Що корисно для здоров'я кишечника-8 продуктів з доведеним ефектом

Кишечник – складна система, яка забезпечує розщеплення і всмоктування поживних речовин, а також виведення токсичних і непотрібних компонентів.

Злагоджена робота кишечника забезпечується не тільки за рахунок секреції травних соків і моторної активності, але і за допомогою дії мікроорганізмів, які заселяють практично всі відділи органу.

Існує перелік продуктів, які рекомендується включати в раціон для підтримки нормального співвідношення корисних і патогенних представників бактеріальної флори в кишечнику, нормалізації моторики і профілактики інфекційно-запальних і онкологічних захворювань.

Нижче розглянуті 8 найкорисніших продуктів для нормальної роботи кишечника.

1. Пробіотики

Пробіотики - це продукти, які містять живі культури мікроорганізмів.

Одне з Аргентинських досліджень вивчало ефективність лікування дисбактеріозу (порушення співвідношення між «корисними», умовно-патогенними і патогенними мікроорганізмами в просвіті кишечника) пробіотиками і препаратом &171;Метронідазол&187;.

У цьому дослідженні було доведено, що пробіотики мають більш вираженим ефектом щодо дисбактеріозу в порівнянні з хіміотерапевтичним засобом &171;Метронідазол&187;. У всіх хворих також зменшилися симптоми подразнення кишечника, нормалізувався стілець.

Не менш значущою є наукова робота американських вчених . Згідно з дослідженням, біфідобактерії сприяють зниженню частоти народження ракових уражень товстого кишечника, печінки і молочних залоз.

Пробіотики володіють широким спектром і інших корисних властивостей для шлунково-кишкового тракту і організму в цілому:

  1. Знижують інтенсивність запальних процесів в кишечнику;
  2. Покращують травлення ;
  3. Нормалізують обмін речовин в організмі;
  4. Покращують перистальтику кишечника;
  5. Сприяють зниженню зайвої ваги;
  6. Корисні для шлунка, а саме для профілактики запальних уражень;
  7. Підвищують активність місцевих і загальних факторів імунітету;
  8. Стимулюють синтез вітаміну В12 (кобаламина);

Найпоширенішими продуктами-пробіотиками є живі йогурти, ряжанка, кефір та інші кисломолочні продукти . Рекомендується вживати їх на регулярній основі (не менше 200 мл на добу).

Пробіотики необхідні для відновлення і підтримки нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту, нормалізації обмінних процесів в організмі і профілактики захворювань онкологічного профілю.

2. Пребіотики

Пребіотики (не плутати з пробіотиками) – це речовини, які сприяють активному росту корисних мікроорганізмів у кишечнику. Як правило, це складні вуглеводи і клітковина (грубі волокна), які не можуть бути переварені організмом людини, проте відмінно ферментуються «корисними» представниками бактеріальної флори.

Науково доведено, що пребіотики підвищують популяцію біфідобактерій. Вони корисні для осіб, що мають різні захворювання ендокринного та серцево-судинного профілю (дисліпідемія, ожиріння).

Ефект пребіотиків забезпечується зв'язуванням з молочною, оцтовою, масляною та пропіоновою кислотами. В результаті відбувається активне розмноження корисної мікрофлори і придушення шкідливої. Відзначено дію по відношенню до стафілококів, ентеробактерій, клостридій.

Продукти, багаті пребіотиками: висівки, квасоля, фрукти (груші, яблука, сливи), овочі (капуста, кукурудза, квасоля, цибуля, артишоки, часник), молоко, соя та крупи.

пребіотики сприяють профілактиці метаболічного синдрому і підвищенню числа корисних мікроорганізмів в просвіті шлунково-кишкового тракту.

3. Чайний гриб

Напій на основі чайного гриба (комбуча, чайний квас – - це ферментований продукт , який в даний час набирає популярність. У Китаї продукт використовується вже кілька тисяч років.

Останні наукові праці демонструють користь чайного гриба практично для всіх систем організму і відсутність шкоди.

Також доведено , що чайний гриб має значні антиоксидантні властивості, сприяє регенерації епітелію шлунково-кишкового тракту і підтримці роботи імунної системи.

чайний гриб рекомендований для підтримки здоров'я всього організму і відновлення пошкоджень кишечника після перенесених захворювань інфекційної або аутоімунної природи.

4. Цільнозернові продукти

Цільнозернові продукти містять великі обсяги клітковини , складних вуглеводів (бігу-глюкани), білкових компонентів і вітамінів групи В.вони практично в незміненому вигляді доставляються в нижні відділи шлунково-кишкового тракту і сприяють зростанню корисних мікроорганізмів (біфідобактерії, лактобацили).

Вчені Університету Редінга виявили, що вживання пшеничних пластівців (47 г на добу) протягом 42 днів (з перервою в 2 тижні) сприяють поліпшенню мікробіоценозу кишечника. Також було виявлено підвищення почуття ситості після прийому їжі, що може бути використано для боротьби з ожирінням.

Цільні зерна сприяють зниженню ризику розвитку цукрового діабету II типу і серцево-судинних захворювань (на 26 %) за рахунок нормалізації ліпідного профілю. До такого висновку прийшли наукові співробітники з США .

цільнозернові продукти вкрай необхідні для підтримки нормальної мікрофлори кишечника і боротьби з метаболічним синдромом.

5. Броколі

Систематичне додавання брокколі в раціон достовірно сприяє зменшення запальних змін на всьому протязі шлунково-кишкового тракту і запобігання розвитку гастриту, пов'язаного з персистенцією Helicobacter pylori.

Брокколі очищає просвіт травної трубки від токсичних речовин і продуктів деградації білків, що особливо важливо для пацієнтів, схильних до запорів.

вживання брокколі – один із способів запобігання запальних захворювань шлунка і пов'язаного з ним комплексу порушень травлення. Ефективно усуває запори.

6. Куркума

Куркума містить велику кількість куркуміну, який, за науковими даними , сприяє поліпшенню загального стану при інфекційно-запальних захворювання кишечника, підшлункової залози і суглобів. Забезпечує профілактику ракових захворювань.

Доведено, що застосування куркуміну спільно з нестероїдними протизапальними засобами (наприклад, з індометацином), знижує ризик і глибину ураження тонкого кишечнику, зумовленого взаємодією лікарського препарату зі слизовою оболонкою. При цьому противиразкова активність порівнянна з такими медикаментами, як Омепразол або Ранітидин.

Дія куркуміну не обмежується шлунково-кишковим трактом. американські вчені зафіксували ефективність спеції щодо хвороби Альцгеймера. Рослина знищує бета-амілоїд (за рахунок стимуляції фагоцитозу), який є провідною причиною розвитку даного небезпечного захворювання.

Куркума сприяє захисту тонкого кишечника від виразкових уражень, які найчастіше асоційовані з прийомом ліків.

7. Гранат

В одному з літературних оглядів описується комплекс корисних властивостей даного фрукта. Застосування насіння і соку, квіток, листя і навіть кори граната сприяє зниженню частоти народження патологій онкологічного профілю, зменшення вираженості запальних проліферацій.

Гранат рекомендований для поліпшення травлення і терапії хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Також гранат сприяє захисту слизової дванадцятипалої кишки і шлунка від прямої шкідливої дії великих доз ацетилсаліцилової кислоти, яка використовується кардіологічними хворими для запобігання фатальних судинних ускладнень.

Гранат рекомендований для захисту слизової кишечника від цитотоксичних медикаментів і лікування тривало протікають запальних захворювань.

8. Чай Пуер

Пуер – один з найдорожчих сортів чаю в світі, який відрізняється специфічною технологією виробництва.

Листя пуеру містять велику кількість стриктиніну-поліфенольної сполуки, що володіє протиалергічну та протизапальну дію .

Систематичне вживання напою сприяє нормалізації мікрофлори кишечника, профілактиці дисбіозу на тлі тривалого застосування антибактеріальних препаратів.

Також дослідами на щурах доведено проносну дію пуеру. Напій сприяє розслабленню і поліпшенню прохідності кишечника, стимулює його швидке спорожнення.

пуер слід приймати при тривалому використанні антибіотиків і перебігу запальних процесів в кишечнику.

7 найбільш шкідливих продуктів для кишечника

Існує колосальна кількість речовин, вживання яких може згубно позначитися на стані різних відділів шлунково-кишкового тракту. Нижче розглянуті найбільш " небезпечні»:

  1. Цукор. часте споживання солодкої їжі підвищує ризик розвитку хвороби Крона та неспецифічного виразкового коліту. Рекомендується відмовитися від солодких газованих напоїв, цукерок і тортів, обмежити здобну випічку.
  2. Гострі страви (спеції). сприяють подразненню слизової оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки і верхніх відділів тонкого кишечника, що провокує появу інфекційно-запальних ускладнень і дискоординації моторної діяльності.
  3. Бобові культури (Квасоля, горох). викликають підвищене бродіння і газоутворення в кишечнику, а також ряд диспепсичних розладів (біль в епігастральній ділянці, печія). Для зменшення шкідливих властивостей необхідно перед приготуванням замочувати боби на кілька годин.
  4. Смажені продукти і жирні сорти м'яса. вони вкрай важко перетравлюються в кишечнику. При надлишку даної категорії продуктів в раціоні розвиваються запори, знижується стійкість слизової оболонки по відношенню до представників бактеріальної флори.
  5. Консерванти, підсолоджувачі, ароматизатори. подібні речовини містяться в більшості газованих напоїв, цукерок, тістечок. Вони викликають подразнення слизових оболонок всіх відділів шлунково-кишкового тракту, порушують адекватне всмоктування цінних поживних речовин, підвищують ризик злоякісних трансформацій клітин.
  6. Сіль. викликає порушення всмоктування іонів в кишечнику, підвищує чисельність патогенних організмів. Слід дотримуватися денної норми солі, що дорівнює 3 г.
  7. Алкогольні напої. провокують руйнування епітеліальних клітин слизових оболонок, порушують засвоєння великого числа вітамінів.

Ще 11 порад для здоров'я органів шлунково-кишкового тракту

Для підтримки функціональної та анатомічної цілісності шлунково-кишкового тракту необхідно дотримання цілого комплексу правил:

  1. Уникати механічного та хімічного подразнення органів шлунково-кишкового тракту. не рекомендується використовувати в їжу занадто гарячі або холодні страви. Пріоритет слід віддавати варіння, тушкування, запікання або смаження без утворення грубої скоринки (без панірування).
  2. Дотримання якісного і кількісного складу їжі. добова норма білків – 90-100 г (60% повинно бути тваринного походження), жирів – 90-100 г (25 % &8212; рослинні), вуглеводів – 400-420 г.Енергетична цінність – близько 2 900 кілокалорій в день. Рекомендується віддавати перевагу дієтичним і обволікаючим продуктам.
  3. Дробове харчування. Частота вживання їжі – 4-6 разів на день, рівними порціями. Це сприяє злагодженій роботі кишечника, профілактиці «перевантажень».
  4. Додавання свіжих овочів і фруктів без термічної обробки. це дозволить підвищити вміст вітамінів і забезпечити організм клітковиною, яка є у великих кількостях в даних продуктах харчування.
  5. Обов'язкове включення пробіотиків або пребіотиків. Денна потреба &8212; 200 г.вони вкрай необхідні для адекватної моторики і перебігу процесів перетравлення їжі.
  6. Відмова від шкідливих продуктів. під забороною повинні знаходиться гострі речовини, а також компоненти з барвниками, консервантами, підсолоджувачами.
  7. Відмова від куріння. тютюновий дим сприяє розвитку гастриту, ентериту, раку прямої кишки, шлунка, печінки та підшлункової залози. Систематичне куріння порушує моторику всіх відділів травного тракту, що проявляється хронічними запорами або схильністю до діареї.
  8. Виключення фізичних і психічних перевантажень. будь-який стрес сприяє розвитку виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, формування запорів. Рекомендується частіше займатися медитацією або йогою. Також важливо мати хобі та спілкуватися з друзями, щоб покращити емоційний фон.
  9. Контрольоване використання медикаментів. багато препаратів можуть впливати на роботу шлунково-кишкової системи. Наприклад, нестероїдні анальгетики викликають виразковий процес, антибіотики сприяють розвитку дисбактеріозу. Отже, підхід до лікування позакишкових патологій повинен бути грамотним.
  10. Тривалий сон. лікарі радять приділяти відпочинку не менше 7-9 годин на день. Недосипання знижує імунітет, підвищує частоту розвитку і тяжкість запальних захворювань кишечника.
  11. Регулярні фізичні навантаження. систематичні посильні вправи нормалізують роботу гладкої мускулатури травної системи, є дієвим способом профілактики запорів. Найкраще поєднувати заняття спортом з прогулянками на свіжому повітрі (хвойні ліси, парки).
при появі будь-яких симптомів ураження травної системи необхідно в максимально короткі терміни звертатися до лікаря. Своєчасне лікування захворювань може врятувати від незворотних фатальних ускладнень. Наприклад, неспецифічний виразковий коліт може супроводжуватися лише періодичною діареєю і здуттям живота, а ускладнюватися перфорацією кишечника з клінікою перитоніту.

Слід також поєднувати призначене лікарем лікування з корекцією раціону харчування в залежності від типу відхилень (після консультації):

варіант відхилення Рекомендовані продукти для відновлення функціональної активності
дисбактеріоз кисломолочна продукція, овочі, фрукти.
запори (відсутність стільця 3 і більше діб) чорнослив, курага, буряк, морква, сливи, ріпчаста цибуля.
Метеоризм Хурма, йогурти та кефір.
виразковий процес рослинна олія, риб'ячий жир, капуста, сир, відварне м'ясо

Висновок

Таким чином, можна підтримувати здоров'я кишечника і забезпечувати профілактику різних захворювань (від банального дисбактеріозу до раку) за допомогою корекції дієти і способу життя. Також необхідно звертатися до лікаря при виявленні будь-яких порушень в роботі травного апарату.