7 здорових варіантів, якими можна замінити цукор

Рафінований цукор – популярний продовольчий продукт, який додають до багатьох страв, десертів та напоїв. Він оточує нас всюди, що вимагає ретельного нормування споживання.

При надмірному прийомі цукор шкодить здоров'ю . Серед негативних наслідків виділяють: розвиток злоякісних пухлин, Раннє становлення серцево-судинних і ендокринних патологій, порушення діяльності нервової системи.

Додаткова проблема – підвищена тяга до солодкого , яка спостерігається у 75% населення.

Якщо контролювати прийом цукру стає неможливо – необхідно розглянути використання цукрозамінників, щоб убезпечити власний організм від смертельно небезпечних захворювань.

Топ-7 варіантів для заміни

Нижче представлені найбільш корисні варіанти, якими можна замінити цукор (з опорою на доказову базу).

1. Стевія

Стевія - найпоширеніший натуральний підсолоджувач, який виробляється з листя однойменного чагарнику. Даний продукт приблизно в 350 разів солодший звичного білого цукру, але при цьому не має енергетичної цінності.

Цукрозамінник містить деякі біологічно активні фотохімічні речовини, споживання яких пов'язане з користю для здоров'я організму.

Доведено, що стевія знижує рівень артеріального тиску і може використовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби. Також вона не змінює концентрацію глюкози в плазмі крові, тобто абсолютно безпечна для людей, які страждають на цукровий діабет.

стевія – це на 100% натуральний замінник цукру, який перевершує його за органолептичними якостями, але при цьому безпечний для здоров'я.

2. Ксиліт

Ксиліт-це цукровий спирт, що отримується в промислових умовах з насіння кукурудзи або берези.

Він має нижчу енергетичну цінність (на 40% нижче) порівняно з цукром і є фізіологічним для людини. У нормі в організмі виробляється від 5 до 15 грамів ксиліту на добу.

Ксиліт не містить фруктози, яка становить велику небезпеку для роботи ендокринної системи. Підсолоджувач не викликає підвищення концентрації глюкози та інсуліну в плазмі крові після вживання.

В даний час доведена здатність речовини покращувати здоров'я зубів і перешкоджати розвитку карієсу, посилювати бар'єрну функцію шкіри і пригнічувати ріст деяких мікроорганізмів, зміцнювати кісткові тканини .

Однак важливо зазначити, що вивчення біологічних властивостей ксиліту проводилося виключно на щурах та собаках. Для останніх він виявився токсичний.

Ксиліт – імовірно нешкідлива для людини альтернатива білому цукру. Він може поліпшити здоров'я зубів і кісток, підвищити місцевий імунітет.

3. Еритритол

Еритритол також є цукровим спиртом. Його калорійність на 94% нижче в порівнянні зі звичайним цукром.

Згідно з накопиченими науковими даними, він не ферментується в організмі і повністю в незміненому вигляді виводиться, отже, не може заподіяти шкоди.

Австралійські вчені довели, що сполука не підвищує рівень цукру в крові, а також холестерину та тригліцеридів.

Эритрит – прекрасна заміна цукру, проте його виробництво займає багато часу і фінансових витрат, що обумовлює дорожнечу і низьку популярність.

Эритрит – нешкідливий для здоров'я цукрозамінник, який не втручається в обмінні процеси організму.

4. Чернець

Підсолоджувач монах видобувається з однойменних фруктів, які ростуть на території Південно-Східної Азії. Сировиною служать насіння і шкіра плодів.

Монах має в складі невелику кількість фруктози і глюкози, але головне достоїнство – могрозіди. Це особливі антиоксидантні та протизапальні речовини.

Могрозиди, за даними китайських фахівців, боротьба з окислювальним стресом і нейтралізують вільні радикали. Саме дані агресивні молекули відповідають за появу і зростання злоякісних пухлин. виявлено ефективність продукту щодо раку горла і клітин товстого кишечника.

Монарх має не дуже солодкий смак (порівняно з рафінованим цукром), тому його часто змішують з іншими підсолоджувачами, що важливо враховувати при виборі на полицях магазинів.

Чернець-цінний фруктовий підсолоджувач, що захищає тканини організму людини від злоякісних новоутворень.

5. Кокосовий цукор

Видобувається з соку кокосової пальми. зберігає у складі деякі антиоксиданти і мінеральні речовини (цинк, залізо, кальцій, калій).

Кокосовий цукор має нижчий глікемічний індекс (порівняно зі звичайним цукром), що обумовлено вмістом інуліну .

Інулін нормалізує травну і моторно-евакуаційну функції кишечника, підтримує зростання дружніх мікроорганізмів.

Він володіє аналогічною енергетичною цінністю і в якості органолептичного компонента містить фруктозу, що мало відрізняє його від звичайного білого цукру.

кокосовий цукор відрізняється від звичайного тим, що має в складі інулін, антиоксиданти і мінеральні речовини. Це робить його більш кращим.

6. Мед

Мед насичений вітамінами і мінералами, антиоксидантними речовинами.

Флавоноїди і фенольні кислоти продукту пригнічують хронічне запалення, борються з окислювальним стресом, що дозволяє знизити ймовірність розвитку серцево-судинних патологій, цукрового діабету II типу, а також раку.

Мед корисний для здоров'я , незважаючи на негативний вплив на обмін цукру в організмі.

Включення меду в дієту замість цукру – це правильний вибір, який, однак, не скасовує необхідності ретельного нормування.

додавання меду в звичні страви вметсо цукру – відмінний спосіб захистити власний організм від ризиків, пов'язаних зі споживанням останнього.

7. Кленовий сироп

Кленовий сироп-це густа, але солодка рідина, що виробляється з кленового соку . Він містить кальцій і калій, залізо і цинк, марганець, а за кількістю антиоксидантів перевершує мед.

Вживання кленового сиропу викликає зниження концентрації глюкози в плазмі крові.

Доведені і протипухлинні властивості продукту. Кленовий сироп уповільнює ріст злоякісних клітин або повністю знищує їх. Подібні результати були отримано в ході проведення досліджень в лабораторних умовах.

кленовий сироп позитивно відбивається на обміні глюкози в організмі і бореться зі злоякісними пухлинами.

Шкідливі цукрозамінники

Окремі натуральні підсолоджувачі можуть бути небезпечніше цукру і не мають ніякого відношення до правильного харчування. Зупинимося на них детальніше:

  1. Нектар агави. На 85% складається з фруктози, що значно вище, ніж у звичайному рафінованому цукрі. Більшість негативних моментів вживання цукру пов'язано саме з даним типом простих вуглеводів.
  2. Кукурудзяний сироп. містить ще більше фруктози. Використання даного замінника цукру в раціоні може збільшити ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету II типу і онкологічних захворювань. Особливо добре вивчено вплив продукту на ріст пухлинних клітин молочних залоз.

На практиці можна зустріти масу небезпечних штучних підсолоджувачів, які не випускаються у формі таблеток або сиропу, а вже додані в продукти харчування (випічку, кондитерські вироби, йогурти і сирки, Жувальні гумки і навіть вітамінні комплекси). До них відносять:

  • Аспартам( порушує обмін речовин, викликає рак і розлади центральної нервової системи);
  • Сукралоза (викликає інтоксикацію і підвищує ймовірність появи раку крові-лейкозів);
  • Ацесульфам калію (порушує роботу кишечника, викликає розвиток катаракти і хронічної хвороби нирок);
  • Сахарин (призводить до появи алергічних і аутоімунних патологій).

Такі варіанти як цукрова пудра або ванільний цукор не є заміною звичайному цукру і практично не відрізняються від нього за своїми властивостями.

не всі замінники цукру менш небезпечні. До деяких рекомендується підходити з особливою обережністю, щоб уникнути ще більшої шкоди здоров'ю.

Висновок

  1. Використання цукрозамінників – правильна тактика, спрямована на поліпшення власного здоров'я.
  2. Найбільш цінними з біологічної точки зору і безпечними вважаються: стевія, Ксиліт, еритритол, монах, кленовий сироп, мед і кокосовий цукор.
  3. Деякі підсолоджувачі небезпечніше цукру і можуть не тільки порушити обмін вуглеводів в організмі, але і викликати появу злоякісних пухлин.