8 лікувальних властивостей гвоздики для здоров'я і як її приймати

Гвоздика – це висушені нерозкриті бутони гвоздичного дерева, що росте в тропічних широтах. Вона широко використовується в кулінарії, а також в народній і доказовій медицині.

Вчені стверджують, що прийом гвоздики може принести користь людині. Вона здатна поліпшити здоров'я практично всіх систем органів, а також знизити ризик розвитку небезпечних захворювань (включаючи рак).

8 лікувальних властивостей

Нижче описані 8 головних корисних властивостей гвоздики для людського організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіє багатим складом

Гвоздика насичена магнієм і вітаміном K.

Також Спеція містить багато магнію, який грає важливу роль у підтримці мінеральної щільності кісток і регуляції роботи центральної нервової системи.

Використання навіть невеликих обсягів рослини дозволяє повністю задовольнити добову потребу організму в магнії.

Також пряність має в складі антиоксидантні речовини, що забезпечують захист від хронічних захворювань і злоякісних пухлин.

Гвоздика – багата поживними речовинами пряність, завдяки чому її вживання позитивно відбивається на стані здоров'я.

2. Має антиоксидантну дію

Пряність містить антиоксидантні речовини.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, що утворюються в ході окисного стресу. Це дозволяє захистити клітини організму від пошкодження і злоякісного переродження, знизити ризик маніфестації хронічних захворювань.

Експерти з США стверджують , що головною антиоксидантною речовиною приправи є евгенол. Він зупиняє окислювальне пошкодження клітин, викликане вільними радикалами. За ефективністю він перевершує вітамін E в 5 разів.

регулярне додавання гвоздики до звичних страв – простий і ефективний спосіб підвищити антиоксидантний потенціал власного організму.

3. Бореться з раком

Численні лабораторні досліди та експерименти на тваринах показують здатність гвоздики пригнічувати ріст або знищувати злоякісні клітини.

За даними одного з великих міжнародних досліджень, гвоздика зупиняє ріст клітин пухлини товстої кишки, а також викликає загибель деяких з них.

Індійські вчені з'ясували , що застосування концентрованого гвоздичного масла викликає загибель ракових клітин стравоходу в 80% випадків.

Згідно з дослідженнями працівників Університету Маніпал (ОАЕ), гвоздика ефективна і щодо злоякісно перероджених клітин шийки матки. Дія рослини була пов'язана з індукцією апоптозу ракових клітин і зниженням концентрації в крові ключових маркерів хронічного запалення (циклооксигенази-2 і інтерлейкіну-1B).

Однак досліджень в організмі людини не проводилося і можна лише припускати про ефективність гвоздики в реальних клінічних ситуаціях. Деякі фахівці вважають за необхідне почати розробку фармацевтичних препаратів для боротьби з раком на основі екстракту гвоздики.

пряність містить речовини, які, імовірно, блокують ріст ракових пухлин.

4. Викликає загибель патогенних мікроорганізмів

встановлено , що лікарська рослина має здатність викликати загибель грибів роду Кандида. Дані мікроорганізми є частими збудниками інфекцій травної та сечовидільної систем.

Аргентинські фахівці підтвердили ефективність гвоздики щодо золотистого стафілокока, синьогнійної палички та ешерихії колі. Ці бактерії часто призводять до розвитку інфекцій верхніх дихальних шляхів (ангіни, пневмонії) і кишечника.

Експерти з США виявили , що екстракт гвоздики викликає загибель бактерій, які відповідають за інфекційно-запальні процеси в порожнині рота.

Масло гвоздики, розбавлене водою, можна застосовувати для поліпшення здоров'я ротової порожнини, профілактики запальних процесів і карієсу, зміцнення зубів в цілому. Подібна практика широко поширена в народній медицині.

Гвоздика здатна знищити патогенні мікроорганізми, які є найбільш частими збудниками інфекційно-запальних захворювань у людини.

5. Підтримує здоров'я печінки

Печінка – один з головних органів в організмі. У сучасному світі він схильний до великих функціональних навантажень (прийом медикаментів, зловживання алкоголем і т.п.), що призводить до анатомічних порушень і розвитку смертельно небезпечних відхилень (цироз).

Вважається, що активні речовини гвоздики здатні знизити шкідливий вплив токсичних речовин на орган і поліпшити здоров'я печінки .

Згідно з даними вчених з Єгипту, прийом масла гвоздики знижує активність хронічних запальних процесів і кількість вільних радикалів в клітинах печінки.

При регулярному прийомі прянощі навіть спостерігається зворотна зміна рубцевих тканин печінки (на тлі перебігу цирозу).

рослина захищає клітини печінки від пошкоджень і викликає регресію патологічних змін в даному органі.

6. Знижує рівень цукру в крові

Експерименти на тваринах, проведені на базі Токійського університету фармації і наук про життя (Японія ), демонструють здатність гвоздики знижувати швидкість засвоєння вуглеводів з просвіту травної системи після прийому їжі.

Таким чином, попереджаються різкі скачки глюкози в плазмі крові.

Також виявлено , що екстракт гвоздики здатний підвищити секрецію ендогенного інсуліну. Інсулін впливає на клітини жирової і м'язової тканин, змушуючи їх посилено поглинати цукор з кров'яного русла.

Слід зазначити, що спеція не впливає на гормональні фактори регуляції обміну цукру і ліпідів в організмі і має однаковий ефект в організмі як жінок, так і чоловіків.

Гвоздику рекомендується застосовувати з метою профілактики і терапії (спільно з цукрознижувальними препаратами) цукрового діабету II типу.

рослина здатна знижувати концентрацію глюкози в крові і надавати допомогу в лікуванні цукрового діабету II типу.

7. Зміцнює кістки

Остеопороз або зниження щільності кісткових тканин – вкрай небезпечне і поширене відхилення. Зустрічається у 80% людей старше 60 років і служить основною причиною переломів кісток.

Деякі сполуки в гвоздиці, як стверджують Індійські експерти, здатні зміцнити кісткові тканини за рахунок збільшення припливу мінералів (кальцію і фосфору).

Також гвоздика насичена марганцем. Він відповідає за правильне формування структурних елементів кісток і дозволяє зробити їх міцними і витривалими при статичних і динамічних навантаженнях.

Гвоздику обов'язково потрібно додавати в дієту літнім людям, щоб убезпечити себе від переломів, найбільш часто зустрічається з яких є перелом шийки стегна.

Гвоздика підвищує мінеральну щільність кісток і може використовуватися для профілактики переломів у людей старших вікових груп.

8. Ефективна при виразковій хворобі шлунка

Виразки шлунка – це дефекти слизової оболонки шлунка, що виникають при впливі соляної кислоти або різних хімічних речовин (наприклад, таблетованих форм нестероїдних анальгетиків).

Сприяють появі виразок: постійні стресові навантаження, інфекційні захворювання (включаючи персистенцію Хелікобактер пілорі) і спадкова схильність.

Дослідження показують , що прийом гвоздики призводить до збільшення вироблення слизу в шлунку, багатої бікарбонатами. Вона концентрується уздовж стінок і захищає стінки шлунка від соляної кислоти.

Доступні дані про ефективність екстракту рослини з метою лікування виразки шлунка. Дія можна порівняти зі» стандартними " препаратами для терапії виразкової хвороби.

пряність здатна надати істотну допомогу в лікуванні і профілактиці виразкової хвороби шлунка.

Можлива шкода

Гвоздика має протипоказання і в деяких випадках може завдати істотної шкоди організму (в основному це обумовлено надмірним прийомом).

Найпоширенішими побічними ефектами є:

  1. Токсичне ураження печінки. у великих дозах екстракт або ефірна олія рослини призводять до руйнування клітин печінки.
  2. Подразнення шкіри та слизових оболонок. при місцевому використанні пряність може викликати гіперемію, свербіж і навіть хімічні опіки.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються рідко, але характеризуються важким перебігом (набряк слизової оболонки порожнини носа і гортані, анафілактичний шок). При наявності алергії в минулому вживання гвоздики протипоказано.

Безпечна добова доза висушених бутонів – ½-1 ч. л., ефірного масла – 0,5 мл.

Гвоздику не рекомендується включати в раціон дітей і жінок в період вагітності. Клінічних досліджень, які підтвердили безпеку рослини для даних категорій осіб, не проводилося.

Гвоздика має протипоказання і може викликати побічні ефекти. Щоб їх уникнути, рекомендується уважно підходити застосуванню продукту.

Варіанти застосування

Гвоздика популярна в народній медицині. Нижче представлені найбільш дієві рецепти:

  1. Для зміцнення судин і серця. підготувати 500 мл червоного вина, додати 5 сушених бутонів гвоздики, ½ ч.л. кориці. Щільно закрити кришкою і настоювати в темному прохолодному місці 3-4 тижні. Приймати настоянку на гвоздиці по 1 ч.л. 1-3 рази на добу (додавати в зелений чай).
  2. При запальних процесах в ротовій порожнині. взяти 1-2 сухих бутона гвоздики і розжовувати протягом 2-3 хвилин. Жувати рослину можна до 2-3 разів на день.
  3. При артеріальній гіпотензії. для підвищення тиску також слід розжовувати кілька бутонів близько 3-4 хвилин (можна їх молоти і розсмоктувати такий же час під язиком). Ефект дещо менше ніж від кави.
  4. При хворобливих менструаціях. змішати 50 грамів ромашки, 5 грамів кориці і 3 грами бутонів гвоздики. Додати 1 000 мл води і поставити на вогонь до закипання. Зменшити газ до мінімального значення і варити з відкритою кришкою ще 25-30 хвилин. Процідити і приймати відвар по 100 мл 3 рази на добу.
  5. Для заспокоєння нервової системи. З'єднати разом 25 грамів меленої гвоздики 3 подрібнених на м'ясорубці лимона і 500 грамів цукру. Помістити інгредієнти на дно 3-х літрової банки, додати доверху теплої води (температура 40 – 45 °C). Наполягати 2 тижні. Вживати по 25 мл 3 рази на добу (вранці натщесерце, в обід і за 2-3 години до відходу до сну).
  6. Обробка шкіри. При запальних захворюваннях шкірних покривів можна розчинити 15 крапель гвоздичної олії в 250 мл води і наносити отриманий склад 2-3 рази на добу.

У кулінарії пряність часто використовують для приготування глінтвейну, смаженого і тушкованого м'яса (свинина, баранина), а також в солодких стравах (кондитерські вироби, пудинги, компоти).

Гвоздика використовується в народній і доказовій медицині, кулінарії. Щоб повністю розкрити біологічні властивості, слід уважно дотримуватися технологію приготування.

Висновок

  1. Гвоздика – це цінна пряність, багата поживними речовинами і надає в організмі людини антиоксидантну і протизапальну дію.
  2. Спеція здатна зміцнити кістки, знизити рівень цукру в крові, захистити клітини печінки від токсичних речовин, попередити розвиток злоякісних пухлин і виразкову хворобу шлунка.
  3. Рослина має широкий спектр побічних ефектів і не рекомендовано до вживання дітям і вагітним жінкам.
  4. На основі гвоздики розроблений ряд народних рецептів, що дозволяють розкрити біологічний потенціал в повній мірі.