5 корисних властивостей сиропу з топінамбура для здоров'я людини
Топінамбур (також відомий як соняшник клубненосний або земляна груша) – цінний коренеплід, багатий вітамінами, мінералами, антиоксидантами і харчовими волокнами. Часто його приймають у формі сиропу або соку.
Сироп топінамбура відрізняється не тільки особливим смаком, але і володіє важливими корисними властивостями. Він здатний поліпшити здоров'я печінки, налагодити роботу кишечника, убезпечити організм від цукрового діабету і атеросклерозу.
Також сироп є хорошим замінником цукру і більш кращий при схудненні.
5 корисних властивостей
Нижче описані основні тези про користь регулярного вживання сиропу з топінамбура (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Покращує склад мікрофлори
У складі сиропу топінамбура присутня велика кількість харчових волокон .
Клітковина, представлена більшою мірою інуліном , служить їжею для дружніх мікроорганізмів. На тлі чого знижується чисельність патогенних і умовно-патогенних бактерій в кишечнику, збільшується кількість корисних.
Також харчові волокна необхідні для злагодженої роботи всіх відділів товстого кишечника, швидкого і повноцінного виведення калових мас.
2. Нормалізує всмоктування поживних речовин
При тривалому прийомі будь-яких продуктів на основі топінамбура спостерігається нормалізації концентрації кальцію і фосфору в крові, а також деяких біохімічних показників (глюкоза, холестерин, сечовина).
Кальцій і фосфор-важливі мінерали, необхідні для злагодженого скорочення м'язів, передачі нервових імпульсів і підтримки міцності кісток .
Сироп земляної груші нормалізує роботу епітеліальних клітин кишечника, що дозволяє ефективно всмоктувати поживні речовини з інших продуктів.
3. Бореться з цукровим діабетом II типу
Доведено, що антиоксиданти топінамбура підвищують чутливість периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини починають ефективно захоплювати глюкозу, а її концентрація в крові знижується.
Подібним чином топінамбур може впливати на головний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.
Сироп можна вживати з метою профілактики, а також для додаткового контролю (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу.
4. Знижує рівень холестерину
Дослідження польських фахівців демонструють , що вживання топінамбура дозволяє знизити рівень загального холестерину і тригліцеридів в плазмі крові.
Подібні лікувальні властивості забезпечуються завдяки інуліну, значна частина якого потрапляє з топінамбура і в сироп.
Адекватний рівень холестерину не створює умов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і розвитку таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульт.
5. Підтримує здоров'я печінки
Одне з найпоширеніших захворювань печінки – жировий гепатоз. Дана патологія часто розвивається на тлі цукрового діабету або ожиріння і характеризується заміщенням клітин органу на жирову тканину.
Поступово розміри печінки збільшуються, а функціональна активність згасає.
На сьогоднішній день встановлено , що регулярне додавання топінамбура в дієту дозволяє знизити ризик розвитку жирового гепатозу печінки. Ефект носить як короткочасний, так і довготривалий характер.
Шкода і протипоказання
Сироп топінамбура може завдати шкоди здоров'ю, так як володіє протипоказаннями і побічними ефектами.
До числа шкідливих властивостей відносять:
- Розлад кишечника . При прийомі великих обсягів сиропу може мати місце здуття живота, підвищене газовиділення.
- Алергічні реакції . Зустрічаються при сенсибілізації організму до окремих компонентів сиропу. Проявлятися можуть по-різному.
- Загострення хронічних захворювань травної системи . У складі топінамбура присутні екстраактивні речовини, що волають подразнення слизових оболонок. При прийомі натщесерце або в надмірних обсягах сироп може спровокувати загострення хронічного гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби.
Покроковий рецепт
Приготувати сироп топінамбура можливо в домашніх умовах. У цьому рецепті спеціально не використовується цукор, щоб отриманий продукт залишився максимально корисним.
Буде потрібно:
- 1 кг бульб топінамбура;
- 1 лимон.
Схема приготування:
- Ретельно промити бульби, видалити шкірку.
- Подрібнити бульби на м'ясорубці, в блендері або на дрібній тертці.
- Віджати отриману масу через марлю.
- Перелити сік в будь-яку емальовану ємність. Поставити на вогонь.
- Підігріти суміш до 50-70 °C і томити на повільному вогні 7-10 хвилин.
- Остудити сік до кімнатної температури і знову протримати на вогні 7-10 хвилин, потім знову остудити. Повторити дані дії 5-6 разів.
- Вичавити сік лимона і додати в суміш. Ще раз підігріти до 50-70 °C і, ретельно перемішуючи, томити на вогні 1-3 хвилини.
- Охолодити сироп і розлити по стерильним скляним ємностей. При необхідності – закатати.
Поради щодо вживання
Зупинимося на ключових аспектах застосування сиропу:
- Як зберігати . Готовий продукт рекомендується зберігати в холодильнику в герметичних скляних ємностях до 1-2 місяців. Якщо банки з сиропом загорнуті, то термін зберігання збільшується до 6-8 місяців.
- Коли можна приймати . Продукт можна вживати протягом усього дня. Головне-уникати прийому в ранкові години (натщесерце), а також після тривалого період голодування (від 6 годин). У лікувальних цілях сироп приймається по 1 ст.л. за 30 хвилин до їжі (крім сніданку).
- З чим поєднувати . Сироп топінамбура є натуральним цукрозамінником. Його можна додавати в будь-які десертні страви, випічку (на етапі замішування тіста) і напої (до 50 мл на добу). Він відмінно поєднується з горіхами і сухофруктами, особливо з фініками.
Висновок
- Сироп топінамбура – це натуральний цукрозамінник, який можна додавати практично в будь-які страви і напої.
- Продукт покращує баланс мікрофлори, бореться з цукровим діабетом і атеросклерозом, полегшує засвоєння деяких поживних речовин, а також піклується про здоров'я печінки.
- При прийомі можливий розвиток побічних ефектів. Рекомендується уважно підходити до включення десерту в дієту, щоб звести ризики для здоров'я до мінімуму.