8 корисних властивостей розмарину для здоров'я і способи застосування

Розмарин-цінна рослина, яке застосовується не тільки в кулінарії, але і в народній і доказовій медицині, а також в косметології.

Лікарська трава багата протизапальними та антиоксидантними речовинами, вітамінами групи В, кальцієм та залізом.

Вживання розмарину асоціюється з користю для здоров'я: починаючи від профілактики серцево-судинних, ендокринних та онкологічних захворювань, і закінчуючи поліпшенням стану шкіри і волосся.

Чим він корисний-8 фактів

Нижче описано 8 головних лікувальних властивостей розмарину (з опорою виключно на наукові джерела інформації).

1. Має протизапальну та антиоксидантну дію

У складі розмарину присутні антиоксиданти і протизапальні компоненти.

Вони захищають всі клітини організму від вільних радикалів і хронічного запалення, які лежать в основі розвитку багатьох захворювань: від раку до інфаркту міокарда і цукрового діабету II типу.

За даними фахівців, активність рослини пов'язана з вмістом поліфенольних сполук (розмаринової і карнозной кислот).

Тайванські експерти виявили , що дані кислоти також можуть уповільнити прогресування злоякісних пухлин молочної та підшлункової залоз, надати допомогу в боротьбі з раком крові.

застосування розмарину дозволяє захистити організм від вільних радикалів і хронічного запалення, що попередить розвиток раку і деяких хронічних патологій.

2. Знищує шкідливі бактерії

Активні речовини, що містяться переважно в листі розмарину, ефективні в цілях боротьби зі збудниками інфекційно-запальних захворювань.

Ефект забезпечується за рахунок наявності в складі розмаринової і карнозной кислот, карнозолу і ефірних масел. Вони також прискорюють загоєння ранових поверхонь.

Доведено дія Листя Рослини щодо сальмонели, ешерихії колі та шигели. Дані мікроорганізми часто викликають захворювання кишкової трубки, а також жовчного міхура і сечовидільної системи.

рослина знищує патогенні бактерії і може надати допомогу в лікуванні і профілактиці інфекційних патологій.

3. Знижує рівень цукру в крові

Цукровий діабет-небезпечне захворювання, характеризується порушенням обміну вуглеводів. При відсутності грамотного лікування патологія призводить до сумних ускладнень (гангрена стопи, енцефалопатія, ретинопатія та ін.).

Активні сполуки розмарину здатні знизити рівень цукру в крові і можуть використовуватися серед людей, які страждають на цукровий діабет або мають підвищену схильність до даного захворювання.

Рослина не змінює рівні статевих гормонів і однаково ефективно для чоловіків і жінок.

Поліфенольні сполуки в складі трави надають інсуліноподібну дію на клітини м'язових тканин, викликаючи захоплення і поглинання цукру з крові.

Підкреслюється результативність розмарину з метою зниження інсулінорезистентності – основного патогенетичного механізму становлення цукрового діабету II типу.

Розмарин знижує рівень цукру в крові і полегшує перебіг цукрового діабету I і II типів. Також він може використовуватися в профілактичних цілях.

4. Нормалізує роботу головного мозку

Одиничні дослідження демонструють здатність розмарину покращувати пам'ять і увага, підвищити працездатність .

Встановлено, що прийом 0,5 грама розмарину на добу протягом 3 місяців знижує вираженість стресу і тривожних розладів, а також сприяє нормалізації сну.

За інформацією експертів з Великобританії, вживання всього 2 чайних ложок (розчинених в 150 мл води) розмарину підвищує працездатність за рахунок «припливу» життєвих сил.

Не менш корисно і вдихання аромату спеції. Працівники університету Чулалонгкорн (Таїланд) встановили, що щоденна ароматерапія протягом 4-10 хвилин покращує концентрацію уваги і працездатність, підвищує настрій . Для цього можна використовувати аромамасло або спеціальні аромапалички з розмарину.

рослина підвищує працездатність і позитивно відбивається на емоційному тлі.

5. Покращує здоров'я органів зору

Деякі дослідження підкреслюють дивовижну ефективність екстракту розмарину з метою підтримки здоров'я очей.

Доведено, що рослина здатна уповільнити прогресування вікових захворювань, зокрема-дегенерації сітківки і жовтої плями .

Розмаринова кислота забезпечує профілактику і полегшує перебіг катаракти, здатне привести до повної сліпоти.

Наукових праць, що вивчають прямий вплив рослини на органи не проводилося. Досліджувалося тільки вплив екстрактів і виділених активних речовин.

використання розмарину, імовірно, дозволяє знизити ризик розвитку вікових захворювань органів зору.

6. Знижує ризик ремоделювання серця

Такі захворювання, як ішемічна хвороба серця або інфаркт міокарда, небезпечні віддаленими ускладненнями.

Вони призводять до ремоделювання (зміни форми і структури) м'язових тканин серця, на тлі яких спостерігаються аритмії і серцева недостатність.

Розмарин відновлює обмінні процеси, пригнічує окислювальний стрес і значно знижує швидкість трансформації серця.

рослина корисно після інфаркту або при тривалому перебігу ішемічної хвороби серця, так як уповільнює ремоделювання серцевого м'яза.

7. Допомагає схуднути

Експерименти на тваринах, виконані під контролем швейцарських вчених, вказують на здатність розмарину попереджати збільшення маси тіла на тлі незбалансованої дієти і неадекватної харчової поведінки.

Ефект пов'язаний з блокуванням ферментів підшлункової залози, які відповідають за розщеплення і засвоєння надійшли з їжею жирів.

Рослина рекомендується додавати в раціон харчування особам, які страждають ожирінням або надмірною масою тіла, а також з метаболічним синдромом для зниження ризику розвитку ожиріння в майбутньому.

Розмарин блокує всмоктування частини жирів з просвіту кишечника, попереджаючи ожиріння і сприяючи схудненню.

8. Покращує здоров'я шкіри і волосся

Японські експерти виявлено , що екстракт розмарину є ефективним засобом для стимуляції росту волосся.

Дослідження проводилися на гризунах, яким була поголена шерсть на окремих ділянках тіла, а засіб використовувалося місцево.

По ефективності рослина порівнянний з медикаментозним препаратом – 2% моноксидилом.

Також засоби на основі розмарину можна наносити на поверхню шкіри та обличчя. Воно має антибактеріальну дію і знищує шкідливі мікроорганізми.

рослина стимулює ріст волосся і покращує стан шкіри.

Шкода і протипоказання

Розмарин має протипоказання і в поодиноких випадках може завдати шкоди здоров'ю.

Найбільш часто зустрічаються побічні ефекти включають:

  1. Зниження фертильності. Трава знижує кількість і активність сперматозоїдів. Ефект носить короткочасний характер.
  2. Отруєння. при вживанні надмірних обсягів Рослини можуть бути блювота і судоми, в рідкісних випадках – кома і набряк легенів.
  3. Алергічні реакції. зазвичай реєструються при прийомі великих доз рослини, протікають порівняно легко (висипання і свербіж).

Розмарин не рекомендується приймати дітям до 14 років, а також жінкам в період вагітності або бажаючим завести дитину. Нехтування цим правилом може привести у вагітних до переривання вагітності, у дітей – до отруєння.

Також не слід поєднувати розмарин з наступними групами лікарських препаратів:

  • Антикоагулянти та дезагреганти (варфарин, клопідогрель, ацетилсаліцилова кислота);
  • Інгібітори АФП (каптоприл, еналаприл) ;
  • Діуретики (фуросемід, гідрохлортіозид).
Розмарин має побічні ефекти і не завжди безпечний. Необхідно враховувати всі можливі ризики для здоров'я.

Правила вживання

У кулінарії приправа використовується для надання особливого смаку і аромату страв з картоплі, риби і м'яса. Для потрібного ефекту досить ½ ч.л. висушеного листя або однієї гілочки свіжого розмарину.

У народній медицині є прості рецепти, які допомагають використовувати розмарин правильно і з високою ефективністю.

Розглянемо найбільш перспективні варіанти:

  1. Настій. для приготування настою з розмарину потрібно залити 2 ч.л. сушеного листя рослини 200 мл окропу і протримати на водяній бані близько 30 хвилин, процідити. Засіб ідеально підходить для полоскання зіву і ротової порожнини, його також можна приймати всередину – по 50 мл 2 рази на добу.
  2. Чай. слід залити 1 ч.л. подрібненого листя 200 окропу, витримати 5-10 хвилин, процідити. Пити чай з розмарину потрібно по 1 склянці до 3 разів на добу.
  3. Ефірна олія. 20 грам подрібнених свіжих гілок і листя (в рівних пропорціях) змішати зі 100 мл оливкової олії. Витримати в теплому місці (під сонячними променями) близько 6 тижнів. При стресових навантаженнях і головних болях втирати в область скронь масажними рухами.
  4. Вино. 50 грамів свіжого листя і 5-8 грамів насіння рослини залити 700 мл виноградного вина. Витримати в темному прохолодному місці близько 24 годин, процідити. Приймати по 30-50 мл 1 раз на день. Засіб підсилює потенцію і має тонізуючу дію.
  5. Загальнозміцнюючий засіб. заварити 15 грамів сухого листя 500 мл окропу, настояти близько 30 хвилин. Приймати всередину по 2 ст.л. перед кожним прийомом їжі.
Розмарин знайшов широке застосування в кулінарії і народній медицині. Щоб розкрити всі органолептичні та біологічні властивості, рекомендується дотримуватися технологій приготування.

Висновок

  1. Розмарин – цінна лікарська рослина.
  2. Він здатний поліпшити здоров'я серця і судин, нормалізувати біохімічні показники (ліпіди, цукор), підтримати роботу головного мозку.
  3. Рослина має сильну антиоксидантну і протизапальну дію, покращує зір і знищує патогенні мікроорганізми, відновлює шкіру і волосся.
  4. Спеція має ряд побічних ефектів. Дітям і жінкам в період вагітності краще відмовитися від розмарину.