які сухофрукти найкорисніші - 7 найкращих варіантів

У процесі сушіння фрукти зберігають практично всі біологічно активні речовини, такі як вітаміни, мінерали, антиоксиданти, а також харчові волокна.

Сучасні дослідження змогли довести ряд корисних властивостей сухофруктів , Про що була написана окрема стаття.

Але існує багато різновидів сушених фруктів, при цьому не всі з них однаково корисні.

Топ-7 найбільш корисних видів

Розглянемо докладніше 7 найкорисніших сухофруктів на планеті (з опорою на дослідження).

1. Курага

Курага відрізняється великою кількістю вітаміну A, міді, цинку і хрому в складі.

Дослідження, виконані під керівництвом експертів з США, підтвердили теорію, що курага пригнічує центри голоду в головному мозку. Це робить сухофрукт ефективним продуктом для схуднення.

Курага може мати сприятливий вплив на перебіг анемії, оскільки вона багата залізом.

Також вона здатна поліпшити здоров'я серцево-судинної системи і кишечника, знизити ризик розвитку цукрового діабету II типу і остеопорозу, відновити природну красу шкірних покривів (уповільнити старіння, захистити від впливу ультрафіолетового випромінювання і запобігти появі злоякісних пухлин).

8 доведених корисних властивостей кураги дивіться тут →

Курага може по праву вважатися одним з найбільш корисних продуктів в світі. Вона допомагає схуднути, надає омолоджуючу дію на шкіру, а також попереджає розвиток безлічі хронічних захворювань.

2. Чорнослив

Чорнослив здавна застосовується у народній та доказовій медицині для полегшення запорів.

Висушені сливи покращують моторну функцію гладкої мускулатури кишечника, що дозволяє збільшити кратність і обсяг стільця. В основі позитивного ефекту лежить наявність харчових волокон, антиоксидантів і сорбітолу.

Також чорнослив багатий вітамінами (групи B, E, K), кальцієм, калієм, магнієм, фосфором, залізом, цинком, марганцем.

Збалансований склад дозволяє сухофрукту надавати ряд корисних ефектів:

Чорнослив цінується за здатність знижувати вагу. Він не втручається в гормональні механізми регуляції обсягу жирової тканини і високоефективний в організмі як чоловіків, так і жінок.

7 фактів про користь чорносливу розглянуті тут →

включення чорносливу в раціон дозволяє усунути запори, знизити вагу, підвищити мінеральну міцність кісток і попередити розвиток безлічі хронічних і гострих патологій.

3. Ізюм

Містить велику кількість міді, заліза та калію, а також антиоксидантних речовин.

Родзинки значно знижує ризик розвитку раку, оскільки він має виражений антиоксидантний потенціал.

Родзинки також рекомендується вживати для поліпшення здоров'я порожнини рота. доведено , що сухофрукт пригнічує життєдіяльність бактерій в ротовій порожнині і уповільнює розвиток карієсу.

Американські дослідники виявили здатність сушеного винограду знижувати рівень артеріального тиску і приводити в норму показники ліпідного профілю. Завдяки подібним властивостям родзинки можуть використовуватися для профілактики інсультів, інфаркту міокарда, хронічної ішемії головного мозку.

Також родзинки допомагають контролювати перебіг цукрового діабету II типу і зменшує масу тіла (при регулярному вживанні).

Ще 8 цілющих властивостей родзинок розглянуті тут →

Ізюм здатний боротися з раком і найбільш поширеними серцево-судинними захворюваннями. Також він покращує стан ротової порожнини, позитивно позначається на обміні цукру і допомагає схуднути.

4. Сушені груші

Сушені груші насичені вітамінами (K, c, групи В), мінералами (калієм, магнієм, фосфором, кальцієм, міддю), а також антиоксидантами, які вкрай важливі для злагодженої роботи всіх органів.

За останніми науковими даними, сушені груші здатні зміцнити всі тканини опорно-рухової системи, що дозволяє знизити ризик переломів кісток і спортивних травм.

Також дана група сухофруктів ефективна в цілях профілактики цукрового діабет II типу , захворювань органів зору і кишечника .

Фахівці з Нової Зеландії рекомендують вживати сушені груші для зміцнення імунітету і підвищення опірності до будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (бактерій, вірусів, грибків).

6 корисних якостей сушених груш дивіться за посиланням →

сушені груші підтримують цілісність кісток і суглобів, покращують роботу імунної та травної систем, ефективні в цілях профілактики цукрового діабету II типу і захворювань очей.

5. Фінік

Ще стародавні легенди свідчили, що фініки здатні повністю забезпечити людину всіма життєво важливими поживними речовинами.

Вони відрізняються неймовірно високим об'ємом кремнію і хрому в складі.

Кремній необхідний для злагодженої роботи імунної системи , підтримки гладкості і еластичності шкірних покривів і уповільнення старіння в цілому.

Хром виконує не менш важливі функції: знижує рівень цукру і холестерину в крові, знижує ризик появи злоякісних процесів і нормалізує вироблення гормонів щитовидної залози.

Також фініки покращують спорожнення кишечника, знижують ризик розвитку будь-яких захворювань з боку центральної нервової системи і підвищують міцність кісток.

Доведений і протимікробний ефект продукту. Фініки ефективні ( 1 , 2 ) проти безлічі збудників інфекцій: фузаріум гостроспоровий, фузаріум пасльоновий, альтернарія альтерната, клебсієла пневмонії, ешерихія колі, ентерокок фекальний.

Іранські фахівці рекомендують вживати сухофрукт вагітним жінкам. Фініки, за інформацією Йорданських вчених, створюють сприятливе середовище для розкриття шийки матки і знижують необхідність в проведенні кесаревого розтину.

Фініки обов'язково повинні бути присутніми в раціоні вагітних жінок. Вони не тільки покращують перебіг вагітності, але полегшують перебіг запорів, які часто зустрічаються при здавленні кишечника стінками матки.

8 тез про користь фініків знайдете тут →

фініки покращують перебіг вагітності та пологів, а також є засобом для профілактики і терапії запорів.

6. Сушені банани

Сушені банани зберігають практично весь обсяг вітамінів, мінералів і антиоксидантів, властивих свіжому фрукту.

Вони здатні попередити розвиток будь-яких злоякісних процесів (за рахунок стимуляції власного протипухлинного імунітету), знизити ймовірність розвитку грізних серцево-судинних ускладнень, обумовлених підвищеним рівнем холестерину і артеріального тиску , а також нормалізувати роботу нирок і печінки.

Сушені банани, навіть незважаючи на високу енергетичну цінність (понад 400 калорій на 100 грам), широко використовуються в дієтології як засіб для профілактики і лікування ожиріння.

6 лікувальних властивостей сушених бананів ми розглянули тут →

сушені банани – цінний продукт з точки зору дієтології, який забезпечує профілактику хвороб з боку кардіології, а також онкологію.

7. Сушені манго

Сушені плоди манго, за даними Кубинських вчених, покращують обмінні процеси в товщі шкіри, стимулюють вироблення власних еластинових і колагенових волокон, попереджають розвиток інфекційно-запальних захворювань шкірних покривів і уповільнюють старіння.

Рекомендується регулярно вживати висушені манго для підтримки естетики зовнішнього образу.

Також сушене манго:

5 фактів про користь сушеного манго дивіться тут →

Манго цінується за здатність підтримувати шкіру гладкою та привабливою. Також сухофрукт покращує перебіг цукрового діабету і роботу травної системи.

Інші види

Будь – які висушені фрукти-це цінне джерело біологічно активних речовин. У процесі сушіння концентрація вітамінів, мінералів і антиоксидантів практично не змінюється, а харчових волокон – зростає.

Розглянемо ключові особливості ще кількох видів сухофруктів:

  1. Сушені яблука. ефективні для цілей зміцнення кісток (особливо у літніх людей), підтримки мікрофлори в кишечнику, зміцнення імунітету і боротьби із застоєм рідини в організмі.
  2. Інжир. насичений омега-3 жирними кислотами і харчовими волокнами. Сухофрукт знижує ймовірність розвитку будь-яких захворювань з боку серця і судин, дихальної та ендокринної систем.
  3. Сушена папайя. Часто використовується в народній та доказовій медицині для підвищення імунітету та профілактики респіраторних інфекцій. Здатна знизити рівень холестерину і привести в норму рівень артеріального тиску.
  4. Кизил. має виражену жарознижувальну, протизапальну та гіпотензивну дію. Зазвичай використовується для полегшення перебігу інфекційно-запальних патологій і контролю гіпертонічної хвороби.
будь-які сушені фрукти мають цілющі властивості для здоров'я, так як містять масу поживних речовин.

Безпека та шкода

До найбільш часто зустрічається побічних ефектів сухофруктів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. обумовлені великою кількістю харчових волокон в складі, які, в надлишкових обсягах, порушують скоротливу активність гладкої мускулатури кишечника. Виявляються у формі болю і дискомфорту в животі, здуття і підвищеного газоутворення, нудоти, діареї.
  2. Ожиріння. при надмірному вживанні організм не здатний «переробити» надходить обсяг калорій, що призводить до формування нових жирових відкладень в організмі.
  3. Алергічні реакції. Пов'язані з підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів складу висушених фруктів, а також до консервантів (сульфітів), що використовується на виробництві.

Сухофрукти безпечні і навіть кращі Для вагітних (особливо на ранніх термінах). Головне-ретельно вибирати виробника і дотримуватися термінів зберігання.

рекомендується уважно підходити до включення сухофруктів в раціон через наявність ризиків для здоров'я.

Поради щодо прийому

Розглянемо кілька правил здорового вживання сухофруктів:

  1. Денна норма. слід вживати близько 50-100 грамів продукту не рідше 2-3 разів на тиждень.
  2. Оптимальний час прийому. краще їсти сушені фрукти в денні години. Прийом на ніч може порушити сон, а вранці – викликати загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
  3. З чим можна поєднувати. сухофрукти чудово поєднуються між собою, а також з горіхами і медом. Поширена практика їх вживання разом з йогуртами або м'ясом (чорнослив, курага).
дотримання простих правил прийому сухофруктів дозволяє розкрити біологічний потенціал в повній мірі!

Висновок

  1. Таким чином, будь-які сухофрукти позитивно впливають на здоров'я, проте кожен тип має специфічні особливості.
  2. Наприклад, чорнослив найбільш ефективний для полегшення запорів, а родзинки – для поліпшення здоров'я ротової порожнини.
  3. Всі сухофрукти багаті біологічно активними речовинами і можуть використовуватися для профілактики найбільш поширених захворювань з боку серця і судин, ендокринної, дихальної та травної систем.
  4. Не менш ефективні висушені фрукти в цілях боротьби з раком і зайвими жировими відкладеннями.