які солодощі найкорисніші - 10 найкращих варіантів без цукру
Підвищена тяга до солодкого характерна для кожного 3-го людини на планеті, а надлишкова маса тіла зустрічається майже у кожного 2-го.
О шкоду цукру для здоров'я сказано багато. Вчені стверджують, що надлишковий прийом простих вуглеводів призводить до зайвої ваги і порушення обміну глюкози в організмі, що значно погіршує якість життя і підвищує ризик передчасної смерті.
На щастя, існують корисні солодощі, які не містять доданого цукру і не шкодять здоров'ю. Деякі з них можна купити в магазині, а інші приготувати вдома за простим рецептом.
10 найбільш корисних солодощів
Розглянемо ТОП-10 солодощів без цукру і борошна, які повністю безпечні для здоров'я і фігури, і навіть здатні поліпшити стан організму і допомогти в схудненні.
1. Горіх
Горіхи – смачний і неймовірно поживний варіант перекусу.
Італійські фахівці пов'язують вживання горіхів з низькою частотою народження онкологічних захворювань, депресії, а також серцево-судинних патологій.
У людей, які систематично вживають горіхи, рідше зустрічаються нейродегенеративні відхилення (наприклад, хвороба Альцгеймера), а також краще розвинені пам'ять і мислення.
Незважаючи на високу енергетичну цінність (500-900 калорій на 100 грамів) горіхи, при раціональному прийомі, допомагають знизити і підтримувати масу тіла. Вони містять оптимальну кількість білків, жирів і вуглеводів, що дозволяє їх рекомендувати навіть спортсменам в період активних тренувань.
Найбільш корисними для здоров'я горіхами вважаються: мигдаль, фісташки, волоські та бразильські горіхи, кешью, макадамія, пекан, арахіс.
Щоб розкрити всю користь горіхів , рекомендується нормувати споживання – не більше 30-50 грамів в день. Їх рекомендується очищати від шкаралупи безпосередньо перед вживанням і не піддавати тривалому зберіганню.
2. Грецький йогурт з ягодами
Грецький йогурт з ягодами – багатий вітамінами і поживними речовинами солодкий перекус, який ідеально підійде для дітей і дорослих.
Грецький йогурт корисний для здоров'я, так як в його складі міститься Маса кальцію і калію, а також цінного білка.
Калій регулює тонус артерій і знижує артеріальний тиск, кальцій бере участь в побудові кісткових тканин і м'язових скорочення, а білки є універсальним будівельним матеріалом.
Ягоди, відповідно до праць Чеських фахівців, крім вітамінів, несуть в собі антиоксиданти. Дані речовини нейтралізують вільні радикали і пригнічують хронічне запалення, перешкоджаючи появі великого спектру хронічних захворювань з боку будь-якої системи органів, а також раку.
Приготувати десерт можна самостійно. Список інгредієнтів:
- 1 л молока;
- 3-4 ст. л. живого йогурту або 1 порція закваски;
- 150 грам ягід, можна заморожених (краще використовувати полуницю, малину, ожину, чорницю, лохину).
Основні етапи:
- Налити в емальовану каструлю молоко і підігріти до температури 80-85 ºС. Зняти ємність з вогню.
- Охолодити молоко до 40-45 ºС. Перелити в скляну миску.
- Додати до молока 3-4 ст.л. живого біойогурту або 1 порцію закваски. Ретельно перемішати.
- Накрити миску рушником, що пропускає повітря і залишити при температурі близько 40 ºС на 10-12 годин. Можна використовувати духовку, мультиварку або йогуртницю.
- Процідіть отриманий продукт до бажаної консистенції. Додати ягоди. Блюдо готове.
3. Скибочки яблук з арахісовим маслом
Яблука ідеально гармонують з арахісовим маслом. Вони багаті поліфенольними антиоксидантами та харчовими волокнами.
Як стверджують британські вчені, прийом яблук допоможе відновити баланс мікрофлори і моторно-евакуаційну функцію кишечника, знизити ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також поліпшити стан шкірних покривів.
Арахісове масло широко цінується за здатність знижувати рівень загального і «поганого» холестерину (ЛПНЩ), підвищувати питому вагу в крові «корисного» холестеролу (ЛПВЩ). В результаті не створюється умов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.
Однак арахісове масло – висококалорійний продукт, що вимагає обов'язково нормування споживання.
Приготувати десерт досить просто:
- Розрізати яблуко на часточки. Видалити кісточки.
- Занурте кожну скибочку в арахісове масло.
- Дайте постояти 15-20 хвилин. Солодкість готова.
4. Сир з корицею і насінням льону
Сир – один з головних джерел білка і цінних жирів (кон'югованої лінолевої кислоти).
За інформацією вчених з Франції, лінолева кислота підтримує обмін речовин і допомагає знизити масу тіла.
Користь насіння льону полягає в контролі рівня цукру в крові (вони боротьба з інсулінорезистентністю і уповільнюють всмоктування вуглеводів з просвіту кишечника). Також відзначається ефективність рослинного продукту щодо раку молочних залоз.
Кориця також контролює обмін глюкози в організмі і підтримує масу тіла. Пряність здавна використовується для схуднення.
Для приготування десерту необхідно:
- 200 грамів сиру (знежирений використовувати не рекомендується);
- 1 ч. л. насіння льону;
- 1 ч.л. кориці.
Рецепт:
- Змішати всі інгредієнти до отримання однорідної маси.
- Дайте постояти при кімнатній температурі хвилин 20-30. Насіння повинні злегка розм'якнути.
- Блюдо готове.
Рекомендується приймати сир з корицею і насінням льону на сніданок або в якості перекусу, а також через 30-60 хвилин після тренувань. Блюдо допоможе позбутися від зайвих жирових відкладень і збільшити обсяг мускулатури.
5. Чіпси з капусти кале
Капуста кале багата харчовими волокнами і особливими антиоксидантними речовинами – кверцетином і кемпферолом.
Кверцетин, згідно з дослідженнями фахівців Центрального Вашингтонського університету (США), допомагає знизити артеріальний тиск, попередити розвиток гіпертонічних кризів і навіть самої гіпертонічної хвороби. Даний антиоксидант вважається незамінним для осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями.
Також капуста багата вітамінами. У 100 грамах рослини міститься майже в 2 рази більше добової норми вітамінів A, C і K, які беруть участь в підтримці роботи імунної системи і органів зору, регуляції рівня артеріального тиску.
Інгредієнти для приготування чіпсів:
- 100 грамів листя капусти кале;
- 20 мл оливкової олії;
- 1/3 ч.л. солі (людям, що страждають гіпертонічною хворобою і патологіями нирок, краще не використовувати сіль).
Етапи:
- Змішайте всі інгредієнти в мисці. Залишити на 15 хвилин, щоб листя ввібрали масло.
- Перекладіть капусту на деко, застелене пергаментним папером.
- Запікати в духовій шафі 10-15 хвилин при температурі 175 °C. Продукт готовий.
Готові чіпси можна приймати в якості перекусу, поєднуючи з молочними продуктами (йогурт, незбиране молоко). Вони досить солодкі на смак. Енергетична цінність отриманої порції-близько 250 калорій.
6. Темний шоколад з мигдалем
Темні сорти шоколаду насичені флавоноїдами, які попереджають розвиток гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань.
Мигдаль рясніє вітамінами (B і E), кальцієм, фосфором, магнієм і марганцем, а також антиоксидантами. Горіх може поліпшити когнітивні функції і нормалізувати сон, перешкоджати розвитку нейродегенеративних захворювань (хвороби Паркінсона і Альцгеймера) і раку.
Рекомендується вибирати тип шоколаду з вмістом какао не менше 70% і мінімумом цукру в складі. Горіхи можна додати самостійно або придбати вже повноцінний десерт.
Блюдо можна приймати в якості перекусу або після сніданку. Особливо він рекомендований особам, які ведуть активний спосіб життя.
7. Пудинг з насіння Чіа
Насіння Чіа-цінний джерело клітковини і антиоксидантів.
Клітковина допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і побороти запори.
Антиоксидантні речовини пригнічують вільно-радикальні реакції і хронічне запалення, покращують роботу серця, забезпечують профілактику гіпертонічної хвороби і патологій, асоційованих з атеросклерозом.
Також доведено позитивну роль насіння Чіа в регуляції рівня цукру в крові.
Дієтичний пудинг можна з легкістю приготувати самостійно. Бути потрібним:
- 15 грамів насіння Чіа;
- 80-100 мл води;
- 15 грам какао-порошку;
- 15 грам арахісового масла;
- Стевія або будь-який інший підсолоджувач (1-2 ч.л.).
Схема рецепта:
- Змішати насіння Чіа з водою в будь-якому посуді.
- Накрити кришкою. Поставити в холодильник на 30-60 хвилин.
- Добре перемішати, додати інші інгредієнти. Повторно перемішати.
- Помістити ще на 15-20 хвилин в холодильну камеру.
Пудинг рекомендовано приймати особам, що стежать за фігурою і людям старших вікових груп. Головна умова-не більше 1-2 порцій на добу.
Пудинг з насіння Чіа нормалізує обмін глюкози в організмі, пригнічує хронічне запалення і бореться з вільними радикалами. Він є швидким і смачним перекусом для людей будь-якого віку.
8. Коктейль з сироваткового протеїну
Вживання сироваткових білків – це простий і ефективний спосіб поліпшити фізичну форму. Вони не тільки дозволяють побудувати потужну мускулатуру, а й зменшують обсяг жирової тканини в організмі.
Згідно з дослідженнями, протеїн особливо ефективний в період активних фізичних вправ. Навантаження сприяють спалюванню жиру, а протеїну відновлюють пошкоджені м'язові волокна.
Розглянемо простий рецепт коктейлю, що містить близько 25 грамів білка і має низьку енергетичну цінність (до 200 калорій).
Інгредієнти:
- 200 мл мигдального молока;
- 30 грамів сироваткового порошкового протеїну;
- ½ ст. подрібненого льоду;
- Будь-який натуральний підсолоджувач (краще використовувати стевію).
Приготування:
- Змішати мигдальне молоко, протеїн і підсолоджувач, ретельно перемішати. Додати лід.
- Збити всі інгредієнти до отримання однорідної злегка пінистої маси.
Коктейль допустимо приймати протягом дня (в якості перекусу), а також після активних тренувань (через 1 годину).
9. Скибочки груші з сиром Рікотта
Груша-джерело поліфенольних антиоксидантів з потужними протизапальними властивостями.
При цьому, як стверджують китайські фахівці, грушу рекомендується вживати разом з шкіркою. Вона містить майже в 20 разів більше антиоксидантів, ніж м'якоть.
Сир Рікотта не менш корисний. Він багатий незамінними амінокислотами і кальцієм. Сир рекомендований літнім людям, а також жінкам після менопаузи і ускладненої вагітності з метою профілактики остеопорозу і переломів кісток.
Для приготування домашнього десерту необхідно:
- 100 грам сиру Рікотта;
- 1-2 груші середнього розміру.
Рецепт:
- Дрібно нарізати грушу скибочками. При впевненості у виробнику видаляти шкірку не слід.
- Порізати сир невеликими шматочками і змішати з грушею.
Отримане блюдо прекрасно підійде для легкого сніданку або полудня.
10. Сушений кокос
Сушений кокос – смачний і ситний продукт харчування. Він насичений коротколанцюговими жирними кислотами, які відіграють важливу роль у підтримці обміну речовин.
Згідно з дослідженнями італійських вчених, жири з коротким ланцюгом знижують рівень цукру в крові і дозволяють попередити ранній розвиток цукрового діабету II типу.
Канадські фахівці стверджують, що кокос швидко насичує організм і пригнічує відчуття голоду. Експерти рекомендують вживати його з метою зниження ваги.
Також доведено вплив кокоса на когнітивні функції. Він покращує пам'ять, увагу і мислення, знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань.
Головна цінність сушеного кокоса – жирні кислоти з коротким ланцюгом. Вони підтримують здоров'я ендокринної та центральної нервової систем, допомагають схуднути.
Висновок
- Здоровий перекус може не тільки задовольнити смакові переваги і знизити тягу до їжі, але і оздоровити організм.
- При підвищеній тязі до солодкого рекомендується віддавати перевагу натуральним продуктам з низькою калорійністю і без доданого цукру в складі.
- Замість цукру краще використовувати натуральні підсолоджувачі, наприклад, стевію.