6 корисних властивостей сушеної груші для здоров'я і рецепт приготування

Сушена груша – це насичений поживними речовинами продукт, який може стати відмінним дієтичним перекусом.

Вчені підтвердили деякі корисні властивості, якими володіють сушені груші для здоров'я. Вони зміцнюють імунну систему і покращують роботу кишечника, попереджають розвиток цукрового діабету II типу і захворювань опорно-рухового апарату.

Топ-6 доведених властивостей

Розглянемо докладніше 6 фактів про користь сушених груш для нашого організму (з опорою на дослідження).

1. Джерело цінних речовин

Сушені груші зберігають практично всі біологічно активні речовини, властиві свіжому фрукту.

Вони мають приємний смак і аромат, містять масу вуглеводів, що дають енергетичний заряд організму, але мізерні щодо енергетичної цінності (калорійність на 100 грам сухофрукта – всього 270 калорій).

Сушені груші містять такі вітаміни та мінерали:

найменування речовини відсоток добової потреби( у 100 грамах сушених груш)
вітамін В2 6 %
вітамін С 9 %
вітамін K 17 %
калій 35 %
кальцій 11 %
магній 17 %
фосфор 12 %
залізо 10 %
Марганець 16 %
мідь 37 %

Сушені груші мають невеликий глікемічний індекс і не відображаються негативно на обміні глюкози в організмі.

сухофрукти з груш – це цінне джерело біологічно активних речовин, необхідних для підтримки життєдіяльності організму людини.

2. Зміцнюють кістки і суглоби

Вітаміни з і K, а також кальцій, якими рясніє сухофрукт, необхідні для підтримки обмінних процесів в кісткових тканинах.

При регулярному вживанні сушених груш, як стверджують вчені, спостерігається підвищення мінеральної міцності кісток , що дуже важливо для профілактики остеопорозу і патологічних переломів. З подібними проблемами зазвичай стикаються люди похилого віку та жінки після менопаузи.

Адекватний мінеральний обмін також сприяє захисту опорно-рухового апарату від безлічі аутоімунних і запальних захворювань.

включення сушених груш в раціон дозволяє підтримати і зміцнити здоров'я опорно-рухової системи.

3. Знижують ризик розвитку цукрового діабету II типу

В процесі висушування обсяг біофлавоноїдів в складі груш практично не змінюється.

Біофлавоноїди, за інформацією експертів з США, істотно знижують ймовірність маніфестації цукрового діабету II типу.

Цілющий ефект груш пов'язаний з наступними механізмами:

  1. Попередження різких стрибків цукру в крові. груші, як уже було сказано, мають невеликий глікемічний індекс. Вони не призводять до різких коливань глюкози в плазмі крові після вживання.
  2. Зниження інсулінорезистентності. Сухофрукт підвищує чутливість інсулінових рецепторів (на клітинах жирової і м'язової тканин) до інсуліну. В результаті тканини ефективно захоплюють глюкозу, зменшуючи її концентрацію в крові.

Сушені груші рекомендується вживати особам з будь-якими патологіями глікемічного фону (гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози, цукровий діабет II типу). Вони полегшують перебіг даних відхилень.

Сушені груші можуть служити ефективним засобом для профілактики і контролю перебігу цукрового діабету II типу.

4. Зміцнюють імунітет

Сушені груші рясніють міддю та вітаміном С, які підтримують адекватну роботу імунної системи .

Особлива роль відводиться вітаміну C. вчені з Нової Зеландії виявили , що вітамін C підвищує ефективність роботи імунітету проти будь-яких зовнішніх патогенів (вірусів, грибків, бактерій і навіть найпростіших).

Вітамін C також бере участь у функціонуванні як вродженого, так і набутого імунітету.

Часте вживання будь-яких свіжих фруктів або сухофруктів дозволяє захистити організм від впровадження зовнішніх інфекційних агентів і знизити ризик становлення інфекційно-запальних захворювань.

сушені груші підвищують стійкість організму до збудників інфекційних патологій.

5. Покращують роботу органів зору

Сушені груші багаті антиоксидантами, найціннішими з яких є лютеїн і зеаксантин.

Дані речовини здатні попередити старечу дегенерацію жовтої плями, захистити очі від впливу шкідливого сонячного випромінювання і підвищити гостроту зору.

Сушені груші допомагають підтримати роботу очей в період тривалої роботи, знижуючи вираженість перевтоми.

груші підвищують гостроту зору, забезпечують профілактику перевтоми очей при тривалій роботі і запобігають деякі вікові патології.

6. Підтримують роботу кишечника

Груші містять великі обсяги харчових волокон (близько 1/3 добової норми в 100 грамах).

Клітковина вкрай важлива для злагодженої роботи гладкої мускулатури стінки кишечника. Вона сприяє швидкому проходженню калових мас через дистальні відділи травної трубки.

Сушені груші, на думку фахівців з США, можуть виступати в ролі ефективного засобу для профілактики і полегшення запорів, які найбільш часто зустрічаються у літніх людей.

Також сухофрукт регулює склад мікрофлори товстого кишечника. Він підвищує чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічує ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних бактерій. Підтримка постійного адекватного складу мікробіоценозу кишечника дозволяє знизити ризик розвитку інфекційно-запальних і аутоімунних захворювань.

сушені груші попереджають запори і нормалізують склад мікрофлори кишечника.

Можлива шкода

Сушені груші відносно безпечні для здоров'я. Побічні ефекти зустрічаються вкрай рідко, але можуть завдати шкоди організму:

  1. Загострення хронічних захворювань кишечника. зловживання висушеними грушами або їх прийом в ранкові години у великих дозах може привести до загострення таких патологій, як гастрит, дуоденіт, ентерит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.
  2. Диспепсичні розлади. викликані великою кількістю клітковини у складі сушених груш. Проявляються у формі наступних симптомів: нудота, діарея або запори, здуття і спастичні болі в животі.
  3. Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю до окремих компонентів продукту. Виявляються по-різному: шкірні або системні реакції. При наявності алергопатологій при вживанні груш в анамнезі, сухофрукт протипоказаний.

Сушені груші безпечні жінкам при вагітності і грудному вигодовуванні. Негативного впливу на стан здоров'я плода і дитини в перші кілька років життя не було відзначено ні в одному з досліджень.

слід уважно підходити до включення груш в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Як приготувати вдома?

Рецепт приготування сушених груш в домашніх умовах неймовірно простий. Бути потрібним:

  • 3,5-4 кг свіжих груш будь-яких (в тому числі диких) сортів;
  • 3 л очищеної води;
  • Цукор & 8212; за смаком.

Схему приготування можна представити наступним чином:

  1. Ретельно промити груші і очистити від шкірки. Видалити серцевину. Насіння видаляються при поділі фрукта на дві половини.
  2. Залити воду в емальовану каструлю, додати цукор.
  3. Довести масу до кипіння, дочекатися повного розчинення цукру.
  4. Додати груші і варити близько 15 хвилин. Плоди повинні стати м'якими (ступінь готовності можна перевірити за допомогою вилки).
  5. Покладіть фрукти на рушники (тканинні або паперові). Дати повністю охолонути.
  6. Нарізати груші на шматки або кільця. Товщина - в межах 4-7 мм.
  7. Розкласти фрукти на деко (бажано підстелити пергаментний папір).
  8. Поставити в духовку і готувати 2-2,5 години при температурі 55-60 градусів. Потім підвищити температуру до 8 градусів і сушити протягом 8-12 годин. Кожні 1-2 години рекомендується перекладати фрукти за допомогою вилки або лопатки.
  9. Блюдо готове.

Для рецепта краще використовувати сорти груш з твердою м'якоттю (Дичка, Іллінка, Вікторія).

зробити сушені груші самостійно просто. Головне-ретельно дотримуватися технологію приготування.

Поради щодо прийому

Розглянемо кілька рекомендацій по правильному вибору і вживання сухофруктів з груш:

  1. Денна норма. рекомендується приймати не більше 100-150 грамів продукту 2-3 рази на тиждень. Слід уважно стежити за загальною калорійністю денного раціону.
  2. Оптимальний час прийому. Грушу переважно їсти в денні години (у вигляді перекусу або десерту на полуденок). Прийом в ранкові години призведе до подразнення слизових оболонок травного тракту, ввечері – до розладів сну.
  3. Вибір у магазині. рекомендується купувати сухофрукт в герметично упакованій тарі і звертати увагу на терміни і правила зберігання (тривалість – від 2 до 12 місяців, залежить від способу висушування). Колір, смак і аромат можуть бути будь-якими і залежать від сорту. У якісних грушах не повинно бути нічого крім цукру в складі.
  4. З чим можна поєднувати. сушені груші чудово поєднуються з іншими сухофруктами (інжиром, родзинками), медом, горіхами і зазвичай подаються з ними. Припустимо додавання в натуральні йогурти.
  5. Як зберігати. щоб максимально збільшити термін придатності, слід покласти продукт в скляний посуд з герметичною кришкою. Зберігати в прохолодному і темному місці, захищеному від сонячних променів.
  6. Використання в кулінарії. сушені груші можуть служити основою для компоту або киселю, бути начинкою для пирогів та іншої випічки. Продукт ідеально поєднується зі свіжими фруктами (яблуками, бананами), індичкою і шоколадом. У народній медицині на основі сухофрукту готують настоянки (самогон) і відвари. Відвар знижує температуру і полегшує біль, зміцнює при діареї, усуває симптоми простатиту.
сушені груші – універсальний продукт, який можна включити до складу багатьох страв. Слід уважно підходити до вибору і вживання сухофрукта, щоб розкрити біологічний потенціал в повній мірі без шкоди для здоров'я.

Висновок

  1. Таким чином, сушена груша насичена вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами.
  2. Вона здатна налагодити роботу травного апарату, поліпшити зір і зміцнити імунітет.
  3. Особливе значення надається сухофрукту як засіб профілактики цукрового діабету II типу.