Чим корисні сушені банани для організму і як їх приготувати вдома

Сушені банани, які також називають «банановими фігами», – це натуральний і здоровий десерт. Вони легко засвоюються організмом, насичені біологічно активними речовинами і несуть в собі масу енергії.

Завдяки багатому складу, сушені банани володіють багатогранними корисними властивостями. Їх вживання здатне поліпшити роботу практично всіх органів і знизити ризик розвитку багатьох поширених захворювань.

6 корисних властивостей

Нижче представлені 6 головних тез про користь сушених бананів (з опорою на наукові дослідження).

1. Мають багатий склад

В процесі висушування, банани не піддаються впливу високих температур і шкідливих хімічних речовин, що дозволяє зберегти значну частку вітамінів, мінералів і навіть антиоксидантів.

Сушені банани мають високу калорійність (близько 519 калорій на 100 грамів) і поєднують в складі наступні компоненти :

найменування речовини приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах продукту)
харчові волокна 31 %
вітамін В1 6 %
вітамін В3 6 %
вітамін В6 13 %
вітамін С 11 %
вітамін PP 4 %
Марганець 78 %
магній 19 %
калій 15 %
мідь 10 %
залізо 7 %

Сушені банани мають низький глікемічний індекс (27) і з безпекою можуть бути включені в раціон осіб з патологіями глікемічного фону.

сушені банани є цінним джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров'я людини.

2. Захищають від раку

Банани, навіть у висушеному вигляді, містять лектини – особливу групу білків, здатних пригнічувати проліферацію злоякісних клітин. Вони також стимулюють роботу макрофагів, що знищують будь-які чужорідні молекули в організмі людини.

За інформацією вчених, лектини можуть застосовуватися не тільки для профілактики, але і з метою уповільнення розвитку будь-яких пухлинних процесів.

Сухофрукт рекомендується вживати особам, які мають обтяжену спадковість по онкологічних захворювань.

сушені банани містять лектини, які ефективні для профілактики раку.

3. Покращують здоров'я серця і судин

Згідно з дослідженнями , проведеним під контролем експертів з США, сушені банани здатні знизити рівень загального холестерину в крові, а також ліпопротеїнів низької щільності («шкідливого» холестеролу). Лікувальна властивість пов'язана з наявністю в їх складі фітостеролів.

Також банани здатні підвищити стійкість ендотеліальної оболонки артерій до відкладення кристалів холестерину.

Сушені банани не тільки нормалізують показники ліпідного профілю, а й попереджають формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, що робить їх досить ефективними в цілях профілактики таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія головного мозку та ін.

Також банани багатий калієм . Цей мікроелемент, згідно сучасним науковим уявленням, зменшує артеріальний тиск і попереджає появу вкрай небезпечних серцево-судинних розладів (інсульту та інфаркту міокарда).

Додатковий внесок вносить магній, яким також багаті в'ялені банани. Він покращує обмінні процеси в кардіоміоцитах, забезпечуючи правильну роботу серцевого м'яза.

Сушені банани – цінне джерело мінералів і рослинних сполук, що попереджають появу грізних серцево-судинних патологій.

4. Допомагають схуднути

Дієта, багата бананами, навіть сушеними – це простий, але вкрай ефективний спосіб знизити масу тіла.

Велика кількість клітковини, на думку американських вчених, дозволяє швидко розвивати почуття ситості.

Харчові волокна переповнюють шлунок і, за допомогою нейрогуморальних і рефлекторних механізмів, гальмують активність центрів голоду в головному мозку. В результаті тяга до їжі пропадає на кілька годин.

Висушені, а також в'ялені банани, грають важливу роль в регуляції скорочувальної активності кишечника і виробленні ферментів , які підвищують біологічну доступність всіх вітамінів і мінералів, спожитих з їжею. Велика кількість цінних поживних речовин в раціоні – запорука стрункої фігури і міцного здоров'я.

Сухофрукт рекомендується включати в раціон харчування осіб, які страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла. Головне-не перевищувати загальну рекомендовану добову калорійність дієти.

вживання сушених бананів ефективно для схуднення завдяки ряду механізмів.

5. Надають антиоксидантну дію

Сушені банани, як і будь – які висушені або свіжі фрукти-багате джерело антиоксидантів.

Вчені стверджують , що банани містять масу катехінів і дофаміну. Подібні речовини знижують ризик розвитку будь-яких нейродегенеративних захворювань (хвороби Піка, Альцгеймера, Паркінсона) і відіграють важливу роль у профілактиці серцево-судинних розладів.

При цьому екзогенний дофамін не здатний змінювати гормональний статус і психоемоційний фон , так як не проникає через гематоенцефалічний бар'єр.

Однак головне достоїнство антиоксидантів – здатність блокувати вплив вільних радикалів на всі клітини організму, які призводять до загибелі або злоякісного переродження останніх.

сухофрукти з бананів – цінні джерела антиоксидантів, що поліпшують здоров'я серця, судин і центральної нервової системи.

6. Регулюють роботу нирок

Будь-які банани при систематичному вживанні позитивно позначаються на анатомічної і функціональної цілісності сечовидільної системи.

Шведські експерти встановлено , що сухофрукт здатний істотно знизити ризик розвитку будь-яких захворювань нирок. Схожі дані демонструють праці вчених з США.

В основі цілющого ефекту лежить велика кількість калію в складі бананів. Мінерал ефективний з метою профілактики атрофії і дегенерації епітелію клубочків нирок. Підкреслюється навіть здатність сушених бананів змінювати перебіг хронічної хвороби нирок.

сушені банани багаті калієм і магнієм, які захищають нирки людини від будь-яких пошкоджень.

Безпека та шкода

Сушені банани неймовірно корисні, однак, в поодиноких випадках, вони можуть заподіяти шкоду здоров'ю. Найбільш частими побічними ефектами є:

  1. Ожиріння. безумовно, банани допомагають скинути вагу. Однак, при зловживанні вони здатні привести до формування надлишкової маси тіла.
  2. Диспепсичні розлади. банани насичені харчовими волокнами. Надмірне надходження клітковини в кишечник може привести до таких симптомів, як нудота, болі і важкість у животі, здуття, підвищене газоутворення.
  3. Алергічні реакції . Патологічні стани розвиваються внаслідок підвищеної чутливості організму людини до окремих білків рослини. Проявлятися можуть по-різному: від шкірних до системних реакцій.

Висушені банани мають практично аналогічний склад зі свіжими, різниця лише в калорійності.

Вони можуть з високою часткою безпеки входити в раціон вагітних жінок і годуючих матерів. Патологічного впливу сухофрукта на здоров'я плода, а також дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні, не було встановлено ні в одному з проведених досліджень.

сушені банани – безпечний продукт. Однак при неправильному вживанні вони можуть завдати шкоди здоров'ю.

Як приготувати вдома?

Сушені банани можна з легкістю зробити в домашніх умовах. Приготовлені подібним чином сухофрукти не будуть містити шкідливих хімічних речовин, які часто додають на виробництві.

Підготовчий етап:

  1. Наріжте банани тонкими скибочками. Товщина - від 3 до 5 мм.банани можна використовувати як очищеним, так і з шкіркою. Ні в якому разі не можна сушити фрукт цілком – вийдуть в'ялені банани.
  2. Занурити кожен скибочку в розчин лимонного соку (200 мл води на 10 мл соку цитрусового фрукта).
  3. Висушити одним з описаних нижче способів. В цілому для подібних завдань можна використовувати духовку, мікрохвильовку, електросушарку або прямі сонячні промені.

Способи приготування бананів:

  1. В духовій шафі. розкладіть скибочки на деко, сушіть при температурі від 100 до 110 градусів близько 5 годин. Кожні 1-2 години їх рекомендується перевертати.
  2. В електросушарці. банани поміщаються в сушарку і залишаються при температурі 40 градусів на 16-19 годин. Сушити потрібно до тих пір, поки кожна часточка не потемніє і не придбає характерний легкий хрускіт.
  3. Під сонцем. акуратно розкладіть скибочки на пергаментному папері. Тримати на свіжому повітрі (під тонким шаром марлі для захисту від комах) близько 24 годин.
  4. В мікрохвильовій печі. розкладіть банани на тарілці. Включити мікрохвильовку на 15-20 хвилин в режимі розморожування. Дістати фрукт і дати постояти при кімнатній температурі 20-25 годин.

Кожен з описаних вище рецептів дозволяє не тільки зберегти цінний склад, але і отримати дійсно корисний і натуральний сухофрукт.

такі банани з легкістю можна робити вдома. Головне-ретельно слідувати технології приготування.

Поради щодо прийому

Рекомендується дотримуватися ряду простих порад при вживанні сухофруктів з бананів:

  1. Денна норма. слід приймати не більше 50-70 грамів сухофрукта в день, обов'язково враховуючи загальну калорійність добового раціону.
  2. Оптимальний час прийому. бананові чіпси краще приймати в денні години. Вживання пізніше ніж за 2-3 години до сну може викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту і порушити сон. Прийом рано вранці здатний спровокувати зміну калієво-магнієвого балансу в організмі, що призведе до втоми і сонливості протягом усього дня.
  3. Вибір у магазині. сушені банани можуть бути зі шкіркою або без неї. Потрібно брати сухофрукти тільки в герметичній упаковці, враховуючи терміни придатності. У складі не повинні бути присутніми цукор, пальмові і рапсові масла. Часто можна зустріти бананові чіпси в шоколадній глазурі, Якщо шоколад натуральний – такий варіант теж допустимо вживати.
  4. Зберігання. сушені банани слід зберігати в герметичному скляному посуді в темному прохолодному місці. Тривалість зберігання - від 6 до 12 місяців.
  5. Поєднання. сушені банани чудово поєднуються з будь-якими молочними десертами ( йогурти , сир), іншими сухофруктами і горіхами, вареннями і джемами
  6. Використання в кулінарії. кухарі додають сухофрукт в каші на основі молока, застосовують його для прикраси випічки. Рідше можна зустріти м'ясні страви і салати з банановими чіпсами. Також на їх основі поширені лікери, настоянки, сиропи і компоти.
описані правила дозволять уникнути шкоди і отримати всі поживні речовини з бананових чіпсів.

Висновок

Таким чином, сушені банани – це не тільки солодкий десерт, але і багате джерело вітамінів, мінералів і природних антиоксидантів, вкрай необхідних організму.

Такий сухофрукт допоможе нормалізувати роботу серцево-судинної і сечовидільної систем, попередити розвиток злоякісних і нейродегенеративних захворювань, допомогти скинути вагу.