Чим корисний бездріжджовий хліб для організму людини-5 доведених властивостей

Бездріжджовий хліб – популярний серед прихильників здорового харчування продукт. Він має грубу структуру і особливий смак. Такий хліб позитивно відбивається не тільки на фігурі, але і на здоров'я всього організму. Він добре засвоюється, швидко втамовує голод і відновлює роботу кишечника.

Що таке бездріжджовий хліб?

Бездріжджовий або прісний хліб – це хліб, приготований без використання дріжджів. Найчастіше під прісним хлібом розуміють коржі, рідше-тортилью і роті, які є головним продуктом харчування в деяких країнах Південної Азії і Центральної Америки.

Такий хліб готується на основі закваски, для приготування якої борошно розбавляють водою і залишають в теплому місці на деякий час; поступово маса заселяється мікроорганізмами, які і викликають процеси бродіння. Фактично, дані мікроорганізми і є дріжджами, однак, на відміну від звичайного хліба, отримані вони природним шляхом, а не вирощені в промислових умовах.

Для даного хліба часто використовується або цільнозернове борошно , або її суміш з пшеничного в різних пропорціях, зазвичай 1:1 або 1:4.

бездріжджовий хліб готується на основі закваски, де дріжджові бактерії розмножуються в природних умовах.

Склад і калорійність

Корисні властивості бездріжджового хліба визначаються його складом.

Продукт зазвичай складається на 100% з цільнозернового борошна (грубого помелу), має невелику калорійність (від 120 до 220 калорій на 100 грам) і низький глікемічний індекс (близько 35-45).

Він може бути рекомендований особам, які страждають на цукровий діабет.

» середньостатистичний " хліб без дріжджів обов'язково містить харчові волокна , вітаміни (PP, A, C, групи B), мінеральні компоненти (залізо, мідь, цинк, магній, селен, марганець, кальцій, фосфор) і антиоксиданти.

Кожне з описаних речовин необхідно для злагодженої роботи всіх органів людини, наприклад:

бездріжджовий хліб на основі цільнозерновий борошна – цінне джерело поживних речовин, що не шкодить фігурі і вуглеводного обміну.

5 корисних властивостей

Користь бездріжджового хліба визначає використовується для приготування зерно (пшеничне, житнє та ін.), при цьому борошно обов'язково повинна бути грубого помелу. Зупинимося на основних перевагах регулярного вживання цього продукту (з опорою на доказову базу).

1. Знижує рівень цукру в крові

За інформацією, представленою російськими фахівцями, хліб без дріжджів дозволяє контролювати рівень цукру в крові.

Він знижує вираженість інсулінорезистентності – ключового патогенетичного механізму становлення цукрового діабету II типу. В результаті жирові і м'язові клітини ефективно поглинають цукор, а його концентрація в крові знижується.

Також хліб гальмує всмоктування всіх вуглеводів, спожитих з їжею, з просвіту кишечника, тим самим не створюючи різких коливань глюкози в плазмі крові.

Прісний хліб рекомендований для дієтичного харчування і особам, що страждають на цукровий діабет II типу, а також схильним до розвитку даного захворювання.

хліб без дріжджів знижує концентрацію цукру в крові і може використовуватися в цілях профілактики розвитку цукрового діабету II типу.

2. Підтримує здоров'я серця і судин

Будь-який цільнозерновий хліб, згідно з дослідженнями, знижує ризик розвитку найпоширеніших і смертельно небезпечних серцево-судинних захворювань.

Часте вживання подібного хліба (не менше 28 грамів цільного зерна на добу) може знизити ризик розвитку патологій серця і судинного русла на 22 %.

Продукт попереджає відкладення кристаликів холестерину в стінках артеріальних судин. Це дозволяє знизити ймовірність розвитку атеросклеротичних бляшок і, як наслідок, таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, інфаркт міокарда.

Деякі мінерали (наприклад, калій) додатково знижують рівень артеріального тиску, забезпечуючи профілактику гіпертонічних кризів і раннього розвитку гіпертонії.

прісний хліб бореться з найбільш поширеними захворюваннями серця і судин, дозволяючи продовжити життя.

3. Знижує ризик розвитку інсульту

Виявлено здатність цільнозернового борошна (при регулярному додаванні в дієту) знижувати ризик інсульту становить 14%.

Такий хліб насичений вітамінами, кальцієм і калієм, антиоксидантами, які покращують обмінні процеси в тканинах головного мозку, а також підтримують еластичність і міцність дрібних артеріальних судин, захищаючи їх від розривів.

Хліб без дріжджів обов'язково повинен бути присутнім в раціоні літніх людей, а також осіб, у яких вже були гострі судинні катастрофи.

за рахунок збалансованого складу, продукт знижує ризик розвитку смертельно небезпечного ураження головного мозку – інсульту.

4. Допомагає худнути

Прісний хліб – джерело клітковини .

Французькі експерти стверджують , що харчові волокна – ключовий компонент їжі, що допомагає виключити переїдання і зробити фігуру красивою.

Клітковина, після потрапляння в шлунок, значно збільшується в об'ємі і створює механічний тиск на його стінки. В результаті центри голоду в головному мозку пригнічуються, людина їсть менше.

Також харчові волокна уповільнюють всмоктування вуглеводів з кишечника, що робить їх переварювання енергетично вигідним, а частина цукрів і зовсім виходить з організму в незміненому вигляді.

Важливо відзначити, що клітковина знижує жир в організмі нерівномірно. Харчові волокна мають тропність до найбільш небезпечного типу жирової тканини-абдомінального.

При регулярному додаванні цільнозернового бездріжджового хліба в дієту рідше зустрічаються ожиріння і надмірна маса тіла.

бездріжджовий хліб багатий клітковиною, яка сприяє схудненню і знижує ризик розвитку ожиріння. Продукт обов'язково повинен бути присутнім в раціоні спортсменів і людей, які ведуть активний спосіб життя.

5. Підтримує травлення

Клітковина необхідна для правильної роботи шлунково-кишкового апарату.

Харчові волокна стимулюють гладку мускулатуру стінки кишки, активізують її моторно-евакуаційну функцію. В результаті калові маси виводяться з організму своєчасно і в повному обсязі, що виключає ймовірність появи запорів і калової інтоксикації.

Також клітковина, за інформацією вчених, підтримує баланс мікрофлори. Вона підвищує чисельність дружніх бактерій, так як служить для них їжею, а також пригнічує ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних мешканців.

При адекватному складі мікрофлори рідше реєструються аутоімунні, інфекційні та злоякісні захворювання нижніх відділів кишечника.

прісний хліб бореться з запорами, допомагає відновити баланс мікрофлори і захистити кишечник від різних захворювань.

Шкода і протипоказання

Бездріжджовий хліб – безпечний продукт. Однак, в одиничних ситуаціях, він може завдати шкоди здоров'ю.

До числа побічних ефектів відносяться:

  1. Диспепсичні розлади. Продукт активує процеси гниття і бродіння в кишечнику (при надмірному прийомі), що призводить до здуття живота, підвищеного газоутворення, діареї.
  2. Інфекції. в процесі бродіння в заквасці можуть активно розмножуватися грибки роду Candida і деякі шкідливі бактерії. При порушеному імунітеті вони здатні викликати інфекції верхніх відділів дихальних шляхів і травної системи.
  3. Загострення хронічних захворювань. при вживанні прісного хліба натщесерце або у великих кількостях в чистому вигляді можливе загострення хронічних патологій верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба).

Прісний хліб домашнього приготування не рекомендується вживати жінкам під час вагітності та грудного вигодовування. Краще віддати перевагу промисловим варіантам, так як закваска на підприємствах проходить санітарний контроль.

зрідка такий хліб може завдати шкоди здоров'ю. Більшість побічних ефектів пов'язані з переїданням.

Покроковий рецепт

Розглянемо варіант приготування прісного хліба на промисловій заквасці (яка продається в магазинах).

Інгредієнти:

  • 3 ст. л. закваски;
  • 350 мл води;
  • 330 грам житнього борошна;
  • 1 ст. л. меду;
  • 1 ст. л. сухого квасу або меду;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • 1 ст. л. пшеничних або житніх висівок;
  • 2 ч. л. насіння льону;
  • 1 ч.л. солі.

Приготування:

  1. Заздалегідь дістати закваску їх холодильника. Дати нагрітися до кімнатної температури.
  2. Помістити закваску в скляну банку (500 мл), додати 50 грам борошна і 70-75 мл води, добре перемішати.
  3. Прикрийте банку рушником. Залишити закваску на 3-4 години при кімнатній температурі. За цей час її обсяг повинен збільшитися в 3-5 разів.
  4. Відібрати 100-120 грамів закваски, залишок прибрати в холодильник для наступних кулінарних шедеврів.
  5. У закваску додати воду (100 мл) і 50 грам просіяного житнього борошна. Ретельно перемішати до зникнення грудочок. Для змішування компонентів опару підійде скляна банка.
  6. Залишити опару при кімнатній температурі на 3-4 години, банку прикрити рушником.
  7. Заварити солод 50 мл окропу, дати охолонути. Додати мед і розмішати до повного розчинення.
  8. Додати солод і мед в опару. Добре перемішати.
  9. Змішати всі інгредієнти, ретельно перемішати. Борошно необхідно попередньо просіяти. Тісто можна замішувати руками або дерев'яною ложкою.
  10. Підготувати форму – змастити рослинним маслом. Викласти тісто, пригладити верхівку вологою пензликом або руками. Прикрити форму рушником і залишити на пару годин (для підйому). Хліб буде готовий до випічки тоді, коли на поверхні почнуть з'являтися бульбашки.
  11. Скропити поверхню хліба водою і помістити в духову шафу на 15 хвилин при температурі 210 °С.на нижній рівень ставиться ємність з водою.
  12. Прибрати ємність з водою, випікати хліб ще 15-20 хвилин при температурі 190 °С.
  13. Потім накрити хліб фольгою (щоб не вийшла жорстка скоринка), готувати ще 20 хвилин при температурі 190 °С.
  14. Дайте охолонути в духовці. Блюдо готове.

Хліб можна готувати і в хлібопічці (згідно з встановленими програмами приготування). Отриманий продукт виходить не тільки м'яким і смачним, але і корисним.

бездріжджовий хліб можна зробити своїми руками. Головне-дотримати всю технологію приготування.

Поради щодо прийому

Розглянемо основні правила вживання хліба без дріжджів:

  1. Скільки можна в день. добова норма для будь – якого хліба-не більше 200-250 грамів. Переїдання може негативно позначитися на роботі кишечника і масі тіла.
  2. Коли краще їсти. щоб уникнути ризиків для травної системи, продукт рекомендується приймати протягом дня невеликими порціями. На ніч і натщесерце їсти не слід.
  3. З чим поєднувати. Продукт ідеально підходить до страв з сиру і кисломолочних виробів, нежирного м'яса з великим вмістом білка (індичка), риби.
  4. Як зберігати. хліб краще зберігати в пергаментному папері. Вона дозволить зберегти його на 100-120 годин від моменту приготування. Використовувати герметичні контейнери і целофанові пакети не слід.
дотримання простих порад дозволить розкрити всю користь і смак хліба.

Висновок

  1. Бездріжджовий хліб – це хліб, що випікається на основі закваски. Краще вибирати продукт на основі цільнозерновий борошна, так як вона багата вітамінами, мінералами і антиоксидантами.
  2. Продукт може поліпшити роботу кишечника, зміцнити здоров'я серця і судин, знизити ризик розвитку раку і судинних катастроф, попередити розвиток цукрового діабету і ожиріння.
  3. Хліб має ряд побічних ефектів, більшість з яких проявляються при переїданні. Щоб знизити ризики при домашньому приготуванні, слід вибирати промислову закваску.