуть, що для здоров'я даного органу потрібно їсти ще й жирні сорти, проте це не завжди можливо. Жирна риба є важкою їжею і навантажує не тільки селезінку, а й підшлункову. Якщо ви не страждаєте від патологій шлунково-кишкового тракту, то може іноді дозволяти собі непісну рибу, але захоплюватися все ж не варто;
  2. Буряк . Буряк є гарною підмогою не тільки для тих, хто хоче зберегти селезінку здоровою, але і підтримати організм під час анемії. Багата вітамінами буряк у вареному вигляді тільки порадує ваш організм і поліпшить травлення (варену добре перетерту буряк можна вживати і людям з хворою підшлунковою або шлунково-кишкового тракту в період стійкої ремісії);
  3. Капуста . Цей овоч будь-якого сорту підійде тим, у кого здорове травлення. Багата вітамінами капуста прекрасно допомагає при захворюваннях імунної системи, але ось тим, хто страждає від проблем з шлунково-кишкового тракту, краще бути обережним з нею;
  4. Яблука, гранати, авокадо. ці три продукти не дарма об'єднані в одну групу. Всі вони є багатою коморою заліза. при низькому гемоглобіні , анемії і загальної слабкості вони чудово підійдуть. Головне &8212; це проконсультуватися з лікарем на тему форми їх вживання (в деяких випадках ці фрукти потрібно термічно обробляти, дрібно шинкувати або вичавлювати сік);
  5. Деякі види горіхів. важливе слово тут «деякі». Треба сказати, що горіхи, незважаючи на повальну пропаганду їх користі, продукт дуже небезпечний і дуже важкий. А оскільки людей з абсолютно здоровим шлунково-кишкового тракту в наш час зустрінеш рідко, то і радити всім їсти горіхи навіть для здоров'я селезінки не варто. В даному випадку правильно буде відправити вас за порадою до Вашого лікаря, він, можливо, підбере для вас ті сорти горіхів, які принесуть користь;
  6. Рідкі каші (зокрема вівсяна). Каші підійдуть як тим, хто вже має захворювання селезінки, так і тим, хто просто хоче зберегти її здоровою. Також вкрай корисним для травлення в цілому є вівсяної відвар;
  7. Мед. унікальний продукт, який замінює шкідливі для організму солодощі і цукор і зміцнює імунітет. Чудово підійде тим, хто часто відчуває почуття слабкості і хворобливості;
  8. Журавлина . Журавлинні морси & 8212; це не тільки старовинний метод зміцнення імунітету, але і чарівний засіб при захворюваннях нирок самого різного характеру. Тому з нею ви не тільки зміцните селезінку, але і уникнете ниркові патології.
раціон слід підбирати тільки з вашим лікарем або перевіреним дієтологом. Самостійне складання меню заборонено, оскільки ви через незнання можете погіршити становище і дійти до хронічних захворювань.

 

Яких продуктів боїться селезінка-4 види

Основні групи продуктів, які&171; не любить &187;або&171; боїться & 187; селезінка:

  1. Всі види жирів . Вони порушують обмінні процеси і засвоєння кальцію (а кальцій в свою чергу необхідний для синтезу еритроцитів);
  2. Смажена, гостра та солона їжа . Це пекельне навантаження на селезінку. Вміщені в складі таких страв шкідливі компоненти нормально не виводяться з організму, порушуючи роботу багатьох систем;
  3. Алкоголь . Про очевидні недоліки алкоголю говорити не будемо. Він зневоднює клітини крові, практично повністю зупиняючи роботу селезінки;
  4. Консерванти, смакові добавки, Спеції . Всі ці речовини здатні закупорювати судинну систему розглянутого органу.

Біль після їжі-що це може означати?

Ступінь вираженості больового синдрому залежить від діаметра збільшення селезінки і сили її тиску на навколишні тканини. У нормі селезінка повинна бути трохи менше кулака або дорівнює йому по діаметру. При наявності інфекцій в її області або інших захворювань, діаметр органу збільшується в два-три рази.

Але не варто думати, що тільки через захворювання селезінки може хворіти в даній області після їжі. Існують і інші причини, чому болить селезінка:

  1. Харчове отруєння;
  2. Патології підшлункової (наприклад, панкреатит);
  3. Закупорка кишечника;
  4. Розлад травлення;
  5. Камені в жовчному міхурі;
  6. Метеоризм;
  7. Захворювання шлунково-кишкового тракту.

Іноді люди починають панікувати і вважають, що болі локалізуються в селезінці. Це не завжди так. Тому для отримання точного діагнозу потрібно пройти діагностику.

Дієта при видаленні органу

Якщо ви все-таки з тих чи інших причин не вберегли селезінку, Вам слід звернути увагу на правила харчування в такому випадку. Дієту на перші дні і місяці становить лікар, який спостерігав вас в період операції і реабілітації.

Надалі всю їжу обов'язково слід готувати на пару або тушкувати.

без печива чи смаженого!

Харчова цінність щоденного раціону повинна становити приблизно 2950 кКал. при цьому з меню виключаються свіжий хліб (можливе вживання, наприклад, «вчорашнього» хліба).

Що можна їсти після видалення селезінки? При відсутності цього органу найкраще віддавати перевагу наступним продуктам:

  1. Супи на овочевому бульйоні (можна додати деякі види круп)
  2. Дієтичний борщ (без м'яса);
  3. М'ясо і риба( тільки пісні варіанти);
  4. Нежирні молочні продукти;
  5. Рідкі каші;
  6. Деякі овочі.

Харчування при інших захворюваннях

Харчування при хворобах селезінки, а так само при її травмах практично не відрізняється від харчування, яке рекомендовано для зміцнення даного органу. У раціон дорослих чоловіків і жінок, а також дітей, варто включити крупи, деякі види горіхів, буряк, мед і морси різного складу.

При запаленні

Даний тип раціону має багато спільного з тим, який рекомендується при віддаленій селезінці. Запальний процес, що протікає в органі, вимагає великої кількості заліза для нормалізації кровотворення. Їсти потрібно потроху, але часто (близько 5-6 разів на добу).

Також обов'язково дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Лікувальні настої. фітотерапія прекрасний помічник у боротьбі за здорову селезінку. Під час лікування запалення потрібно обов'язково пити настій з шипшини, а також настої з ромашки аптечної;
  2. Фруктові соки та компоти . Гарною підмогою буде гранатовий сік & 8212; головне джерело заліза для ослабленого організму. Так само варто варити компоти з яблук і є свіжі ягоди;
  3. Сік з буряка або білокачанної капусти . Цей пункт варто обговорити з лікарем, оскільки капустяний сік може викликати здуття і печію.

При збільшенні або ударі

При спленомегалії (травмі, ударі) або звичайному збільшенні важливо нормалізувати кровообіг і рівень цукру в крові. Для цього потрібно дотримуватися наступних дієтичних правил:

  1. Вода . Під час терапії важливо пити достатню кількість води, але не перестаратися;
  2. Слідкуйте за температурою їжі . Ваша їжа не повинна бути занадто гарячою або холодною;
  3. Морси, відвари, соки . Золотий перетин здорової селезінки. Обов'язково слід пити відвар з шипшини, журавлинні морси, відвари з глоду, є гранати, готувати компоти з яблук.

В іншому раціон потрібно складати з тих продуктів, які наведені в попередніх параграфах.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Незважаючи на те, що селезінка не є обов'язковим для нормального життєзабезпечення органом, забувати про її здоров'я все ж не варто. Адже від неї залежить наш імунітет і здоров'я суглобів, обмінних процесів і органів шлунково-кишкового тракту. Допомогти зберегти цей орган в тонусі допоможе спеціальна дієта, яку ми розглянули в нашій статті.