Чи є користь від цукру і які види найменш шкідливі
Цукор – одні з найпоширеніших продовольчих товарів у світі. Солодкі страви (газовані напої, кондитерські вироби) зазвичай вважаються нездоровою їжею.
Деякі види цукру дійсно можуть істотно нашкодити здоров'ю і викликати не тільки розвиток ожиріння або цукрового діабету, але навіть злоякісних пухлин.
Але чи приносить цукор хоч якусь користь організму? І який вид можна вважати найменш шкідливим? Всі відповіді нижче в статті
Зміст
Який цукор корисніший?
При прийомі в надлишкових кількостях будь-який цукор шкодить здоров'ю людини. Однак далеко не всі види однаково небезпечні.
Доданий і натуральний
Доданий цукор – це цукор, який був штучно доданий в який-небудь продукт харчування (в чай, випічку, кашу, соус і так далі).
Натуральний або природний цукор – це цукор, який природним чином зустрічається в продуктах (у фруктах, овочах, ягодах, меді, кленовому сиропі і навіть молоко ).
Звичайний білий цукор – це завжди доданий цукор, який природним чином не зустрічається в природі. Він має високу калорійність (близько 400 калорій на 100 грамів) і не містить нічого крім простих вуглеводів. Він викликає різкі сплески рівня глюкози в плазмі крові і негативно позначається на здоров'ї.
Натуральний цукор, що міститься в основному у фруктах і ягодах, не так небезпечний для здоров'я, особливо при прийомі в помірних обсягах. Наприклад, цільні фрукти, крім маси вітамінів і мінералів, мають в складі харчові волокна , які повільно засвоюються. В результаті енергія від цукру вивільняється повільно, не викликаючи різких стрибків його рівня в крові і множинних порушень в організмі.
Рафінований та нерафінований
Рафінований (білий) цукор – це практично повністю очищений від потойбічних домішок продукт.
Нерафінований (коричневий) цукор – навпаки, має в складі деяку кількість поживних речовин.
При аналогічній енергетичній цінності ці два типи відрізняються за складом. Нижче представлена порівняльна таблиця (на 100 грамів продукту).
критерій порівняння | рафінований | нерафінований |
харчова цінність | 399 калорій | 397 калорій |
вуглеводи( в грамах) | 99,9 | 98 |
білки (у грамах) | 0 | 0,7 |
жири( у грамах) | 0 | 1 |
Також нерафінований продукт містить близько 1% від добової потреби організму в кальції, 20% &8212; магнії, 0,25% &8212; фосфорі,3 % &8212; цинку.
Які типи доданого цукру?
Максимальна кількість простих вуглеводів (глюкоза та фруктоза) міститься в цукрових буряках та очереті. Саме з них видобуваються основні світові обсяги доданого цукру.
Розглянемо основні види цукру( з промислової точки зору):
- Тростинний . Виготовляється з стебел очерету. Спочатку їх подрібнюють, потім екстрагують отриманий сік з водою. Отримана суміш очищається гашеним вапном, випаровується і піддається кристалізації.
- Буряковий . Видобувається практично аналогічним чином. Буряк подрібнюється і змішується з гарячою водою, потім сік очищається від м'якоті і фільтрується (з використанням вапна або вугільний кислоти). Від кінцевого матеріалу відділяється патока, яка пробеливается. Даний цукор на 99% представлений сахарозою і вважається найбільш солодким (в 1,5 рази солодше тростинного).
- Кленовий . Виробляється їх соку цукрового клена, який випарюється і згущується. У країнах Заходу, а також в США і Канаді він набагато популярніше.
- Пальмовий . Виробляється з пагонів молодих пальм. Поширений на територіях Східної та Південної Азії. Він менш солодкий, в порівнянні з іншими різновидами.
- Сорговий . Виготовляється з рослини цукрове сорго. Даний вид поширений в посушливих районах планети, так як сорго невибагливий до води.
Найпоширеніші сорти в світі – це буряковий і тростинний. При їх виробництві витрати найменші. Тростинний цукор містить більше фруктози, що робить його трохи здоровішим.
Будь-рафінований цукор, незалежно від різновиду, приносить шкоду здоров'ю. Основними негативними моментами, за даними наукових статей, є:
- Формування надлишкових жирових відкладень. При цьому цукор призводить до відкладення жиру переважно в області живота. Дана тенденція найбільш небезпечна і пов'язана з додатковим ризиком ранньої серцево-судинної смертності.
- Розвиток цукрового діабету II типу.
- Погіршення стану шкіри. Прості вуглеводи викликають раннє старіння та підвищують ризик появи вугрової висипки.
- Порушення роботи головного мозку. Особи, які зловживають солодощами, схильні до депресії, когнітивних порушень ( зниження пам'яті і уваги, інтелекту), раннього становлення деменції. Саме з цієї причини не рекомендується давати солодкі страви дитині. Також солодощі викликають залежність .
- Зміна енергетичного балансу. У перші 30-60 хвилин після прийому організм наповнений силами, потім спостерігається млявість і підвищена стомлюваність.
- Погіршення здоров'я зубів.
- Поява злоякісних новоутворень.
- Ранній становлення патологій серця і судинного русла.
У чому полягає користь?
При раціональному прийомі цукру підтримується належний обмін речовин в тканинах, рідше зустрічаються кістково-суглобові патології.
Додаткова перевага – швидке відновлення сил після важких фізичних навантажень або донорства крові.
Безумовно, коричневий (нерафінований) цукор менш шкідливий. Однак шкідливий не сам продукт, а перевищення норми вживання.
Згідно дієтичним рекомендаціям для американців, для дорослої людини норма простих цукрів на добу – 50 грамів. На думку Асоціації кардіологів (США) даний показник становить 25 грамів для жінок і 36 грамів – для чоловіків. До 75 % населення не слідують даними радам.
Поради щодо вживання
Зупинимося на головних правилах грамотного задоволення потреб організму в простих вуглеводах:
- Відмова від газованих і енергетичних напоїв, солодких кондитерських виробів.
- Використання підсолоджувачів. Додання стевії або меду в чай або кава не призводить до значної зміни смаку, але робить напої більш корисними.
- Розподіл їжі протягом усього дня. Не можна приймати всю добову норму простих вуглеводів в 1 прийом їжі. Це неминуче призведе до збоїв в роботі ендокринної системи. Краще приймати цукор потроху 4-5 разів на день.
При підвищеній тязі до солодких страв рекомендується:
- Їсти білкову їжу на сніданок;
- Споживайте лише цілі фрукти та овочі;
- Приймати їжу не менше 4-5 разів на добу;
- Пити більше рідини (1-1, 5 добових норми);
- Підвищувати в раціоні частку будь-яких спецій (базилік, перець, кардамон і ін.) або продуктів, що володіють яскравим смаком (сік лимона) в дієті.
Висновок
- Цукор – популярний продовольчий продукт, пов'язаний з безліччю ризиків для здоров'я.
- Будь доданих цукор, незалежно від вихідної сировини, небезпечний. Нерафінований продукт лише незначно корисніше рафінованого.
- Рекомендується обмежувати споживання простих вуглеводів як мінімум до 50 грамів на добу.