5 корисних властивостей сиропу з топінамбура для здоров'я людини

Топінамбур (також відомий як соняшник клубненосний або земляна груша) – цінний коренеплід, багатий вітамінами, мінералами, антиоксидантами і харчовими волокнами. Часто його приймають у формі сиропу або соку.

Сироп топінамбура відрізняється не тільки особливим смаком, але і володіє важливими корисними властивостями. Він здатний поліпшити здоров'я печінки, налагодити роботу кишечника, убезпечити організм від цукрового діабету і атеросклерозу.

Також сироп є хорошим замінником цукру і більш кращий при схудненні.

5 корисних властивостей

Нижче описані основні тези про користь регулярного вживання сиропу з топінамбура (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Покращує склад мікрофлори

У складі сиропу топінамбура присутня велика кількість харчових волокон .

Клітковина, представлена більшою мірою інуліном , служить їжею для дружніх мікроорганізмів. На тлі чого знижується чисельність патогенних і умовно-патогенних бактерій в кишечнику, збільшується кількість корисних.

Також харчові волокна необхідні для злагодженої роботи всіх відділів товстого кишечника, швидкого і повноцінного виведення калових мас.

включення сиропу топінамбура в раціон дозволить підтримати баланс мікрофлори кишечника і побороти запори.

2. Нормалізує всмоктування поживних речовин

При тривалому прийомі будь-яких продуктів на основі топінамбура спостерігається нормалізації концентрації кальцію і фосфору в крові, а також деяких біохімічних показників (глюкоза, холестерин, сечовина).

Кальцій і фосфор-важливі мінерали, необхідні для злагодженого скорочення м'язів, передачі нервових імпульсів і підтримки міцності кісток .

Сироп земляної груші нормалізує роботу епітеліальних клітин кишечника, що дозволяє ефективно всмоктувати поживні речовини з інших продуктів.

регулярний прийом страв на основі топінамбура підвищує рівень фосфору і кальцію в крові.

3. Бореться з цукровим діабетом II типу

Доведено, що антиоксиданти топінамбура підвищують чутливість периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини починають ефективно захоплювати глюкозу, а її концентрація в крові знижується.

Подібним чином топінамбур може впливати на головний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

Сироп можна вживати з метою профілактики, а також для додаткового контролю (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу.

Сироп топінамбура знижує рівень цукру в крові і може запобігти розвитку цукрового діабету II типу.

4. Знижує рівень холестерину

Дослідження польських фахівців демонструють , що вживання топінамбура дозволяє знизити рівень загального холестерину і тригліцеридів в плазмі крові.

Подібні лікувальні властивості забезпечуються завдяки інуліну, значна частина якого потрапляє з топінамбура і в сироп.

Адекватний рівень холестерину не створює умов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і розвитку таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульт.

вживання топінамбура дозволяє знизити рівень холестерину і забезпечити профілактику патологій, пов'язаних з атеросклерозом.

5. Підтримує здоров'я печінки

Одне з найпоширеніших захворювань печінки – жировий гепатоз. Дана патологія часто розвивається на тлі цукрового діабету або ожиріння і характеризується заміщенням клітин органу на жирову тканину.

Поступово розміри печінки збільшуються, а функціональна активність згасає.

На сьогоднішній день встановлено , що регулярне додавання топінамбура в дієту дозволяє знизити ризик розвитку жирового гепатозу печінки. Ефект носить як короткочасний, так і довготривалий характер.

вживання сиропу дозволяє попередити появу жирового гепатозу.

Шкода і протипоказання

Сироп топінамбура може завдати шкоди здоров'ю, так як володіє протипоказаннями і побічними ефектами.

До числа шкідливих властивостей відносять:

  1. Розлад кишечника . При прийомі великих обсягів сиропу може мати місце здуття живота, підвищене газовиділення.
  2. Алергічні реакції . Зустрічаються при сенсибілізації організму до окремих компонентів сиропу. Проявлятися можуть по-різному.
  3. Загострення хронічних захворювань травної системи . У складі топінамбура присутні екстраактивні речовини, що волають подразнення слизових оболонок. При прийомі натщесерце або в надмірних обсягах сироп може спровокувати загострення хронічного гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби.
рекомендується уважно підходити до включення продукту в раціон через наявність можливих ризиків для здоров'я.

Покроковий рецепт

Приготувати сироп топінамбура можливо в домашніх умовах. У цьому рецепті спеціально не використовується цукор, щоб отриманий продукт залишився максимально корисним.

Буде потрібно:

  • 1 кг бульб топінамбура;
  • 1 лимон.

Схема приготування:

  1. Ретельно промити бульби, видалити шкірку.
  2. Подрібнити бульби на м'ясорубці, в блендері або на дрібній тертці.
  3. Віджати отриману масу через марлю.
  4. Перелити сік в будь-яку емальовану ємність. Поставити на вогонь.
  5. Підігріти суміш до 50-70 °C і томити на повільному вогні 7-10 хвилин.
  6. Остудити сік до кімнатної температури і знову протримати на вогні 7-10 хвилин, потім знову остудити. Повторити дані дії 5-6 разів.
  7. Вичавити сік лимона і додати в суміш. Ще раз підігріти до 50-70 °C і, ретельно перемішуючи, томити на вогні 1-3 хвилини.
  8. Охолодити сироп і розлити по стерильним скляним ємностей. При необхідності – закатати.
зробити сироп вдома – просте завдання. Необхідно ретельно слідувати інструкції з приготування.

Поради щодо вживання

Зупинимося на ключових аспектах застосування сиропу:

  1. Як зберігати . Готовий продукт рекомендується зберігати в холодильнику в герметичних скляних ємностях до 1-2 місяців. Якщо банки з сиропом загорнуті, то термін зберігання збільшується до 6-8 місяців.
  2. Коли можна приймати . Продукт можна вживати протягом усього дня. Головне-уникати прийому в ранкові години (натщесерце), а також після тривалого період голодування (від 6 годин). У лікувальних цілях сироп приймається по 1 ст.л. за 30 хвилин до їжі (крім сніданку).
  3. З чим поєднувати . Сироп топінамбура є натуральним цукрозамінником. Його можна додавати в будь-які десертні страви, випічку (на етапі замішування тіста) і напої (до 50 мл на добу). Він відмінно поєднується з горіхами і сухофруктами, особливо з фініками.
Сироп топінамбура – смачний і поживний продукт, а при правильному використанні ще й корисний для здоров'я.

Висновок

  1. Сироп топінамбура – це натуральний цукрозамінник, який можна додавати практично в будь-які страви і напої.
  2. Продукт покращує баланс мікрофлори, бореться з цукровим діабетом і атеросклерозом, полегшує засвоєння деяких поживних речовин, а також піклується про здоров'я печінки.
  3. При прийомі можливий розвиток побічних ефектів. Рекомендується уважно підходити до включення десерту в дієту, щоб звести ризики для здоров'я до мінімуму.