Чим корисна кукурудзяна мука-7 доведених властивостей

Борошно – найпоширеніший і доступний продукт харчування. Однак для її виготовлення можна використовувати не тільки жито або пшеницю, а практично будь-яку злакову культуру. Кукурудза - не виняток. Вона багата вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які здатні оздоровити весь організм.

Що таке кукурудзяна мука?

Кукурудзяна мука – це різновид борошна із зерен кукурудзи. У промислових умовах зерна попередньо очищаються від оболонки і зародка. Традиційно продукт використовується для приготування кукурудзяних каш (полента), коржів, пудингів, випічки хлібобулочних виробів.

Виділяють кілька різновидів кукурудзяної муки.

Залежно від способу помелу:

  • Грубого помелу(використовуються великі жорна, отриманий продукт неоднорідний по консистенції, проте вважається найбільш цінним з біологічної точки зору);
  • Середнього помелу (ідеально підходить для випічки, жорна – середнього розміру);
  • Дрібного помелу (використовуються тонкі металеві жорна, отримана сировина – м'якою і ніжною, використовується для каш і пудингів).

По виду використовуваної кукурудзи борошно може бути:

  • Блакитний;
  • Червоної;
  • Жовтий;
  • Білої.

Кожна різновид кукурудзяної муки відрізняється набором корисних властивостей, смаком і запахом. Однак головна характеристика всіх сортів – велика кількість поживних речовин і цінність для здоров'я.

Кукурудзяна мука має майже однакову кількість калорій в порівнянні з пшеничним, також вона містить менше вуглеводів (близько 19-60% проти 70-90 %), що робить її більш дієтичним продуктом.

кукурудзяна мука – корисний продукт харчування, який використовується для приготування різних страв. У порівнянні з пшеничним борошном, кукурудзяна мука вважається більш дієтичним продуктом.

Топ-7 корисних властивостей

Борошно з кукурудзи – низькокалорійний, але досить поживний продукт. Вона позитивно відбивається на роботі внутрішніх органів і рекомендована для оздоровлення організму. Розглянемо основні факти про користь кукурудзяної муки для здоров'я (з опорою на доказову базу).

1. Відрізняється багатим складом

Кукурудзяна мука має високу енергетичну цінність (близько 330 калорій на 100 грам) і містить безліч біологічно активних речовин:

найменування компонента відсоток рекомендованої добової потреби (у 100 грамах борошна)
білки 7-8 %
жири 2 %
вуглеводи 52 %
клітковина 22 %
вітамін А 4 %
вітамін В1 23 %
вітамін В2 7 %
вітамін В6 9 %
вітамін B9 8 %
вітамін PP 15 %
калій 6 %
магній 8 %
фосфор 14 %
залізо 15 %
Марганець 19 %
мідь 8 %
цинк 6 %

Описані компоненти відіграють важливу роль у підтримці життєдіяльності всього організму:

  • Білки вважаються головним будівельним матеріалів;
  • Вітамін А регулює зорову функцію;
  • Вітаміни групи В відповідають за передачу нервових імпульсів;
  • Магній і калій підтримують роботу серцево-судинної системи .
страви на основі кукурудзяної муки містять ряд поживних речовин, що дозволяють поліпшити здоров'я.

2. Має антиоксидантні властивості

У складі кукурудзяної крупи, з якої виготовляється борошно, присутні антиоксиданти – лютеїн і зеаксантин. Антиоксидантні компоненти пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільні радикали, які здатні ініціювати зростання злоякісних пухлин.

Доведено висока ефективність антиоксидантів з метою профілактики нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера).

Також продукт здатний істотно знизити ризик розвитку хронічних патологій, особливо гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця, цукрового діабету II типу.

кукурудзяна мука, за рахунок наявності в складі антиоксидантів, бореться з вільними радикалами і хронічним запаленням, захищаючи організм людини від вкрай небезпечних захворювань.

3. Попереджає розвиток цукрового діабету II типу

Американські вчені виявили здатність кукурудзи і продуктів на її основі знижувати ймовірність розвитку цукрового діабету II типу – небезпечного своїми ускладненнями ендокринного захворювання.

Також фахівці підкреслюють, що кукурудзу можна використовувати в цілях терапії (разом з медикаментами) даної патології.

Кукурудзяна мука підвищує чутливість периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини починають швидко поглинати глюкозу з крові, де її концентрація знижується. Продукт бореться з головним механізмом розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю.

Важливо відзначити, що борошно багата клітковиною . Харчові волокна уповільнюють всмоктування вуглеводів, спожитих з їжею, що попереджає різкі скачки цукру в крові.

На основі кукурудзяної муки рекомендується готувати хліб та інші вироби особам, які страждають на цукровий діабет II типу або мають високу схильність до нього.

кукурудзяна мука уповільнює всмоктування цукрів з кишечника і бореться з інсулінорезистентністю, забезпечуючи надійний захист від цукрового діабету II типу.

4. Допомагає схуднути

Кукурудзяна мука, незважаючи на суперечливість даних, прискорює обмінні процеси в організмі. В результаті клітини жирової тканини (адипоцити) ефективно руйнуються з метою задоволення енергетичних потреб організму.

Також в складі продукту присутня велика кількість клітковини.  Харчові волокна обмежують всмоктування частини жирів в кишечнику і нормалізують обмін глюкози, який безпосередньо пов'язаний з метаболізмом жирів і об'ємом жирової тканини в організмі.

Для досягнення ефекту необхідно ретельно нормувати загальну добову калорійність раціону. При переїданні схуднути не вийде. Рекомендується застосовувати кукурудзяну муку для приготування каш і нездобної випічки.

Борошно не втручається в гормональні механізми регуляції метаболізму жирової тканини, отже, однаково ефективна в чоловічому і жіночому організмі.

використання кукурудзяної муки сприяє схудненню, дозволяє підтримати масу тіла, а також забезпечити профілактику ожиріння.

5. Підтримує роботу кишечника

Кукурудзяна мука є багатим джерелом нерозчинних харчових волокон. Вони практично в незміненому вигляді доходять до кінцевих відділів товстого кишечника, де активно ферментуються мешкають там дружніми мікроорганізмами.

Це дозволяє зменшити чисельність представників патогенної і умовно-патогенної флори. Адекватний склад мікрофлори кишечника-запорука відсутності інфекційно-запальних захворювань і диспепсичних розладів.

Важливо відзначити, що в ході взаємодії клітковини з мікроорганізмами утворюється особлива речовина – бутират. Даний компонент, згідно з даними фахівців з США, покращує обмінні процеси в епітеліальних клітинах товстого кишечника, попереджаючи появу злоякісних і доброякісних пухлин.

Також кукурудзяна мука допомагає подолати запори. Адекватне співвідношення дружніх і патогенних мікроорганізмів в поєднанні з харчовими волокнами сприяють злагодженій роботі гладкої мускулатури кишечника, своєчасному і повноцінному виведенню калових мас з організму. Особливо важливий продукт особам старших вікових груп, у яких запори зустрічаються часто.

кукурудзяна мука – цінний продукт для шлунково-кишкового тракту. Вона попереджає запори, а також бореться запальними і онкологічними захворюваннями.

6. Нормалізує зір

Як вже було сказано, кукурудзяна мука містить зеаксантин і лютеїн. Дані речовини, за інформацією вчених з Канади, позитивно відображаються на роботі органів зору.

Вони знижують ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями та катаракти. Дані патології широко поширені серед представників старших вікових груп і призводять до зниження гостроти зору.

Також відзначена здатність лютеїну і зеаксантину підвищувати чутливість фоторецепторних комплексів, розташованих на судинній оболонці ока. В результаті підвищується якість нічного бачення і гострота зору.

періодичне вживання кукурудзяної муки дозволяє поліпшити зір і попередити розвиток вікових патологій офтальмологічного апарату.

7. Бореться з атеросклерозом

Як стверджують американські вчені, належний рівень споживання харчових волокон допомагає знизити рівень загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ), а також підвищити концентрацію «корисного» холестеролу (ЛПВЩ).

Антиоксиданти в складі борошна додатково підвищують стійкість внутрішньої стінки артерій до впровадження і відкладення кристалів холестерину. В результаті попереджається можливість освіти атеросклеротичних бляшок , що викликають в майбутньому повне або часткове обмеження струму крові.

За таким механізмом розвиваються такі патології, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку та ішемічний інсульт.

включення кукурудзяної муки в раціон дозволяє знизити ризик смертельно небезпечних серцево-судинних захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

Протипоказання

Кукурудзяна мука, при надмірному вживанні або індивідуальної підвищеної чутливості організму, може завдати істотної шкоди організму.

Частими побічними ефектами є:

  1. Диспепсичні розлади. кукурудзяна Мука багата харчовими волокнами. Надмірне вживання клітковини може порушити моторно-евакуаційну функцію кишечника або викликати його перевантаження. Подібні порушення чреваті розвитком запорів або діареї, здуттям живота і підвищеним газовиведеніем, нудотою і блювотою.
  2. Подразнення слизових оболонок. у складі борошна присутня невелика кількість екстраактивних речовин, що викликають подразнення слизових оболонок. Продукт не рекомендований при загостренні хронічних патологій стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба).
  3. Підвищення згортання крові. кукурудзяна мука підвищує» в'язкість " крові . Рекомендується відмовитися від продукту при наявності патологій з боку системи крові і тромбоемболічних ускладнень в анамнезі (при відсутності прийому антикоагулянтів або дезагрегантів).
  4. Алергічні реакції. Пов'язані з сенсибілізацією організму до білків кукурудзи. Можуть бути випадки перехресних алергічних реакцій при підвищеній чутливості до інших зернових культур. Алергопатології носять слабовиражений характер і протікають в легкій формі, частіше – за типом кропив'янки.

Кукурудзяну муку можна вживати жінкам під час вагітності і давати дітям, починаючи з 7-річного віку. Прийом до 7 років повинен бути обов'язково узгоджений з лікарем.

прийом кукурудзяної муки може негативно позначитися на здоров'ї. Рекомендується уважно підходити до включення продукту в дієту з урахуванням можливих ризиків для здоров'я.

Як зробити в домашніх умовах?

Кукурудзяна мука – прекрасний продукт для приготування хліба і різної випічки, каш і макаронних виробів. Її досить просто приготувати самостійно. Для цього буде потрібно:

  1. Підготувати необхідну кількість крупи. рекомендується брати цільні і добре просушені крупинки кукурудзи. Попереднє замочування знижує обсяг біологічно активних речовин в майбутньої борошні.
  2. Помістити крупу в засіб для перемелювання : кавомолка, блендер, ручний або автоматичний млин, кухонний комбайн. Слід заповнювати гущавину пристрою не більше ніж на 1/3-1/4 обсягу.
  3. Подрібнити крупу. спершу необхідно включати прилад на 1-2 секунди кілька разів, щоб крупа перетворилася в більш дрібні гранули. Потім-подрібнити до однорідної консистенції (порошку). Обсяг продукту в процесі приготування може калічитися в 2 рази.
  4. Пересипати порошок в будь-яку герметичну ємність з щільною кришкою. Кукурудзяна мука готова.

Кукурудзяна крупа – твердий і важко піддається подрібненню продукт. При відсутності якісної кухонної техніки готувати продукт самостійно не рекомендується.

отримати справжню кукурудзяну муку в домашніх умовах – просте завдання. Головне-ретельно слідувати рецептом і використовувати якісну кухонну техніку.

Поради щодо використання

Зупинимося на головних моментах роботи з кукурудзяним борошном:

  1. Як зберігати? продукт рекомендується зберігати в будь-якій ємності (бажано скляній) з герметично закривається кришкою при кімнатній температурі в темному місці. Попадання вологи або сонячних променів неприпустимо.
  2. Як довго можна зберігати? борошно може роками зберігати свої властивості, проте зберігати більше 6-8 місяців при домашньому приготуванні її не варто. Магазинні аналоги - від 12 до 24 місяців (згідно з інструкцією на упаковці).
  3. Що можна з неї приготувати? кукурудзяна мука – універсальний кулінарний продукт. Вона відмінно підходить для приготування коржів, млинців, хліба, оладок, печива та іншої випічки, а також каш (Мамалига, полента).
  4. Як ще використовувати борошно? Продукт набув широкого поширення в косметології. Кукурудзяну муку застосовують для приготування масок по догляду за шкірою обличчя і тіла, волоссям.
  5. Скільки можна їсти? на частку кукурудзяного борошна не повинно припадати більше 10-15% від загальної енергетичної цінності денного раціону.
кукурудзяна мука розкриє всі лікувальні властивості тільки при правильному зберіганні і використанні.

Висновок

  1. Кукурудзяна мука – унікальний і корисний продукт харчування. Вона поєднує в своєму складі цінні для здоров'я вітаміни, мінерали та антиоксиданти, а також білки і харчові волокна.
  2. Продукт здатний попередити розвиток смертельно небезпечних захворювань серця і судин, цукрового діабету II типу, а також злоякісних пухлин; налагодити роботу кишечника і поліпшити зір, надати істотну допомогу в схудненні.
  3. При використанні борошна в кулінарних цілях можливий розвиток побічних ефектів, які необхідно враховувати.
  4. Приготувати продукт досить просто в домашніх умовах. Для цього буде потрібно будь-який якісний измельчительный прилад.