7 корисних властивостей лляної муки, протипоказання і способи застосування

Страви на основі лляної муки виходять не тільки поживними і ситними, але і корисними. Таке борошно рясніє вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які можуть знизити ризик розвитку небезпечних захворювань. Продукт можна з легкістю знайти на прилавках магазинів або виготовити самостійно з насіння льону.

Що таке лляне борошно?

Лляне борошно – це різновид борошна, яке можна отримати з насіння льону.

Процес промислового виготовлення складається з двох основних етапів:

  • Подрібнення (помел) насіння льону;
  • Знежирення маси.

В процесі знежирення з майбутньої борошна видаляються всі жири.

Однак борошно можна приготувати і в домашніх умовах. Єдиний мінус самостійного розмелювання насіння-висока частка лляної олії (до 50%).

Лляна мука позбавлена глютену і може вживатися особами з непереносимістю даного білка.

У кулінарії її використовують для випікання виробів з прісного і дріжджового тіста (млинці, пироги, оладки та інші кондитерські вироби). Як правило, використовується не тільки лляна мука, а її суміш з пшеничного (співвідношення 1-3:7-9).

У народній медицині борошно служить головним інгредієнтом однойменної каші, що надає благотворний вплив на роботу кишечника і всього шлунково-кишкового тракту.

лляна мука – продукт помелу і знежирення насіння льону. Її можна отримати і самостійно, проте вона буде насичена маслами.

Чим вона корисна-7 властивостей

Зупинимося на ключових фактах про користь лляної муки для здоров'я (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіє багатим складом

Лляне борошно володіє невеликий енергетичною цінністю (всього 236 калорій на 100 грам), на 35% складається з білка і всього на 5% з вуглеводів, що робить її цінним дієтичним продуктом.

Продукт багатий вітамінами (A, K, E, групи B), мінералами (хром, мідь, марганець, магній, залізо), харчовими волокнами і антиоксидантами. У борошні домашнього помелу також містяться омега-3 і омега-6 жирні кислоти.

Серед антиоксидантів особлива цінність відводиться лігнанам, здатним захистити організм від раку і деяких хронічних захворювань.

лляна мука має в складі масу біологічно активних речовин, які відповідають за її корисні властивості.

2. Знижує рівень холестерину

Насіння льону та інші продукти на їх основі, згідно з великими дослідженнями, позитивно відображаються на рівні загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ) у крові.

Використання лляної муки в домашній кулінарії дозволить нормалізувати рівень холестерину в плазмі крові і попередити утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин, здатних частково або повністю перекрити потік крові.

Систематичне включення продукту в раціон дозволяє забезпечити профілактику таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт. Особливо це важливо особам старших вікових груп.

використання лляної муки допомагає захистити артерії від утворення атеросклеротичних бляшок.

3. Захищає від раку

Протипухлинними ефектами володіє виключно борошно домашнього приготування.

Антиоксиданти і жирні кислоти нейтралізують частину вільних радикалів, які утворюються в ході окисного стресу.

Дані агресивно налаштовані молекули здатні запустити ріст і поділ злоякісних клітин, а також підвищити ймовірність розвитку хронічних захворювань з боку будь-якої системи органів. Дія перевірено в ряді наукових досліджень.

Китайські фахівці вказують на здатність продукту уповільнити метастазування ракових клітин легенів. Досліди проводилися на гризунах.

За даними експертів з Єгипту, Домашнє лляне борошно може придушити поділ злоякісних клітин слизової оболонки товстого кишечника. Також продукт ефективний з метою профілактики новоутворень молочних залоз у жінок.

Лляну муку особливо важливо приймати працівникам з груп ризику (робота на атомних об'єктах або в умовах радіаційного забруднення, тривале перебування в шахтах або в контакті з важкими металами).

лляна мука домашнього виробництва, за рахунок наявності антиоксидантів в складі, може захистити організм людини від злоякісних пухлин.

4. Нормалізує рівень артеріального тиску

Головну роль в контролі артеріального тиску грають омега-3 жирні кислоти, якими рясніють подрібнені насіння льону не пройшли фінальну обробку (знежирення).

Дослідження грецьких фахівців демонструють здатність борошна знижувати систолічний та діастолічний артеріальний тиск. При цьому для досягнення терапевтичного ефекту достатньо всього 30 грамів продукту протягом 4 місяців.

Також домашня лляна мука може захистити серце від дегенеративних змін і попередити появу порушень ритму.

Не менш важлива здатність продукту підвищувати еластичність стінок артеріальних судин, які беруть участь в стабільному підйомі рівня артеріального тиску (артерії з віком піддаються фіброзним змінам)

Лляну муку можна вживати особам всіх вікових груп з метою профілактики і терапії (спільно з медикаментами, призначеними лікарем) гіпертонічної хвороби, попередження раптових гіпертонічних кризів.

лляна мука, за рахунок вмісту омега-3 жирних кислот, знижує рівень артеріального тиску і попереджає розвиток гіпертонічної хвороби.

5. Підтримує здоров'я травної системи

Лляне масло , що містяться в складі домашньої борошна, є ефективним засобом для профілактики і боротьби з запорами.

Спеціалісти з'ясували , що продукт дозволяє збільшити частоту і обсяг стільця. Ефективність зареєстрована навіть при тривалій затримці стільця (понад 4 доби).

У підтримці роботи кишечника також відіграють важливу роль харчові волокна. клітковина регулює моторно-евакуаційну функцію стінки кишечника, так як стимулює роботу гладкої мускулатури.

Також харчові волокна підвищують чисельність дружніх представників мікрофлори, так як служать для них джерело їжі . На даному тлі знижується чисельність патогенних і умовно-патогенних мешканців.

При адекватному складі мікрофлори рідше зустрічаються інфекційно-запальні і аутоімунні захворювання.

Страви на основі лляної муки рекомендовано приймати при запорах або підвищеної схильності ним. Вони дозволять нормалізувати стілець практично при повній відсутності побічних ефектів, характерних для лікарських препаратів. Дія виражено в однаковій мірі у чоловіків і жінок.

лляна мука багата клітковиною і омега-3 жирними маслами, які вважаються ефективним засобом для боротьби з запорами.

6. Допомагає схуднути

Харчові волокна, якими рясніє борошно льону, допомагають підтримувати і навіть знижувати масу тіла. Дія реалізується за рахунок декількох механізмів:

  1. Придушення почуття голоду. згідно з дослідженнями вчених з США, клітковина, потрапивши в шлунок, швидко збільшується в розмірах. Після механічного перерозтягнення шлунка за допомогою нервово-рефлекторних і гормональних механізмів зменшується тяга до їжі.
  2. Уповільнення всмоктування жирів. харчові волокна здатні обмежити поглинання жирів з кишечника. В результаті частина жирної їжі проходить через кишечник незасвоєною, а калорійність спожитих страв знижується.

Лляну муку при схудненні можна додавати в будь-які страви або готувати з неї каші. При дотриманні калорійності денного раціону вони вважаються повністю безпечними і корисними для фігури.

вживання лляної муки дозволяє контролювати вагу. Дія реалізується за рахунок наявності клітковини в складі.

7. Покращує стан шкіри

Олії льону діють не тільки при місцевому контакті зі шкірою, але і при прийомі всередину. Використання борошна домашнього приготування дозволить омолодити шкіру і навіть усунути зморшки.

Представники німецької наукової спільноти виявили , що тривалий прийом льону та інших продуктів на його основі підвищує гладкість і еластичність шкіри, сприяє розгладженню невеликих зморшок.

Також продукт забезпечує профілактику і надає допомогу в лікуванні алергічних та інфекційно-запальних захворювань на рівні шкіри і підшкірно-жирової клітковини. За інформацією корейських експертів, олія льону бореться з набряком, свербінням і гіперемією шкіри.

використання лляної муки при приготуванні страв допомагає поліпшити здоров'я і естетику шкіри обличчя і тіла.

Шкода і протипоказання

В окремих випадках, лляна мука може завдати шкоди здоров'ю. Можливий розвиток таких побічних ефектів:

  1. Диспепсичні розлади. при прийомі великих обсягів борошна можливе подразнення слизових оболонок кишечника і порушення моторно-евакуаційної функції. Виявляються у формі загострення хронічних захворювань травної системи, діареї або наполегливої запору, здуття живота.
  2. «розрідження» крові. Активні компоненти насіння льону знижують» в'язкість " крові . Не рекомендується зловживати лляної борошном при тривалому прийомі антикоагулянтів.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і характеризуються переважно легким перебігом (переважно шкірні висипання). Обумовлені підвищеною чутливістю організму людини до окремих компонентів насіння льону.

Антиоксиданти лігнани, що входять до складу лляної муки домашнього приготування, мають естрогенну активність, тому її протипоказано використовувати вагітним жінкам. Магазинна борошно дозволена до вживання.

лляна мука має протипоказання і може нашкодити організму . Рекомендується уважно підходити до включення продукту в дієту з урахуванням ризиків для здоров'я.

Рецепт приготування вдома

Для самостійного приготування рекомендується брати виключно свіжі і чисті насіння. Вони повинні бути ретельно висушені. Колір або сорт особливого значення не має.

Етапи можна представити наступним чином:

  1. Помістити насіння в чашу блендера, кавомолки, кухонного комбайна або млина.
  2. Подрібнити до однорідності. зважаючи на велику кількість масел отримана маса може прилипати до стінок. Слід періодично знімати її ложкою.
  3. Просіяти подрібнене насіння через сито. великі гранули подрібнити повторно. Повторити процедуру 3-4 рази
  4. Розкласти порошок на деко і дати просохнути при кімнатній температурі 6-8 годин. Для захисту від комах можна скористатися марлею.
  5. Помістіть борошно в герметичну ємність.

Лляні насіння м'які за своєю структурою і не заподіють шкоди кухонній техніці, на відміну від інших зернових культур.

приготувати борошно в домашніх умовах – просте завдання. При цьому рекомендується вибирати якісні і висушені насіння.

Поради щодо застосування та зберігання

Лляне борошно – швидкопсувний і улюблений комахами продукт, який досить складно зберігати тривалий час. Розглянемо ключові правила роботи з продуктом:

  1. Як зберігати? Домашня борошно обов'язково повинна зберігатися в сухих герметичних ємностях. Неприпустимі різкі перепади температури в процесі зберігання, а також вплив вологи і прямих сонячних променів.
  2. Скільки можна зберігати? самостійно виготовлене борошно можна зберігати до 2-3 місяців. Потім масла зіпсують смак і аромат продукту, а його використання стане небезпечним для здоров'я. Магазинний аналог зберігає свої властивості до 12-24 місяців (в залежності про технології виробництва).
  3. Що можна приготувати? лляну муку можна додавати в тісто (в поєднанні з пшеничним борошном) і готувати різні оладки, млинці, пироги та інші кондитерські вироби. Хліб і випічка набуває особливого коричневого кольору, а також неповторний смак і аромат. Борошно можна застосовувати для різних супів, соусів, киселів і запіканок, додавати в кефір або молоко.
  4. Де ще можна використовувати? лляна мука отримала визнання в косметології. Її використовують для домашніх масок по догляду за шкірою тіла та обличчя.
тільки грамотний підхід до зберігання і використання лляної муки дозволить розкрити біологічний потенціал в повній мірі.

Висновок

  1. Лляне борошно – цінний з біологічної точки зору продукт. Вона містить вітаміни, мінерали, антиоксиданти і, при домашньому приготуванні, корисні омега-3 і омега-6 жирні кислоти.
  2. Продукт зміцнює здоров'я серцево-судинної системи, регулює роботу кишечника, захищає від раку, покращує стан шкірних покривів, а також допомагає скинути вагу.
  3. При прийомі лляної муки можливий розвиток побічних ефектів, які слід обов'язково враховувати.
  4. Приготувати продукт можна самостійно в домашніх умовах. Буде потрібно лише будь-який подрібнювальний прилад (кавомолка, блендер, кухонний комбайн або млин). Єдиний мінус отриманого продукту-незначний термін зберігання.