Чим корисна рисове борошно для здоров'я-7 доведених властивостей

Рисове борошно багате білками, вітамінами, мінералами та антиоксидантами, не містить глютену. Вона комплексно впливає на здоров'я, забезпечуючи профілактику найнебезпечніших захворювань серцево-судинної та ендокринної систем, а також раку. Борошно сміливо можна додавати в раціон особам різного віку, включаючи дітей перших років життя.

Що таке рисове борошно?

Рисове борошно – це різновид борошна, виготовлена із зерен білого або бурого (цільного) рису. Вона є одним з лідерів за вмістом білка і крохмалю, насичена вітамінами і мінералами і практично позбавлена клейковини.

Описані властивості дозволяють широко використовувати рисове борошно при приготуванні дієтичних і дитячих страв.

Продукт широко поширений в країнах Південно-Східної Азії (японська, тайська, в'єтнамська, Індійська і корейська кухні), застосовується в національних стравах. У Росії рисове борошно часто додають до пшеничного для отримання хрустких білочок і печива, хлібців та іншої випічки. Рисове борошно надає крихкість і пористу структуру випеченому тесту.

Борошно корисна для здоров'я, так як містить масу вітамінів (B1, B2, B5, B6, E, K) і мінералів (залізо, фосфор, марганець, магній), проте поступається за їх питомою вагою пшеничного борошна. Також вона має в складі значно менше білків (5-6 проти 10-14 грамів на 100 грам продукту). Кількість вуглеводів приблизно однакове в обох продуктах.

рисове борошно робиться з перемелених рисових зерен. Це популярний продукт азіатської кухні, який багатий корисними речовинами.

Топ-7 корисних властивостей

Рис – це головний і єдиний продукт для виготовлення рисового борошна. Тому корисні властивості борошна безпосередньо залежать від типу рису, який використовувався для її приготування. Найкориснішим видом вважається бурий (цілісний) рис . Саме з такого рису виходить найбільш цінна мука.

Розглянемо головні факти про користь рисового борошна з цільного рису (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіє багатим складом

Рисове борошно, як і сам цілий рис, містить вітаміни, мінерали і навіть антиоксидантні. Розглянемо їх детальніше:

найменування компонента приблизний відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грамів продукту)
білки 6 %
жири 2 %
вуглеводи 56 %
клітковина 12 %
вітамін А 9 %
вітамін В5 16 %
вітамін В6 22 %
вітамін PP 13 %
магній 13 %
залізо 2 %
Марганець 60 %
мідь 13 %
калій 3 %

Описані біологічно активні речовини необхідні для забезпечення життєдіяльності організму людини. Наприклад, калій регулює рівень артеріального тиску, залізо бере участь в кровотворенні, вітаміни групи B забезпечують передачу нервових і нервово-м'язових імпульсів.

рисове борошно є багатим джерелом поживних речовин.

2. Допомагає в схудненні

Рисове борошно – продукт з високою енергетичною цінністю (близько 360 калорій на 100 грам), проте останні дослідження показують, що вона здатна позитивно позначитися на масі тіла.

Основна роль належить харчових волокон . Вони допомагають засвоювати поживні речовини з спожитої їжі і нормалізують обмін речовин в цілому.

Харчові волокна також викликають швидке переповнення шлунка, що за допомогою нервово-рефлекторних механізмів пригнічує голод.

Вчені не виявили ніякого зв'язку між включенням рису і продуктів на його основі в дієту і високим ризиком розвитку ожиріння. Поодинокі праці продемонстрували негативну динаміку.

За даними американських вчених, додавання біологічно активних добавок з рисовим борошном в їжу викликає зниження ваги та індексу маси тіла.

Рисове борошно при схудненні можна сміливо додавати в раціон. Головне-ретельно нормувати споживання (з урахуванням енергетичної цінності). Дія продукту не пов'язане з гормональними механізмами, отже, однаково ефективно в організмі чоловіків і жінок.

використання рисового борошна для приготування страв дозволяє ефективно контролювати власну вагу. Продукт можна використовувати в цілях схуднення.

3. Підтримує здоров'я серця і судин

Практично всі мінеральні речовини, що входять до складу борошна, корисні для серцево-судинної системи . Вони регулюють рівень артеріального тиску і попереджають появу аритмій.

До складу також входить особлива група антиоксидантів – лігнани. Вони попереджають вікове підвищення жорсткості стінок артерій і відкладення в них кристалів холестерину. Також на тлі вживання рису і будь-яких продуктів на його основі зафіксовано зниження рівня загального і «шкідливого» (ЛПНЩ) холестерину, підвищення кількість «корисного» (ЛПВЩ) холестеролу.

Прийом продукту дозволяє попередити раніше розвиток гіпертонічної хвороби і стабілізувати рівень артеріального тиску, забезпечити профілактику гіпертонічних кризів.

Гіпохолестеринемічні ефекти знижують ризик розвитку патологій, асоційованих з атеросклеротичним ураженням судинного русла (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку та інсульт).

включення рисового борошна в раціон допоможе убезпечити серце і судини від найбільш поширених і смертельно небезпечних захворювань.

4. Бореться з цукровим діабетом

Білий рис – продукт з високим глікемічним індексом, отже, він може провокувати різкі скачки рівня цукру в крові.

А ось борошно з цільнозернового (бурого) рису &8212; зовсім інша справа.

У складі є маса харчових волокон і магнію, які, за інформацією зарубіжних фахівців, стабілізують рівень глюкози в плазмі крові і навіть знижують ризик формування цукрового діабету II типу.

Клітковина і мінерали впливають на головний патогенетичний механізм становлення цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність. Вони підвищують чутливість периферичних рецепторних комплексів, розташованих на клітинах жирової і м'язової тканини. Останні, в свою чергу, починають ефективно поглинати цукор з крові. В результаті рівень глюкози нормалізується, а ймовірність розвитку діабету падає.

рисове борошно (але тільки з цільного рису!) може попередити розвиток цукрового діабету II типу і забезпечити належний контроль рівня цукру в крові.

5. Захищає від раку

Рисове борошно рясніє антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали (утворюються в ході окисного стресу).

Антиоксидантні речовини здатні викликати пошкодження і злоякісне переродження клітин, істотно підвищити ризик появи хронічних захворювань з боку будь-якої системи органів.

Особливо ефективні фенольні сполуки (кавова і ферулова кислоти, трицин). доведено , що вони блокують поділ і викликають загибель ракових клітин.

систематичне приготування випічки і страв на основі рисового борошна дозволяє знизити ймовірність появи злоякісних пухлин в організмі.

6. Підходить для людей з непереносимістю глютену

Целіакія або непереносимість глютену – поширене захворювання (до 1% населення), обумовлене пошкодження ворсинок тонкого кишечника білками, що містять глютен.

Прояви патології вкрай неприємні (зміни частоти, характеру і запаху стільця; зниження ваги і втрата апетиту, порушення всмоктування поживних речовин і ін.) і значно знижують якість життя.

Рисове борошно не містить глютену. Вона може бути задіяна для будь-яких кулінарних цілей без ризиків для здоров'я.

рисове борошно позбавлене глютену і рекомендується людям, які страждають на глютенову ентропатію.

7. Збільшує тривалість життя

Як вже було сказано, рисове борошно дозволяє знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, раку, цукрового діабету II типу. Дані патології мають широке поширення і часто виступають в ролі причини смерті населення.

Додатково продукт багатий білками, концентрація яких значно вище, ніж в молоко і деяких молочних продуктах .

Протеїни є основним будівельним матеріалом для організму і неймовірно важливі в літньому віці. Саме у людей старших вікових груп часто реєструється недоїдання і пов'язаний з даним станом комплекс атрофічних і дегенеративних змін.

Крім того, рисове борошно-ідеальний продукт для фортифікації вітамінами і мінеральними речовинами.

додавання рисового борошна в раціон дозволяє збільшити тривалість життя завдяки зниженню ризику розвитку найпоширеніших захворювань.

Шкода і протипоказання

Рисове борошно вимагає обов'язкового нормування споживання. При надмірному прийомі або підвищеної індивідуальної чутливості можливий розвиток наступних побічних ефектів:

  1. Ожиріння. рисове борошно має високу енергетичну цінність. У невеликих обсягах вона сприяє схудненню, в надлишкових – викликає появу нових жирових депо, переважно в області живота.
  2. Запори. незважаючи на велику кількість харчових волокон в складі, вживання великої кількості рису і продуктів на його основі може спровокувати зниження частоти стільця і навіть запори.
  3. Алергічні реакції. викликані сенсибілізацією організму до певних білків у складі. Алергопатології частіше протікають у важкій формі і вимагають негайного надання медичної допомоги. У 30% випадків спостерігається кропив'янка або подразнення слизових оболонок порожнини рота, стравоходу, шлунка і кишечника.

Рис містить фосфор і калій. Дані мінерали можуть бути небезпечні при захворюваннях, що супроводжуються порушенням функцій нирок. Накопичення подібних речовин загрожує ураженням серця і слизових оболонок кишечника.

Рисове борошно можна вживати жінкам під час вагітності і використовувати при приготуванні страв для дітей старше 3-х років.

рисове борошно має ряд побічних ефектів і протипоказань. Слід ретельно підходити до питань включення продукту в дієту.

Рецепт приготування вдома

Рисове борошно домашнього помелу є ідеальною безглютеновою альтернативою звичайному пшеничному борошну. Для приготування можна використовувати будь-який рис, але краще бурий.

Рекомендується застосовувати якісну техніку для помелу. Додатково коричневий рис додасть борошні більш приємний солодкуватий смак і аромат.

Для приготування необхідно:

  1. Помістіть рис у блендер, кавомолку або млин. рекомендується заповнювати чашу приладу не більше 1/3 -1/4 обсягу.
  2. Подрібнити рис. спершу рекомендується кілька разів включити прилад, щоб перемолоти рис на невеликі гранули, відкрити кришку і перемішати. Потім подрібнити до отримання порошку. Чим менше вийдуть частинки порошку, чим краще. З 1 склянки рису виходить 1,5-2 склянки борошна.
  3. Пересипати борошно в будь-яку герметичну ємність. Борошно готова.

Не рекомендується попередньо вимочувати рис перед подрібненням, а потім висушувати борошно. Подібна практика значно полегшує виготовлення борошна і піклується про кухонну техніку, але знижує біологічний потенціал борошна домашнього приготування.

приготувати борошно самостійно – просте завдання. Головне-уважно слідувати технології і не вимочувати рис.

Поради щодо використання

Рисова мука корисна виключно при правильному її використанні і вживанні. Розглянемо найголовніші поради:

  1. Як зберігати? Продукт зберігає свої властивості в будь-який герметичній ємності (краще в скляній) в темному і прохолодному місці. Попадання вологи в борошно неприпустимо.
  2. Скільки зберігати? рисове борошно домашнього приготування зберігається не більше 1 року, придбана в магазинах – згідно з рекомендаціями виробника на упаковці.
  3. Як вибрати в магазинах? якісний продукт має білу (припустимо невеликий темнуватий відтінок) забарвлення, однорідну консистенцію. Промислова мука повинна бути позбавлена смаку і запаху, наявність сторонніх домішок не допускається.
  4. Що можна приготувати? рисове борошно використовується при виготовленні пирогів та іншої випічки, млинців і сирників. Вона часто служить інгредієнтом для тесту для пельменів і макаронів. Її часто додають в котлети і тефтелі, кондитерські крему. За погодженням з лікарем на основі рисового борошна можна варити каші для дитячого харчування дітей перших років життя.
  5. Скільки можна в день? не рекомендується вживати більше 100-200 грамів чистого борошна (в перерахунку на готові страви – більше) на добу.
  6. Де ще використовується? рисове борошно широко застосовується в косметології для догляду за шкірою обличчя і тіла (має місцеву протизапальну, омолоджуючу і ранозагоювальну дію).
рисове борошно – універсальний і корисний продукт.

Висновок

  1. Рисове борошно – цінний безглютеновий продукт харчування, насичений білками, клітковиною, вітамінами, мінералами і антиоксидантними речовинами.
  2. Вживання страв на основі рисового борошна допомагає зберегти здоров'я серцево-судинної системи, забезпечити профілактику раку і цукрового діабету II типу, нормалізувати масу тіла. Продукт дарує організму поживні речовини і дозволяє збільшити тривалість життя.
  3. При прийомі борошна можливий розвиток побічних ефектів, з якими рекомендується попередньо ознайомитися.
  4. Приготувати рисове борошно в домашніх умовах – просте завдання. Досить мати будь-який подрібнювальний прилад (блендер, кавомолка, млин).