8 корисних властивостей розмарину для здоров'я і способи застосування
Розмарин-цінна рослина, яке застосовується не тільки в кулінарії, але і в народній і доказовій медицині, а також в косметології.
Лікарська трава багата протизапальними та антиоксидантними речовинами, вітамінами групи В, кальцієм та залізом.
Вживання розмарину асоціюється з користю для здоров'я: починаючи від профілактики серцево-судинних, ендокринних та онкологічних захворювань, і закінчуючи поліпшенням стану шкіри і волосся.
Чим він корисний-8 фактів
Нижче описано 8 головних лікувальних властивостей розмарину (з опорою виключно на наукові джерела інформації).
1. Має протизапальну та антиоксидантну дію
У складі розмарину присутні антиоксиданти і протизапальні компоненти.
Вони захищають всі клітини організму від вільних радикалів і хронічного запалення, які лежать в основі розвитку багатьох захворювань: від раку до інфаркту міокарда і цукрового діабету II типу.
За даними фахівців, активність рослини пов'язана з вмістом поліфенольних сполук (розмаринової і карнозной кислот).
Тайванські експерти виявили , що дані кислоти також можуть уповільнити прогресування злоякісних пухлин молочної та підшлункової залоз, надати допомогу в боротьбі з раком крові.
2. Знищує шкідливі бактерії
Активні речовини, що містяться переважно в листі розмарину, ефективні в цілях боротьби зі збудниками інфекційно-запальних захворювань.
Ефект забезпечується за рахунок наявності в складі розмаринової і карнозной кислот, карнозолу і ефірних масел. Вони також прискорюють загоєння ранових поверхонь.
Доведено дія Листя Рослини щодо сальмонели, ешерихії колі та шигели. Дані мікроорганізми часто викликають захворювання кишкової трубки, а також жовчного міхура і сечовидільної системи.
3. Знижує рівень цукру в крові
Цукровий діабет-небезпечне захворювання, характеризується порушенням обміну вуглеводів. При відсутності грамотного лікування патологія призводить до сумних ускладнень (гангрена стопи, енцефалопатія, ретинопатія та ін.).
Активні сполуки розмарину здатні знизити рівень цукру в крові і можуть використовуватися серед людей, які страждають на цукровий діабет або мають підвищену схильність до даного захворювання.
Рослина не змінює рівні статевих гормонів і однаково ефективно для чоловіків і жінок.
Поліфенольні сполуки в складі трави надають інсуліноподібну дію на клітини м'язових тканин, викликаючи захоплення і поглинання цукру з крові.
Підкреслюється результативність розмарину з метою зниження інсулінорезистентності – основного патогенетичного механізму становлення цукрового діабету II типу.
4. Нормалізує роботу головного мозку
Одиничні дослідження демонструють здатність розмарину покращувати пам'ять і увага, підвищити працездатність .
Встановлено, що прийом 0,5 грама розмарину на добу протягом 3 місяців знижує вираженість стресу і тривожних розладів, а також сприяє нормалізації сну.
За інформацією експертів з Великобританії, вживання всього 2 чайних ложок (розчинених в 150 мл води) розмарину підвищує працездатність за рахунок «припливу» життєвих сил.
Не менш корисно і вдихання аромату спеції. Працівники університету Чулалонгкорн (Таїланд) встановили, що щоденна ароматерапія протягом 4-10 хвилин покращує концентрацію уваги і працездатність, підвищує настрій . Для цього можна використовувати аромамасло або спеціальні аромапалички з розмарину.
5. Покращує здоров'я органів зору
Деякі дослідження підкреслюють дивовижну ефективність екстракту розмарину з метою підтримки здоров'я очей.
Доведено, що рослина здатна уповільнити прогресування вікових захворювань, зокрема-дегенерації сітківки і жовтої плями .
Розмаринова кислота забезпечує профілактику і полегшує перебіг катаракти, здатне привести до повної сліпоти.
Наукових праць, що вивчають прямий вплив рослини на органи не проводилося. Досліджувалося тільки вплив екстрактів і виділених активних речовин.
6. Знижує ризик ремоделювання серця
Такі захворювання, як ішемічна хвороба серця або інфаркт міокарда, небезпечні віддаленими ускладненнями.
Вони призводять до ремоделювання (зміни форми і структури) м'язових тканин серця, на тлі яких спостерігаються аритмії і серцева недостатність.
Розмарин відновлює обмінні процеси, пригнічує окислювальний стрес і значно знижує швидкість трансформації серця.
7. Допомагає схуднути
Експерименти на тваринах, виконані під контролем швейцарських вчених, вказують на здатність розмарину попереджати збільшення маси тіла на тлі незбалансованої дієти і неадекватної харчової поведінки.
Ефект пов'язаний з блокуванням ферментів підшлункової залози, які відповідають за розщеплення і засвоєння надійшли з їжею жирів.
Рослина рекомендується додавати в раціон харчування особам, які страждають ожирінням або надмірною масою тіла, а також з метаболічним синдромом для зниження ризику розвитку ожиріння в майбутньому.
8. Покращує здоров'я шкіри і волосся
Японські експерти виявлено , що екстракт розмарину є ефективним засобом для стимуляції росту волосся.
Дослідження проводилися на гризунах, яким була поголена шерсть на окремих ділянках тіла, а засіб використовувалося місцево.
По ефективності рослина порівнянний з медикаментозним препаратом – 2% моноксидилом.
Також засоби на основі розмарину можна наносити на поверхню шкіри та обличчя. Воно має антибактеріальну дію і знищує шкідливі мікроорганізми.
Шкода і протипоказання
Розмарин має протипоказання і в поодиноких випадках може завдати шкоди здоров'ю.
Найбільш часто зустрічаються побічні ефекти включають:
- Зниження фертильності. Трава знижує кількість і активність сперматозоїдів. Ефект носить короткочасний характер.
- Отруєння. при вживанні надмірних обсягів Рослини можуть бути блювота і судоми, в рідкісних випадках – кома і набряк легенів.
- Алергічні реакції. зазвичай реєструються при прийомі великих доз рослини, протікають порівняно легко (висипання і свербіж).
Розмарин не рекомендується приймати дітям до 14 років, а також жінкам в період вагітності або бажаючим завести дитину. Нехтування цим правилом може привести у вагітних до переривання вагітності, у дітей – до отруєння.
Також не слід поєднувати розмарин з наступними групами лікарських препаратів:
- Антикоагулянти та дезагреганти (варфарин, клопідогрель, ацетилсаліцилова кислота);
- Інгібітори АФП (каптоприл, еналаприл) ;
- Діуретики (фуросемід, гідрохлортіозид).
Правила вживання
У кулінарії приправа використовується для надання особливого смаку і аромату страв з картоплі, риби і м'яса. Для потрібного ефекту досить ½ ч.л. висушеного листя або однієї гілочки свіжого розмарину.
У народній медицині є прості рецепти, які допомагають використовувати розмарин правильно і з високою ефективністю.
Розглянемо найбільш перспективні варіанти:
- Настій. для приготування настою з розмарину потрібно залити 2 ч.л. сушеного листя рослини 200 мл окропу і протримати на водяній бані близько 30 хвилин, процідити. Засіб ідеально підходить для полоскання зіву і ротової порожнини, його також можна приймати всередину – по 50 мл 2 рази на добу.
- Чай. слід залити 1 ч.л. подрібненого листя 200 окропу, витримати 5-10 хвилин, процідити. Пити чай з розмарину потрібно по 1 склянці до 3 разів на добу.
- Ефірна олія. 20 грам подрібнених свіжих гілок і листя (в рівних пропорціях) змішати зі 100 мл оливкової олії. Витримати в теплому місці (під сонячними променями) близько 6 тижнів. При стресових навантаженнях і головних болях втирати в область скронь масажними рухами.
- Вино. 50 грамів свіжого листя і 5-8 грамів насіння рослини залити 700 мл виноградного вина. Витримати в темному прохолодному місці близько 24 годин, процідити. Приймати по 30-50 мл 1 раз на день. Засіб підсилює потенцію і має тонізуючу дію.
- Загальнозміцнюючий засіб. заварити 15 грамів сухого листя 500 мл окропу, настояти близько 30 хвилин. Приймати всередину по 2 ст.л. перед кожним прийомом їжі.
Висновок
- Розмарин – цінна лікарська рослина.
- Він здатний поліпшити здоров'я серця і судин, нормалізувати біохімічні показники (ліпіди, цукор), підтримати роботу головного мозку.
- Рослина має сильну антиоксидантну і протизапальну дію, покращує зір і знищує патогенні мікроорганізми, відновлює шкіру і волосся.
- Спеція має ряд побічних ефектів. Дітям і жінкам в період вагітності краще відмовитися від розмарину.