які спеції найкорисніші-Топ-10 видів

Кілька століть тому прянощі цінувалися вище золота. Завдяки їм будувалися нові торгові маршрути і відкривалися незвідані землі. І це не дивно, адже жодна кухня світу не може існувати без спецій.

Сьогодні спеції та приправи – це не лише спосіб покращити смак та аромат будь-якої страви. Це ще й джерело цінних біологічно активних речовин для нашого організму.

10 найбільш корисних спецій

Нижче ми розглянемо 10 типів прянощів і спецій, які по праву можуть вважатися найкориснішими (з опорою на наукові джерела).

1. Кориця

Кориця - одна з найпопулярніших спецій на планеті. Її використовують при виготовленні хлібобулочних виробів, включають до складу народних рецептів і деяких лікарських засобів.

У складі спеції є велика кількість циннамальдегіду, який і відповідає за основні корисні властивості.

Китайські фахівці доведено , що кориця, завдяки антиоксидантній та протизапальній дії, здатна нормалізувати загальний рівень холестерину і його атерогенних фракцій (особливо – ТАГ).

Пакистанські вчені відзначають виражене зниження рівня загального і «шкідливого» (ЛПНЩ) холестерину у хворих, які страждають на цукровий діабет II типу. Для досягнення ефекту слід приймати спецію в дозі від 1 до 6 грамів щодня протягом 2 і більше місяців.

Подібні властивості дозволяють використовувати корицю для терапії і профілактики атеросклеротичного ураження судин і розвитку смертельно небезпечних кардіологічних захворювань.

Окремо слід відзначити гіпоглікемічну дію рослини. Кориця уповільнює всмоктування вуглеводів з просвіту кишечника (блокує ключові ферменти) і підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну.

Корицю можна зустріти у вигляді «паличок» або порошку (мелену). Другий варіант підходить для виготовлення кондитерських і хлібобулочних виробів, фруктових салатів, каш, гасіння м'яса, перший – для чаю та інших ароматних напоїв.

Кориця знайшла широке застосування і в народній медицині. Її використовують для боротьби з грибком нігтів, поліпшення стану шкіри і відлякування комах.

вживання кориці пов'язане з багатьма перевагами для здоров'я. Особливо ефективна вона з метою зниження рівня цукру і холестерину в крові.

2. Шавлія

Шавлія міцно увійшов в народну медицину ще в середні століття, коли активно застосовувався для боротьби з чумою.

Вчені з Нової Зеландії виявили здатність прянощі підвищення рівень ацетилхоліну в тканинах мозку. Подібна зміна побічно попереджає розвиток хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних відхилень.

Позначено навіть поліпшення функцій головного мозку при перебігу хвороби Альцгеймера – відновлення пам'яті та уваги , мислення. За даними британських вчених такі ж результати були отримано і на моделі абсолютно здорових людей.

Шавлія часто використовується при вагітності для полегшення симптомів токсикозу (наприклад, нудоти). У народній медицині він вживається, щоб завести дитину.

Приправу можна приймати як у свіжому вигляді, так і у вигляді чаю, відвару, настою, спиртової настоянки або ефірної олії. Кожна форма унікальна за своїми властивостями, але корисна для здоров'я.

У кулінарній галузі шавлія подають разом зі стравами з м'яса (курка, яловичина, свинина) і овочевими салатами.

шавлія відновлює когнітивну сферу і знижує ризик розвитку нейродегенеративних патологій, покращує перебіг вагітності.

3. М'ята перцева

М'ята з давніх часів використовується в ароматерапії і народній медицині, як засіб для розслаблення і терапії захворювань травної системи.

Дослідження показують , що рослина полегшує перебіг синдрому роздратованого кишечника – функціонального захворювання, що виявляється численними диспепсичними розладами.

М'ята корисна для людей, які страждають запорами. Рослина розслабляє гладку м'язову тканину стінки кишечника, полегшуючи проходження калових мас і знижуючи вираженість болю в процесі акту дефекації.

М'ята багатофункціональна. Її можна жувати, варити, додавати до м'ясних страв і прохолодних напоїв у свіжому вигляді.

включення м'яти в дієту – простий спосіб нормалізувати роботу і знизити ризик розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.

4. Куркума

Куркума, як і приправа каррі на її основі, має у складі куркумін – особлива речовина, що володіє сильною антиоксидантною і протизапальною дією.

Рослина не тільки самостійно бореться з вільними радикалами, а й підвищує антиоксидантний статус організму людини. В результаті знижується ризик розвитку злоякісних пухлин, а, при їх наявності, зменшується ймовірність метастазування.

Завдяки вираженим протизапальним властивостям, куркуму допустимо використовувати для уповільнення перебігу та профілактики хвороби Альцгеймера. Рослина попереджає утворення бета-амілоїдних клітин, великі скупчення яких лежать в основі розвитку нейродегенеративного захворювання.

Куркума також ефективна щодо ряду запальних відхилень з боку опорно-рухової системи (наприклад, остеоартрозу, артриту та ін.).

Приправа часто використовується в російській та індійській кухнях. Вона не сильно змінює аромат, але здатна надати гарний вигляд будь-якої страви.

У народній медицині рослина вживають для стимуляції вироблення жовчі і шлункового соку, нормалізації роботи печінки .

Куркума славиться антиоксидантними і протизапальними властивостями, застосовується для терапії запальних уражень.

5. Базилік

Базилік може знищити деякі бактерії і гриби, що викликають інфекційні захворювання кишечника і сечовидільної системи.

Також виявлено , що рослина підвищує активність місцевих факторів імунітету, підвищуючи стійкість організму до будь-яких зовнішніх впливів.

На цьому позитивні властивості не обмежуються. Базилік комплексно впливає на здоров'я, знижуючи рівень цукру в крові, попереджаючи розвиток серцево-судинних і онкологічних захворювань, знищуючи патогенні мікроорганізми і полегшуючи перебіг шкірних захворювань.

Свіжий базилік прийнято використовувати для приготування салатів (зі свіжими огірками і помідорами), сушений базилік зазвичай додають в страви з яловичини та іншого м'яса, квасолі, капусти, бобів.

базилік комплексно впливає на здоров'я, покращуючи роботу практично всіх органів.

6. Кайенський перець

Кайенський перець насичений капсаїцином, який, як відомо, має протизапальний та протипухлинний потенціал.

Японські фахівці виявили , що перець може бути ефективним засобом для схуднення, так як прискорює обмін речовин на рівні жирової тканини і ініціює розщеплення жирів. Схожі дані показують праці Нідерландських вчених.

Виявлено здатність кайенского перцю пригнічувати апетит. Незважаючи на масу екстрактивних речовин в складі, продукт знижує тягу до їжі на кілька годин.

Доведено, що перець може знизити ризик розвитку злоякісних пухлин (в тому числі раку молочних залоз у жінок і простати – у чоловіків), попередити маніфестацію хронічних патологій в ранньому віці.

Кайенский перець позитивно відбивається на масі тіла, бореться з раком і деякими хронічними захворюваннями.

7. Імбир

Імбир - це поширена Спеція, активно застосовується в кулінарії і медицині.

Рослина має в складі протизапальні речовини, які швидко купірують біль і усувають набряк і запалення. Його можна використовувати для лікування хронічних патологій опорно-рухового апарату і внутрішніх органів.

Імбир не менше ефективний з метою профілактики пухлин товстої кишки – однієї з найбільш поширених форм раку. За ефективністю він порівнянний з деякими медикаментами (ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота).

імбир – це ефективний протизапальний та антиоксидантний засіб, який захищає організм від запальних та пухлинних захворювань.

8. Гуньба

Пажитник ще з давніх часів вважається символом мужності і чоловічої сили.

Головна властивість рослини – це зниження рівня глюкози в крові. Гуньба стимулює ефект інсуліну і незначно блокує інсулінорезистентність &8212; головний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу. Для досягнення терапевтичного ефекту достатньо всього 1 грама екстракту рослини.

Траву також використовують для нормалізації показників ліпідного профілю і поліпшення потенції.

У народній медицині пажитник використовується для підтримки роботи шлунка і поліпшення стану волосся.

У кулінарії пажитник додають до складу супів, салатів, м'ясних і рибних страв. Рослина прекрасно поєднується з овочами і грибами. У середземноморських країнах його додають в хлібобулочні вироби і сири.

Пажитник використовується для терапії цукрового діабету і профілактики захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

9. Розмарин

Розмарин багатий розмариновою кислотою, яка пригнічує алергічні реакції та ефективно усуває закладеність носа.

У працях японських вчених вказано , що для купірування алергопатологій достатньо всього 50 мг розмаринової кислоти (еквівалентно 2 грамам рослини).

Також трава знижує кількість маркерів запалення в крові і може застосовуватися для зниження ризику розвитку хронічних захворювань.

На основі рослини готують настої, настоянки та чаї. Вони знищують шкідливі мікроорганізми і усувають явища запалення.

Гілочки і висушені листя розмарину застосовуються для додання особливого смаку і аромату стравами з м'яса або риби, картоплі.

Розмарин пригнічує хронічне запалення і бореться з алергічними процесами в організмі.

10. Часник

Часник протягом історії використовувався для захисту від інфекцій та лікування серцево-судинних захворювань.

За інформацією експертів Оксфордського університету, додавання всього 0,6 - 0,9 грама часникового порошку в дієту на добу дозволяє знизити рівень загального холестерину і ЛПНЩ («поганого» холестерину) на 10-15%.

Також часник, згідно з даними індійських досліджень, знижує рівень артеріального тиску.  Як стверджують фахівці з Саудівської Аравії, по ефективності часник перевершує деякі лікарські препарати, наприклад, атенолол.

Часник може застосовуватися для профілактики і додаткової терапії гіпертонії, ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії головного мозку, а також інфаркту міокарда та інсультів.

Високо цінуються і протимікробні властивості продукту. Часник-цінне засіб при гострих респіраторних інфекціях.

Часник додається практично в усі страви. У народній медицині застосовується для боротьби з бактеріями і вірусами, зміцнення імунітету і профілактики раку.

часник – незамінний продукт для підтримки здоров'я серця і судин, терапії та профілактики гострих респіраторних захворювань.

Інші варіанти

Є й інші спеції, які мають лікувальні властивості, але не були розглянуті вище:

  1. Лавровий лист . нормалізує роботу серця і судин, травного тракту. Має сечогінну і бактерицидну дію. Застосовується в якості спеції при приготуванні супів і маринадів, рибних і м'ясних страв. Запах рослини відлякує моль та інших комах.
  2. Хрін. в їжу застосовуються тільки коріння рослини. Хрін підсилює вироблення травних соків і використовується для боротьби з інфекціями сечовидільної системи. У кулінарії використовується в якості основи для виготовлення соусів, самостійно застосовується рідко.
  3. Шафран. підвищує вироблення гормонів «щастя» (серотоніну). Швидко і ефективно усуває головні і м'язові болі, знижує рівень холестерину і цукру в крові. У народній медицині вживається в чистому вигляді або у формі настоянок, в кулінарії використовується для додання особливих властивостей плову і страв з риби.
  4. Гвоздика. масло гвоздики – сильний антисептик. Його можна використовувати для полегшення і профілактики гострих респіраторних захворювань. У народній медицині застосовується для усунення зубного болю (надає місцевоанестезуючу дію). Поєднується з будь-якими стравами, переважно з грибними, м'ясними або овочевими маринадами.

Багато спецій мають значний і позитивний вплив на здоров'я людини.

Висновок

  1. Спеції міцно увійшли в повсякденне життя. Вони застосовуються для додання особливих властивостей будь-яких страв або напоїв.
  2. Наука виявила сотні позитивних властивостей прянощів. Їх грамотне включення в меню – спосіб поліпшити здоров'я і захистити власний організм від багатьох інфекційних і хронічних патологій.