чим шкідливий цукор для організму-8 наукових фактів

Вчені стверджують, що солодощі впливають на мозок , приносячи моральне та фізичне задоволення.

Однак цукор вкрай небезпечний для організму людини. Сучасні дослідження виявили, що він може погіршити стан шкіри, порушити роботу головного мозку і навіть підвищити ризик смерті від серцево-судинних і онкологічних захворювань.

8 головних ризиків від прийому

Про шкоду цукру для здоров'я написано безліч наукових статей і публікацій. Зупинимося докладніше на найбільш небезпечних і достовірних наслідки від його надмірного вживання.

1. Викликає ожиріння

Кількість людей з ожирінням зростає з кожним роком рекордними темпами. Підвищений рівень вживання цукру і солодких газованих напоїв – головний фактор ризику розвитку даного захворювання.

Більшість солодких продуктів (наприклад, газовані напої) містять найбільш небезпечний тип цукрів – фруктозу.

Дослідження показують , що вживання фруктози підвищує почуття голоду і тягу до їжі.

Експерти Центру дослідження проблем харчування (США ) підкреслюють , що частий прийом фруктози викликає зниження чутливості тканин до лептину – важливого гормону, що регулює почуття голоду. Саме ця речовина змушує людину припинити прийом їжі.

Солодкі продукти і напої не тільки самі несуть в собі масу калорій, але і змушують організм вживати більше їжі і губити власне здоров'я.

Згідно з дослідженнями Гарвардської медичної школи, люди, які часто приймають солодкі соки і газовані напої, за статистикою в середньому важать більше. Наприклад, всього 1 літрова пляшка Coca Cola постачає організм 420 калоріями, що становить приблизно 25% від добової норми.

Також встановлено залежність між високим рівнем простих цукрів в щоденному раціоні і обсягом вісцерального жиру – найбільш небезпечного типу жиру, що приводить до захворювань ендокринної та серцево-судинної систем.

споживання великої кількості цукру підсилює відчуття голоду і тягу до їжі, призводить до розвитку ожиріння та інших не менш небезпечних захворювань.

2. Сприяє розвитку хвороб серця і судин

Велика кількість цукру в дієті-прямий супутник серцево-судинних патологій.

Прості цукри, за даними наукових статей, підсилюють хронічне запалення в тканинах організму, підвищують концентрацію глюкози і тригліцеридів в плазмі крові, а також незначно піднімають рівень артеріального тиску.

Описані зміни є головними факторами ризику розвитку захворювань серця і судин (в тому числі фатальних).

Найбільший ризик цукру представляють для стінок артерій. Вони ініціюють формування атеросклеротичних бляшок, що призводять до часткового або повного стенозу («закупорки») судин. Саме так і розвиваються ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, а також інсульт та інфаркт міокарда.

Дослідження показують , що раціон, що складається на 19% з цукрів, призводить до підвищення ризику розвитку патологій серця на 38%, ніж дієти, представлені простими вуглеводами всього на 8%.

надмірне вживання простих цукрів підвищує ризик серцево-судинних захворювань, а також збільшує ймовірність смерті від них.

3. Викликає акне

Будь – яка дієта, насичена рафінованими вуглеводами, пов'язана з високим ризиком появи акне-запальних процесів в волосяних фолікулах («прищів»).

Експерти з Польщі виявлено швидкий підйом рівня цукру в крові, а також стрімке вивільнення інсуліну і андрогенів, прискорену секрецію шкірного сала при прийомі продуктів з високим глікемічним індексом (простих цукрів).

Дані механізми відіграють важливу роль у формуванні вугрової висипки на шкірі.

Зареєстровано і зворотна тенденція. Їжа з низьким глікемічним індексом пов'язана з найменшою частотою «прищів».

Важливо відзначити великі спостережні дослідження. Сільське населення, в дієті яких присутня мала кількість простих цукрів і солодких продуктів харчування, практично не має акне.

підвищений рівень цукру в крові змінює гормональні механізми і погіршує стан шкіри – викликає появу «прищів».

4. Сприяє розвитку цукрового діабету II типу

З 1990 року частка хворих на цукровий діабет II типу в світі збільшилася майже вдвічі. Одою з причин становлення даного захворювання є підвищений рівень споживання солодких продуктів.

Частота народження цукрового діабету II типу і ожиріння корелюють між собою. А як було сказано вище, прості цукру лежать в основі появи надлишкових жирових відкладень.

Зайва вага-чільний фактор ризику появи цукрового діабету II типу.

При тривалому вживанні простих цукрів знижується чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, який змушує клітини поглинати глюкозу з крові. В результаті, при розвитку резистентності до інсуліну, рівень цукру в крові стає постійно підвищеним і розвивається цукровий діабет, що вимагає медикаментозної підтримки.

Кожні 150 калорій, отримані від їжі з простих вуглеводів, підвищують ймовірність появи захворювання на 1,1%. Цю залежність виявили фахівці Стенфордського університету (США).

схильність до частого вживання цукровмісних продуктів і газованих напоїв загрожує раннім розвитком цукрового діабету II типу.

5. Підвищує ризик розвитку раку

Зареєстровано прямий зв'язок між надмірним споживанням цукру і деякими різновидами злоякісних пухлин.

Як підкреслюють фахівці, раціон, багатий солодкими продуктами, призводить до ожиріння – одного з факторів ризику появи раку.

При неправильному харчовому поведінці підвищується ймовірність маніфестації пухлин наступних органів ( 1 , 2 ):

  • Стравоходу;
  • Плевральних листків;
  • Тонкого кишечника;
  • Ендометрія.

На сьогоднішній день подібні дослідження активно тривають. Остаточна причина недиференційованого росту клітин при підвищеному вживанні цукрів не відома.

велика кількість простих цукрів у дієті, ймовірно, сприяє появі злоякісних новоутворень деяких органів.

6. Викликає депресію

Довгі роки вважалося, що будь-які солодкі продукти покращують настрій і нормалізують емоційний фон.

Однак Наукові праці встановили іншу залежність. При частому включенні цукру в раціон підвищується ймовірність розвитку депресії .

Вчені з США доведено , що солодкі напої і кондитерські вироби асоційовані з високою ймовірністю появи депресії.

Фахівці рекомендують виключити з дієти підсолоджувачі і простий цукор всім особам, схильним до депресивних розладів і суїцидальних думок.

Прості вуглеводи порушують злагоджену вироблення нейротрансмітерів в тканинах головного мозку і підсилюють активність окисного стресу. Подібні зміни згубно позначаються на психічному здоров'ї.

За інформацією британських дослідників, у чоловіків, які споживають 67 і більше грамів цукру на добу, ймовірність появи депресії на 23% вище, ніж у тих, хто приймає всього 40 грам. Схожа статистика зареєстровано і у жінок.

раціон, насичений простими вуглеводами, підвищує ризик розвитку депресивних розладів, а не бореться з ними, як вважалося раніше.

7. Прискорює старіння шкіри

Зморшки і складки під очима – фізіологічний процес старіння шкірних покривів. Однак неправильний раціон може наблизити їх появу.

Як стверджують німецькі вчені, прості цукри викликають окислення білків, що призводить до утворення кінцевих продуктів глікації. Подібні речовини змушують шкіру старіти швидше, а волосся – випадати.

Кінцеві продукти глікації руйнують колагенові і еластинові волокна, які є пружним і міцним каркасом нашої шкіри. Як наслідок – з'являються зморшки, ділянки звисання шкірного покриву.

велика кількість цукру в дієті негативно позначається на стані шкіри. Вона швидше старіє, з'являються множинні косметичні дефекти.

8. Викликає втому

Прийом простих вуглеводів швидко підвищує рівень цукру в крові. На короткий час організм отримує велика кількість енергії , однак потім спостерігається виснаження.

За даними американських досліджень, вже через 30-60 хвилин після вживання цукру рівень глюкози в крові знижується . Люди відчувають себе розбитими і втомленими, з'являється сонливість.

Додатковий мінус різких коливань рівня глюкози в плазмі крові – підвищення ризику ожиріння і цукрового діабету, психічних розладів.

Вчені рекомендують вибирати продукти з низькою кількістю простих вуглеводів і великою кількістю харчових волокон, а також з оптимальним вмістом білків і жирів. Подібна їжа вивільняє енергію повільно, дозволяю відчувати себе в тонусі протягом довгого часу. Особливо подібна практика важлива для спортсменів.

їжа, насичена простими цукрами, викликає різкий, але короткочасний приплив сил. Надалі спостерігається млявість і втома.

Інші шкідливі властивості

На цьому негативні властивості простих вуглеводів не обмежуються. Розглянемо ще кілька негативних аспектів частого вживання цукру:

  1. Погіршення здоров'я нирок . Різкі коливання глюкози в крові призводять до пошкодження капілярів клубочків нирок, що викликає ранній розвиток хронічної ниркової недостатності.
  2. Поява карієсу . Прості цукру-ідеальне джерело їжі для патогенних бактерій, які відіграють чільну роль в демінералізації емалі зубів.
  3. Розвиток подагри . Різкі сплески цукру в крові викликають підйом концентрації сечової кислоти, викликаючи розвиток або посилюючи перебіг подагри.
  4. Порушення когнітивних функцій . Дієти з швидкими вуглеводами асоційовані зі зниженням пам'яті та інтелекту, раннім формуванням деменції. Саме тому рекомендується давати якомога менше солодких продуктів дитині.
  5. Зміна роботи печінки . Печінка здатна одноразово перетворити близько 50-100 грамів глюкози. Підвищення даного показника призводить до розвитку жирового гепатозу – важкого захворювання, пов'язаного із заміщенням гепатоцитів на клітини жирової тканини.
перелік шкідливих властивостей цукру вкрай різноманітний і підтверджений масивною доказовою базою.

Як зменшити споживання

Нижче представлено кілька порад, які допоможуть скоротити або зовсім відмовити від прийому цукру:

  1. Заміна солодких напоїв. замість енергетичних і газованих напоїв, а також соків, можна вживати звичайний чай. А додавання м'яти або жасмину значно знижує потребу в цукрі.
  2. Використання натуральних природних підсолоджувачів. оптимальна заміна цукру для напоїв – це стевія. Вона приносить користь здоров'ю і не містить простих вуглеводів в складі.
  3. Вживання цілих фруктів. фруктові соки позбавлені клітковини (повільних вуглеводів), якими рясніють цільні плоди.
  4. Прийом білкової їжі на сніданок. вживання білків в першій половині дня знижує тягу до солодкого мінімум на 6-8 годин.
  5. Дробове харчування. частий (4-5 разів на день) прийом їжі знижує відчуття голоду і змушує відмовитися від перекусів, в якості яких часто виступають газовані напої і солодкі батончики.
  6. Збільшення частки прянощів в дієті. використання будь-яких спецій (базилік, перець, кардамон та ін.) або продуктів, що володіють яскравим смаком (сік лимона) знижує тягу до цукру.
  7. Вживання достатнього об'єму рідини. дефіцит води в організмі підвищує не тільки спрагу, але і відчуття голоду, змушуючи приймати солодку їжу в надмірних кількостях.
нормування споживання солодких продуктів і інші правила дозволять мінімізувати ризик.

Висновок

  1. Прості цукру – шкідлива складова раціону. Вони здатні погіршити здоров'я практично всіх систем органів.
  2. Надлишковий прийом солодких продуктів викликає розвиток ожиріння і раннє старіння шкіри, стимулює зростання злоякісних пухлин і формування цукрового діабету II типу, погіршує роботу головного мозку, підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань.
  3. З метою зниження ризиків для здоров'я рекомендується робити зусилля, щоб максимально знизити частку простих цукрів і збільшити обсяг складних вуглеводів в дієті.