хліб з цільнозерновий борошна-6 корисних властивостей, склад і рецепт приготування
Цільнозерновий хліб отримав широке визнання у послідовників правильного харчування. Борошно грубого помелу, що застосовується для його приготування, зберігає значну частку харчових волокон, вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які корисні для здоров'я.
Зміст
Що таке цільнозерновий хліб?
Цільнозерновий хліб – це хліб, виготовлений з частково або повністю перемеленого борошна з цільних або майже цільних зерен пшениці.
На відміну від звичного білого хліба, цільнозерновий хліб випікається з борошна на основі цільних зерен, що містять, крім ендосперму, зародок і висівки. Висівки багатий клітковиною , деякими мінеральними речовинами і антиоксидантами, а зародок – головне джерело вітамінів з злакових рослин. Саме тому цільнозерновий хліб вважається корисніше білого.
Зерном для приготування цільнозерновий борошна може служити не тільки пшениця. Часто виробники додають просо, кукурудзу, жито та овес, а також деякі інші зернові культури.
Зовні продукт не особливо відрізняється від звичайного хліба, може мати більш темне забарвлення і грубу структуру.
При цьому обов'язково потрібно читати етикетку продукту, щоб визначити його справжній склад. Наявність посипання з насіння, маку або кмину, висівок, нічого не говорить про борошно, яка взята за основу при приготуванні хліба. Таким способом виробники лише штучно надають натуральність свого продукту.
Склад і калорійність
Співвідношення поживних речовин безпосередньо залежить від типу використовуваного зерна. "Середньостатистичний" цільнозерновий хліб містить у складі:
- Харчові волокна;
- Вітаміни (A, C, групи B);
- Мінерали (марганець, фосфор, цинк, залізо, мідь, магній);
- Білки;
- Антиоксиданти (фітинова та ферулова кислоти, лігнани).
Клітковина підтримує травлення , білки служать важливим будівельним матеріалом, а антиоксидантні сполуки перешкоджають розвитку злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань.
Цільнозерновий хліб має невелику калорійність (247 калорій на 100 грам) і середній глікемічний індекс (близько 40-50). Для порівняння: глікемічний індекс білого хліба-70.
6 корисних властивостей
Наукове співтовариство спирається в своїх дослідженнях на головний компонент хліба – цільні зерна, які в ході кулінарної обробки практично не втрачають своїх властивостей. Саме вони відповідають за користь цільнозернового хліба. Розглянемо її детальніше.
1. Покращує здоров'я серця і судин
Серцево-судинні захворювання досі є провідною причиною смерті у всіх розвинених страх. встановлено , що прийом цільних злаків допомагає попередити розвиток даної групи патологій.
Основні літературні огляди показують , що регулярне вживання цільних злаків (28 грамів в день) дозволяє знизити ризик становлення захворювань серцево-судинної системи на 22%.
Якщо замінити практично всі вуглеводи в дієті на цільнозернові продукти, то ймовірність розвитку патологій серця і судин знижується вдвічі. Подібні дивовижні результати отримано в ході досліджень іспанських фахівців.
Цільнозерновий хліб знижує ризик відкладення кристалів холестерину в стінках артерій і регулює рівень артеріального тиску (перешкоджаючи різким стрибкам). В результаті не створюється умов для формування найбільш поширених і небезпечних захворювань.
2. Знижує ризик розвитку інсульту
доведено здатність цільнозернового хліба попереджати інсульти.
Регулярний прийом будь-яких продуктів на основі цільного зерна, згідно з закордонними дослідженнями, знижує ризик судинної катастрофи на 14%.
Іранські експерти стверджують , що цільнозернові продукти-оптимальне джерело антиоксидантів, вітамінів, кальцію і калію, які нормалізують обмінні процеси в тканинах головного мозку, зміцнюють судини , підтримують міцність і еластичність капілярів.
Подібні страви обов'язково повинні бути присутніми в раціоні людей старшого віку, особливо якщо судинна катастрофа вже була раніше.
3. Допомагає контролювати вагу
Клітковина-головний компонент їжі, що допомагає швидко наситити організм і виключити переїдання.
Харчові волокна миттєво наповнюють шлунок і створюють механічний тиск на його стінки. В результаті, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, пригнічуються центри голоду в головному мозку, знижується тяга до їжі.
У роботах британських фахівців прийом всього 75 грамів хліба на добу дозволяє знизити не тільки масу тіла, але і кількість жиру в області живота. Абдомінальний жир вважається найнебезпечнішим, оскільки пов'язаний з високою частотою виникнення серцево-судинних розладів.
На даний момент достовірно встановлено зв'язок між великою кількістю цільнозернових продуктів у раціоні та низькою частотою ожиріння.
Цільнозерновий хліб можна використовувати з метою схуднення, оскільки він пригнічує апетит.
4. Бореться з цукровим діабетом
Численні закордонні дослідження демонструють здатність цільного зерна попереджати розвиток грізного ендокринного захворювання – цукрового діабету II типу. Норвезькі вчені підкреслюють, що для досягнення ефекту достатнього всього 50 грамів продукту в день.
В основі позитивної дії лежить наявність у складі харчових волокон і деяких мінералів (магнію). Вони уповільнюють всмоктування простих вуглеводів з кишечника (забезпечуючи профілактику різких стрибків рівня глюкози в крові), а також підвищують чутливість клітин м'язової і жирової тканини до інсуліну.
Цільнозерновий хліб бореться з головним патогенетичним механізмом становлення цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю.
Друга особливість продукту – зниження ваги тіла. Саме надлишкова маса є одним з головних факторів ризику раннього формування цукрового діабету.
5. Покращує травлення
Клітковина, якої рясніє цільнозерновий хліб, необхідна для адекватного функціонування кишечника.
Харчові волокна покращують моторно-евакуаційну функцію, забезпечуючи повноцінне і своєчасне виведення калових мас з організму.
Також клітковина є їжею для дружніх мікроорганізмів, сприяє зниженню чисельності патогенних і умовно-патогенних мешканців мікрофлори кишечника. В результаті рідше розвиваються інфекційні та запальні ураження стінки кишки будь-якого генезу.
6. Знижує ризик розвитку раку
Думка щодо ефективності цільнозернових продуктів з метою профілактики злоякісних пухлин неоднозначні. Поодинокі дослідження вказують на їх позитивну роль.
Наприклад, виявлено прямий зв'язок між високою частотою вживання даного хліба і рідкісною зустрічальністю пухлин дистальних відділів товстого кишечника.
Протипухлинну активність продукту обумовлюють: клітковина, фітинова і Фенольна кислоти, сапоніни.
Протипоказання
Цільнозерновий хліб – не нешкідливий продукт. У деяких випадках він може завдати шкоди здоров'ю. Основними протипоказаннями є:
- Непереносимість глютену. цільна Жито, пшениця, ячмінь – джерела білка (глютену), який не переносять близько 1-5% населення планети. У таких людей при прийомі цільнозернових продуктів розвивається маса неприємних симптомів: від втоми і болю в суглобах до важких диспепсичних розладів.
- Синдром роздратованого кишечника. деякі зернові культури (наприклад, пшениця) мають в складі коротколанцюгові жирні кислоти, які посилюють симптоми даного захворювання.
При прийомі продукту можуть загостритися хронічні захворювання шлунка і дванадцятипалої кишки (хронічний гастрит або гастродуоденіт, виразкова хвороба). Цільнозерновий хліб може викликати мікропошкодження слизових оболонок, а також підвищити кислотність шлункового соку.
Хліб, при відсутності вищеописаних протипоказань, можна сміливо вживати під час вагітності та грудного вигодовування.
Як його вибрати в магазині?
Придбання по-справжньому цінного для здоров'я хліба в магазині – непросте завдання. Розглянемо ключові тонкощі вибору:
- Вміст цільнозернового борошна. багато сучасних виробників додають лише невелику кількість цільнозернового борошна і відразу змінюють назву. Оптимальне її зміст-99-100%.
- Вторинні продукти. якісний хліб не повинен містити загусники, модифікований крохмаль, азодикарбонамід, пропіонат кальцію, натрію бензоат, соєве борошно та ізолят соєвого білка. Наявність натуральних консервантів (наприклад, аскорбінової кислоти) допускається.
- Кількість клітковини. у 100 грамах хліба повинно бути не менше 8-12 грамів харчових волокон. Клітковина повинна бути натуральною (з цільних зерен), а не з інших джерел, наприклад, інуліну .
- Частка цукру і солі. велика кількість цукру робить продукт смачніше, але знижує біологічний потенціал, надмірна кількість солі може негативно позначитися на серцево-судинному здоров'ї. Оптимальний вміст натрію хлориду і цукру в 100 грамах хліба – 200 мг і 2 грами відповідно.
- Зовнішній вигляд. цільнозерновий хліб завжди має герметичну упаковку. На зрізах або скоринці часто присутні цільні зерна. Колір визначається складом і може бути будь-яким.
- Консистенція . Цільнозерновий хліб-щільний на дотик і трохи грубий. М'який і пишний продукт (при адекватному складі) завжди коштує в 2-3 рази дорожче.
Як зробити в домашніх умовах?
Розглянемо простий рецепт приготування цільнозернового хліба. Він швидко готується і не вимагає рідкісних інгредієнтів.
Буде потрібно:
- 400 грам цільнозернового борошна (будь-який);
- 20 грам сухих дріжджів;
- 300 мл теплої води;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- За смаком - насіння кунжуту, розмарин, прованські трави;
- 30-40 грам вершкового масла (для змащування форми).
Приготування:
- Акуратно і послідовно змішати всі інгредієнти до отримання однорідної маси.
- Тонким струменем влити воду, постійно замішуючи тісто. Воно повинно вийти пухким.
- Помістити масу в ємність і накрити рушником або харчовою плівкою. Дати відстоятися 1 годину в теплому місці.
- Підготувати форму для запікання. Вона повинна бути рівномірно змазана вершковим маслом.
- Перекладіть тісто у форму. Посипати насінням кунжуту.
- Помістіть у розігріту духовку до 200 °C на 35-40 хвилин. Після закінчення циклу приготування дати охолонути в духовій шафі близько 30 хвилин. Дверцята відкривати не рекомендується. Натуральний хліб готовий.
Замість теплої води можна використовувати кефір або ряжанку.
Отриманий продукт виходить легким і м'яким. Прекрасно поєднується з будь-якими овочами і зеленню.
Поради щодо прийому
Не менш важливо правильно вживати і зберігати хліб. Зупинимося на головних тонкощах:
- Коли краще їсти. цільнозерновий хліб краще не приймати натщесерце і на ніч. Це може негативно позначитися на здоров'ї шлунка і порушити сон. Рекомендується приймати продукт в середині дня.
- З чим поєднувати. хліб відмінно гармонує з овочевими культурами, зеленню (салат, кінза), а також нежирним м'ясом.
- Скільки можна в день. не рекомендується вживати більше 200-300 грамів продукту на добу. Надлишковий прийом (при перевищенні добової енергетичної цінності) може порушити роботу кишечника і привести до ожиріння.
- Як зберігати. хліб краще збереже свої властивості в щільно загорнутому кулінарному папері при кімнатній температурі (до 7-10 днів) або в герметичній ємності в холодильнику (до 5-10 днів).
Висновок
- Цільнозерновий хліб – джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів і великої кількості харчових волокон.
- Продукт може поліпшити здоров'я серця і судин, боротися з ожирінням і цукровим діабетом II типу, налагодити роботу кишечника і навіть знизити ризик розвитку злоякісних пухлин.
- Хліб протипоказаний при непереносимості глютену та синдромі подразненого кишечника. Може викликати загострення хронічних захворювань дванадцятипалої кишки і шлунка. Потрібно уважно підходити до включення його в дієту.
- Продукт просто вибрати в магазині (потрібно лише уважно вивчити склад і оцінити зовнішній вигляд). При відсутності впевненості можна приготувати хліб вдома, великих зусиль не буде потрібно.