Чим корисно варення з жимолості-5 доведених властивостей

Жимолость – в'юнкий чагарник, що росте на території всієї північної півкулі. Рослина широко поширене в Китайській народній медицині.

Варення з жимолості має ряд корисних властивостей для організму і насичене поживними речовинами. Воно здатне поліпшити роботу мозку і серцево-судинної системи, підтримати функцію легенів і навіть підвищити міцність кісток.

Топ-5 корисних властивостей

Зупинимося докладніше на користь від прийому варення з ягід жимолості (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Насичене цінними компонентами

Ягоди жимолості багаті вітамінами (B1, B2, K, C, A) і мінералами (калій, фосфор, магній, натрій, кальцій). Більшість цінних речовин зберігається при приготуванні варення.

Особливу цінність страви також дають антиоксиданти і протизапальні речовини. Вони пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільні радикали, що утворюються в ході окисного стресу. В результаті знижується ризик розвитку злоякісних пухлин і хронічних захворювань будь-якого органу.

варення з жимолості має в складі цінні вітаміни і мінерали, антиоксиданти і протизапальні компоненти.

2. Підтримує здоров'я серця і судин

Плоди жимолості знижують рівень холестерину в крові, попереджаючи утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Додаткова перевага – нормалізація обмінних процесів в стінках судин. В результаті не створюється умов для впровадження кристалів холестерину і формування бляшок в майбутньому.

При здорових судинах рідше зустрічаються такі патології, як ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, інсульт та інфаркт міокарда.

Також жимолость незначно розслабляє гладку мускулатуру артеріальних судин, викликаючи зниження рівня артеріального тиску. Блюдо може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) гіпертонічної хвороби.

Блюдо нормалізує рівень артеріального тиску і концентрацію холестерину в плазмі крові, знищуючи провідні фактори ризику фатальних серцево-судинних подій.

3. Полегшує перебіг захворювань дихальної системи

Доведено, що жимолость пригнічує хронічне запалення, нормалізує функцію ендотеліальної вистилки бронхів, а також гальмує вивільнення медіаторів алергічних реакцій.

Описані лікувальні властивості дозволяють використовувати варення з ягід жимолості з метою терапії та профілактики загострення захворювань дихальних шляхів, що протікають з обструктивним синдромом (хронічна обструктивна хвороба легень, хронічний бронхіт, бронхіальна астма та ін.).

Продукт знижує частоту розвитку загострень і полегшує загальний стан під час нападів.

ягоди жимолості, завдяки протизапальним та протиалергічним властивостям, корисні при обструктивних захворюваннях дихальної системи.

4. Підвищує міцність кісток

У складі страви є фосфор і кальцій. Дані мінерали відіграють вирішальну роль у підтримці обмінних процесів і забезпеченні міцності кісток скелета.

Регулярне і постійне надходження кальцію і фосфору в організм дозволяє попередити розвиток остеопорозу (зниження мінеральної міцності кісткових тканин), який є частим супутником літніх людей і жінок після менопаузи.

При остеопорозі кістки стають крихкими і ламкими, а кожен перелом в старечому віці може стати фатальним.

варення з жимолості багате кальцієм і фосфором – мінералами, що відповідають за міцність кісток скелета.

5. Підтримує роботу мозку

Британські вчені встановлено , що регулярний прийом вітамінів групи B, наявних у складі жимолості, дозволяє поліпшити когнітивні функції центральної нервової системи (мислення і увагу, пам'ять).

Також істотно знижується ймовірність розвитку нейродегенеративних розладів (хвороби Альцгеймера, Паркінсона, Піка).

Продукт рекомендується приймати під час активних розумових навантажень з метою підвищення здатності до навчання і гостроти уваги, профілактики синдрому перевтоми.

Жимолость підтримує когнітивні функції мозку і попереджає становлення нейродегенеративних захворювань.

Можлива шкода

Для приготування варення можна використовувати тільки зрілі ягоди.

Нестиглі (червоні або жовті) плоди містять синильну кислоту. Вона може викликати симптоми отруєння (нудота і блювота, діарея, запаморочення), а також придушити роботу життєво важливих органів (легені, серце).

При вживанні варення можливий розвиток наступних побічних ефектів:

  1. Загострення захворювань травної системи. варення викликає посилення вироблення травних соків і підвищення кислотності в шлунку. В результаті можливе загострення хронічного гастриту або дуоденіту, виразкової хвороби.
  2. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до окремих компонентів складу варення. Можуть протікати в будь-якій формі: від шкірних висипань до анафілактичного шоку.

Варення з плодів жимолості можна їсти жінкам під час вагітності та грудного вигодовування. Максимальна добова норма для вагітних - 30 грамів.

варення з плодів жимолості має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю. Рекомендується уважно підходити до приготування і вживання страви.

Покроковий рецепт

Розглянемо кілька класичних рецептів приготування варення в домашніх умовах.

1. "П'ятихвилинка»

Буде потрібно:

  • 1 кг ягід жимолості;
  • 1,2-1,5 кг цукрового піску.

Рецепт:

  1. Ретельно промити ягоди, видалити гілки і листочки.
  2. Засипати плоди цукром, перемішати. Пропустити масу через м'ясорубку або подрібнити в блендері до однорідної консистенції.
  3. Перелити отриману масу в емальовану ємність і поставити на вогонь.
  4. Варити близько 25-30 хвилин (до повного розчинення цукру). Потім розлити по стерилізованим банкам, закатати.

2. З ревенем

Інгредієнти:

  • 500 грам плодів жимолості;
  • 500 грам ревеню;
  • 400-500 грам цукрового піску.

Схема приготування:

  1. Очистіть стебла ревеню від листя і добре промийте під водою. Порізати на шматки довжиною 6-7 см.
  2. Занурити стебла в киплячу воду хвилин на 5-7, викласти на друшляк, дати стекти всій воді.
  3. 2-3 рази пропустити ревінь через соковижималку або м'ясорубку.
  4. Промити ягоди жимолості і також пропустити через м'ясорубку або соковижималку. Можна скористатися блендером.
  5. Змішати подрібнені ревінь і жимолость, додати цукор, повторно перемішати. Викласти в емальований посуд.
  6. Варити на повільному вогні до тих пір, як маса не загусне. Цукор повинен повністю розчинитися. Закатати по стерилізованим банкам.
рецепти приготування варення досить прості і доступні.

Поради щодо вживання

Зупинимося на ключових моментах правильного приготування, зберігання і прийому варення з плодів жимолості:

  1. Як правильно збирати ягоди . Рекомендується використовувати виключно свіжі плоди, що мають темно-синій або фіолетовий колір. Червоні або жовті ягоди здатні викликати отруєння.
  2. Як зберігати плоди. Свіжозібрані ягоди можна зберігати в холодильнику до 72 годин. Протягом даного часу їх обов'язково потрібно задіяти. Морожені плоди для приготування варення використовувати не слід.
  3. Як зберігати варення . Самостійно приготований продукт допустимо зберігати в холодильній камері до 6-8 місяців.
  4. Скільки і коли можна їсти . Приймати варення рекомендується по 3-5 ст.л. на добу. Краще-в першій половині дня. Воно прекрасно поєднується з будь-якими напоями (чай, відвари, настої), а також свіжими фруктами.
дотримання простих порад дозволить розкрити біологічний потенціал варення в повній мірі і без шкоди для здоров'я.

Висновок

  1. Жимолость – корисна ягода, насичена вітамінами, мінералами, антиоксидантними та протизапальними речовинами. Її можна вживати в чистому вигляді або використовувати для приготування варення.
  2. Варення позитивно позначається на роботі серця і судин і головного мозку, підвищує міцність кісток і покращує здоров'я дихальної системи.
  3. При нормованому вживанні та обліку ризиків продукт не заподіє шкоди здоров'ю.