Чим корисна рисове борошно для здоров'я-7 доведених властивостей
Рисове борошно багате білками, вітамінами, мінералами та антиоксидантами, не містить глютену. Вона комплексно впливає на здоров'я, забезпечуючи профілактику найнебезпечніших захворювань серцево-судинної та ендокринної систем, а також раку. Борошно сміливо можна додавати в раціон особам різного віку, включаючи дітей перших років життя.
Зміст
Що таке рисове борошно?
Рисове борошно – це різновид борошна, виготовлена із зерен білого або бурого (цільного) рису. Вона є одним з лідерів за вмістом білка і крохмалю, насичена вітамінами і мінералами і практично позбавлена клейковини.
Описані властивості дозволяють широко використовувати рисове борошно при приготуванні дієтичних і дитячих страв.
Продукт широко поширений в країнах Південно-Східної Азії (японська, тайська, в'єтнамська, Індійська і корейська кухні), застосовується в національних стравах. У Росії рисове борошно часто додають до пшеничного для отримання хрустких білочок і печива, хлібців та іншої випічки. Рисове борошно надає крихкість і пористу структуру випеченому тесту.
Борошно корисна для здоров'я, так як містить масу вітамінів (B1, B2, B5, B6, E, K) і мінералів (залізо, фосфор, марганець, магній), проте поступається за їх питомою вагою пшеничного борошна. Також вона має в складі значно менше білків (5-6 проти 10-14 грамів на 100 грам продукту). Кількість вуглеводів приблизно однакове в обох продуктах.
Топ-7 корисних властивостей
Рис – це головний і єдиний продукт для виготовлення рисового борошна. Тому корисні властивості борошна безпосередньо залежать від типу рису, який використовувався для її приготування. Найкориснішим видом вважається бурий (цілісний) рис . Саме з такого рису виходить найбільш цінна мука.
Розглянемо головні факти про користь рисового борошна з цільного рису (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Володіє багатим складом
Рисове борошно, як і сам цілий рис, містить вітаміни, мінерали і навіть антиоксидантні. Розглянемо їх детальніше:
найменування компонента | приблизний відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грамів продукту) |
білки | 6 % |
жири | 2 % |
вуглеводи | 56 % |
клітковина | 12 % |
вітамін А | 9 % |
вітамін В5 | 16 % |
вітамін В6 | 22 % |
вітамін PP | 13 % |
магній | 13 % |
залізо | 2 % |
Марганець | 60 % |
мідь | 13 % |
калій | 3 % |
Описані біологічно активні речовини необхідні для забезпечення життєдіяльності організму людини. Наприклад, калій регулює рівень артеріального тиску, залізо бере участь в кровотворенні, вітаміни групи B забезпечують передачу нервових і нервово-м'язових імпульсів.
2. Допомагає в схудненні
Рисове борошно – продукт з високою енергетичною цінністю (близько 360 калорій на 100 грам), проте останні дослідження показують, що вона здатна позитивно позначитися на масі тіла.
Основна роль належить харчових волокон . Вони допомагають засвоювати поживні речовини з спожитої їжі і нормалізують обмін речовин в цілому.
Харчові волокна також викликають швидке переповнення шлунка, що за допомогою нервово-рефлекторних механізмів пригнічує голод.
Вчені не виявили ніякого зв'язку між включенням рису і продуктів на його основі в дієту і високим ризиком розвитку ожиріння. Поодинокі праці продемонстрували негативну динаміку.
За даними американських вчених, додавання біологічно активних добавок з рисовим борошном в їжу викликає зниження ваги та індексу маси тіла.
Рисове борошно при схудненні можна сміливо додавати в раціон. Головне-ретельно нормувати споживання (з урахуванням енергетичної цінності). Дія продукту не пов'язане з гормональними механізмами, отже, однаково ефективно в організмі чоловіків і жінок.
3. Підтримує здоров'я серця і судин
Практично всі мінеральні речовини, що входять до складу борошна, корисні для серцево-судинної системи . Вони регулюють рівень артеріального тиску і попереджають появу аритмій.
До складу також входить особлива група антиоксидантів – лігнани. Вони попереджають вікове підвищення жорсткості стінок артерій і відкладення в них кристалів холестерину. Також на тлі вживання рису і будь-яких продуктів на його основі зафіксовано зниження рівня загального і «шкідливого» (ЛПНЩ) холестерину, підвищення кількість «корисного» (ЛПВЩ) холестеролу.
Прийом продукту дозволяє попередити раніше розвиток гіпертонічної хвороби і стабілізувати рівень артеріального тиску, забезпечити профілактику гіпертонічних кризів.
Гіпохолестеринемічні ефекти знижують ризик розвитку патологій, асоційованих з атеросклеротичним ураженням судинного русла (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку та інсульт).
4. Бореться з цукровим діабетом
Білий рис – продукт з високим глікемічним індексом, отже, він може провокувати різкі скачки рівня цукру в крові.
А ось борошно з цільнозернового (бурого) рису &8212; зовсім інша справа.
У складі є маса харчових волокон і магнію, які, за інформацією зарубіжних фахівців, стабілізують рівень глюкози в плазмі крові і навіть знижують ризик формування цукрового діабету II типу.
Клітковина і мінерали впливають на головний патогенетичний механізм становлення цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність. Вони підвищують чутливість периферичних рецепторних комплексів, розташованих на клітинах жирової і м'язової тканини. Останні, в свою чергу, починають ефективно поглинати цукор з крові. В результаті рівень глюкози нормалізується, а ймовірність розвитку діабету падає.
5. Захищає від раку
Рисове борошно рясніє антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали (утворюються в ході окисного стресу).
Антиоксидантні речовини здатні викликати пошкодження і злоякісне переродження клітин, істотно підвищити ризик появи хронічних захворювань з боку будь-якої системи органів.
Особливо ефективні фенольні сполуки (кавова і ферулова кислоти, трицин). доведено , що вони блокують поділ і викликають загибель ракових клітин.
6. Підходить для людей з непереносимістю глютену
Целіакія або непереносимість глютену – поширене захворювання (до 1% населення), обумовлене пошкодження ворсинок тонкого кишечника білками, що містять глютен.
Прояви патології вкрай неприємні (зміни частоти, характеру і запаху стільця; зниження ваги і втрата апетиту, порушення всмоктування поживних речовин і ін.) і значно знижують якість життя.
Рисове борошно не містить глютену. Вона може бути задіяна для будь-яких кулінарних цілей без ризиків для здоров'я.
7. Збільшує тривалість життя
Як вже було сказано, рисове борошно дозволяє знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, раку, цукрового діабету II типу. Дані патології мають широке поширення і часто виступають в ролі причини смерті населення.
Додатково продукт багатий білками, концентрація яких значно вище, ніж в молоко і деяких молочних продуктах .
Протеїни є основним будівельним матеріалом для організму і неймовірно важливі в літньому віці. Саме у людей старших вікових груп часто реєструється недоїдання і пов'язаний з даним станом комплекс атрофічних і дегенеративних змін.
Крім того, рисове борошно-ідеальний продукт для фортифікації вітамінами і мінеральними речовинами.
Шкода і протипоказання
Рисове борошно вимагає обов'язкового нормування споживання. При надмірному прийомі або підвищеної індивідуальної чутливості можливий розвиток наступних побічних ефектів:
- Ожиріння. рисове борошно має високу енергетичну цінність. У невеликих обсягах вона сприяє схудненню, в надлишкових – викликає появу нових жирових депо, переважно в області живота.
- Запори. незважаючи на велику кількість харчових волокон в складі, вживання великої кількості рису і продуктів на його основі може спровокувати зниження частоти стільця і навіть запори.
- Алергічні реакції. викликані сенсибілізацією організму до певних білків у складі. Алергопатології частіше протікають у важкій формі і вимагають негайного надання медичної допомоги. У 30% випадків спостерігається кропив'янка або подразнення слизових оболонок порожнини рота, стравоходу, шлунка і кишечника.
Рис містить фосфор і калій. Дані мінерали можуть бути небезпечні при захворюваннях, що супроводжуються порушенням функцій нирок. Накопичення подібних речовин загрожує ураженням серця і слизових оболонок кишечника.
Рисове борошно можна вживати жінкам під час вагітності і використовувати при приготуванні страв для дітей старше 3-х років.
Рецепт приготування вдома
Рисове борошно домашнього помелу є ідеальною безглютеновою альтернативою звичайному пшеничному борошну. Для приготування можна використовувати будь-який рис, але краще бурий.
Рекомендується застосовувати якісну техніку для помелу. Додатково коричневий рис додасть борошні більш приємний солодкуватий смак і аромат.
Для приготування необхідно:
- Помістіть рис у блендер, кавомолку або млин. рекомендується заповнювати чашу приладу не більше 1/3 -1/4 обсягу.
- Подрібнити рис. спершу рекомендується кілька разів включити прилад, щоб перемолоти рис на невеликі гранули, відкрити кришку і перемішати. Потім подрібнити до отримання порошку. Чим менше вийдуть частинки порошку, чим краще. З 1 склянки рису виходить 1,5-2 склянки борошна.
- Пересипати борошно в будь-яку герметичну ємність. Борошно готова.
Не рекомендується попередньо вимочувати рис перед подрібненням, а потім висушувати борошно. Подібна практика значно полегшує виготовлення борошна і піклується про кухонну техніку, але знижує біологічний потенціал борошна домашнього приготування.
Поради щодо використання
Рисова мука корисна виключно при правильному її використанні і вживанні. Розглянемо найголовніші поради:
- Як зберігати? Продукт зберігає свої властивості в будь-який герметичній ємності (краще в скляній) в темному і прохолодному місці. Попадання вологи в борошно неприпустимо.
- Скільки зберігати? рисове борошно домашнього приготування зберігається не більше 1 року, придбана в магазинах – згідно з рекомендаціями виробника на упаковці.
- Як вибрати в магазинах? якісний продукт має білу (припустимо невеликий темнуватий відтінок) забарвлення, однорідну консистенцію. Промислова мука повинна бути позбавлена смаку і запаху, наявність сторонніх домішок не допускається.
- Що можна приготувати? рисове борошно використовується при виготовленні пирогів та іншої випічки, млинців і сирників. Вона часто служить інгредієнтом для тесту для пельменів і макаронів. Її часто додають в котлети і тефтелі, кондитерські крему. За погодженням з лікарем на основі рисового борошна можна варити каші для дитячого харчування дітей перших років життя.
- Скільки можна в день? не рекомендується вживати більше 100-200 грамів чистого борошна (в перерахунку на готові страви – більше) на добу.
- Де ще використовується? рисове борошно широко застосовується в косметології для догляду за шкірою обличчя і тіла (має місцеву протизапальну, омолоджуючу і ранозагоювальну дію).
Висновок
- Рисове борошно – цінний безглютеновий продукт харчування, насичений білками, клітковиною, вітамінами, мінералами і антиоксидантними речовинами.
- Вживання страв на основі рисового борошна допомагає зберегти здоров'я серцево-судинної системи, забезпечити профілактику раку і цукрового діабету II типу, нормалізувати масу тіла. Продукт дарує організму поживні речовини і дозволяє збільшити тривалість життя.
- При прийомі борошна можливий розвиток побічних ефектів, з якими рекомендується попередньо ознайомитися.
- Приготувати рисове борошно в домашніх умовах – просте завдання. Досить мати будь-який подрібнювальний прилад (блендер, кавомолка, млин).