7 здорових варіантів, якими можна замінити цукор
Рафінований цукор – популярний продовольчий продукт, який додають до багатьох страв, десертів та напоїв. Він оточує нас всюди, що вимагає ретельного нормування споживання.
При надмірному прийомі цукор шкодить здоров'ю . Серед негативних наслідків виділяють: розвиток злоякісних пухлин, Раннє становлення серцево-судинних і ендокринних патологій, порушення діяльності нервової системи.
Додаткова проблема – підвищена тяга до солодкого , яка спостерігається у 75% населення.
Якщо контролювати прийом цукру стає неможливо – необхідно розглянути використання цукрозамінників, щоб убезпечити власний організм від смертельно небезпечних захворювань.
Топ-7 варіантів для заміни
Нижче представлені найбільш корисні варіанти, якими можна замінити цукор (з опорою на доказову базу).
1. Стевія
Стевія - найпоширеніший натуральний підсолоджувач, який виробляється з листя однойменного чагарнику. Даний продукт приблизно в 350 разів солодший звичного білого цукру, але при цьому не має енергетичної цінності.
Цукрозамінник містить деякі біологічно активні фотохімічні речовини, споживання яких пов'язане з користю для здоров'я організму.
Доведено, що стевія знижує рівень артеріального тиску і може використовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби. Також вона не змінює концентрацію глюкози в плазмі крові, тобто абсолютно безпечна для людей, які страждають на цукровий діабет.
2. Ксиліт
Ксиліт-це цукровий спирт, що отримується в промислових умовах з насіння кукурудзи або берези.
Він має нижчу енергетичну цінність (на 40% нижче) порівняно з цукром і є фізіологічним для людини. У нормі в організмі виробляється від 5 до 15 грамів ксиліту на добу.
Ксиліт не містить фруктози, яка становить велику небезпеку для роботи ендокринної системи. Підсолоджувач не викликає підвищення концентрації глюкози та інсуліну в плазмі крові після вживання.
В даний час доведена здатність речовини покращувати здоров'я зубів і перешкоджати розвитку карієсу, посилювати бар'єрну функцію шкіри і пригнічувати ріст деяких мікроорганізмів, зміцнювати кісткові тканини .
Однак важливо зазначити, що вивчення біологічних властивостей ксиліту проводилося виключно на щурах та собаках. Для останніх він виявився токсичний.
3. Еритритол
Еритритол також є цукровим спиртом. Його калорійність на 94% нижче в порівнянні зі звичайним цукром.
Згідно з накопиченими науковими даними, він не ферментується в організмі і повністю в незміненому вигляді виводиться, отже, не може заподіяти шкоди.
Австралійські вчені довели, що сполука не підвищує рівень цукру в крові, а також холестерину та тригліцеридів.
Эритрит – прекрасна заміна цукру, проте його виробництво займає багато часу і фінансових витрат, що обумовлює дорожнечу і низьку популярність.
4. Чернець
Підсолоджувач монах видобувається з однойменних фруктів, які ростуть на території Південно-Східної Азії. Сировиною служать насіння і шкіра плодів.
Монах має в складі невелику кількість фруктози і глюкози, але головне достоїнство – могрозіди. Це особливі антиоксидантні та протизапальні речовини.
Могрозиди, за даними китайських фахівців, боротьба з окислювальним стресом і нейтралізують вільні радикали. Саме дані агресивні молекули відповідають за появу і зростання злоякісних пухлин. виявлено ефективність продукту щодо раку горла і клітин товстого кишечника.
Монарх має не дуже солодкий смак (порівняно з рафінованим цукром), тому його часто змішують з іншими підсолоджувачами, що важливо враховувати при виборі на полицях магазинів.
5. Кокосовий цукор
Видобувається з соку кокосової пальми. зберігає у складі деякі антиоксиданти і мінеральні речовини (цинк, залізо, кальцій, калій).
Кокосовий цукор має нижчий глікемічний індекс (порівняно зі звичайним цукром), що обумовлено вмістом інуліну .
Інулін нормалізує травну і моторно-евакуаційну функції кишечника, підтримує зростання дружніх мікроорганізмів.
Він володіє аналогічною енергетичною цінністю і в якості органолептичного компонента містить фруктозу, що мало відрізняє його від звичайного білого цукру.
6. Мед
Мед насичений вітамінами і мінералами, антиоксидантними речовинами.
Флавоноїди і фенольні кислоти продукту пригнічують хронічне запалення, борються з окислювальним стресом, що дозволяє знизити ймовірність розвитку серцево-судинних патологій, цукрового діабету II типу, а також раку.
Мед корисний для здоров'я , незважаючи на негативний вплив на обмін цукру в організмі.
Включення меду в дієту замість цукру – це правильний вибір, який, однак, не скасовує необхідності ретельного нормування.
7. Кленовий сироп
Кленовий сироп-це густа, але солодка рідина, що виробляється з кленового соку . Він містить кальцій і калій, залізо і цинк, марганець, а за кількістю антиоксидантів перевершує мед.
Вживання кленового сиропу викликає зниження концентрації глюкози в плазмі крові.
Доведені і протипухлинні властивості продукту. Кленовий сироп уповільнює ріст злоякісних клітин або повністю знищує їх. Подібні результати були отримано в ході проведення досліджень в лабораторних умовах.
Шкідливі цукрозамінники
Окремі натуральні підсолоджувачі можуть бути небезпечніше цукру і не мають ніякого відношення до правильного харчування. Зупинимося на них детальніше:
- Нектар агави. На 85% складається з фруктози, що значно вище, ніж у звичайному рафінованому цукрі. Більшість негативних моментів вживання цукру пов'язано саме з даним типом простих вуглеводів.
- Кукурудзяний сироп. містить ще більше фруктози. Використання даного замінника цукру в раціоні може збільшити ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету II типу і онкологічних захворювань. Особливо добре вивчено вплив продукту на ріст пухлинних клітин молочних залоз.
На практиці можна зустріти масу небезпечних штучних підсолоджувачів, які не випускаються у формі таблеток або сиропу, а вже додані в продукти харчування (випічку, кондитерські вироби, йогурти і сирки, Жувальні гумки і навіть вітамінні комплекси). До них відносять:
- Аспартам( порушує обмін речовин, викликає рак і розлади центральної нервової системи);
- Сукралоза (викликає інтоксикацію і підвищує ймовірність появи раку крові-лейкозів);
- Ацесульфам калію (порушує роботу кишечника, викликає розвиток катаракти і хронічної хвороби нирок);
- Сахарин (призводить до появи алергічних і аутоімунних патологій).
Такі варіанти як цукрова пудра або ванільний цукор не є заміною звичайному цукру і практично не відрізняються від нього за своїми властивостями.
Висновок
- Використання цукрозамінників – правильна тактика, спрямована на поліпшення власного здоров'я.
- Найбільш цінними з біологічної точки зору і безпечними вважаються: стевія, Ксиліт, еритритол, монах, кленовий сироп, мед і кокосовий цукор.
- Деякі підсолоджувачі небезпечніше цукру і можуть не тільки порушити обмін вуглеводів в організмі, але і викликати появу злоякісних пухлин.