Чим корисний гіркий шоколад-8 доведених властивостей
Чорний шоколад (також відомий як темний або гіркий шоколад) – це тип шоколаду, який складається з тертого какао, какао-масла та цукру, але без додавання молока. Він вважається більш здоровим, оскільки містить більше какао і менше цукру, ніж інші види шоколаду.
Від співвідношення какао і цукру залежать смакові особливості і властивості продукту. Чим більше в шоколаді какао, тим гіркішим смаком він володіє. Самий гіркий шоколад продають під назвою &171;гіркий&187; (70-80% какао), менш гіркий — під назвою &171;Темний&187; або &171;чорний&187; (близько 50% какао).
Найбільшою користю володіє саме гіркий шоколад з вмістом какао від 70%.
8 доведених властивостей
Нижче описані ключові тези про те, чим корисний гіркий шоколад для нашого здоров'я.
1. Містить корисні речовини
Гіркий шоколад (принаймні 70% какао) володіє високою енергетичною цінністю (майже 600 калорій на 100 грам), насичений клітковиною, мінералами і деякими вітамінами. Розглянемо склад в таблиці:
найменування речовини | приблизний відсоток від добової норми в 1 плитці (100 грамів) шоколаду |
харчові волокна | 37 % |
залізо | 67 % |
магній | 58 % |
мідь | 89 % |
Марганець | 98 % |
Вітамін K | 9 % |
Він також містить невелику кількість цинку та фосфору, калію та селену, цінні моно - та поліненасичені жирні кислоти.
У продукті також присутнє кофеїн і теобромін, проте даних стимуляторів центральної нервової системи вкрай мало (в сотні разів менше, ніж в каві).
2. Має антиоксидантну дію
Закордонні дослідження відносять какао і чорний шоколад до «супер-продуктів». Насіння какао-дерева мають в складі масу флавоноїдів, поліфенолів та інших біологічно активних речовин, що показують антиоксидантну активність.
Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали (під час окисного стресу). Дані "агресивні" молекули можуть викликати пошкодження клітин і порушити роботу органів, підвищити ймовірність розвитку хронічних захворювань і злоякісних пухлин.
Встановлено роль вільних радикалів в появі і погіршенні перебігу таких захворювань: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, гіпертонічна хвороба, хронічна ішемія головного мозку, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, цукровий діабет II типу, пухлини.
3. Знижує артеріальний тиск
Дослідження німецьких фахівців показують , що активні компоненти темного шоколаду стимулюють вироблення оксиду азоту ендотеліальними клітинами артеріальних судин.
В результаті оксид азоту викликає місцеве розширення артерій з подальшим зниженням загального периферичного опору судин і, як наслідок, артеріального тиску.
Британські фахівці підкреслюють , що гіпотензивний ефект носить довгостроковий характер. Артеріальний тиск знижується через кілька годин від моменту вживання какао і зберігається до 2-3 тижнів.
Описані позитивні властивості дозволяють використовувати різні марки темного шоколаду для профілактики розвитку, а також терапії (спільно з лікарськими препаратами) гіпертонічної хвороби. Активні речовини стабілізують рівень артеріального тиску, попереджають його різкі скачки (гіпертонічні кризи).
Прийом продуктів з какао дозволяє полегшити перебіг і попередити розвиток гіпертонічної хвороби.
4. Бореться з атеросклерозом
Наукові праці демонструють здатність какао-порошку зменшувати кількість загального холестерину , а також ліпопротеїнів низької щільності («шкідливого» холестеролу) у чоловіків.
Ефект зниження холестерину, як стверджують працівники Каліфорнійського університет (США), пов'язаний з великою кількістю антиоксидантів у складі.
Зниження числа атерогенних («шкідливих») ліпідів в крові попереджає відкладення атеросклеротичних бляшок на внутрішніх стінках артерій. В майбутньому бляшки можуть бути пошкоджені, що сприяє формуванню біля неї тромбу, здатного частково або повністю обмежити потік крові.
Систематичне вживання гіркого шоколаду – приємний і ефективний спосіб захистити організм від таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт і хронічна ішемія головного мозку.
5. Знижують частоту розвитку судинних катастроф
Як вже було сказано, продукт допомагає підтримувати рівень артеріального тиску стабільним, а також покращує біохімічні показники крові (рівень холестерину).
Сучасні дослідження зафіксували більш значущі переваги вживання шоколаду для серцево-судинної системи.
Прийом всього 2,11 грама какао на добу протягом тривалого часу дозволяє знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань удвічі. До подібних висновків прийшли експерти з Нідерландів.
За інформацією американських вчених, прийом шоколаду 2-3 рази на тиждень знижує ймовірність появи кальцинованих бляшок в стінках артерій на 32%.
Вчені рекомендують додавати якісні марки темного шоколаду в раціон на регулярній основі. Так, наприклад, вживання продукту більше 5 разів на тиждень знижує ризик розвитку захворювань серця і судин на 57%.
6. Захищає шкіру від шкідливого сонячного випромінювання
Тривале перебування під сонячними променями загрожує розвитком опіків, що доставляють масу фізичних і психологічних турбот. Додатковий мінус-підвищення ризику малігнізації (»перетворення«в ракові пухлини) пігментних невусів (»родимок").
Доведено, що антиоксиданти какао-порошку збільшують приплив крові до клітин дерми, активують обмінні процеси і зволожують шкіру. На тлі подібних змін шкірні покриви стають менш чутливими до тривалого перебування під сонцем.
Систематичний прийом шоколаду протягом 3 місяців дозволяє посилити опірність шкіри шкідливим ультрафіолетовим впливам в 2 рази.
Гіркий шоколад незамінний в період активного відпочинку з тривалим перебуванням під відкритим сонцем.
7. Покращує роботу мозку
Флавоноли какао-порошку, згідно з дослідженнями вчених з Великобританії, збільшити приплив крові до тканин мозку.
Темний шоколад може покращити функціональну активність центральної нервової системи при різних захворюваннях (наприклад, при судинній деменції).
Також продукт, за рахунок наявності великої кількості антиоксидантів в складі, може знизити ймовірність розвитку нейродегенеративних патологій (хвороба Паркінсона або Альцгеймера).
Виявлено, що невелика кількість кофеїну і теоброміну, присутніх в темних сортах шоколаду, стимулюють роботу кори головного мозку. Подібні властивості дозволяють нормалізувати когнітивну сферу (пам'ять, мислення, увага), що особливо важливо в період активних розумових навантажень.
8. Бореться з цукровим діабетом
В основі розвитку найнебезпечнішого ендокринного захворювань – цукрового діабету II типу – лежить інсулінорезистентність.
При даному стані клітини м'язів і жирової тканини перестають реагувати на інсулін, що виробляється підшлунковою залозою і захоплювати цукор їх крові. В результаті поступово рівень глюкози в плазмі крові піднімається, приводячи до незворотних змін у всіх органах і тканинах.
Закордонні дослідження показують , що щоденний прийом 40 грамів 70-відсоткового темного шоколаду дозволяє істотно знизити рівень глюкози в крові протягом 2 годин. Тривале вживання продукту також позитивно позначається на інсулінорезистентності.
Шоколад містить невелику кількість цукру (як глюкози, так і фруктози) і не приносить шкоди фігурі або глікемічному фону. Його можна сміливо приймати при цукровому діабеті, а також для схуднення. Головне-нормування споживання.
Можлива шкода
Гіркий шоколад – не нешкідливий продукт, який може завдати шкоди організму.
При його прийомі (особливо в надлишкових обсягах) можливий розвиток наступних побічних ефектів:
- Ожиріння. гіркий шоколад – жирний і висококалорійний продукт харчування. Він корисний при вживанні тільки в невеликих обсягах. Переїдання загрожує формуванням надлишкових жирових відкладень або становленням ожиріння.
- Загострення хронічних захворювань травної системи . Какао може викликати подразнення слизових оболонок стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки. Не рекомендується їсти продукт вранці (натщесерце), а також після довгого періоду голодування. Нехтування цим правилом може привести до загострення хронічного гастриту або дуоденіту, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Порушення сну . Шоколад стимулює функціональну активність головного мозку. При прийомі у великих обсягах або при початково порушеному сні можливі проблеми з засипанням.
- Алергічні реакції . Зазвичай зустрічаються при прийомі масла або порошку какао. Характеризуються важким перебігом (анафілаксії).
Гіркий шоколад не рекомендується вживати вагітним і годуючим жінкам. Під час вагітності допускається лише прийом молочного шоколаду і в невеликих порціях (до 20-25 грамів на добу), під час грудного вигодовування від продукту краще відмовитися.
Гіркий шоколад – корисний продукт харчування, однак, при нераціональному підході до прийому, він може нашкодити здоров'ю.
Поради щодо вживання
Розглянемо кілька банальних правил, які дозволять розкрити всі лікувальні властивості чорного шоколаду:
- Який вибрати. рекомендується віддавати перевагу продукту з вмістом какао не менше 70%. Також в складі допустимо присутність какао масла, цукру і молока. Наявність штучних жирів, барвників, консервантів і підсолоджувачів неприпустимо.
- Як зберігати . Шоколад можна зберігати при кімнатній температурі (до 15-20 °C) в захищеному від води і сонячних променів місці.
- Скільки можна в день . У добу дозволяється приймати не більше 40-50 грамів шоколаду. Дітям від 7 до 14 років – до 15-20 грамів, 15-17 років-30-40 грам.
- Коли краще їсти . Продукт рекомендується вживати після великого прийому їжі або невеликого перекусу. Прийом натщесерце або після тривалого голодування (6 і більше годин) небажаний.
- З чим можна їсти . Шоколад можна вживати з будь-якими продуктами. Переважно кожну часточку запивати гарячим чаєм або молоком.
Висновок
- Гіркий шоколад – це особливий продукт харчування, що характеризується великим вмістом какао в складі.
- Він має потужну протизапальну та антиоксидантну дію, корисний для здоров'я серцево-судинної, ендокринної та центральної нервової систем. Дозволяє навіть запобігти розвитку злоякісних пухлин.
- При вживанні продукту можливий розвиток побічних ефектів, про які потрібно пам'ятати. Вагітним і годуючим жінкам краще відмовитися від темних сортів шоколаду.